Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
06 - Trotssyndrom (ODD)

Vad är Trotssyndrom (ODD)?

2007-09-21 16:37 #0 av: Cattis

Trotssyndrom är en beteendestörning som ofta drabbar dem som har andra neuropsykiatriska problem. Förkortningen ODD står för Oppositional Defiant Disorder. Trotssyndrom och andra beteendestörningar, som uppförandestörning (CD), är något man ofta utvecklar då omgivningen, exempelvis föräldrar, anhöriga och skolan, ställer krav på en som man inte klarar av att leva upp till.

Barn som gör allt de kan för att "fungera och vara normala" men ändå kallas lata, ointresserade och korkade (vilket är vanligt för barn med exemelvis ADHD eller Asperger och liknande), kan mycket väl utveckla trotssyndrom.

Ungefär 65% av de som har ADHD beräknas ha ODD. För "vanligt folk" kan ODD och CD vara mycket svårt att skilja från exempelvis ADHD.

En person som har ODD saknar förmågan att se sammanhang. De har svårt att se och ta ansvar för sin skuld i uppkomna situationer. De känner ofta att de behandlas orättvist av omgivningen.

Av någon anledning verkar det som att mammorna till barn med ODD är mest utsatta. Ofta har de så svårt att kontrollera barn med dessa problem, att det till slut uppkommer situationer som är riktigt otrevliga. Exempelvis kan tonåringar med dessa problem ge sig på sina mammor med fysiskt våld.

Problemen märks tydligast i hemmet och är vanligast hos barn upp till 10 års ålder.

Om man inte behandlar dessa problem, finns det en stor risk att dessa personen fastnar i ett beteende där den söker negativ uppmärksamhet.

Det är heller inte ovanligt att personer med ODD även utvecklar uppförandestörningar (CD). CD står för Conduct Disorder och dessa personer går ett snäpp längre. De utvecklar antisociala beteenden, som exempelvis att de skolkar, snattar, stjäl, förstör och misshandlar andra människor.

Studier inom detta har visat att 20-30% av de yngre barnen och 40-60% av de äldre barnen med ADHD även har CD. För de barn som har dessa problem även efter 18 års ålder, klassas det som ASPD (antisocial personlighetsstörning).

Risken för framtida kriminalitet hos personer med trotssyndrom anses vara hög.

Symptom på trotssyndrom

De vanligaste symptomen är att den drabbade blir aggressiv, trotsig, labil, bråkig, fientlig, hämndlysten, självhävdande med mera.

Diagnos

För att kunna ställa diagnosen ODD måste minst fyra av nedanstående kriterier ha uppfyllts, och under minst sex månader i sträck.

  • Tappar ofta besinningen
  • Grälar ofta med vuxna
  • Trotsar ofta aktivt eller vägrar underordna sig vuxnas krav och regler
  • Förargar ofta andra med avsikt
  • Skyller ofta på andra för egna misstag eller dåligt uppförande
  • Är ofta lättretad och stingslig
  • Är ofta arg och förbittrad
  • Är ofta hämndlysten eller elak

Många av ovanstående kriterier finns även hos normala barn/tonåringar som inte har ODD. Därför måste problemen vara omfattande och ha funnits över en längre tid. Normalt trots, eller dåligt beteende, som då och då uppkommer hos barn och tonåringar, räcker alltså inte för en diagnos.

Behandling

Eftersom det är en beteendestörning är det ju en del av ens personlighet och därmed svårt att få bort helt. Men behandling (i form av terapi) finns, så att man kan lära sig att hantera detta. Och ju äldre man blir, desto mer lär man sig om hur man bör bete sig och om hur man skall vara för att passa in i den "normala" normen. Därför är det inte lika vanligt bland vuxna som hos barn upp till tonåren. Har du, eller ditt barn trotsyndrom - eller misstanke om att du/barnet har det finns - kontakta öppenvården/BUP i din kommun och be om råd och hjälp.

 

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2007-09-22 12:26 #1 av: Alexej

En ny bokstavssjukdom, aldrig hört av den innan. Tack för informationen!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2007-12-07 16:47 #2 av: doradora

TACK TACK

Äntligen har jag fått ett svar!! Jag känner såååå igen detta och kunde inte förstå varför .

Min dotter är nu 18 och bor själv hon är inte lika trotsig längre men hon har varit på väg att göra kriminell karriär tidigare.

Anmäl
2007-12-08 00:10 #3 av: lightseeker

låter precis som min 19-åring med ADD, ju.

Men numera är hon mer vuxen än de flesta vuxna. Allt tack vare att vi fick hjälp till en ART-kurs. Innan vi fick den så var jag beredd på att avsäga mig mitt föräldraskap och överlämna henne till ett fosterhem, fast vi aldrig innan hade varit i kontakt med de sociala-myndigheterna.

Hon var så ilsken och fysisk sedan baby-stadiet. Hade kolik, affekt-kramper. Hennes kontakt-sökanden med andra barnen gick ut på att skada dom, och hon var blixt-snabb.

Hennes enda kamrater, blev dom tuffaste, fysiska pojkarna.
Dom slog henne en gång och som svar fick dom en omgång som hette duga, även om det tog en vecka innan hon fick tag på dom. Sedan rörde dom aldrig henne mer. Vilka pärser, ni skulle se vilken ansvarsfull tjej det är idag.

Det måste vara hemskt jobbigt för dessa barnen att alltid bära omkring på denna ilska också. Tänk vilka höga adrenalin och kortisol-halter dom har, som påverkar kroppen negativt.

En sak till förresten: hennes förmåga att uttrycka sig: verbalt och i skrift, har ju inte gjort självkänslan bättre.

Men tack vare arten och att jag har lärt mig att inte gå efter henne när hon blir "översvämmad", så är även det numera ett minimalt problem. Hur många vuxna i samhället kan inte få en högre livskvalitet med en art-kurs egentligen?!

Anmäl
2008-02-07 23:04 #4 av: KickanLilja

Tips på en bok om detta ämne (tror jag i alla fall, har bara läst de 50 första sidorna än så länge, men den är riktigt bra!

Explosiva barn - Ross W Greene

Anmäl
2008-02-07 23:22 #5 av: Noeli

Min mittersta älskling har ODD. Det svåra är/har varit att få honom till terapi. Eftersom han säjer de mest trista saker innan de ens hinner till meningen nr 2 i terapin så....Det har legat på is tills nu. Nu säjer de att tiden är mogen och ett måste faktiskt. Jag har tjatat om det tidigare men eftersom pappan inte vill se att nånting existerar kring sonen så kommer jag ingenvart. Det är egentligen märkligt att ett nej går före ett ja....Så jag välkomnar lagen som säjer att ett ja ska räcka för att vården ska göra något....

Jo jag håller med artikeln till fullo och jag har upplevt den med...;) Jag gör ett tillägg..: syskonen. Syskonen betalar ett gigantiskt pris i en familj med någon som har ODD! Det pratar vi alldeles för lite om tycker jag.

Anmäl
2008-02-07 23:26 #6 av: Noeli

Kunde inte ändra inlägget.

Jag ville förtydliga en sak; varför terapi skulle göras nu först. Och det är för att läkaren trycker på. Man kan inte bara medicinera adhd och ODD utan terapi. Så enkelt är det.

DÅ blir vi två emot en!...

Anmäl
2008-04-08 20:55 #7 av: Sweetelle

Jag tror att jag kan ha dessa tendenser åtminstone... men jag vet ju inte. Det jag mest reagerade på var: Hur gör jag för att minska risken för att min dotter skall utveckla detta!?

Hon är heltossig och vibara hackar på henne, det är riktigt svårt att ändra på det hon är grynmt kreativ och kompetent men kan inte låta bli NÅNTING och förstör saker varje dag, vilket leder till alltför många; Sluta!  Gör inte så! Men du vet ju att! Varför skall du alltid...

Sen vill jag veta mer om ART vad är det??

Anmäl
2008-04-08 22:27 #8 av: Noeli

http://www.ungart.se/

Här kan du läsa om vad ART är och innebär.

Anmäl
2008-04-22 01:42 #9 av: HannaM

jag tycker beskrivningen stämmer in men inte vad man ska uppfylla..."Barn som gör allt de kan för att "fungera och vara normala" men ändå kallas lata, ointresserade och korkade (vilket är vanligt för barn med exemelvis ADHD eller Asperger och liknande), kan mycket väl utveckla trotssyndrom."Det stycket skär i hela mig, det är så jag. Det är min skolgång. Mina utvecklingssamtal. Fy!

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2008-04-22 10:25 #10 av: Gronstedt

Min mamma skulle nog påstå att jag hade ODD med grädde på i alla fall upp till skolåldern Flört. Själv tycker jag förstås att jag var massivt missförstådd Oskyldig.

Anmäl
2008-05-07 21:21 #11 av: Sweetelle

#10 - Det hela är väl just att det är både och? Just att man är missförstådd gör att du utvecklar ODD. Så om din mamma säger att det var vad du har/hade, kanske hon skall fundera över sin egen missförståelse av dig som utvecklat det där.

-

Jag är nyfiken på hur man kan bryta sånna här mönster med ODD, jag är så skadad att jag trotsar mig själv, har blivit helt handlingsförlamad, så fort jag planerat nåt så blir det som att jag i rent trots mot mig själv förlamas och inte klarar av att genomföra det. Det enda jag klarar av att göra är oplanerade saker som jag inte upplever någon som helst press kring, vilket blir alltfärre saker numera. Detta håller på att knäcka mig.

Anmäl
2008-05-07 23:27 #12 av: HannaM

#11 vi är nog en del lika

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-07-02 00:34 #13 av: HannaM

Puttar åt en annan Hanna=) Visste väl att cattis skrivit något!

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-07-02 10:28 #14 av: JohannaEkroth

Tack så jättemycket! Cool

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2009-07-02 10:33 #15 av: JohannaEkroth

Det står ju förresten om MIG där. Hela högen och jag prickar på:

Grälar ofta med vuxna

Trotsar ofta aktivt eller vägrar underordna sig vuxnas krav och regler

Förargar ofta andra med avsikt

Skyller ofta på andra för egna misstag eller dåligt uppförande

 och min sabo tycker att jag är

Är ofta hämndlysten eller elak

 

Är jag verkligen så hemsk? Tungan ute Skäms Cool

 

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2009-07-02 10:47 #16 av: Gronstedt

#15: Mja, tjejer brukar vara hämndlystna och elaka medan killar är bestämda och inte tar skit. Så det är kanske en könsfråga Tungan uteObestämd?

Anmäl
2009-07-02 11:16 #17 av: JohannaEkroth

Jag har haft 2 ex som har levt för att hämnas på folk, så... mja... jag vet inte det jag... Tungan ute

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2009-07-02 16:53 #18 av: Svea-

stämmer på min äldsta.. tyvärr vill bup ej lyssna eller för stunden som dom säger utreda henne.. jajaj.. här hemma lever vi i omgångar under hennes styrande å måande,, alla håller sig undan ..vill ej komma i hennes väg osv.. kul liv alltså..mest synd om henne,,, men ack så svårt det e å leva med en sån människa oxå..

Anmäl
2009-07-02 17:05 #19 av: Porklash

Jo jag har varit mycket sådär men hade nog lite anledning till det med tycker jag nog. Men jag kommer ihåg tillfällen då man tjafsade i skolan att jag tänkte: Varför gör jag det här? Jag bryr mig ju inte ens nåt speciellt?

 

pEr

Anmäl
2009-11-21 01:45 #20 av: JohannaEkroth

Puttar

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2010-06-26 23:27 #21 av: JohannaEkroth

Puttar för nya mamman Skrattande

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2010-06-28 08:42 #22 av: lottamaria

Min son har nyligen fått diagnosen trotssyndrom. Det är svårare att hantera än ADHD'n. Konflikter hela tiden.

Anmäl
2010-08-21 11:15 #23 av: generalskan

Antagligen så har min dotter också odd, alla kriterier stämmer hon kan totalt misshandla mig fast hon är så liten.

Hon har en diagnos som heter reaktiv kontaktstörning ohämmad typ, kanske också ADHD men det vet dom inte.

Anmäl
2010-09-01 17:00 #24 av: pari

hej jag har ett barn som har trotssyndrom jag vill veta om är det ärftlig

Anmäl
2011-05-18 19:24 #25 av: mulligast

Psykologen vi har träffat på BUP för att undersöka om min son har ADHD, träffade honom i ca 30-40 minuter och konstaterade sedan att, nej han har inte det...

Men eftersom vi har haft vidare diskussioner och möten med både BUP och skola, så har ju både vi i hemmet uttryckt hur det är och skolan. På sista mötet så kastade psykologen ur sig att han kunde ha ODD.

Kunde? Ehh efter att studerar kriterierna, så kan man väl säga att han är ett riktigt skolexemplar av en person med ODD.

Men det händer inget... någon här som vet vad man kan få hjälp med? För jag (ja och resten av familjen) är slutkörda.....

Inte är det bättre nu när han sitter i rullstol(brutit ett ben), gissa om humöret kommer fram....

Anmäl
2011-05-20 12:59 #26 av: lightseeker

har du kollat med soc. om att kunna få behandling med ART för honom (aggressive replacement training) det hjälpte min dotter så att hon nu är fullt fungerande i samhället, BUP borde kunna hjälpa till med kontakt, ev. måste ni själva skriva ett brev och motivera varför ni anser er behöva det och vilka ev. följder det skulle kunna få om ni "inte" får behandling för sonen.

(flertalet personer med bokstavsdiagnoser sitter internerade, efter en "oförstådd barndom" och en stormig (kriminell) ungdom)

Anmäl
2011-05-25 23:05 #27 av: Sweetelle

#26 Risken att bli kriminell är betydligt högre för bokstavsfolk. Dock är det fel att påstå att "flertalet" (vilket jag tolkar som synonymt med "majoriteten") sitter internerade.

Anmäl
2011-05-25 23:09 #28 av: lightseeker

Sorry, sweetell, som du säger ett dåligt ordval.

Har dock hört om flertalet forskningsresultat som har visat samma resultat, utan stöd och utredningar så finns inte förståelsen för att bemöta barnen, som sedan helt plötsligt är vuxna. (med den problematiken som det innebär)

 

Anmäl
2011-05-28 00:55 #29 av: Sweetelle

#28 Absolut är det så. Sedan tillkommer ju problematiken med miljön - eftersom npf i stor grad är ärftligt är det ju mer vanligt att föräldrarna har missbruks- och eller psykiska problem vilket inte direkt gör situationen bättre för barnen.

Har man som förälder problem med sina egna npf har man kanske varken energi eller möjlighet att stötta sina barn det extra de så väl behöver.

Anmäl
2011-12-06 18:05 #30 av: Asil

Hej

Det här är verkligen sorgligt att det är så svårt att få hjälp när familjen håller på att stupa av att ett barn i familjen har trotssyndrom. Vi lever just nu i det, har gjort det länge men det går bara utför i en nedåtgående spiral. Behöver verkligen hjälp av bup och soc men känner inte att någonting händer.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.