Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
05 - Tourettes Syndrom

Vad är Tourettes Syndrom?

2007-09-12 18:25 #0 av: Cattis

Barn med Tourettes syndrom skiljer sig inte från barn i allmänhet i fråga om begåvning. De framträdande symtomen är varierande, ofrivilliga rörelser och okontrollerade läten, omöjliga att stå emot i längden, så kallade tics. Man ställer diagnosen helt utifrån dessa.

Det är inte många som vet vad man pratar om när man säger Tourette Syndrom. Då jag har en dotter på 13 år som fick sin diagnos för knappt ett halvår sedan, tänkte jag att jag skulle försöka förklara vad det är för någonting. Tics är ofrivilliga, upprepade läten och rörelser utan ändamål.

I många fall har någon familjemedlem eller nära släkting till barnet med Tourettes syndrom också tics. Barnets tics har en biologisk grund och är inte orsakade av faktorer i omgivningen.

Barn med Tourettes syndrom skiljer sig inte från barn i allmänhet i fråga om begåvning.

De framträdande symtomen är varierande, ofrivilliga rörelser och okontrollerade läten, omöjliga att stå emot i längden, så kallade tics. Man ställer diagnosen helt utifrån dessa.

Symtom på Tourettes syndrom

  • Den vanligaste åldern för debut av tics är i fem till sju års åldern
  • Vanligtvis är de första symtomen tics i ansiktet, överdrivna blinkningar och grimaser.
  • Man har motoriska och en eller flera vokala tics under någon period, men de behöver inte vara samtidigt.
  • Ticsen förekommer flera ggr dagligen, ofta flera på en gång, eller i perioder under mer än ett år.
  • Lokaliseringen av ticsen, antalet, frekvensen, svårighetsgraden varierar över tiden.
  • Symptomen har man inte enbart vid medicinering eller p.g.a någon annan neurologisk sjukdom.

Kroppsliga (motoriska) tics kan vara:

enkla och bestå av en snabb, plötslig och meningslös ryckning i enskilda muskelgrupper.

komplexa koordinerade sammansatta rörelser i flera muskelgrupper såsom hopp, nigningar, slag, beröring eller att lukta på något eller någon.

Vokala tics kan vara:

enkla och bestå av enstaka harklingar, grymtningar hostningar eller andra läten.
komplexa och bestå av stavelser, ord, uttryck, svordomar och könsord.

Om ticsen inte är alltför kraftiga klarar en del av att hålla tillbaka dem t ex under skoltiden. När de sedan kommer hem släpps de återhållna ticsen ut i full frihet. Vid trötthet, undersysselsättning, oro och upphetsning ökar ticsen.

Tilläggsproblematik

Det är oftast inte enbart ticsen man söker läkare för, utan det är de problem som också brukar förekomma i samband med TS. Det kan t ex vara hyperaktivitet, koncentrationssvårighet, stark ovilja till plötsliga förändringar, motorisk klumpighet, oberäknelighet, tvång, förhöjd ljudkänslighet, sömnsvårigheter, uppmärksamhetsstörningar ,empatistörningar(oförmåga till inlevelse i andra människors reaktioner) depressioner, självmordsbenägen.

Det är oftast inte enbart ticsen man söker läkare för, utan det är de problem som också brukar förekomma i samband med TS. Det kan t ex vara hyperaktivitet, koncentrationssvårighet, stark ovilja till plötsliga förändringar, motorisk klumpighet, oberäknelighet, tvång, förhöjd ljudkänslighet, sömnsvårigheter, uppmärksamhetsstörningar ,empatistörningar(oförmåga till inlevelse i andra människors reaktioner) depressioner, självmordsbenägen.


Många av de här barnen har alltså även i sin diagnos t ex, MBD/DAMP,Aspergers syndrom eller ADHD(variant på DAMP).Min dotter har även Asperger i sin diagnos.

Behandling

Om barnets tics är lindriga och inte ger någon stor funktionsnedsättning räcker det ofta med att konstatera att det handlar om Tourettes syndrom, ge information samt diskutera om barnet har andra närliggande svårigheter, till exempel koncentrationsproblem. Ofta är det tillräckligt och medicinering behövs inte. Vetskapen om att barnets tics har en biologisk grund och inte kan styras med viljan kan underlätta situationen både hemma och i skolan.

I vissa fall kan dock tics bli så störande för barnet att det kan behöva medicin. Om barnet även har koncentrationsstörning, överaktivitet, eventuella inlärningsproblem eller andra beteendeproblem är det viktigt att barnet får anpassade stödinsatser i skolan. Föräldrar bör också få möjlighet att delta i särskilda utbildningsprogram eller vid behov få annat stöd. Om barnet samtidigt har ADHD kan det bli aktuellt med medicinsk behandling för koncentrationssvårigheter.

Min dotter medicineras med Abilify 5mg och detta har gjort en märkbar skillnad. Hennes tics har nästan försvunnit helt och hon har blivit mer öppen.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Anmäl
2009-07-06 04:00 #1 av: LenaR

Jag såg för länge sen ett tv-program där Oliver Sacks sa att han sett en koppling mellan Tourettes och musikalitet. Är det någon som känner igen det?

Anmäl
2009-07-06 15:14 #2 av: Citronmeliss

Jag har en son med Tourettes syndrom.

Han lyssnar på musik under nästan alla timmar som han är vaken!

Tyvärr spelar han inte själv. Det har han inte riktigt kapaciteten till.

Han har flera andra diagnoser, bla högfungerande autism, samt OCD.

Det är möjligt att dessa hindrar honom dels hans svåra tvång, men även blygheten och oviljan att göra något om han är iaktagen!

Hur som helst så är han musikalisk, har mycket god taktkänsla osv.. även om han kanske inte är som Beethoven!Flört

 

 

Anmäl
2009-07-06 20:04 #3 av: LenaR

Hade Beethoven Tourettes? Mozart vet jag har en misstänkt diagnos, han är den enda jag känner till. Förutom pianisten/kompositören som intervjuades i Sachs-dokumentären.

Blyg och ovillig när han är iakttagen, vem vet vad din pojke hittar på när han är ensam! Glad

Anmäl
2009-07-06 20:26 #4 av: Citronmeliss

Nej inte TS specifikt, men han förmodas ha haft "något" inom autismspektrumet!

Det kanske jag inte vill veta..Förvånad

Anmäl
2009-07-07 10:56 #5 av: [aspie]

Ingår TS inom autismspektrumet?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.