Annons:
Etiketterdyslexi-dyskalkyliartiklar
Läst 15926 ggr
Cattis
9/13/07, 4:32 PM

Vad är Dyskalkyli?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Personer som har Dyskalkyli har mycket svårt för att räkna. De har svårt att läsa av analoga klockor och att skilja på höger och vänster. De är inte på något vis mindre intelligenta än andra. Beror oförmågan att räkna på låg intelligens så är det inte Dyskalkyli man har. De flesta som har Dyskalkyli är normalbegåvade.

Ordet Dyskalkyli är nylatin (Dyscalculia)och kommer av grekiskans ord dys- som betyder dålig, och latinetscalculus som betyder räknesten.

För att ha Dyskalkyli räcker det inte med att tycka att matematik är svårt, utan man måste ha avsevärda problem med att räkna, lära sig klockan och att exempelvis kasta om siffror.

Dyskalkyli är lika vanligt hos båda könen. Man räknar med att cirka 6% har problem som kan diagnostiseras som Dyskalkyli. Detta betyder att Dyskalkyli är lika vanligt som Dyslexi.

Direkta tecken på dyskalkyli

Dessa fem tecken på Dyskalkyli finns på en webbsida som Kognitivt Centrum i Malmö har lagt ut. De anser att om du kan svara ja på minst fyra av de sex frågorna, så kan det troligtvis röra sig om Dyskalkyli:

  1. Räknar Du på fingrarna?
  2. Har Du haft svårt att lära dig klockan?
  3. Har Du svårt att snabbt avgöra olika tals värden?
  4. Har Du svårt att hantera pengar och pengars värde?
  5. Räknar Du långsammare än andra?
  6. Har du problem med att lära Dig multiplikationstabellerna?

Att leva med Dyskalkyli

För personer med Dyskalkyli innebär funktionshindret ofta ganska betydande problem i vardagslivet. Det handlar ju inte bara om att kunna räkna matematik, utan om att klara sig i vardagen. Till exempel är det ganska besvärande att inte kunna räkna ut i huvudet att man fått tillbaka rätt växel i affären, eller att få ihop i huvudet hur mycket, och vilka, pengar man skall lämna då man skall betala.

Vardagliga bestyr som att betala räkningar är också frustrerande. Personer med Dyskalkyli har svårt att enkelt se och beräkna hur mycket pengarna räcker till. Om en person med Dyskalkyli skall köpa en vara som är rabatterad, med exempelvis 25%, så vet hon att priset är lägre än på prislappen, men inte vad slutsumman blir.

Det är väldigt vanligt att dessa personer räknar på fingrarna, räknar månader på knogarna, samt måste kontrollera via händerna vad som är höger och vad som är vänster. Handen man hälsar med är höger, handen med vigselringen är vänster osv.

Andra vanliga besvär är svårighet att storleksordna tal. Vilket kommer före/efter exempelvis. De har svårt att hitta, och behålla, tanketråden (logiken).

Problem med att lära sig att läsa av klockan/tiden är väldigt frustrerande för de som lider av Dyskalkyli. Man har svårt att beräkna tidsåtgång, och kommer kanske ofta för sent dit man skall. Man kastar ofta om siffror när man skall skriva flersiffriga tal, eller spegelvänder vissa siffror (2-5, 6-9 tex).

Skoltiden

I skolan skapar detta funktionshinder ofta dålig självkänsla. Lärare har sällan tillräcklig kunskap om handikappet och det bidrar till att barn med problem ofta känner sig otillräckliga och/eller korkade. Alla andra kan ju, men hur man än försöker så begriper man inte hur man skall göra. Många gånger anklagas dessa elever för att vara ointresserade och/eller trotsiga.

För elever i högstadiet, där man byter sal vid nästan varje lektion, är detta funktionshinder ett verkligt handikapp. De har svårt att bedöma hur lång tid som behövs för att ta sig från plats A till plats B. Elever som kommer för sent till lektionerna anses ofta vara slöa eller nonchalanta.

Behandling

Det finns hjälp att få! Men det kan ta tid, och alla blir inte bra. Många kan dock bli avsevärt bättre.

För barn i skolåldern krävs mycket förståelse och en del nytänkande av dess lärare. Eleverna behöver mer tid än andra, samt anpassade räkneuppgifter.

Med förståelse från omgivningen kan personer med Dyskalkyli klara det mesta, även om det tar längre tid och utförs mer omständligt än för andra.

För att få diagnos

Man kan via sin skolpsykolog, skolläkare eller, i vuxen ålder, sin psykolog, få en remiss för utredning. Misstänker du att du, eller någon i din närhet, lider av Dyskalkyli - kontakta läkare. Själva utredningen går ganska snabbt, men det kan vara köer.

För barn kan en diagnos vara väldigt viktig för att de skall få den hjälp och det stöd de behöver. I vuxen ålder har man ofta redan hittat sätt och hjälpmedel för att klara vardagen, men där kan en diagnos vara viktig ur psykologisk synvinkel. En diagnos bekräftar, både för en själv och för omgivningen, att man inte är dum eller korkad. Därmed kan man få bättre självkänsla.

Foto: Niklas Johansson

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Annons:
paronskrutten
9/13/07, 7:39 PM
#1

Känner faktiskt igen mig i fem punkter.

Helena

navel
9/15/07, 2:18 PM
#2

Jag känner igen mig i alltihop… vilken total lättnad…

Jag har fortfarande jättesvårt att läsa av klockan, vilket ställer till det för mig på många plan.

Grodan
9/21/07, 3:05 AM
#3

Jag har diagnos Dyskalkyli. Har svårt att passa tider och förstå hur tiden fungerar. Kan inte multiplikationstabellen. Kan inte höger och vänster. Har svårt att bedöma avstånd så jag går gärna in i väggar, slår fötter i saker etc… (uppfattas som lite klumpig). Räknar på fingrarna, fast jag eg inte behöver. Rabblar alltid alfabetet för att veta i vilken ordning bokstäverna kommer. Räknar månader på knogarna, samt veckodagar. Kan inte minnas namn, titlar på filmer och böcker. Blandar ihop namn, ord och adresser som jag anser är lika eller motsvariga höger och vänster.

Dock har jag INGA problem med att räkna matte. Inga problem med att minnas siffror, telefonnr - har otroligt bra sifferminne. Har superbra lokalsinne.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
9/21/07, 3:08 AM
#4

glömde en sak… säger ofta fel när jag pratar… slänger om ord i fel ordning, gör om ord etc


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

AnTeX
10/9/07, 8:11 PM
#5

Direkta tecken

Dessa fem tecken på Dyskalkyli finns på en webbsida som Kognitivt Centrum i Malmö har lagt ut. De anser att om du kan svara ja på minst fyra av de sex frågorna, så kan det troligtvis röra sig om Dyskalkyli:

  1. Räknar Du på fingrarna?                                           JA

  2. Har Du haft svårt att lära dig klockan?                       JA

  3. Har Du svårt att snabbt avgöra olika tals värden?       JA

  4. Har Du svårt att hantera pengar och pengars värde?   JA

  5. Räknar Du långsammare än andra?                           JA

  6. Har du problem med att lära Dig     multiplikationstabellerna?                                          JA

betyder de att man har de då?:S

Cattis
10/9/07, 8:35 PM
#6

#5 Mycket troligt att du har det då ja.  :-)

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Annons:
Margareta
10/14/07, 12:38 AM
#7

Hallå AnTeX - tänk att skolan missat detta också!

Dessa frågor hade jag - för din del - kunnat svara JA på, för flera år sen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Wiizy
1/21/08, 11:27 PM
#8

jaha, då har jag det dåe,, ska ta det med kuratorn…

Niklas
1/28/08, 10:01 AM
#9

Jag lyfter upp den här artikeln så att fler hittar den.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

AnnaPoe
1/28/08, 2:58 PM
#10

Usch, jag känner igen mig. Jag räknar allt i pluppar… som plupparna på spel tätningar. Men det går rätt bra ändå.

De där med höger och vänster är rätt knöligt dock. Min bilskollärare fick sitta och vifta med händerna för att jag skulle se åt vilket håll vi skulle. Men man har ju 50% chans att få´t rätt. :) Annars viftar jag med hälsningshanden om någon säger gå till höger.

CamillaS
3/2/08, 4:07 AM
#11

#10 Hur gick det på uppkörningen då?
Godkände dom att säga vad som var höger och vänster och liknande.

Känner igen mig på alla 6 punkter. :/ har velat gå till någon som kan klargöra om jag har det eller inte, men det har aldrig blivit av.. :/

SimsBrooke
3/6/08, 1:35 PM
#12

Jag kan säga så här, jag kanske har Dyskalkyli och jag får ingen hjälp alls av skolan jag går på.. Vi har i 3 års tid tjatat om att vi vill ha en utredning. Jag har gjort utredning två gånger en gång mellan 1an och 2an och en gång i 9an. Men ingen av dem kom fram til något speciellt.

NU har vi fått kontakt med en super duper schyst kvinna som kan ställa diagnosen Dyskalkyli, men rektorn och skolan VÄGRAR att betala en del av utredningen, han menar på att han har tagit en anställds tid och på så sätt har dem tagit sin betalning genom timmar, jag satt där bara i typ 2 tim 50 min eller så.

Och det är inte rättvist nu sitter jag här och velar om jag ska gå till skolverket och skriva ett mejl till dem och berätta hur allt ligger till. För nu är jag fan trött på denna jävla skit.

Men hur det än kommer bli så kanske det inte blir så att skolan kommer att betala iaf… jag vill så gärna göra denna utredning menjag kan inte hosta upp 8-9 tusen för att göra denna utredning… Och jag kan inte begära att mamma och pappa ska betala utredningen helt själva..

Medarbetare för The sims ifokus
](http://thesims.ifokus.se/ "The sims ifokus")Personlig blogg Närketjejen
The sims blogg SimsBrooke

[Popcorni]
3/25/08, 9:28 AM
#13

Jag har redan fått diagnosen Dyskalkyli när jag var liten. Man trode först att det var fel på ögonen, men det var de ju inte… Var inte så kul att läsa Pip-böker(lätta barn böker typ en mening på varje sida) medan andra läste kapiter böcker. men under dom sneaste åren så så har jag lykats sluka endle böcker!!! *så lycklig* ^^

Annons:
Niklas
3/25/08, 9:48 PM
#14

#13: Det låter som om du beskriver Dyslexi med svårigheter att läsa. Är det Dyskalkyli du menar? Har du svårigheter med räkning, att hålla koll på klockan och tider och så också?

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Telefonkontakt
3/30/08, 9:02 PM
#15

Har inget på papper då mina föräldrar inte tror att det finns några bokstavshadikap eller läs och skrivsvårgheter och sånt. De tror på lathet och kallar mig envis och säger att jag inte ville lära mig matte.

Nu är jag 20 och har helt enkelt inte ork att göra någon utredning, kostar visst pengar. Har alltid velat kunna matte och sånt, men det går inte. Det är inte logiskt i min hjärna. Klarar mig inte utan min miniräknare i vardagen!

// Lowe. Medarbetare på hår.ifokus.se

Psykbollen
3/30/08, 9:36 PM
#16
  • Räknar Du på fingrarna? Ja

  • Har Du haft svårt att lära dig klockan? Ja

  • Har Du svårt att snabbt avgöra olika tals värden? Ja

  • Har Du svårt att hantera pengar och pengars värde? Ja

  • Räknar Du långsammare än andra? Ja

  • Har du problem med att lära Dig multiplikationstabellerna? Ja

    My god… O_o Tänk om jag har Dyskalkyli >.< :O

Niklas
4/1/08, 9:40 PM
#17

#15: Det behöver inte kosta så mycket pengar om du inte gör det privat.

#16: Det verkar inte otroligt om dina svar betyder att du tycker att du har stora problem med alla sakerna.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Psykbollen
4/1/08, 11:12 PM
#18

#17 "_Det verkar inte otroligt om dina svar betyder att du tycker att du har stora problem med alla sakerna."

_Jag fattade inte den meningen… *trög* Vad menar du? .. :S

Niklas
4/4/08, 6:03 PM
#19

#18: Jag menade att det inte är otroligt att du har Dyskalkyli om problemen du beskriver är stora.

Blev det lite tydligare? Jag håller med om att jag uttryckte mig rörigt. :-)

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Psykbollen
4/4/08, 6:31 PM
#20

#19 Jaha… Nu fattade jag :P

Annons:
[aspie]
7/10/08, 9:48 PM
#21

Oj Oj Oj.. allt stämmer in på mig på fem punkter.Är det kanske därför jag alltid haft så svårt för matte?Gråter

Katarinaj
7/10/08, 11:29 PM
#22

Intressant har aldrig hört talas om detta, men det stämmer in på min 13-årige son. Han har ett super sifferminne, när det gäller telefonnr. tex. men han är så osäker på klockan, har trott att detta bara är ren lathet, han förstår inte heller pengars värde och har problem med det övriga som räknas upp. Han har haft problem med matten i skolan och skulle få hjälpundervisning, men i den gruppen fick han inte vara kvar, då han inte var "tillräckligt" dålig. Nu ska han börja högstadiet till hösten, känns viktigt att forska lite mer i det här…och vilken hjälp han kan få.

Upp till toppen
Annons: