Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
04 - DAMP

Vad är DAMP?

2007-09-12 21:43 #0 av: Cattis

I folkmun kallas ofta alla bokstavshandikapp felaktigt för DAMP. En vanlig feltolkning är att DAMP och ADHD är samma sak. Så är det inte. DAMP är en diagnos som ställs på dem som har en kombination av en del ADHD-symptom och också lider av motoriska och perceptuella svårigheter.

Förkortningen DAMP står för Dysfunktion ifråga om Aktivitetskontroll och uppmärksamhet, Motorikkontroll och Perception.

De flesta av symptomen som gäller för ADHD gäller också för de som har DAMP. Till skillnad från dem med ADHD har personen med DAMP alltid problem med aktivitetskontroll och uppmärksamhet. 
De har också antingen problem med motoriken eller perceptionen.

Hos de barn som har svår DAMP är symptomen påtagligt lika de symptom som barn med Aspergers Syndrom har. Det finns ändå det som skiljer dem åt, och det är främst inom kommunikationen. Den som har Asperger lider oftast av svåra problem med social och icke-verbal kommunikation.

MOTORIK

Grovmotoriska problem yttrar sig ofta genom att dessa personer verkar klumpiga, har problem med balansen, svårt att lära sig sparka boll och cykla, med mera. De har ofta svårt att koordinera sina kroppshalvor, som man måste kunna göra vid exempelvis skidåkning. Dessa svårigheter skapar ofta dålig självkänsla hos barn, då de kan ha svårt att hänga med i lekar.

Finmotoriska problem är mer en regel än ett undantag för personer med DAMP. Det gör att man exempelvis kan ha svårt att knyta sina skor, knäppa knappar, forma bokstäver och rita. Personer med DAMP får ofta lägga ner mycket mer energi än normalt för att utföra dessa sysslor, för att de måste koncentrera sig och vara fokuserade på vad de gör för att lyckas. Det sker inte med automatik, som det gör för andra som inte har dessa problem.

Överlag så är svårigheterna med motoriken ett mycket påtagligt handikapp för personer som har DAMP. De klandras ofta och anklagas för att vara klumpiga, eftersom dessa problem medför att de ofta slår omkull saker, går in i andra människor eller dörrposter. Om andra människor hade mer kunskap om dessa handikapp hade kanske inte irritationen behövt bli så stor då detta händer. En person med DAMP kan inte rå för detta och omgivningens reaktioner ger ofta de drabbade personerna dålig självkänsla, då de känner sig misslyckade. Vi skulle aldrig komma på tanken att klandra rullstolsburna för att de inte kan stå.

PERCEPTION 
(det som sinnena uppfattar, varselblivning, förnimmelse)

Dessa problem är oftast mer uttalade hos barn än hos vuxna.

En person med perceptionsstörningar har problem med att bearbeta och sortera de intryck de får via våra fem sinnen.

Synen

Vanliga problem för drabbade personer är att de har svårt att bedöma avstånd och uppfatta former. De har stora svårigheter att skriva siffror och bokstäver, eftersom de inte kan koppla samman det de ser med finmotoriken.

Hörseln

Här finns den vanligaste formen av perceptionsstörning för personer med DAMP. Dessa personer kan ha väldigt svårt att urskilja ett särskilt ljud ur en mängd olika ljudkällor. Till exempel kan de ha svårt att urskilja en viss persons röst i ett sorl av många röster.
De kan ha svårt att lokalisera varifrån ett ljud kommer. 
Detta gör att för mycket ljud stör, och skapar förvirring. Då det kräver mycket koncentration av drabbade personer för att försöka ha koll på vad de hör, var det befinner sig och vem som talar, så är det ofta utmattande att vistas i miljöer med mycket/många olika ljud. 
Då dessa personer ofta också har problem att höra hur högt eller lågt han eller hon själv pratar, kan vissa uppfattas som högljudda alternativt lågmälda.

Känseln

Personer med DAMP kan vara mycket känsliga för beröring. De vet inte hur de skall röra vid andra. De kan kramas jättehårt eller dunka till sina kamrater hårt i ryggen, när det var menat som vänskapliga gester.

Många barn med DAMP vill inte sitta i knät, eller bli kramade. De vrider sig ur famnen och visar tydligt sitt ogillande. En del tycker att det kan vara riktigt obehagligt att bli smekta på kinden exempelvis.

Ofta är personer med DAMP, både vuxna och barn, relativt okänsliga för smärta och känner inte kyla. När det gäller barn måste man vara extra uppmärksam på detta, då de exempelvis inte talar om när de blir för kalla, eftersom de inte upplever kyla på samma sätt som är normalt.

Lukt- och smaksinnet

Dessa sinnen är ofta mycket känsliga, och det gör att personer med DAMP kan reagera på starka dofter och smaker på ett sätt som andra inte gör.


FÖR ATT FÅ DIAGNOSEN DAMP

Minst fyra av ADHD-symptomen som anges i DSM-IV (manual för dignoskriterier) skall vara uppfyllda för att kunna ställa en DAMP-diagnos. Dessutom måste problemen finnas, och kunna dokumenteras, i både hem och skola/arbetsplats.

En läkarundersökning görs alltid på barn i yngre skolåldern, där man dokumenterar motoriska problem. För yngre barn gäller att man skall kunna bevisa att barnet har klumpig motorik och/eller avvikelser i språk-och/eller talutvecklingen. För att dokumentera den perceptoriska delen görs neuropsykologiska tester.

Mer än hälften av alla barn som får diagnosen DAMP är sena i språk- och talutvecklingen.

BEHANDLING AV DAMP

Man kan aldrig bota DAMP, men man kan, precis som med ADHD och de andra diagnoserna, minimera problemen i det dagliga livet.

Med massor av förståelse för hur handikappet påverkar personer som har DAMP och information till skola/arbetsplatser samt anhöriga och närstående, så kan man undvika/minimera att dessa personer utvecklar en dålig självkänsla/depressioner.

Både barn och vuxna kan också vara hjälpa av att medicineras. Man behandlas då med centralstimulerande medel i mycket låga doser. Denna medicinering har det gjorts mycket forskning på och den är inte beroendeframkallande. Studier visar att medicineringen ger mycket goda resultat och att det är obetydliga biverkningar. Vi går inte in mer på medicinering i denna artikel, då det är mycket individuellt och något som man från fall till fall skräddarsyr med sin läkare.

 

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2010-04-13 19:40 #1 av: JohannaEkroth

Puttar. Numera heter DAMP diagnosen ADHD + DCD. DCD är numera en egen diagnos som står för motorikstörning.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2016-01-16 09:47 #2 av: 91Marran

Väldigt bra skrivet! :-)

Anmäl
2016-01-17 01:27 #3 av: IceTee

"Till skillnad från dem med ADHD har personen med DAMP alltid problem med aktivitetskontroll och uppmärksamhet."

Missförstår jag här eller menas det att de med ADHD inte alltid har problem med uppmärksamheten?

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-01-17 12:42 #4 av: Ananse

Nej jag tror det räcker med att uppfylla kriterierna för hyperaktivitet/impulsivitet för att diagnosticeras med ADHD. Fast det klassas ändå under uppmärksamhetsstörningar... Så tror jag också att DAMP-begreppet innebar att man skulle ha båda problemen i kombination, inte enbart aktivitet eller uppmärksamhet.

Anmäl
2016-01-17 13:26 #5 av: IceTee

Trodde man måste ha problem med både hyperaktivitet och uppmärksamhet
Attention Deficit Hyperactivity Disorder heter det ju! Har man inte hyperaktiviteten är det ju en annan diagnos och blir ADD (Attention Deficit Disorder) men jag är ingen psykolog så jag vet ju inte mer än alla andra här! Tycker bara det låter märkligt att man inte behöver fylla upp hela namnet för att få diagnosen liksom

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-01-17 17:25 #6 av: Ananse

Ja det är ett stort spektrum som ska sammanfattas av en enda bokstavskombination. I DSM V finns inte ADD, utan allt heter ADHD, men så preciserar man med Primarilly Inattentive, Primarilly Hyperactive eller Combined.

I mina papper står det kort och gott ADHD, ingen specifikation. Jag är väl egentligen inte hyperaktiv men diagnosen känns okej. Dom menade att det nästan alltid finns nån typ av problem med aktivitetsreglering - inre eller yttre - även om man inte är så där klassiskt 'dampig'.

Anmäl
2016-01-17 18:05 #7 av: IceTee

Läste på lite och egentligen finns det 3 olika sorters ADHD (ADD är en förkortning av en av dem som du sa) så jag har lärt mig något nytt! Kan personligen tycka att det borde kallas HD eller någon bättre förkortning om A:et och D:et inte är aktuella, precis som i ADD men det är ju jag som är lite krånglig av mig!

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-01-17 20:30 #8 av: Ananse

AIAD kanske? Attention, Impulsivity, Activity Disorder, så får man med allt - utom problemen med dom exekutiva funktionerna då...

Anmäl
2016-01-17 21:06 #9 av: IceTee

#8 det låter bra! 

Fast de kanske inte kommer ändra allt för att en person på ett forum störde sig lite på det Skrattar

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-01-17 21:29 #10 av: Ananse

Nej inte just idag och kanske inte i morgon - men förr eller senare blir det dags för DSM VI...

Anmäl
2018-03-27 21:57 #11 av: Freja1214

Jag själv har damp det har min psykolog sagt att jag har

Anmäl
2018-03-30 10:57 #12 av: 91Marran

#11 När fick du diagnosen?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.