Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Allmänt

När ni pratar, hur är ni då?

2010-11-28 21:22 #0 av: timmelin

Hej hur är ni när ni pratar.

Själv pratar jag mycket och gärna, har svårt att vänta på svar.

Pratar snabbt med maniskt inslag.

Idespruta, i båda onda och goda tider.

Känslostormar.

 

Anmäl
2010-11-28 22:20 #1 av: [Varulv]

Aspergare. Tänker mig noga för innan jag säger något. Liksom väger varje ord på våg. Har mitt eget krav på mig att allt som jag säger ska ha en viss verkshöjd, en sanningshalt; jag ska kunna stå för det. Flamsprat och "småprat" är således ingenting för mig! Men därmed inte sagt att jag inte ibland kan uppnå en gemenskap med folk inom pratets sfär - i synnerhet om samtalsämnena ligger inom mina egna räjonger... ObestämdFlört

αγάπη

Anmäl
2010-11-28 22:27 #2 av: timmelin

O min son som är aspergare är så lik mig, pratar för fullt.

Jag hatar också mingel

Jag älskar att umgås med folk jag tycker om

gäran bokstavsfolk Glad

Anmäl
2010-11-28 23:06 #3 av: Busangardens

Pratar tyst lite åt gången (beroende på vad samtalsämnet är). Hoppar på ord. Stannar i meningar. Glömmer vad jag ska säga. Stakar, stammar, lässpar vid uttal av en del ord och pratar väldigt otydligt och osammanhängande. När jag pratar eller berättar något så förstår jag hur jag menar och tänker inte på att den jag talar med kanske inte förstår, därav blir det ofta luddigt. Min autism (as) lyser starkt igenom när jag pratar fasst det gör den ju annars också, det kan märkas i skrift också som på ett forum likt detta men inte alla ser det då som en problematik man har tyvärr utan man blir klassad som något annat istället. Min kontaktperson säger att min AS är så pass grav och det har jag nog märkt själv också. Min talförmåga är inte den bästa vilket man lätt kan märka.

Anmäl
2010-11-28 23:37 #4 av: Zaphix

Tänker inte innan jag pratar, lindar inte in mina åsikter om saker och pratar ofta för mycket.

Eller så pratar jag knappt alls..

Beror på hur jag mår.

Pratar ofta för snabbt så jag säger fel ord, hakar upp mig på nåt ord och uttalar saker fel av misstag.

Gillar att prata en massa med folk jag känner och trivs med. I övrigt är jag ofta rätt blyg och vågar inte prata. Är jag obekväm med folk eller situationer pratar jag oftast inte.

Anmäl
2010-11-29 00:56 #5 av: [Fiction]

Jag tänker massor samtidigt som jag pratar, vilket ofta gör att jag tappar bort mig, glömmer av vad jag skall säga och det blir lätt osammanhängande. Kan hoppa från ett ämne till ett annat och tillbaka igen - ibland är det ett enda virrvarr. Jag säger ofta det jag tänker, vilket ibland kan bli lite väl ocensurerat för den som lyssnar på mig. Så: Det finns en anledning till att jag föredrar att skriva. ^^

Har en tendens att växla mellan för högt och för lågt tonläge. Har inte så bra koll på det där. Kan dessutom växla mellan att vara oerhört pratsam i vissa sammanhang och extremt tystlåten och fåordig i andra.

Har även en hel del ljudeffekter för mig, vilket kan uppfattas som både barnsligt och charmigt beroende på åhöraren.

När jag har tagit min ADHD-medicin, blir jag dock mer samlad och pratar mer likt hur jag skriver. Då har jag även en tendens att hålla långa föreläsningar (läs; monologer) för folk i ämnen som intresserar migoch har lättare att hålla mig till ämnet.

Anmäl
2010-11-29 08:21 #6 av: [YlvaP]

Jag är som Fiction. :P

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-11-29 09:32 #7 av: coffee-girl

Jag pratar ofta för högt, sägs det, vilket jag har trott berodde på en (lättare) hörselskada. Alltså att jag inte hör själv att jag pratar högt. Fast jag har insett nu att det antagligen är ett ADHD-drag.

I en miljö där jag känner att det jag har att säga är värdefullt, pratar jag mycket och har lätt att få fram orden. däermot, om nån annan tar mer uppmärksamhet än jag för det den har att säga, så tystnar jag med det samma, och säger sedan inte så mycket. Jag försöker mest lyssna på den som pratar, vilket går bra ibland, om den pratar om nåt jag är intresserad av. Annars tappar jag fokus efter en stund och är snart utanför hela samtalet/gemenskapen! Efter en stund händer det att nån "väcker" mig, och undrar varför jag inte lyssnar... Obestämd

Anmäl
2010-11-29 12:45 #8 av: [Linsenhejhej]

Jag pratar nästan aldrig med personer som inte är familjemedlemmar (p.g.a selektiv mutism). Men om jag får för mig att säga något till dem, pratar jag mycket tyst, tänker igenom varje ord noga, uttalar varje ljud i ordet. Jag använder också skriftform ("sedan" i stället för sen, "sådan" i stället för sån, "någon" i stället för nån). Jag pratar 100% entonigt.

När jag pratar med min familj, brukar jag ibland prata ganska högt, och pratar ibland utan att tänka mig för. 

Jag har AS.

Anmäl
2010-11-29 15:31 #9 av: [Tassy]

jag dröjer ofta med tal/svar på tilltal. Dock tänker jag mig inte alltid för innan jag svarar utan kan vara rätt klumpig med vad jag säger. Jag har problem med röstläget, antingen mumlar jag eller så skriker jag nästan så folk klagar. Ibland pratar jag så fort att jag snubblar på orden och halvstammar, och ibland är jag så övertydlig att folk nästan fyller i mina meningar. Däremellan lyckas jag prata normalt ibland.


Anmäl
2010-11-29 16:15 #10 av: [Fiction]

#6 Intressant! Glad

Anmäl
2010-11-29 19:40 #11 av: Spacegirl31

Jag pratar mycket ibland och väldigt lite ibland men mest mycket, har lite svårt med turtagning när jag pratar. Jag pratar också för högt när jag är med familjen, jag blir liksom ivrig.

Gillar inte heller mingel och jag har också AS.

Anmäl
2010-11-29 20:41 #12 av: Emaljoh4

Hmm..

Jag skriker... Eh, glömmer vad jag pratar om när jag berättar om någon händelse t.ex.....

Jag skriker när jag är glad... skriker när jag är arg... viskar/pratar mycket tyst när jag är ledsen

Anmäl
2010-11-30 09:27 #13 av: Lunar

Utan concerta funkar jag som du Timmelin

Anmäl
2010-11-30 12:28 #14 av: timmelin

Haha, min conceerta hjälper inte. Ska få annan medicin nu när min utredning är klar.

För rithalin, strattera lämnas inte ut annars.

Hur funkar du nu då lunar, då du tar concerta?

Samtidigt så trivs jag ju med att prata mycket och ofta och att vara manisk, men jag vill inte ha dom negativa sidorna. Bara vara glad, positiv och fylld med glädje.

Anmäl
2010-12-07 18:05 #15 av: tommy999

#5 Känner igen mig så otroligt mycket i det du skriver. Jag kan mala på oavbrutet om något som intresserar mig tills jag kommer på att jag helt har spårat ur och kommit långt från den ursprungliga konversationen. Då blir jag tyst och börjar i värsta fall att humma. :)

Anmäl
2010-12-07 18:33 #16 av: [Fiction]

#15 Äsch, jag ser inte problemet med det egentligen - det är nog bara NT som upplever detta som problematiskt. "Älta" och "frossa", kallas det tydligen.

Men det är just när man verkligen tar sig an ett ämne ordentligt och inte nöjer sig med att bara skrapa på ytan, som det verkligen blir intressant och man kan finna helt nya infallsvinklar och djup - tycker du inte?

Anmäl
2010-12-07 19:04 #17 av: tommy999

Absolut. Jag har för länge sedan förlikat mig med tanken på att jag är en komplett kuf ;)

Anmäl
2010-12-07 19:21 #18 av: [Fiction]

#17 Det låter befriande! Glad

Anmäl
2010-12-07 20:01 #19 av: timmelin

ja herregud är ofta maken säger - men det har du ju typ sagt fem gånger redan

och det värsta är väl att jag är så medveten om det, men det liksom går inte att trycka på stoppknappen innan man har sagt det.

gäller om det är något roligt jg vill berätta, något som är upprörande mm

Anmäl
2010-12-07 22:03 #20 av: Cochon

Vet inte hur jag är, men jag vet att jag gärna sätter in mög, skit, mysko eller sak istället för andra ord, eller säger jag det och ordet. T.ex kan jag när vi precis har snackat om min kompis penna, så kan jag säga något i stil med 'kan jag få låna skiten, har slarvat bort min mög penna' Det var inte så super bra exmpel, men ibland kan jag få till riktiga mysko saker, som 'den där mysko mög skit saken som du hade innnan, var är den?' Alltså, jag säger det inte för att vara otrevlig eller så, jag bara finner det mycket lättare att ersätta ord med mög, skit, mysko eller sak.

Anmäl
2010-12-07 22:05 #21 av: Emaljoh4

#19

gäller om det är något roligt jg vill berätta, något som är upprörande mm

Tack för att du beskriver mig utan att jag behöver göra det själv!!!

Anmäl
2010-12-07 22:35 #22 av: [Fiction]

#20 Hehe. Jag byter också ut ord lite då och då, eftersom jag ofta drabbas av kortslutning i hjärnan och kan glömma visa ord tillfälligt.

Exempel:

En gång när jag och min dåvarande pojkvän var i affären och skulle handla mat, skulle jag säga till honom att hämta en yoghurt med smak av boysenbär. Jag kom dock inte ihåg ordet "boysenbär" och i ett smått frustrerat ögonblick kläckte jag ur mig: "kan du hämta sån där... grr, vad heter det... bufflonberry-yoghurt(!)". Tack och lov, förstod han precis vad jag syftade på. Skrattande

Anmäl
2010-12-07 23:11 #23 av: coffee-girl

# 20 % 22 Åh vad underbart att det finns fler såna! Nu behöver inte jag känna mig dum! Skrattande

Anmäl
2010-12-08 19:06 #24 av: timmelin

haha, jag skapar också nya ord.

men det är ju bara för att vi är kreativa Tungan ute

Anmäl
2010-12-08 21:49 #25 av: Wuwie

Hej!

Är Ny på denna sida men har haft min diagnos i 10år (ADD).

jag är ofta tyst i större folksamlingar, drar mig gärna undan. kan tex inte prata "allvarliga ämnen" face to face med olk utan måste verkligen ha något imellan tex en kudde framför huvudet. har nyligen börjat med conserta och har märkt av att jag blir piggare på morgonen. men denna medicin ska även göra att jag får bättre koncentration och även klara av att vara ute på stan bland mycket folk (tex jul-rush) utan att få panik. vilket jag har jätte problem med nu.

 

Btw Nicole heter jag och är 20 år :)

Hoppas på att få mycket nytta av denna sida och även kanske få vänner som har samma eller liknande diagnos som jag.

Anmäl
2010-12-08 22:15 #26 av: VeganGeek

Det varierar. Jag har inte riktig koll på hur högt jag pratar, pratar oftast för tyst. Ibland såpass att folk inte ens märker att jag försöker säga något. Har långa perioder då jag inte vill prata i överhuvudtaget, inte för att jag egentligen mår dåligt, mer översocialiserad och i behov av att vara tyst. Bara att säga "jag orkar inte prata" känns oöverstigligt.

Jag stammar emellanåt, har svårt att uttala ord även om jag vet precis i huvudet hur de skall låta.

Jag kan ibland hålla längre utläggningar när det är något som engagerar mig. Men hamnar jag i en "småpratssituation" blir det snabbt något ensidigt då den andre personen får göra allt arbete eftersom jag inte vet vad jag skall säga.

Hatar mingel jag blir totalbedövad i huvudet, kan inte tänka en tanke blir lätt stående i ett hörn tom på tankar och oförmögen att ta mig därifrån.

 

Anmäl
2010-12-08 23:02 #27 av: [Fiction]

#25 Välkommen hit, tjejen! :)

Anmäl
2010-12-08 23:59 #28 av: Wuwie

Taack! :D

Anmäl
2010-12-09 06:17 #29 av: coffee-girl

#25 Jag äger också välkommen! Jag hoppas också du ska trivas! Glad

Anmäl
2010-12-10 12:18 #30 av: [boxfnykis]

He he! En terapeut påpekade en gång att jag hade ett väldigt "färgstarkt språk". Så det utmärker nog mig. Sen börjar jag i mitten av historien och kommer på att jag glömde bort att berätta början och så kommer jag av mig och... ja, rörigt blir det. Tycker det är oerhört svårt att diskutera i grupper, då hänger jag inte med alls.

Anmäl
2010-12-10 21:20 #31 av: [Varulv]

#30 Kan bero på att du inte har engagerat dig tillräckligt djupt i ämnet innan...

αγάπη

Anmäl
2010-12-13 15:40 #32 av: [boxfnykis]

#30 eller kanske pga koncentrationssvårigheter...

Anmäl
2010-12-13 15:41 #33 av: [boxfnykis]

#31 skulle det vara. För flink i fingrarna Glad

Anmäl
2010-12-13 21:40 #34 av: [Varulv]

He he...! Jomenvisst: koncentrationssvårigheter. Ponera nu, boxfnykis, att din far dog. Han blev förmodligen bragt om livet, anser polisen. - Det finns tre möjligheter, delger dig en kommissarie: Din mor är mörderskan; eller din syster; eller din bror. Vem misstänker du? frågar dig kommissarien. Du svarar: - Vet ej!

Så dör plötsligt din syster. - Mord! säger kommissarien. - Vet du, boxfnykis, möjligen vem som kan ha gjort'et? spörjer han dig. Nej, du vet inte, men har dina aningar. - Djävlar anamma, tänker du - nu ska jag sätta dit den djäveln; kosta vad, det kosta vill!

Och så skrider du til verket. Koncentrationsstörningarna? De är som bortblåsta, säger du.

Eller? Obestämd

αγάπη

Anmäl
2010-12-13 22:19 #35 av: Emaljoh4

#34 Förstod inte den där?

 

Jag är som dig Byxfnys.. Men jag har inte tänkt på om jag berättar mitt i historien, men jag börjar berätta, men sen virrar jag bort mig och sen vet jag inte ens vad jag snackar om tillslut.. Så jag vet inte riktigt vad det beror på Obestämd

Anmäl
2010-12-14 12:09 #36 av: [boxfnykis]

Varulv (34#): Fattade inte riktigt den där och koncentrationsstörd som jag är orkade jag inte ens läsa hela Skrattande.

Anmäl
2010-12-14 12:15 #37 av: [aspie]

#0 Jag var precics som du Timmelin innan jag kraschade. Jag hatar att vara som jag är nu men kan inte göra ngt åt det tyvärr

Anmäl
2010-12-14 14:11 #38 av: zatanica

Kolla in trädskuttaren där ute är en klassiker den får jag höra om och om igen. För vem sjutton kan komma ihåg att det heter ekorre när man måste skynda sig att berätta att den finns där innan den försvinner :)

Min sambo har som tur var lärt sig större delen av mitt språk så han får tolka lite då och då :) Mycket konstigt kan komma ut om man har bråttom eller tusen andra tankar i huvudeet så man glömmer vad saker heter och kommer på nya ord.

Anmäl
2010-12-14 16:08 #39 av: Svea-

jag pratar antingen för mycket och för högt..å är jag riktigt igång hoppar det grodor ur munnen på mig hela tiden då jag kan slänga käft med allt å alla å säger exakt det som poppar upp i mitt huvud oavsett om det är bra eller dåligt.

eller

så är jag tyst och helt off...

Anmäl
2010-12-14 16:46 #40 av: [aspie]

#39 haha, det där känner jag igen SveaSkrattande

Anmäl
2010-12-14 17:06 #41 av: Perceptionjavisst

När jag sjunger hittar jag på egna ord. Lyssnar aldrig på texter i musiken utan tänker på annat. Melodin avgör om jag tycker en låt är bra.  Det är rätt dumt för egentligen skulle jag kunna gilla rasistiska låtar utan att veta om det.

Anmäl
2010-12-14 17:09 #42 av: Emaljoh4

#41 Håller med! Avgör också låtar efter melodin

Anmäl
2010-12-14 17:10 #43 av: [aspie]

#41 Så där kan jag oxå vara faktiskt men det tror jag är ganska vanligt, att många glömmer att lyssna till texten alltså och abar lyssnar till melodin. Speciellt då de är på engelska

Anmäl
2011-03-06 04:57 #44 av: VeganGeek

#41 Jag är tvärtom, lyssnar alltid på texten och vill helst att den skall vara tänkvärd och/eller rolig. Jag kan ha favoritpartier i en text som jag ser fram emot från första tonen.

Jag har därför svårt att uppskatta musik på språk jag inte behärskar.

Anmäl
2011-03-06 16:39 #45 av: RedBlackGrey

Jag frågasatte min Asperger-diagnosför inte så längesedan.

Jag har träffat många killar med samma diagnos. Men aldrig kunnat identfiera mig med just det könet, som dessutom jag bär. Däremot hur det yttrar sig på dem flesta av tjejer med Asperger, känner jag en samhörighet.
Jag fattade förövrigt inte tidigare vad experter inom Asperger-området syftade på, när de sades av dem att jag jämförs med klassiska problematiken av det motsatta könet. När jag läste hur det brukar yttra sig för tjejerna, så var det som att läsa om mig själv. Jag snackar oavbrutet nuförtiden, till skillnad mot när jag gick på medicin, som ej hjälpte ett smack för min del. Sedan medicinen gick ut ur mitt blod, fick jag tillbaks min problematik ifrån knatte-åldern. Hyperkativiteten utåt sätt, som är i den graden 24 timmar per dygn. Jag brukar snacka fem olika ämnen på samma gång. Tappar speciellt lätt mina förmedlande, så fort jag blir avbruten. Jag måste hitta på nånting. Jag har funnit likheter med biplaritet. När jag är så pass manisk, väljer jag helst för att isolera för mig själv pga att jag ej vill visa mitt tillstånd för mina vänner, framförallt att mina aggressionsproblem ej ska gå ut över dem, speciellt att jag ej vill misshandla dem. Då isolerar jag för mig själv istället. Bäst så. Har dock behovsmedicin. Men jag behöver en daglig dos, någonting som gagnar mig. Jag har dålig erfarenhet av daglig medicin. Då har jag ändå tagit en del. Första medicinen (Noussinan) fick jag redan 1989l någon gång.

Anmäl
2011-03-08 13:23 #46 av: afroace

Har ingen diagnos än men är på första etappen för en adhd utredning(damen på psyk trodde att det kunde vara det).

Jag pratar gärna mycket,fort,osamanhängande,högt och upprepar mig en del,Men det beror på sammanhang.Är jag ny på ett jobb eller ny i en annan slags grupp så blir jag blyg först å kollar in hur alla är,pratar men sluddrar å svarar galet ibland.Känner mig osäker i vissa situationer där jag känner mig liten å svagSkäms

 

Anmäl
2011-03-08 13:23 #47 av: afroace

Har ingen diagnos än men är på första etappen för en adhd utredning(damen på psyk trodde att det kunde vara det).

Jag pratar gärna mycket,fort,osamanhängande,högt och upprepar mig en del,Men det beror på sammanhang.Är jag ny på ett jobb eller ny i en annan slags grupp så blir jag blyg först å kollar in hur alla är,pratar men sluddrar å svarar galet ibland.Känner mig osäker i vissa situationer där jag känner mig liten å svagSkäms

 

Anmäl
2011-03-08 13:48 #48 av: vildvild

Jag skriver hellre än pratar. Glad

Anmäl
2011-03-08 13:49 #49 av: vildvild

ps Afroace lycka till med utredningen!Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.