Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.)

Boendestöd

2009-05-04 17:10 #0 av: HannaM

Jag ska träffa en biståndshandläggare och se om jag kan få boendestöd. Det vore jättebra för jag har väldigt väldigt svårt att komma igång med allt jag borde göra hemma så någon som kommer och sparkar mig i baken skulle kanske få lite sprutt på det mesta. Men, jag funderar, jag är ju gift så vi är två stycken som bor här, två som ska städa och tvätta och handla och ta ansvar för räkningar och allt, min fundering är hur fungerar det då. Jag är livrädd att det kommer bli så att jag ska göra allt bara för att (om) jag får boendestöd, att allt hushållsarbete ska ses som mitt ansvar då.

Jag avskyr allt som har med hushållsarbete att göra och är dessutom sjukskriven, inte frivillig hemmafru, och jag blir helt enkelt rädd att det kommer bli mitt ansvar i och med att jag får hjälp och det varken orkar jag eller vill jag.

Finns det någon här som har beviljat boendestöd och bor med någon som inte själv har det behovet? Hur fungerar det i så fall? Vill såklart höra andra erfarenheter av boendestöd också.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-05-04 19:22 #1 av: Puhlo

Jag bor med min sambo som inte har fått beviljat bst -än-. Han har också diagnos samt egen lägenhet, men bor här på heltid, innan vi flyttar till större. Han får inte boendestöd innan vi flyttar ihop, eftersom han inte är skriven här, och det är rätt kort tid kvar tills vi flyttar ihop.

Vi har gjort så att vi har olika ansvarsområden. Vissa saker gör vi gemensamt, men vissa saker gör jag och boendestödet utan honom.

J tvättar sin egen tvätt, städar sitt eget skrivbord, plockar i diskmaskinen, sköter sina egna papper och räkningar, samt gör kattlådan varannan gång.  Ibland handlar vi tillsammans, och ibland handlar jag, han och boendestödet tillsammans om vi t.ex storhandlar och behöver bära hem mycket saker.

Jag har ansvaret för att det finns saker hemma som toapapper, schampo, duschkräm, etc eftersom jag är bra mkt petigare än vad J är. Sen är det jag som har koll på matkassan, vad vi ska äta, och ofta är det jag som lagar den mesta maten.

Mitt tips är alltså att du, boendestödet och din man gör en lista över vilka hushållssysslor ni har. Sen delar ni upp det i vad du ska göra och vad din man ska göra.  Gör han sen inte sina uppgifter, då är det på honom, men boendestödet ska bara hjälpa -dig-.

 

 

Anmäl
2009-05-04 21:09 #2 av: [aspie]

Får du boendestödet gratis då Hanna? Eftersom du har papper på din ADHD menar jag.

Anmäl
2009-05-04 21:15 #3 av: HannaM

#2 ingen har sagt något annat än. Jag hoppas det, annars tänker jag fortsätta leva i min röra, för så rik är jag inte.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-05-04 21:18 #4 av: [aspie]

Håller tummarna för att det blir gratis för dig Hanna och inte 1600:- som för migRynkar på näsan

Men å andra sidan kan jag lika gärna vänta tills jag får diagnos. Har jag levt i röran så länge som nu så kan jag lika gärna vänta i ett par år till.

Anmäl
2009-05-05 11:41 #5 av: Svea-

Har oxå vart på möte ang boendestöd.Jag har haft det innan jag fick diagnosen,men då fick jag det för jag var utmattad å deprimerad.Men jag bad om en annan hjälp än vad dom fick ge så det blev inte alls bra med sånt stöd.I dag säger dom sig kunna utforma det efter mina behov..helt plötsligt?,,, nej jag har min läkare å min handläggare på FK med mig som bröstar upp sig å vips så finns det FÖRMODLIGEN HJÄLP att få.

men jaaa.. det måste väl kunna fördelas ändå.. precis som det hade vart annars?.. hoppas ni får det ni söker å det går bra!

Anmäl
2009-05-06 11:27 #6 av: HannaM

#1 problemet är... att jag inte vet hur tusan vi ska dela upp det. Han är nästan lika dålig som jag på att komma igång så vi kör oftast storstädning en gång i veckan och låter det förfalla däremellan. Men det får väl lösa sig på något vänster om och när jag får boendestöd.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-05-06 13:51 #7 av: Puhlo

#6: Det är en av sakerna boendestödet ska kunna hjälpa till med. :)

Anmäl
2009-05-07 09:58 #8 av: sissie

Bara en tanke när det gäller röran. Kom att tänka på denna frågeställning:

 

"Det sägs att ett rörigt skrivbord visar ett rörigt huvud - men vad visar då ett tomt skrivbord?"

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-05-07 10:03 #9 av: [aspie]

#8 HA HA, den tycker jag är jättebra och kanske får elaka människor att tänka om lite Skrattande

"Det sägs att ett rörigt skrivbord visar ett rörigt huvud - men vad visar då ett tomt skrivbord?"

Anmäl
2009-05-07 11:11 #10 av: sissie

Lärde mig den av en chef jag hade som med all säkerhet hade det absolut rörigaste skrivbordet jag sett. Värre än mitt - om jag haft något.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-10-12 15:20 #11 av: JohannaEkroth

Nu tar jag upp en gammal tråd men jag behöver verkligen hjälp när jag inte får hjälp av min sambo. Jag kommer aldrig igång med städningen, tvättningen, matlägningen nedans han inte gör något för att jag inte gör något.

Det är typ han som lagar maten så han tycker inte att det är mer än rätt att jag städar, ser till så diskbänken är fin efter honom (detta hatar jag för det ser alltid ut som skit när han har lagat mat) Och jag tycker inte det är viktigt med mat. Jag skul överleva på kräm, yoghurt, flingor, div soppor. Sådan mat som går snabbt att göra och är lätt, då mår min mage bäst. Men sambon MÅSTE ha vanlig mat och säger att jag MÅSTE äta den. =(

 Jag ska också tvätta allas tvätt och detta har växt till ett stort berg då jag inte vet vad jag ska börja. Vore mycket lättare om jag tvättade min tvätt och han sin, men det skulle han aldrig gå med på.

 

Hur går det för er som har sambos?

Har du boendestöd och diagnos?

Tänkte uppdatera denna då det är ett tag som det skrevs i den...

..:Life sucks:..

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2009-10-12 18:07 #12 av: Ylva-Li

Jag har inte så mycket råd att komma med, men lite frågor.
Hur fungerar egentligen boendestöd? Är det nån som kommer hem och hjälper en städa, eller är det mer råd och tips hur man ska kunna sköta sitt hem?

Jag har jäkligt svårt att hålla reda hemma.. det krävs väldigt mycket planering för att få ihop till städning etc. Och då krävs det att jag inte gör nåt annat den dagen för då funkar det inte. Så att ha ett jobb för mig, skulle betyda att jag inte skulle kunna ta hand om hemmet..

Just nu kämpar vi på båda två. Jag och min sambo. Han jobbar varje dag och har förstås inte så mycket ork kvar till städning. Jag försöker diska varje dag iaf. Men bara en sån liten sak kräver stor koncentration, planering och att jag inte gör så mycket annat den dagen.
Vi städar tillsammans på lördagar.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2009-10-12 22:53 #13 av: tarotlasse

ag undrar också hur detta fungerar och hur det är tänkt.

Jag var på arbetsförmedlingen och fick ett telefon nr till socialen för just boende stöd.

Min arbetsförmedlare sa att jag nog skulle behöva detta och att deta skulle underlätta men mer sa han inte.

Så jag har inte ringt ännu.

Lasse

Anmäl
2009-10-12 23:00 #14 av: HannaM

Det är väl någon som kommer hem till en och sparkar en i rumpan så man kommer igång=) Det är inte hemhjälp som städar åt en, det är ett stöd när man själv gör det. Så man kommer igång och får det gjort. Har man svårt att ta sig ut kan man få hjälp med det också, i alla fall här. Hjälp så man tar sig iväg och handlar tillexempel.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-10-12 23:05 #15 av: JohannaEkroth

http://adhd-npf.com/svensk-video-om-adhd-efter-diagnosen-av-vanna-beckman/

Detta är en länk till en filmsnutt på 37 min om ADHD, men personen i början på filmen kan jag tänka mig har boendestöd...

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2009-10-12 23:26 #16 av: Puhlo

Jag har boendestöd, så jag kan ju berätta lite om hur det funkar för mig.

 

Jag hade en arbetsterapeut på besök först. För att se vilket behov jag hade. Sen kom boendestödets chef, och boendestödet på besök, för att se om vi klaffade.

Sen lade vi upp en plan. Vi började försiktigt till en början, och pratade om vad jag kunde göra själv, vad jag behövde hjälp med att göra, och vad boendestödet behövde göra på egen hand.

Jag klarar tillexempel inte att dammsuga, så när vi har plockat på golvet, så går jag ut med soporna och kanske handlar, så dammsuger hon. Jag klarar av att tvätta, och hänga tvätten, men vi lägger in den tillsammans.

Boendestödet hjälper mig att ta mig till tandläkaren eller jobbiga läkarmöten, att storhandla, ringa jobbiga samtal som jag inte klarar själv, är nån som kan lyssna på mina funderingar, och som hjälper mig att städa hemma.

Hon hjälper mig att sortera mina papper, och saker, och rutinera saker som att innan hon kommer på måndagar, onsdagar och fredagar, så ska jag och sambon ha plockat undan allt skräp i köket, fixat kattlådorna och helst plockat ihop återvinningen också.

Jag skriver också en lista innan hon kommer, så att vi vet vad vi ska göra om vi får tid över från de planerade sysslorna.

 

Vi klarar inte allt tillsammans, men vi klarar väldigt mycket.

Anmäl
2009-10-13 00:06 #17 av: HannaM

Wow.. vilken utredning du fick... jag gick till biståndshandläggare fick klartecken och två veckor senare stod dom utanför min dörr (ja dom ringde först). Vi har ännu inte organiserat ihop det så mycket att vi har en plan men vi har paratat om det.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-10-13 00:25 #18 av: Ylva-Li

Tack för era förklaringar. Låter ju hoppfullt.
Vet inte om jag skulle kunna få hjälp. Hur ser de på ens sambo? Jag är ju liksom inte ensam..

Samtidigt som det låter nästan lite som en befrielse att få boendestöd, så är jag livrädd för att få det.. Kommer man känna sig idiotförklarad.. Och vad händer den dagen vi får barn? Kommer man kanske anse att jag inte är tillräckligt "bra" för att vara mamma då, för att jag inte klarar av min vardag?

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2009-10-13 00:30 #19 av: HannaM

Jag har sambo, eller man=) Det går än så länge bra. Jag menar, hälften hemma är ju mitt jobb om man räknar så så hon hjälper mig med min halva, kanske att jag tar lite lite mer när hon är här och hjälper mig och sen delar vi på hans halva en annan dag.

Man kan ju inte begära att alla som har en fungerande sambo ska låta denne ta hand om hela hushållet. Tycker jag då.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-10-13 16:00 #20 av: Puhlo

Grejen är att när boendestödet kommer så ska gärna sambon vara med, så att man kan dela upp arbetsuppgifterna. Sen hjälper boendestödet dig med det som är -dina- uppgifter, och sambon får göra sina.

Anmäl
2011-12-06 00:09 #21 av: Mörten82

Kommer en soc tant till mig imorgon och vi ska prata om boendeastöd

ska jag städa min lägh? eller ska jag slppa in hon i röran?

Anmäl
2011-12-06 00:56 #22 av: JohannaEkroth

släpp in henne. Du ska vara precis som vanligt, då ser hon dina svårigheter.

Var aldrig någon du inte är i vanliga fall när det handlar om hjälp att få. Var ärlig och rak och öppen. Berätta för henne den nakna sanningen.

Lycka till!

Mitt boendestöd har kommit igång, de är så snälla och rara så och man behöver inte ursäkta sig alls utan får vara sig själv varken mer eller mindre. Jag har öppnat för dem i pyjamas eller med gröttallriken i högsta hugg. De väntar tålmodigt. Gör klart du, säger de bara snällt.

Onsagar får jag hjälp med att sortera post och viktiga papper så det blir rätt och så får jag hjälp med strukturen av sysslor i hemmet. Tordagar har vi matplannering för kommande vecka. Måndagar går vi igenom veckan som var.

Min huvudsakliga hjälp är inriktad på matlagning vilken jag har svårt med, sedan organisation av sysslor.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2011-12-14 23:58 #24 av: Mörten82

Jag ställde in mötet jag började inte städa i tid plus att jag sov för länge och mitt humör kan skifta jätte fort jag blir aldrig arg fast jag kan bli nere  och inte vill ha folk...

Men hon var hos mig igår och det gik bra jag ska få hjälp hon skulle kntakta mig och besöka mig igen med personen som ska ha mig.

 

Jag är skjukt lat jag kan gå en hel dag utan att äta för att jag inte orkar laga något eller att gå att äta någon stans för att jag inte orkar, fast även om jag är skit hungrig brukar att ggå ut precsi innan affär stänger 21-22 tiden..

 

.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.