Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
02 - ADHD & ADD

Mitt liv med ADD

2016-04-17 12:16 #0 av: NPFbloggen

När jag fick min diagnos ADD så frågade jag läkaren vad det innebar - Är det samma sak som ADHD och vad är egentligen skillnaden? Läkarens svar förvånade mig en aning eftersom han berättade att jag själv får välja om jag vill säga att jag har ADD eller ADHD. Enligt honom var det exakt likadana diagnoser. Men jag har inga problem med impulser och hyperaktivitet som man kan ha vid ADHD. Jag är en väldigt lugn tjej som inte gör speciellt mycket väsen av mig. Inte kan väl då ADD vara samma sak som ADHD?

Min ADD innebär att jag ständigt bär på ett inre kaos. Jag kan sitta still men samtidigt ha tusen med projekt på gång i hjärnan, något som utomstående inte kan se eller lägga märkte till på mig. Jag är också väldigt kreativ och kan få för mig att påbörja projekt lite när som. Till en början går det jättebra men så småningom rinner motivationen ut i sanden, därför har jag väldigt svårt med att avsluta saker. Faktum är att jag har så pass svårt med att avsluta saker att det hindrar mig i vardagen. Jag kan inte ta sista biten på pappersrullen, jag kan inte ta sista kexet i förpackningen, jag kan inte måla färdigt det sista på en bild och jag kan inte äta klart allt i matlådan utan att lämna kvar lite mat. Min vardag består av tusen oavslutade projekt.

Tänk då hur svårt det var för mig att gå klart gymnasiet när jag inte ens kan ta sista biten på pappersrullen. Det är visserligen en ganska komisk jämförelse men sanningen är att varje liten sak kräver så stor motivation av mig.

Jag har också väldigt svårt för att organisera uppgifter samt att planera min vardag. Jag tappar lätt bort saker och glömmer vart jag lagt dom vilket leder till att allt blir en enda stor röra. Jag minns när jag kom hem en dag från skolan utan min jacka. Min mamma frågade vart jackan hade blivit av men jag hade inte en aning. Jag tappade också ofta bort skolböcker, pennor, väskor och mycket annat. Det blev en dyr skolgång för mig när mina föräldrar ständigt fick köpa nytt skolmaterial till mig.

Min pojkvän är ett stort stöd för mig. Han påminner mig om det jag ska göra. Han hjälper att leta efter borttappade saker. Han pushar mig när saker och ting går trögt. Han hjälper mig att fullfölja mina projekt. Ibland undrar jag hur han orkar men han påminner mig ofta om att han valde mig för den jag är, inte för den jag borde vara.

Anmäl
2016-04-18 10:32 #1 av: Niklas

Bra skrivet. Tack för att du delar med dig.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-04-18 12:55 #2 av: add-apa

😍

Anmäl
2016-05-15 07:54 #3 av: kim1980

Hej bra skrivet som sagt.. Känner igen mig där tala bort saker. Man gör en sak . Men hjärnan är helt nån annan stans. .
Men var mer för yngre. . Har medicin nu det funkar mycket bra..

Jag tror jag märkt skillnaden på din undran.
Själv jag gjorde testet var det damp ADHD

Jo add är oftast fräcka i munnen tröttnar fort svårt slut föra. .

Mens ADHD är mer våldsam i kroppen .
Extrem impulsiv ska gå. I ett. .
Annars blir o medicinerarnde väldigt lätt arg .
In nytt liv..
Så sa jag å vad jag är rastlös. .
Då sa han , ja men kryp då ! /
Det räckte för jag skulle gå i taket. .
Sen även kortstubin duma beslut. .
Listan blir lång med utan medicin. .
Trafik fara . Fast folk förstår dock inte det. . (

Medicinerna blir inte rättvist bemöta .
Många vågar mixtra el hel knasig läkare som gör värre en till bättre.. men pu jag har haft tur då tydligen. .

Otroligt fin kärlek du har verkligen. .
Glad för din skull. . )

Anmäl
2016-05-23 06:45 #4 av: Tintin82

Bra skrivet känner igen mig

Anmäl
2016-11-23 12:12 #5 av: Shadous

Fina du, jag känner igen mig jättemycket i vad du skriver. Det känns bra att det finns andra människor som har väldigt lika upplevelser. 

Anmäl
2016-11-26 14:46 #6 av: Jungfru82

Just idag känns det verkligen igen håller på att tvätta och ska ta fram ljusstakar och stjärnor och jag ser för mig inre hur allt sitter uppe....hoppas bara det blir så kan lätt hända att jag sätter mig i soffan och sedan händer ingenting

Anmäl
2017-01-11 22:05 #7 av: carolineleven

Jag fick förklarat av en psykiatiker(så lite inte på mig) att hyperaktivitet kan vara mental. Att man sitter och ritar, stampar med foten eller har tusen tankar och har svårt att vänta på att någon ska sluta prata, att man vill så mycket att man inte orkar och blir utmattad av det(och får en inre ångest istället). Men att det skulle vara samma diagnos som ADD tror jag väl inte?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.