Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Berättelser ur verkligheten

Medicinerna gör mig fet. :(

2011-03-05 19:31 #0 av: [YlvaP]

Jag äter Venlafaxin, Ketipinor (Seroquel) och Risperidal. Sen jag började med alla dessa mediciner har jag gått upp minst 10 kg på en väldigt kort tid. Visst jag har ätit en massa godis som en lite mindre chokladkaka varje dag. Inte mer än 100 gr då.

Men iaf så misstänker jag att det är mina mediciner som gör mig fet. Iaf fetare än godiset. Och nä jag rör inte på mig heller men det gjorde jag inte heller och godis åt jag då med och gick inte alls upp så fort som jag gjort nu.

Jag vill sluta med mina mediciner men min psykiatriker tycker inte det för vi borde fullfölja antideppen i minst 6 månader som är rekommendationen och dessutom skulle jag må ännu sämre än vad jag nu. Sexet funkar inte alls och det tror jag är medicinens fel också.

Hjälp, är det mina mediciner som har viktuppgång som biverkning?

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-03-05 20:57 #1 av: vildvild

Usch då Ylva har inget svar men lider med dig och vill i all fall skicka en kram !

Anmäl
2011-03-05 21:08 #3 av: [YlvaP]

Tack vildvild. :)

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-03-05 21:09 #4 av: Zaphix

Testa sluta äta choklad istället för att sluta med medicinerna, har en känsla av att det är en bättre väg att gå..

Anmäl
2011-03-05 21:11 #5 av: [YlvaP]

Varför ser jag inte inlägg nummer 2?

Jo jag har slutat med godis nu.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-03-05 23:01 #6 av: coachingtiger

Kolla på Venlafaxin där du har alla varianter på medicinen uppräknade. För att göra det enklare för dig, så kollade jag den första av dem, och på dnna länken kan du läsa om biverkningar

Tänk på att biverkningarna kan skilja sig åt lite, beroende på vilken typ av medicin du har. Den sista länken var till Depotkapsel på 37,5 mg.

Ett litet utdrag från biverkningarna:

Påverkan på ämnesomsättning och näringstillförsel

Vanliga: viktminskning, förhöjt kolesterol.

Mindre vanlig: viktökning.

fass.se är en ovärderlig källa, för att hitta information om mediciner.

Anmäl
2011-03-05 23:07 #7 av: coachingtiger

Är du säker på att du blivit fetare? Vissa mediciner kan göra så att kroppen samlar på sig vätska, vilket ju inte är detsamma som fett. Att man blir uppsvälld och ser tjockare ut, händer även med dessa mediciner. T.ex så har alla former av kortison sådana biverkningar. Många känner att de blir "plufsiga". Ansikte, händer och hela kroppen sväller upp, pga den ansamlande vätskan. Om det bara ät vätskeansamling, så kan det ju hjälpa med vätskedrivande, som gör att man kissar mer och därmed gör sig av med överskottet på vätska.

Jag har inte kolla upp dina andra mediciner, så jag vet inte om det är vätskeansamlingar du råkat ut för, eller om det faktiskt är fett som lagts på på din kropp. Om du är osäker, så kolla upp dina mediciner på FASS, eller ring sjukvårdsupplysningen och fråga. Det är ingen idé att försöka "banta" om det är vätskeansamling. Det gäller att ta reda på vad viktökningen består i, och sedan vidta rätt åtgärd.

 

Anmäl
2011-03-05 23:18 #8 av: Winterhearted

Jag äter Seroquel nu och har gått ökat aptit av den ungefär 20 min efter jag tagit den blir jag tokhungrig så det tror jag har bidragit till min viktupgång då jag gått upp i vikt. Sedan har jag ätit Rispedal och jag upplevde att jag fick mycket vätska i kroppen av den så jag tror den kan vara en kombination.

Jag kommer dock mest troligt byta ut Seroquel mot Ritalin eller någon annan medecin i den kattegorin. Men jag förstår hur det känns då jag gick upp otroligt i vikt då jag fick Seroquel och Efexor insatt...

Anmäl
2011-03-06 10:36 #9 av: HannaM

Säger som #4 Prova att utesluta godiset (eller minska) och äta vettigt för att se om det är mediciner eller annat som påverkar mest. Då har du liksom svart på vitt när du ska prata med läkaren sen om du vill sluta.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2011-03-06 11:28 #10 av: [YlvaP]

Tack för länkarna.

#9 Jo jag har slutat med godis skrev det tidigare. ;)

#7 Vet inte om det är vätska. Hur kollar man det? Magen är iaf tjock och fet typ fetthård.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-03-06 11:32 #11 av: HannaM

#10 Jepp såg det=) Så då borde du om du äter vettigt och regelbundet kunna se om det är medicinen som ställer till det värst.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2011-03-06 11:47 #12 av: [YlvaP]

Ja jag hoppas på det. Flört

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.