Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Utredningar (Hur? Var? När? Varför?)

Privat utredning...

2009-11-26 00:37 #0 av: Casiopeia

Har bestämt mig för att bekosta en privat add-utredning eftersom det verkade helt hopplöst att få den gjord genom vanliga vården.

Imorgon ska jag träffa en neuropsykiatriker på en privat klinik för ett utvärderingsmöte. Vi ska prata lite om mina förväntningar, hur utredningen ska gå till, hur lång tid det kan ta, vad det kommer kosta osv.

Är jättenervös! Håller på att skriva en lista på vad jag ska säga så jag inte kommer av mig och glömmer bort något. Hoppas också att hon inte kommer säga att det blir för dyrt, coh att man kanske kan dela upp betalningen. Förstår att det kommer kosta en del, men det får lösa sig på något sätt...

Wish me good luck!

Anmäl
2009-11-26 06:54 #1 av: [aspie]

Lycka till Casiopeia Skrattande Hade jag haft råd så hade jag oxå gjort en utredning hos privatläkare

Anmäl
2009-11-26 11:26 #2 av: Jenny7744

Att det ska vara så j..la svårt att få lite hjälp??? Att du ska behöva betala en utredning själv... gör mig arg Skrikandes

 

Lycka till och håller tummarna för en billig utredning!!

Bra ide att skriva upp det som du känner och ska komma ihåg inför mötet!! Bli lätt att man tappar tråden när man är nervös o stressad, (eller annars också, för min del).

Massa kramar till alla som kämpar med sina utredningar!!Glad

Anmäl
2009-11-26 11:36 #3 av: Fnyfniken

Casiopeia, det kan vara så att det till och med lönar sig. Om du får vård, mediciner och hjälp kanske du blir så mycket mera produktiv att du faktiskt tjänar igen de där pengarna på några år. För att inte tala om det viktigaste, att ditt liv blir bättre och att du kan se framåt! Det kan vara värt hur mycket som helst. Jag menar, andra skuldsätter sig ju för att få åka i en ny bil, åka på semester eller bara för att köpa platt-TV. Hur mycket bättre är inte en utredning än en platt-TV?!

Anmäl
2009-11-27 01:39 #4 av: sayuri

Håller tummarna! Synd bara att du ska få betala allt själv men hoppas att det går bra för dig!

#3 Håller med dig, man ska unna sig saker och göra saker som får en att må bra. Min utredning fick mig att må bättre (även om det just nu är smått kaos) så satsa på såg själv och på sin egen hälsa är absolut något bra.

Anmäl
2009-11-27 02:43 #5 av: Casiopeia

Ja, det är bedrövligt att det ska kosta så mycket, och att vi inte har en fungerande offentlig vård...  Men som Fnyfniken säger så lönar det ju sig, och det är absolut värt det om det kan få mig att må bättre och våga tro på framtiden igen. Man kan inte sätta en prislapp på hopp...

Gick bra på mötet. Neuropsykologen var trevlig och verkade väldigt kunnig. Svårt att säga exakt vad det skulle kosta men ca 16-19000...Å andra sidan går det snabbt,  kunde få tid inom ett par veckor och själva utredningen skulle bara ta några dagar.  Vi får väl hoppas att de hittar något också, om ni missförstår mig rätt Flört

Har kollat budgeten nu när jag kom hem, min supersnälla sambo har lagt undan lite pengar, och pappa bidrar lite också, så om jag lever snålt och inte köper så många julklappar kan jag få ihop det! Ska höra av mig till psykologen och ge klartecken imorgon....Glad

 

Anmäl
2009-11-27 11:32 #6 av: Niklas

#5: Vad roligt att du kan få den hjälpen! Berätta gärna om hur det går till vartefter. Det är inte så många som har erfarenhet av det. Jag tror att det finns intresse att veta allt från vad det kostar till hur det går till och hur du upplever det.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2009-11-27 13:11 #7 av: Jenny7744

Vad skönt att du få hjälp av familjen med pengar så du kan få utredningen gjord! Jag vill också att du berättar mer  om hur det går för dig!!

Kram o lycka till!

Anmäl
2009-11-27 14:22 #8 av: sayuri

#5 Det är trist att det ska behöva gå till på det viset. Jag hoppas verkligen att du får en bra utredare för även om man kanske inte får en viss diagnos så är det skönt att lära känna sig själv också. Håller tummarna för att det går fort och så smärtfritt som möjligt. Alla förtjänar ju att få svar på sina frågor tycker jag, och en utredning är ju många frågor och svar men även måna nya frågor.

Håller med Niklas, berätta gärna hur det går..om du känner för det.

Anmäl
2009-12-08 03:44 #9 av: Casiopeia

Nu är allt klappat och klart- jag ska påbörja min utredning på fredag!!! Det blir en halvdag med neuropsykologen med frågeformulär och sådant, och sedan ytterligare en halvdag veckan därpå. Några hemuppgifter samt intervju med  mamma utöver det och sedan får jag väl svar någon gång efter nyår skulle jag tro.

Det är så spännande att jag går sönder! Är både överlycklig för att det äntligen HÄNDER NÅGOT och att det ska bli av, men också livrädd och supernervös för att jag inte ska få det svar jag vill ha....  Nu sa iof neuropsykologen efter vårt korta möte att hon skulle bli väldigt förvånad om det inte visade sig att jag har något... men ändå! Ska bli skönt när det hela är över!

Anmäl
2009-12-08 10:59 #10 av: Jenny7744

Vad skönt att äntligen få köra igång!! Massa lycka till!!Glad

Anmäl
2009-12-08 13:20 #11 av: Emaljoh4

#9 Oj, en halvdag låter mycket! Förvånad

Skulle inte orkat koncentrera mig så länge!

Anmäl
2009-12-08 13:46 #12 av: Casiopeia

#11 Nej jag tänker samma sak, sitta boch fylla i papper i flera timmar- phu!Förvånad

Å andra sidan har de säkert översende med det, om man behöver gå ifrån och "lufta hjärnan" lite.

Anmäl
2009-12-08 13:51 #13 av: Emaljoh4

#12 Ja, det kan man ju hoppas! Men det låter ändå mycket.

Sen tror jag att man kan koncentrera sig lite bättre på en utredning än i "verkligheten". Glad Men det låter ändå länge! Spec om du utreds för koncentrationssvårigheter! Flört

Anmäl
2009-12-08 16:08 #14 av: Fnyfniken

Som sagt, halvdag låter länge. Jag har genomgått 2 screeningtillfällen nu, och de är på 1,5 timmar vardera. Sen är jag helt bombad, i alla fall känslomässigt. Men idag kändes det lite säkrare än förra veckan, för han drog upp riktlinjerna för hur det ska fortsätta!

Vad härligt att det rör på sig! Även om du måste betala ur egen ficka så känns det säkert värt det när det är över. Jag har ju inte kommit till själva utredningen själv, men om det skulle visa sig att det är lång väntetid så skulle jag göra samma sak som du, även om det innebär att pantsätta farmors flygel (fastän jag inte har någon, ni vet vad jag menar). När du sen får hjälp och vägledning kommer du att tjäna igen de slantarna!

Heja!

Anmäl
2009-12-08 21:04 #15 av: sayuri

Mina pass var på 3 timmar var... men jag tyckte det var lagom för jag är så trögstartad, tyvärr.

Anmäl
2009-12-09 01:55 #16 av: JohannaEkroth

Lycka till och hoppas du får en diagnos som du känner dig bekväm i.

2,5h-3h x 4 tillfällen tog det för mig, men jag är långsam och uppe i det blå. Tungan ute 

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2009-12-09 09:59 #17 av: [YlvaP]

När jag gjorde min utredning så var det två HELA dagar efter varandra.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-12-11 01:06 #18 av: Casiopeia

Imorgon är det dags. Skicka en värmande tanke åt mitt håll då, jag tycker det är så spännande att jag nästan kissar på mig!!Förvånad

Anmäl
2009-12-11 03:10 #19 av: LenaR

Håller tummarna för dej imorgon (idag). Lycka till!!

Anmäl
2009-12-11 07:13 #20 av: [aspie]

#18 Tänker definitivt på dig eftersom jag själv ska i väg på utredning idag oxå. Håller tummarna. Lycka till Flört

Anmäl
2009-12-11 11:01 #21 av: [YlvaP]

Lycka till! Skrattande

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-12-11 15:39 #22 av: Casiopeia

Tack tack!:-)

Kom nyss hem. Det hela gick bra. Lite för bra tyckte jag först. Fick göra en rad olika tester, typ IQ-tester (ordförståelse, bildförståelse, huvudräkning, korttidsminne,allmänbildning, logik etc) med klossar, pussel och annat som fick en att känna sig som på lekis igen :-) Det var för det mesta väldigt lätt tyckte jag, allt som hade med bilder och språk att göra var ju rena barnleken, men jag hade desto större problem med alla uppgifter som hade något med siffror att göra. Löste de flesta av de problemen också, men det tog tid och jag gjorde det på mitt sedvanliga krångliga sätt... ( räknade på fingrarna, ritade siffror i luften, målade upp problemet på papper, ångrade mig sju gånger, bad om att få höra frågan igen flera gånger och resonerade högt med mig själv innan det blev rätt)

Var först rädd att det hade gått "för bra" på testen, men blev lugnad när hon förklarade att meningen med begåvningstesten inte var att mäta min IQ utan att se hur jämnt/ojämnt jag presterade. Tydligen ska "normala" människor, (oavsett om det anser sig ha svårare för vissa saker än andra) få ett väldigt jämnt resultat- medans vi bokstavsfolk antingen är väldigt duktiga eller har väldigt svårt för oss. Jag tyckte det var väldigt stor skillnad i svårighetsgrad mellan de olika momenten, men de skulle enligt henne ligga på ungefär samma nivå.

Sedan fick hon även se prov på hur min hjärna totalt "körde fast" på en superenkel uppgift (eftersom jag var stressad och kört in på ett tankemönster) samt att jag höll på att nicka till av trötthet pga av ansträngningen vilket ju också tydligt visar på adhd-problematik. Hon satt ju med mig hela tiden under testen och jag tror hon la lika mycket vikt på hur jag betedde mig när jag löste dom som vilket resultat jag fick.

På så vis var det ju bra att det var en så lång dag, hade vi bara hållt på i någon timme istället hade jag klarat koncentrationsbiten bättre men detta blev ju mer relevant för hur jag beter mig i en normal arbetssituation.

Så jag tror det känns bra nu. Har som vanligt blandade känslor av uppspelthet, nervositet, oro och lättnad. Nu får jag stå ut att vänta tills på lördag då vi ska göra resten av testen. Tills dess har jag fått lite blanketter med hem att fylla i.

Anmäl
2009-12-11 16:29 #23 av: [aspie]

#22 OJ, jag har inte fått göra några såna tester alls Förvånad

Anmäl
2009-12-11 16:35 #24 av: Niklas

Tack för att du delar med dig. Det varierar ju lite i olika utredningar, men mycket går att känna igen. Just det där att de försöker hitta ojämnheter i begåvningen brukar finnas med.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2009-12-19 01:48 #25 av: Casiopeia

Nästa och sista utredningsdagen imorgon ( ja, min psykolog jobbar på lördagar). Känns jättespännande och nervöst, vet inte riktigt vilka tester som väntar... *fortsättning följer*Obestämd

Anmäl
2009-12-19 08:33 #26 av: [aspie]

#25 Oj så många tester du får göra. Jag gick 4 eller 5 gånger och var där ca 2 tim varje gång. Det tog 1,5 vecka bara tills jag var klar

Anmäl
2009-12-19 12:54 #27 av: CR39

Jag har påbörjat en privat utredning hos Ola Lundin i stockholm.

Första besöket gick på 2200:- totalt så tror jag att det skulle kosta ca 25,000:- för själva utredningen. (summan har för tillfälligt gömt sig någonstans i huvudet)

Jag valde att betala själv då jag fick en tid nästan på en gång. Annars så var väntetiden 1-2 år för en undersökning.

Någon som vet varför det kan gå så snabbt om man betalar själv? Kan det vara så att landstingen betalar väldigt dåligt till dessa specialister?

Lycka till med utredningen, själv så tycker jag att allt är jättespännande. Tänk om man verkligen är lite annorlunda, som en fyrkantig boll som studsar åt alla möjliga håll.

 

Anmäl
2009-12-20 21:34 #28 av: Casiopeia

Andra och sista utredningsdagen klar.

Fick göra lite andra kognitiva tester, för att kolla hur jag löser problem, språklig förmåga, hur mitt minne funkar och så. Var alltifrån att få titta på bilder av ansikten och sedan se hur många jag kände igen en stund senare, till att associera  (t.ex nämn så många ord du kommer på på bokstaven F), upprepa en serie med ord som psykologen sa och komma ihåg så många som möjligt till att stalpla klossar enligt vissa regler osv.

Frågade henne lite hur hon tyckte det gick och hon sa att jag hade väldigt kort arbetsminne, samt var EXTREMT lättdistraherad. (till och med ovanligt mycket för en person med koncentrationssvårigheter). Vidare tyckte hon att min språkliga förmåga var över medel och att jag bortsett från arbetsminnesproblemen var väldigt bra på att tänka, resonera och förstå.

Sa att jag var lite nervös för resultatet, men hon lugnade mig med att hon var säker redan nu på att jag skulle få en diagnos som jag skulle känna igen mig i.

Nu återstår det för henne att gå igenom alla enkäter som jag fyllt i, sammanfatta provresultaten och ev. kommer hon ringa min mamma och mig om det är något mer hon funderar över. Den 8:e januari träffas vi igen och då får jag svar.  Hur ska jag kunna hålla mig tills dess?! Förvånad Nu får julen gå snabbt!

 

Anmäl
2009-12-20 21:40 #29 av: Casiopeia

#27 Visst är det sjukt att det ska vara en sån skillnad i tid, mellan om man går privat eller offentligt!

Men det beror väl på att köerna är så långa, alla har ju inte råd att som vi ta genvägen genom privat vård. Sedan har jag på känn att de privata arbetar mer effektivt. I en offentlig utredning är det ju ofta ett helt team inblandat- i mitt fall sköts hela utredningen av en specialist och som kompletterar med andra psykologer/psykiatriker vid behov.

Dessutom så är det klart att en fristående psykolog med egen klinik är mer motiverad att ge sina kunder/patienter snabb och bra "service" än den offentliga vården som inte har konkurrens på samma vis...Obestämd

Anmäl
2009-12-21 11:07 #30 av: Niklas

#28: Tack för att du delar med dig! Den här tråden kan nog hjälpa många andra, både personer som vill utreda sig privat och de som går den "vanliga" vägen.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2010-01-08 18:49 #31 av: Casiopeia

Nu är utredningen klar, jag fick precis den diagnosen jag trodde jag skulle få-ADD. :-) Fick en väldigt fin och utförlig presentation med diagram och grejer där hon gick igenom alla resultat från uredningen på ett tydligt och bra sätt. Häftigt att se sin hjärna kartlagd så där!

Priset ladade på 16 000kr. Värt varena öre.

Jag är jättenöjd med utredningen, kan varmt rekommendera min utredare till alla som har pengarna och vill ha hjälp i Göteborg. Hon var väldigt kunnig, nogrann och trevlig. Allt gick snabbt och smidigt trots att det var julhelg emellan. Hon ansträngde sig för att pressa ner priset också, vilket kändes schysst. Om någon är intresserad så skicka ett pm så får ni hennes namn och kontaktuppgifter.

Jag är så glad för resultatet!! :-D

Anmäl
2015-02-26 11:19 #32 av: ia_1973

Hej jag vet att denna tråd är flera år gammal, men skriver iaf 😉
Vad var det som gjord att du bestämde dig för en privat utredning? Jag har kontakt med allmän psyk och har bett om att få en add-utredning men min psykolog tror inte att jag har de svårigheterna. Men jag tror det! Hur ska jag gå tillväga, han gjorde en kort screening sist vi hade samtal och då fokuserade han på skolan och jag har inte haft några svårigheter inskolan, tvärtom legat över medel. Men måste det innebära att jag inte har add?
Tack på förhand.

Anmäl
2015-02-26 11:39 #33 av: ia_1973

Min bakgrund: alltid känt det som jag är annorlunda på nåt vis. Konstant trött, oavsett hur mycket jag sover är jag aldrig pigg. Gjort flera koll hos läkare under åren för ev brist på nåt men alltid haft fina värden. Haft svårt med sociala relationer, misstolkat, känt mig osäker. Svårt med intryck, ljud och synintryck, speciellt om jag är sliten, allt går rakt in, kan inte sortera. Urusel med pengar vilket jag tycker är jättejobbigt. Urusel på att passa tider, har ingen tidsuppfattning. (Fått tips från psykologen om att ställa alarm på klockan och det har jag gjort senaste månaden och det hjälper!) känslig i kroppen, om nåt skaver eller sitter åt eller kliar eller är för varmt eller för kallt. Hjärnan är påkopplad hela tiden, hittar ingen off-knapp, konstant funderar eller analyserar nåt. Impulsiv, är det nåt jag tycker är kul att göra då gör jag det och så till den milda grad att jag glömmer tid och rum nästan. Är det nåt jag tycker är tråkigt eller som jag definierar som svårt kan jag dra och dra på det, svårstartad startmotor. Så var det även i skolan, pluggade sista kvällen innan prov eller läxgenomgång. Svårt i sociala sammanhang där det är för mycket intryck, svårt veta vad jag ska fokusera på då. Dåligt med mättnads/hungerkänslor, kan äta alldeles för mycket.
Jag har hela mitt vuxna liv varit nedstämd eller deprimerad och varit sjukskriven för utmattning tre perioder uppigenom livet. Till saken hör att nu är det inte bara jag själv som ska försöka stå ut med mig utan jag har sambo och två små barn och jag orkar inte alltid med dem när jag är sliten, kan få vredesutbrott vilket jag sekunden efter ångrar djupt och blir ledsen och skäms. Jag förstår att det blir dåligt för mina barn. Jag har känslostormar, ena stunden är allt bra eller tom rosenrött, sällan nu när jag är sliten dock. Däremot kan jag få värsta undergångskönslorna och tänka massa svarta mörka tankar och hittar ingen väg ur det. Så har jag alltid varit, att jag känner alla känslor starkt. Jag älskar mina barn och min sambo över allt annat och de motiverar mig att söka hjälp för att förstå. Jag har också svårt att begränsa exvis Facebook och annat, jag fastnar i det, vilket inte blir bra.
Jag har svårt att hålla tråden. Nu på jobbet har jag börjat med listor med ungefärliga klockslag och vad jag ska göra och så ställer jag alarmet på armbandsklockan, funkar bra!
Vad gör jag om psykologen inte tycker jag behöver utredas? Jag får svar till veckan och jag förbereder mig på ett avslag. Tycker ni förresten som läser mitt inlägg att det verkar som jag har nån svårighet eller är det jag som överdriver? Jag har gått hela mitt vuxna liv och tänkt att ja det är såhär jag är men nåt är annorlunda med mig men samtidigt är jag så osäker, självkänslan är nere vid fotsulorna.
Tack på förhand för alla synpunkter! ❤️
I höstas var det en läkare på allmänpsyk som ville jag skulle fylla i i formulär för adhd samt bipolär sjukdom. Klart jag började undra varför de ville jag skulle fylla i dem! Googlade och kollade på fakta och ett tag funderade vi på om jag var bipolär men det stämmer inte in. Sen när jag lyckas skaffa mer info om add, det är ju inte helt enkelt, så kände jag så igen mig.
Har sagt till min psykolog att jag önskar add-utredning men han tror det är andra saker som ligger till grund för mina svårigheter. Jag växte upp i en dysfunktionell familj.

Anmäl
2015-02-26 11:40 #34 av: Niklas

#32: Jag tycker att du ska skriva ner det du uppfattar som dina svårigheter med egna ord och skicka till honom. Då blir det nog lättare att avgöra.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-02-26 11:44 #35 av: ia_1973

Ja det har jag gjort, jag mailar honom. Har lättare att skriva än att berätta om det är nåt jag vill ha sagt.
Det känns som jag blir avfärdad, inte tagen på allvar och det är inget kul.
Även om jag inte skulle ha nån svårighet så vill jag ju att de ska kolla grundligt på det innan de avfärdar den möjligheten.

Anmäl
2015-02-26 11:49 #36 av: Niklas

Jag tror att de gör så gott de kan men det är kanske inte alltid så enkelt eftersom de använder mallar. När du skickar din egen beskrivning behöver du kanske inte fokusera på att det är ADD. Be dem i stället hjälpa dig med dina svårigheter. Kommer de fram till att det inte är ADD har du ju ändå dina svårigheter och då får de hjälpa dig med dem i alla fall.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-02-26 11:50 #37 av: ia_1973

Ja det är sant, jag ska ta med mig det till mötet nästa vecka. Tack!

Anmäl
2015-02-26 11:54 #38 av: Niklas

:-)

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.