Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
03 - Aspergers Syndrom

Bok: En riktig människa

2007-09-12 00:52 #0 av: Niklas

Gunilla Gerland har skrivit boken En riktig människa. Det är en självbiografi om hur det kan vara att leva med neurologiska handikapp.

En riktig människaGunilla Gerland har högfungerande autism och berättar om sitt liv från när hon var riktigt liten och fram till nu. Det är ett handikapp som är fullt av motsägelser och hon beskriver det väldigt bra för den som inte vet vad det handlar om.

Ett exempel på motsägelser är hennes betyg. I vissa ämnen fick hon ständigt högsta betyg utan större ansträngning medan hon i andra inte klarade sig alls oavsett hur mycket hon ansträngde sig.

Boken är skriven med ett mycket kallt och konstaterande språk. Hennes liv har varit fyllt av fobier och obehagliga händelser. Saker som för de flesta är självklara har för henne framstått som helt outhärdliga. Hon beskriver hur hon som liten inte såg någon större skillnad mellan människor och saker, exempelvis hus, att hon inte kände något behov av andra människor. Det är bitvis väldigt dyster läsning.

Något som slog mig var att i stort verkar det vara vårt, det vill säga omgivningens, sätt att se på världen som ställer till störst problem för henne, inte världen i sig. Detta är kanske det allra viktigaste att tänka på om man har med människor med bokstavshandikapp att göra. Det går inte att ta för givet att de tänker, känner och upplever på samma sätt som vi för det gör de med stor sannolikhet inte och deras sätt är inte fel, det är bara annorlunda. En liknelse kan vara att vända på det. Tänk om de flesta såg på världen på ett helt annat sätt än vi och inte ens kunde försöka att förstå vårt sätt att se den. Ett leende är inte ett leende och fysisk beröring är någonting obeskrivligt plågsamt. Det vore en mardröm. Många lever i den mardrömmen.

Det är en ruskig bok men det är också en ruskigt bra bok. Hon har beskrivit sitt liv, från de första åren fram till nutid, utifrån sitt ganska annorlunda perspektiv.

Boken bör läsas av alla som kommer i kontakt med personer med högfungerande autism eller Aspergers syndrom och av alla lärare. Sannolikt kommer man som lärare då och då i kontakt med barn som har dessa handikapp och om man inte förstår vad det handlar om, eller hur en person med dessa handikapp fungerar, är risken för missförstånd och problem säkert hundraprocentig. Om man läser boken kan det vara lättare att se tecken på dessa handikapp även hos personer som inte har en diagnos. Självklart kan boken vara intressant för många som inte tillhör någon av ovanstående grupper. Det ger en annorlunda syn på världen. Saker är inte alltid så självklara som de kan verka. Logik för en person kan vara kaos för en annan.

Jag hoppas att fler med bokstavshandikapp skriver böcker om hur de upplever sig själva och omgivningen. Gunilla Gerlands bok visar ett perspektiv men eftersom alla människor är olika skulle flera beskrivningar ge en mer nyanserad bild.

 

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2007-09-12 18:11 #1 av: Milla

har nu beställt boken

Anmäl
2007-09-12 18:34 #2 av: Cattis

#1 Du kommer inte ångra dig, men du kommer gråta...

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-09-12 19:28 #3 av: Milla

#2 känns som om jag gråter en gång om dagen sen skolan började, dottern mår så dåligt så jag lider med henne.

Anmäl
2007-09-13 16:35 #4 av: RubHel

Den boken ska jag läsa.

Anmäl
2007-09-13 19:07 #5 av: anebit

Har läst den och den borde alla läsa.......

Anmäl
2007-09-19 16:50 #6 av: Milla

sitter och läser boken och nu äntligen börjar jag förstå hur dotterns värld ser ut. Fy så dåligt jag mår när jag tänker på hur många situationer jag och andra har satt henne i som hon aldrig kommer att förstå.

Älskade unge, det är ett under att hon fortfarande har lite glädje kvar

Anmäl
2007-09-19 17:15 #7 av: Niklas

#6: Tänk på att boken inte ger en bild av hur alla med samma diagnos har det.

Prata med din dotter och fråga hur just hon upplever sin situation. Bara då kan du få veta det. Om hon inte är för ung kanske hon kan läsa boken och relatera till den.

Fast boken är bra på det sättet att den ger perspektiv på hur det kan vara.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2007-09-19 18:23 #8 av: Milla

#7 problemet är att hon inte kan säga HUR hon känner. Hon säger "så där" till allt.

Det är vårt största problem för även om vi ser att hon mår jättedåligt så säger hon själv att hon mår så där, är hon jätte glad så säger hon att hon är så där glad.

Jag pratar mycket med henne men hon verkar tycka att det är jättejobbigt och efter en liten stund så sluter hon sig inom sig själv och då når man inte henne alls.

Hon hade tidigare självmordstankar och BUP menade då att hon egentligen inte vet vad det innebär med just självmord utan det är något hon har hört och lagt på minnet.

Vet inte riktigt hur jag ska förklara hur hon är, men hon är aldrig så där sprudlande glad och ej heller jätteledsen utan hon har samma känsla utåt sett hela tiden utan att växla. Vi vet ju att hon har mycket känslor inom sig men dom kommer aldrig ut och just detta att hon sluter sig inom sig själv är så enormt jobbigt då man verkligen vill nå henne.

Hon har en egen häst här hemma och det är den gamla och den hästen är hennes allt, dock är hon dålig emellan åt och vi har även varit inne på djursjukhus med henne men inte ens då ändrade dottern sinnes utrycket. Dock har hon sagt att hon är livrädd för att Carmen ska dö.

Anmäl
2007-09-19 18:47 #9 av: Niklas

Det låter lite typiskt för asperger som ju är släkt med autism där det är vanligt att det pågår saker på insidan som inte syns utanpå.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2007-09-22 00:26 #10 av: Mitchika

Jag har läst den boken. Den är KANON!

Den hjälpte mig att se en annan sida av Asperger än den som jag och min familj har.

Sajtvärd för Pokémon iFokus
Medarbetare på The Sims iFokus
"Perfektion är en väg, inte ett mål." 

Anmäl
2008-07-15 01:12 #11 av: [aspie]

Jag borjade läsa boken men av någon anledning tyckte jag det kändes jobbigt/svårt att läsa. Jag kom inte längre än kanske 10-20 sidor. Kanske borde låna om boken igenGenerad

Anmäl
2008-07-15 21:46 #12 av: solo

Jag läste boken ganska nyligen och kände en stor lättnad. För första gången i mitt snart 40-åriga liv så kände jag igen mig i en annan människa. Jag hoppas att så många som möjligt läser den boken. Jag har lånat ut den till mina föräldrar därför att jag kände så starkt att den faktiskt handlar en hel del om mig. Gunilla Gerland uttrycker det som jag inte kan uttrycka.

//S

 

 

Anmäl
2008-07-16 21:51 #13 av: Margareta

Även jag har läst boken och jag är jätteglad för den här artikeln som fick mig att beställa den.

Det är mycket jag känner igen - även om Gunilla i boken upplever allt mycket starkare än jag gör.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-07-19 00:46 #14 av: Niklas

#11: Det är inte så konstigt att du tycker att det var jobbigt att läsa den. Hon skriver väldigt rakt på sak om jobbiga saker.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2008-07-19 23:16 #15 av: Sweetelle

Jag har precis läst denna (igår) och som många beskriver det så var det en stark bok.

Det gör så ont att tänka på det lilla barnet som bara blivit felaktigt behandlat och kränkt om och om igen. Och tyvärr den slingrande attityden från terapeuten som tyvärr inte känns alltför ovanlig.

Antagligen är jag alldeles för trött efter allt bedrövligt jag hört och vart med om det senaste, men jag blev nästan inte ens upprörd, bara än mer sorgsen och konstaterade återigen, att ja, så här ser det ut i bemötandet i skola/vård.

Anmäl
2008-07-20 13:16 #16 av: [aspie]

#14 Jo, boken kändes jättejobbig att läsa. Om jag har förstått det rätt så har Gunilla Gerland AS men när jag läser i början av hennes bok eftersom jag inte kom längre, så verkar det som om hon beskriver den svåra formen av autism och inte AS. Eller är det så att de med AS kan ha så svåra "problem" som som en med den svår formen autism???

Anmäl
2008-07-20 14:31 #17 av: Niklas

#16: Om jag minns rätt har hon högfungerande autism. Hur stora problemen blir tror jag i hög grad beror på vilken omgivning man befinner sig i.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2008-07-20 14:37 #18 av: Sweetelle

Det Gunilla Gerland skriver själv i sin bok är bland annat "Den självdiagnos jag ställde var DAMP med autistiska drag." Hon nämner också att hon fick diagnosen högfungerande autism, men att hon inte kunde identifiera sig med det. Om diagnosen sedan är ändrad tas inte upp.

Jag upplever inte det som att hon har klassisk autism/ Kanner syndrom av att läsa den boken, men det är ju min bedömning.

Jag har förstått det som att det är svårt att skilja på högfungerande autism och Asperger. Enligt Autismforum anser vissa högfungerande autism vara synonymt med Aspergers syndrom, andra överlappande. Andra synonymer till Asperger syndrom är autism hos högfungerande person, autism hos normalbegåvad person eller autism utan utvecklingsstörning.

Min uppfattning efter det jag hittills läst är att Asperger och Högfungerande Autism ÄR autism men att det är personer som är normal till högbegåvade, dvs de har samma problematik, men de kan ofta hantera det på ett annat sätt på grund av att de inte har någon inskränkning i sin begåvning/intelligens.

För att få diagnosen Asperger krävs ganska stora brister i tex de sociala förmågorna även om det självklart är stor skillnad på olika personer som har Asperger syndrom. Gillberg och Gillbergs kriterier kan du läsa här.

När jag själv har sökt svaret på frågan om jag ligger inom autismspektrat tycker jag att att jämfört med andra som fått diagnosen kan det vara så att jag har det, och mina känsloupplevelser och min syn på omvärlden är väldigt lik som tex Gunilla Gerland beskriver i sin bok. Men när jag till slut sätter mig med diagnoskriterierna (finns olika varianter) då kan man inte definiera mig som varken Asperger eller autistisk. Så min personliga slutsats blir att diagnosticeringen idag inte stämmer med vad kriterierna säger.

Anmäl
2008-07-20 15:17 #19 av: [aspie]

SUCK! Så svårt det verkar vara. Jag tror ju själv att jag har AS och ADHD efter vad jag läst om i symtom o.s.v men i Gunilla Gerlands bok känner jag inte igen mig så mycket. Men jag läste ju bara lite i början förstås. Jag bara måste låna boken igen förstår jag. Tack för all info vänner på forumetGlad

Anmäl
2008-07-20 15:20 #20 av: Sweetelle

#19 Man kan och skall ju inte vara exakt som någon annan, man kan ju ändå ha samma handikapp. Och visst är det svårt.

Även om du inte skulle vara som Gunilla Gerland kan du ju ha samma syndrom. Förresten har du läst Christopher Gillbergs bok om Asperger syndrom? Den ger en allmän bild av vad det innebär.

Anmäl
2008-07-20 15:32 #21 av: Sweetelle

Tillägg till det jag tidigare skrev och som kan vara intressant, detta stycket är taget från vårdguiden:

"Istället för högfungerande autism är det egentligen mer riktigt att säga högfungerande person med autism. Anledningen är att det är personen som är högfungerande. Högfungerande beskriver alltså inte vilken svårighetsgrad autismen har."

 

Anmäl
2008-07-20 15:40 #22 av: [aspie]

Elva_Hax!

Tack för din info och länken du visade. Den gav mig svaret jag sökt så länge.

Ja, jag har läst Christopher Gillbergs bok om aspergers. Jag har t.o.m köpt den. Jag har faktiskt läst alla böcker jag hittat om aspergers syndrom på relativt kort tid. Aspergers har blivit lite av ett specialintresse för mig.

KRAMAR till dig!

Anmäl
2009-06-22 19:36 #23 av: snurro89

Jag har autismliknande, vilken fin bok. :( Ja de e jobbigt med, funktionshinder..:O

Anmäl
2009-07-03 00:02 #24 av: sheilaspicasso

VAD bra den är! Jag har läst ett par kapitel och är som uppslukad. Jag förstår en massa saker nu som jag inte har förstått förut. Och jag känner igen så mycket från min son.

Anmäl
2009-11-06 00:55 #25 av: JohannaEkroth

Puttar för bra bok... Glad

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2009-11-06 00:59 #26 av: Emmiiish

Så bra bok, känner igen mig så väl.

Jag funderar på att skriva en egen bok om hur det har varit för mig att leva med asperger.

Anmäl
2009-11-06 09:07 #27 av: [Zirre]

Varför måste man köpa vissa böcker för att kunna läsa dem?

Anmäl
2009-11-06 11:08 #28 av: Niklas

#27: Kan du inte låna på biblioteket?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2009-11-06 11:15 #29 av: [Zirre]

Ska kolla upp det...

Anmäl
2009-11-06 15:13 #30 av: [Zirre]

#27 Den finns att låna, tack för tipset.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.