Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Allmänt

Insufficiens

2011-03-28 09:52 #0 av: [aspie]

Vad betyder ordet insufficiens? Läser det ihop med "långvarig anamnes på psykisk insufficiens"

Anmäl
2011-03-28 09:59 #1 av: vildvild

wow jag tycker om svåra ord med detta kan jag tyvärr inte hjälpa till med? har du googlat? låter som ordet betydet "saknar eller lider"

Anmäl
2011-03-28 10:05 #2 av: [aspie]

Nej, jag har inte googlat på det. Tänkte inte på det faktiskt. Tyckte det var lättare att ställa frågan här hehe.

Låter som saknar eller lider? Intressant, får nog googla och se om jag hittar något.

Anmäl
2011-03-28 10:12 #3 av: [aspie]

Hittade lite om detta. Intressant tycker jag.

http://www.folkbildning.net/sjukvardstolkning/m6_3.htm

 

Anmäl
2011-03-28 10:15 #4 av: vildvild

Ja det var intressant :)

Anmäl
2011-03-28 12:23 #5 av: Zaphix

SAOL säger:

insufficiens

otillräckling funktion (hos ett organ), lindrig psykisk störning, (äv. fackspr.) förhållandet att gäldernas skulder överstiger tillgångarna.

anamnes

sjukdoms förhistoria

Det betyder att jag ksulle tolka långvarig anamnes på psykisk insufficiens till lång historia av lindrig psykisk störning.

Anmäl
2011-03-28 12:55 #6 av: vildvild

haha ok då var jag inte ens nära med mina ord ju :P

 

Anmäl
2011-03-28 13:08 #7 av: [aspie]

#5 det stämmer ju till viss del med det som stod i länken jag skickade med ovan. Men i länken låter det allvarligare än lindrig psykisk störning eller fattar jag fel som vanligt kanske?

Anmäl
2011-03-28 13:16 #8 av: Zaphix

#6: Njaaa.. Man kan även säga att det betyder otillräcklighet.

På engelska heter det insufficiency, och kommer såklart av sufficiency vilket i sin ur kan översättas med lagom, tillräcklig mängd.

Och är det då inte en tillräcklig mängd, så är det ju en brist på något för att nå upp till en tillräcklig mängd. Det saknar ett antal för att nå upp till en tillräcklig mängd.

Om du förstår vart jag försöker komma. :)

Dock så tror jag att du läser in suffer, och därmed tolkar det till något som handlar om lidande. Blir lätt att man läser in engelska ord man känner till för att tolka de svenska orden man inte känner till, är ju vanligt med låneord i svenskan. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.