Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Allmänt

Störning av social funktion hos barn

2017-03-15 11:38 #0 av: Rovfisk

Har ingen aning under vilken kategori jag skall lägga min fråga. Flytta gärna till en mer lämplig kategori om det hamnar fel.

Jag har under hela hösten och våren haft min dotter under utredning, för vad vi trodde var antigen Autism eller ADHD/ADD, vilket det nu har visat sig att det inte är. Utan hon har en diagnos som kallas:

Störning av social funktion hos barn. Samt att hon har en sömsstörning.

Jag har sökt på nätet och jag har sökt i forum, men hittar ingen information överhuvudtaget om detta. Mitt hopp är nu att någon här inne kanske vet var jag kan vända mig, vilka sidor man skall kolla eller tom själv har erfarenhet av detta och kan hjälpa mig, så jag kan hjälpa min dotter.

Lite bakgrund:

Min dotter blir 9 år i maj, hon är yngst av 9 syskon. Hennes pappa och jag är gifta, det förekommer varken bråk eller någon form av missbruk i hemmet. Två av hennes bröder har diagnoser den ena (16 år) har ADHD med autistiska drag samt OCD och sömnstörning, den andra (14 år) Har autism/Aspberger och sömnstörning.

Min dotter har ett beteende som kan passa in under både ADHD och Autism. Hon är fruktansvärt utåtagerande och slåss, samtidigt som hon rätt vad det är kan blockera fullständigt, krypa ihop, nästan i fosterställning, och bli fullständigt okontaktbar.

Är det någon här inne som har någon erfarenhet av detta, eller vet om någon sida man kan vända sig till. Jag funderar även på om hon kan vara feldiagnostiserad. Hon är på BUP's bedömningsenhet just nu, men som jag förstog det så skall hon slussas vidare till habiliteringsenheten, ganska snart.

När hon väl är inskriven på Habiliteringen, kan jag be dem göra en egen bedömning utöver den som BUP redan har gjort, för jag tror, som sagt, att det ligger något mer bakom hennes beteende. jag tror att hon har någon form av autism, mycket tyder på det, men jag vet också att BUP inte har så mycket erfarenhet av just de autistiska diagnoserna, utan de är mer inriktade på ADHD ADD o.l diagnoser.

Hoppas någon kan hjälpa mig ur min totala förvirring just nu

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-03-15 12:25 #1 av: Wijnja

Genom gripande utvecklingsstörning

Anmäl
2017-03-15 12:50 #2 av: Rovfisk

Hon har ingen utvecklingsstörning överhuvudtaget.

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-03-15 13:35 #3 av: Niklas

#0: Det var inte lätt att hitta någon information om det. Jag ser att det nämns på några ställen men utan närmare beskrivning. Har du frågat BUP om de kan ge någon närmare beskrivning. Det borde de rimligtvis kunna om de har satt diagnosen.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2017-03-15 20:16 #4 av: Handikappadmus

Konstigt att de inte gett dig någon information överhuvudtaget om din dotter, det låter iallafall som något att undersöka närmare och då dina tidigare söner har riktiga diagnoser så är det speciellt viktigt att kolla upp dotterns mentalitet  så att hon får bästa möjliga vård så snart som möjligt. Enligt din berättelse så finns viss risk att även hon bär på samma diagnos som dina söner eftersom det är mycket ärftligt, men genom att söka tidigt finns även mycket hopp som kan lindra symtomen och förändra hennes tankebanor till mycket positiva. 

Men information som sagt! Du måste känna till fienden för att besegra den, dess svagheter åtminsone.  Lycka till! Och till dottern, livet börjar då. :)

Anmäl
2017-03-15 21:25 #5 av: Wijnja

Autism är en störning i utvecklingen

Anmäl
2017-03-16 01:23 #6 av: Ananse

Alltså, herediteten är ju stark, så symptomen lär knappast vara en tillfällighet om nu sånt finns bland syskonen.

Men det är ju en väldig diagnos-hysteri. Allt som avviker ska ju en etikett, och går det inte att ställa en diagnos så finns det liksom inte. Ni hanterar ju problematiken dagligen med tanke på syskonen - plus att man kan anta att ni i nån mån själva har lite såna drag, eller har det inom era familjer. Så ni kan nog det där bättre än dom där självgoda och inkompetena tupparna inom psykiatrin. Lita på era omdömen. Låt tokigheterna få ha sin gång, och ha tålamod, det tror jag på. Det jag uppskattar mest själv är att tillåtas vara koko, snarare än att folk försöker hjälpa mig bli normal.

Anmäl
2017-03-16 07:12 #7 av: Rovfisk

#3 Det verkar som de undviker frågan. jag försökte få en förklaring på återgivningen, men de tyckte vi skulle ta det sen, vi hade så mycket annat att gå igenom. De pratade mycket om att vi skall försöka bryta beteendet, när hon är på väg in i en låsning, men vi fick inge svar på hur vi skall göra när hon är i låsning. Ibland hinner vi se att det är på väg åt skogen, och då brukar vi, 8 av 10 gånger, lyckas avleda henne så det inte blir en total låsning/blockering. Men ibland hinner vi inte med, och då går hon in i en låsning/blockering, och då går det inte att få kontakt med henne.

#4 Hon har exakt samma beteendemönster som 14 åringen. Enda skillnaden är att där han är väldigt inåtvänd är hon mycket utåtagerande. Hon är betydligt värre än 14 åringen också. Honom går det att avleda och vi når honom, även när han är blockerad. Det går inte med henne, hon är fullständigt okontaktbar.

#5 Jo det är det ju förstås, men vad jag menade var att hon har ingen intellektuell utvecklingsstörning. Snarare tvärt om.

#6 Vad jag vet så har inte jag den problematiken, inte heller hennes far. men det finns på min sida släkten. Flera av mina syskonbarn har diagnoser, både ADHD,ADD,Autism och Atypisk autism.

Två av hennes bröder har diagnoser. 16 åringen har ADHD med autistiska drag, OCD samt sömstörning. 14 åringen har Autism/aspberger samt sömnstörning.

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-03-16 10:36 #8 av: Niklas

#7: Står det ingen, åtminstone kort, beskrivning i utredningen?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2017-05-20 19:19 #9 av: Rovfisk

Oj, förlåt för sent svar.

#7 Nej, det står ingenting som förklarar riktigt vad det handlar om. Det enda som står är:( jag siterar ) " Flickan har helt tydligt en störning i den sociala funktionen gentemot andra barn i samma ålder. Det finns även tydliga tecken på perceptions svårigheter."
Inte vet jag om ni kan få ut något av detta, jag får i varje fall inte det . jag bad dem om en förklaring, men jag fick intryck av att inte de heller riktigt visste hur de skall förklara.
Hon är nu slussat vidare till Habiliteringen, och den första Juni har jag och pappan fått en tid för att få träffa både läkare och kurator. Jag hoppas att de kanske kan ge oss lite mer och bättre svar.

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl
2017-05-21 12:03 #10 av: Niklas

Det är lite luddigt. Be läkaren förklara vad nästa möte. Spela in samtalet om du vill vara säker på att komma ihåg vad de har sagt.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2017-05-21 13:22 #11 av: Rovfisk

jo, jag skall se till att få en ordentlig förklaring, och vi tänker ganska lika ;) Pratade med maken (pappan) bara här om dagen, om att vi kanske skulle spela in samtalet med läkare och kurator ;)

Sajtvärd på akvariefisk i fokus.

*520 l *250l *240 l *225 l *112 l

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.