Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Glömmer saker hela tiden

2010-07-09 12:02 #0 av: [YlvaP]

Jag har ju adhd som bekant och jag kan nog leva med att jag är lite hyper och så men glömskan. Den är besvärlig när man inte kommer ihåg såna enkla saker som att spotunnan skall ut varannan vecka på torsdagar. Dom kommer tidigt på fredagsmornarna så därför skall dom ut på torsdagkväll. Satt i skithuset när jag hör att sopbilen backar upp på min gård. Som vanligt hade jag glömt dra ut tunnan till tomtgränsen. Tur att det är sommar.

Det enda jag inte glömmer är att jag skall till möten för det har jag larm i mobilen ca en timme före så att jag hinner fara in till stan ifall jag skulle ha glömt.

Gubben min berättar saker hela tiden och jag har inget minne av att jag pratat om det eller att jag lovat något.

När jag gör hushållssysslor så blir det så knäppt att jag tex står och diskar och kommer på att jag skall tömma soporna för påsen är full. Kommer in igen och gör något annat och lite senare när jag åter kommer till köket så står skåpsdörren öppen och ingen påse i. Disken är halvt diskat. Osv.

Är ni som jag? Jag känner mig dum som inte kommer ihåg enkla saker. Kan man träna bort detta?

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-07-09 12:11 #1 av: [aspie]

Tycker mig känna igen att flera har sagt de har det likadant med minnet. Jag är själv ungefär som du när det gäller glömskan. Jobbigt är det och man känner sig dum i huvudet fast man inte är det

Anmäl
2010-07-09 14:47 #2 av: Sweetelle

Jodå, jag känner igen det. Jag tror inte man kan träna bort det egentligen, men möjligen kan man skapa rutiner som hjälper. Till exempel samma plats för samma sak (det fungerar inte för mig), mobilpåminnelser, kalendrar och dylikt.

Det jag märker på mig själv är att det blir värre om jag är stressad så min bästa medicin är att se till att må någorlunda bra och inte ha för mycket omkring mig, sätta gränser för mig själv och min omgivning. Detta klarar jag dock sällan att göra, men jag vet att det fungerar =)

Anmäl
2010-07-09 14:47 #3 av: Zaphix

Jag är precis som du, glömmer konstant.

I högstadiet glömde jag nästan varje jag någon skolbok hemma, och när jag skulle hämta den kom jag inte ihåg vart jag lagt den.. Lärarna blev nog rätt less.. :)

Nu förlägger jag saker, papper, mobilen, plånboken, ryggsäcken och sånt. Ett par gånger har jag glömt hunden i bilen när jag kommit hem, kommer på efter ett tag att han inte är med, då kommer jag ihåg att jag glömde honom.. Han sitter alltid och ser såååå ledsen ut då och är ordentligt sur, förstår honom.

Det kan ta evigheter för mig att komma ut när jag ska ut med hunden. Först måste jag klä på mig, då måste jag hitta kläderna jag lagt någonstans, oftast inte där de ska vara såklart. Sedan hitta mobilen och nycklarna, och efter jag hittat mobilen och letar nycklarna lyckas jag allt som oftast lägga ifrån mig mobilen nån stans och måste leta igen..

Sedan gäller det att hitta skorna, som inte alls alltid är i hallen där de borde vara. Jag lyckas ta av mig dom nån annan stans ibland, och ibland släpar hunden iväg dom.
Behöver ju koppel och bajspåsar också, men dom brukar jag veta vart de är iaf.
När jag väl är klart så blir det ibland att jag går ut, men missar att få med mig hunden och måste in och hämta honom igen..

Jag är en virrig människa.

Anmäl
2010-07-09 21:48 #4 av: timmelin

Jaa jag känner verkligen igen mig

Hur många med mig har stått på stormarknadens parkering och letar efter nycklen :)?

Jo någonstans i väskan, är bara att tömma den på motorhuven

Eller att komma ihåg att låsa altanen, när jag ska iväg mm

 

Har glömt väskan både på café och på kundvagn. Och fått tillbaks den :)

När jag glömde den på kundvagnen hade jag inte ens hunnit sakna den

Nä nu till det positiva iallafall. Vi har ju inga rutiner som gör att tjuvar kan iakta oss och tex se att vi alltid lägger nyklen, plånbok mm på samma ställe.

Eller hur tjejer :)

 

Vi jobbar på, vi fixar detta. Och du ta disken när du kommer på den

världen går inte under för det

 

trevlig sommar

( herregud vad positiv jag är idag, men ingenting kan stoppa mig idag för idag är jag jäkligt glad )

Anmäl
2010-07-09 22:29 #5 av: Musiken

Jag kanner ocksa igen mig.. Halvfardiga projekt overallt, saker pa fel stallen (vissa saker ligger alltid pa samma stalle dock for det blir fel om de inte gor det).

Anmäl
2010-07-10 08:47 #6 av: [YlvaP]

Skönt att jag inte är den ende som är glömsk. Men visst är det irriterande när man glömmer saker eller bli påmind att vi glömt något.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-07-10 16:23 #7 av: coffee-girl

Haha! Man måste kunna ta sig själv med humor. Ofta när jag ska ut irrar jag runt efter mobilen, som jag måste ha med om jag ska känna mig klädd, Dessutom är den min ersättning för armbandsklocka, jag har inte fått tummen loss att köpa batteri till klockan, nämligen... När jag har farit runt som en skållad råtta och letat en kvart ringer jag den från min vanliga telefon. Och då ringer det ganska ofta i fickan, för där har jag glömt leta... Tungan ute Jag har funderat på att säga upp min fasrta telefon, men vågar knappt för den skull att jag då inte kan ringa till den när den kommer bort. Den fasta står ju alltid på samma ställe tack vare sladden, jag behöver väl inte säga hur det gick när jag hade en trådlös till mitt fasta abonnemang?

Just nu har jag letat i två dar efter mina nya örhängen som jag tänkte ha ikväll när ga ska ut med en väninna... Jag tvivlar på att de kommer fram innan kvällen...

#4 Jag har både stått på stormarknadsparkeringen och letat efter nycklar, såväl som letat efter bilen! Skäms

Anmäl
2010-07-11 14:00 #8 av: timmelin

haha. ja känner igen mig så väl i dig coffee-girl

men som du säger, jag tar det också med humor

ja jag brukar också ringa på mobilen, det som är bra med den sladdlösa är när den ringer tills man hittar den när man trycker på den fasta konsolen. det gör min :)

Anmäl
2010-07-12 09:59 #9 av: Mymlan

Här har vi en glömström till..

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

Anmäl
2010-07-12 10:23 #10 av: [YlvaP]

#9 Välkommen in i gänget. :D

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2013-02-24 09:52 #11 av: Målarkladd

Hej alla virrpottor Skrattar

Så har jag det också, men vissa saker har jag fått en särskild rutin till, t ex var jag lägger börs, mobil o nycklar. Dock har de efterhand fått flera "möjliga" platser och jag går runt och kollar på alla de platserna om jag blivit av med nåt. Det kan ta tid för jag kan ju gå förbi nåt annat som fångar min uppmärksamhet och då glömmer jag att jag letade efter nåt, ha ha ha. Kan ibland skratta åt mig själv, men innerst inne är jag besviken och frustrerad.

OM jag lägger en av sakerna på ett annat, mycket bra ställe, kanske för att jag inte orkar eller hinner följa rutinen, så misslyckas jag alltid med att hitta den igen. 

Häromdan letade jag efter mobilen en halvtimme. Till slut fick jag gå in på fejsbook och be en vän ringa mig. Det ringde i bokhyllan, i en liten förvaringslåda med cd-skivor. Jag hade då aldrig hittat den där utan hjälp.


Att vispa grädde med elvisp är en plåga eftersom jag måste stå stilla och på samma plats. Brukar göra andra saker i köket med den lediga handen.


Att koka ägg funkar aldrig om jag inte står och tittar på kastrullen. Plågsam väntan i flera minuter. Tänker kanske att jag hinner nog in på toa och sen är det kört......då hamnar jag kanske i trädgården och fyller på frön i automaterna. Att dammsuga kan ta flera dagar att realisera, sen tar det flera dagar att sätta tillbaka dammsugaren....


Har alltid haft tusentals idéer och projekt och kan aldrig efteråt förstå meningen med att lägga ner så mycket energi på nåt som jag redan tappat intresset för......ofta innan det är avslutat.

Kan inte hitta tillbaka till hur jag har tänkt när jag nån gång har skrivit ner vad jag har planerat och sen läser det. Får nya ideér och infall hela tiden. Frustrerande nu när man vet att det finns ingen bot eftersom jag inte kan ta kommandot över mig själv i de situationer där jag är nästan manisk och otroligt engagerad av tankarna. 

Att jobba i en kommunal anställning blir förstås rena plågan eftersom inga bra idéer uppskattas om det innebär att nån annan, t ex chefen måste inse att den är bra. Allting är trögt och det finns många bromsklossar.


Ja, sånt e livet.......men det gör inget när man bara har sig själv att ta ansvar för, svårt är det om man har ett jobb att sköta där andra människor är inblandade.


Ha en fin dag!


Anmäl
2013-02-24 19:40 #12 av: Cafesinner

Det stämmer så bra in på mig också.
Trots att jag är diagnositserad (ADHD bla) sedan flera månader tillbaka kan inte mina föräldrar låta mig "skylla på det" för något.
Min glömskhet beror enligt dem helt enkelt på att jag är slarvig och lat .__. Jo då, det är nog verkligen därför jag nästan eldade upp huset igår när jag satte på spisen, lade i en brödskiva i stekpannan, skulle kolla ngt snabbt på andra våningen och kom tillbaka när jag kände röklukten>_< Suck. 
Kan inte komma ihåg när vi har prov osv trots mina kalendrar. Ingenting typ:< 

Anmäl
2013-02-25 09:36 #13 av: Målarkladd

Det är ju inte roligt att vara ett svart får i familjen.

På nåt konstigt sätt har jag klarat bra i barndomen, men förr var det inte så mycket att hålla reda på. Det var bara läxan och det tyckte jag var kul så det var inga problem, vad jag minns.

Man måste nog själv ha ADHD för att förstå hur det är.

Själv äör jag jätteglad för att jag är den jag är. Det har varit jättekuil ända fram till nu när jag inte orkar mer.

Lite tips till dig som är ung är att inte ställa för stora krav på dig själv. Hoppas du får möjlighet att utnyttja dina bra sidor un der livet gång.

Kram o ha det fint!


Anmäl
2013-02-25 10:44 #14 av: [Spökriddare]

Jag är precis som du! Men mitt tips till dig är att ha en påminnelse i mobilen (funkar mycket bättre än att det står i kalendern. Ganska lätt att man glömmer att kolla i kalendern...) Jag började använda det för ett tag sedan och sedan dess har jag aldrig glömt vad jag ska göra! 

Så det är väl mitt tips! Smartphones är nog det bästa man kan ha ifall man har ADHD.  

Anmäl
2013-02-26 13:04 #15 av: Urban Jansson

Hej. Det är samma här, glömmer allt om jag inte har det noterat i mobilen.. Min fru är lite irriterad på mig ibland när jag glömmer av allt hon säger så nu har hon börjat med att lägga lappar i min plånbok, funkar faktisk jättebra.. Det är samma på jobbet, jag har sagt till alla mina kollegor att maila eller sms:a om det är nåt, för som sagt.. säga det till mig funkar inte så bra.  Glad

Anmäl
2013-02-27 21:07 #16 av: tarotlasse

Ja detta med minnet är ett av mina största problem i vardagen. 

När jag gjorde min ADHD utredning sa psykologen att han aldrig tidigare mätt upp ett så lågt resultat i när det gällde närminnet. 

Ett vanligt problem när det gäller ADHD men det finns hjälp för detta. 

Dels finns det en hel del tekniska hjälpmedel. 

Jag själv pratade med min läkare om det som hjälpte mig att komma i kontakt med en arbetsterapeut. 

Som i visade mig en hel del tekniska hjälpmedel och hjälpte mig sedan att ansöka om en Handy egentligen en mobiltelefon med speciellt anpassade funktioner för de med ADHD och en speciell anpassad kalender med minnesfunktioner med påminnelser.

Den har betydligt bättre  kalender funktioner en  vad min Iphone har. 

Men lite fler steg innan man skrivit klart påminnelsen men det är  inte speciellt komplicerat att göra det. 

Finns även bilder att använda sig av om man tycker det är besvärligt med text. Nu finns det även en nyare version Handy+. 

På en mässa för tekniska hjälpmedel som jag besökte för mitt arbetes räkning. 

Där hittade jag en  mobil APP  special anpassad med olika funktioner för oss med ADHD.

Den var betydligt smidigare att använda en Handyn tyckte jag plus att den hade ytterligare några funktioner som inte Handyn har.

Men den fanns enbart för andorid telefoner den heter Multi comai. 

Så  jag hade inte tvekat en sekund att skaffa den om jag haft en andorid telefon.

Men den är inte gratis men den går att ansöka om som tekniskt hjälpmedel.

info finns på http://www.comai.se/

Produktblad med vilka funktioner den har kan man finna på 

http://php.comai.se/produkblad/Multi%20Comai%20-%20Produktblad.pdf

Sedan så kan man faktiskt träna upp minnet. 

Det finns ett speciellt Kognitivt  data program för att träna arbetsminnet.  

Jag gick hos arbetsterapeuten förra året på kognitiv minnesträning.

Den var på 5 veckor och ca  1 timme varje vardag hos arbetsterapeuten.

1 timme kanske inte låter så mycket men det är fruktansvärt ansträngande och man blir totalt slut i hjärnan efter denna timme. 

Vi var 4 st i den gruppen och det var ingen av oss som klarade av att arbeta efteråt även om någon provade i ett par dagar. 

Snitt resultatet är att närminnet förbättras med 20% säger de. 

Resultat för mig visade att mitt närminne blev 22% bättre efter dessa 5 veckor. 

De andra 3 hade något bättre resultat men det var inte så stor skillnad.

Det finns så man kan gå in och testa programmet på nätet om man är intresserad.

På: 

http://www.pearsonassessment.se/se/Vara-produkter/Klinisk-psykologi/Arbetsminnestraning/ 

Lasse

Anmäl
2013-02-27 22:04 #17 av: tarotlasse

Förutom denna Handy fick jag även beviljat en spisvakt.

Eftersom jag så ofta glömmer att stänga av spisen när jag använt den.

Denna Spisvakt har två olika funktioner. 

Dels så känner den av temperaturen så tar jag av kastrullen från plattan och glömmer att stänga av plattan tar  det ca 5 minuter. Då det blir så varmt så spisvakten slår av strömmen till spisen och ett larm går i gång.  

Då måste jag ställa alla reglage på plattor och ugn på noll för att återställa larmet och få tillbaka strömmen till spisen. 

Eller om jag har på en kastrull på spisen eller har ugnen i gång och glömmer detta så stänger spisen av sig automatiskt efter 30 eller 45 minuter. Vilket får man bestämma vid installationen. 

Har man ett långkok eller har något i ugnen som tar längre tid så kan man stänga av funktionen tillfälligt.

Kan säga att denna spisvakt stänger av spisen och tjuter för fullt minst 2 ggr i veckan så den har verkligen fått jobba här hemma. 

Den kostar inte så mycket för kommunen men det krävs att en elektriker installerar den och själva kännaren monteras på väggen.

För oss här i Skåne är det ett gratis hjälpmedel men det kan skilja från landsting till landsting.

Det enda jag behövde betala var 100 kr för besöket som Vård och omsorgs förvaltningen gjorde när de skulle göra en bedömning om jag behövde detta hjälpmedel.

Det är ett fast monterat hjälpmedel så den räknas inte som tekniskt hjälpmedel utan som bostads anpassning. 

Då är det andra regler och arbetsterapeuten fick inte ta det beslutet Utan hon skickade det vidare till en LSS handläggare som fick ta det beslutet. 

Men det var inga problem alls.

Jag fick ett hembesök av Vård och Omsorgs förvaltningen som gjorde ytterligare en bedömning som skickades tillbaka till LSS handläggaren.

Jag tycker personligen att det var ett arbetsmoment  för mycket och ett onödigt besök. 

Det borde väl räckt med arbetsterapeutens bedömning kan jag tycka. 

Eftersom jag bor i Lägenhet så måste även hyresvärden godkänna installationen.  

Men det gick ändå snabbt tycker jag det tog 6 veckor från mitt besök hos arbetsterapeuten tills den var monterad. 

Finns väldigt många hjälpmedel från små påminnelse skyltar att sätta på ytterdörren, små hand datorer till större arrangemang för oss med minnes problem. 

Så prata med en arbetsterapeut eller en LSS handläggare i din kommun. Så får de informera dig på vad man kan erbjuda just dig för det är så olika från kommun till kommun. 

Du behöver inte vara inskriven inom LSS för att ansöka och få dessa hjälpmedel godkända. 

Lasse

     

Anmäl
2013-02-28 22:42 #18 av: jaerven

Jag har bara ett litet tips för att hitta saker. När du skall lägga ifrån dig något, tänk dig då att du skall börja leta efter just den saken, och sen lägger du den där. Nästa gång du behöver den är det stor chans att du börjar leta på samma ställe.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.