Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Allmänt

Trött

2011-11-30 10:46 #0 av: zatanica

I morse som så många andra mornar undrade jag varför man inte kan få vakna pigg och utvilad. Finns det ens någon som gör det? Spelar ingen roll om man sover tre timmar eller 14 timmar, lika trött endå, eller nja kanske något piggare efter endast 3 timmar.

De få gånger man har jobbat och ska upp på morgonen har man 98% av gångerna undrat om man inte bara kan få dö istället, för man är så trött och det känns så miserabelt illa.

Vill  så gärna vakna pigg och glad med ett leende på läpparna på morgnarna, men tydligen inte. Får vara glad om man vaknar pigg 2 gånger per år, men man är knappast glad då.

 

Anmäl
2011-11-30 11:45 #1 av: HannaM

Vakna pigg? Vara pigg? Jag tror det är folk som lurar sig själva som verkar pigga... eller tja, jag kan inte minnas att jag överhuvudtaget efter tretton års ålder vaknat utvilad.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2011-11-30 15:00 #2 av: Zaphix

Jag tror att man inte kan ha så höga krav på sig själv och inse att det man kallar för trött faktiskt är ens normaltillstånd och får acceptera läget som det är. Det är sån man är helt enkelt. Man får sänka sin standard.

Eller äta lite mer vitaminer. :)

Anmäl
2011-11-30 15:18 #3 av: zatanica

Då får det väll bli till att acceptera då :( För har nog provat de flesta vitaminer som finns.

Anmäl
2011-11-30 21:36 #4 av: Banankaka320

Vaknar aldrig pigg, bara arg! :)


Anmäl
2011-11-30 21:46 #5 av: zatanica

hahaha #4 ja arg det var rätta ordet, håller med så mycket.

Anmäl
2011-11-30 22:15 #6 av: HannaM

#2 Fast jag vill inte acceptera att det här är normalt. Det går ju baske mig inte att leva på det här viset. Jag kommer aldrig kunna jobba som en normal människa om jag aldrig blir någotsånär utvilad.

Hade en diskussion om just att vara utsövd idag när jag hade psyksamtal och vi hade lite tankar och teorier men egentligen ingen vettig lösning. Möjligen centralstimulerande.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2011-12-01 20:45 #7 av: [Varulv]

Jag har haft problem med detta med icke-utsövdhet under större delen av livet. Och är jag inte utsövd, så funkar helt enkelt inte hjärnan på dagarna för de krav som oftast ställs på den; det är då "kört". Bara att dra sig undan och dra något gammalt över sig...

Men nu, efter den jobbsituation jag har haft nu under en längre tid, med intensiva sociala möten under dagarna (vilket enligt regelboken icke skall fungera för en aspergare som jag), har jag varit så slut och fylld av intryck att bearbeta i efterhand när arbetsdagen varit slut, att jag har varit så illa tvungen att gå och lägga mig riktigt, riktigt tidigt om kvällarna. Jag har tagit mig ordentlig tid, med marginaler att ligga och lösa korsord etc. Tills sömndruckenheten har infunnit sig, och man somnat ovaggad.

Sedan vaknar jag regelmässigt några timmar senare, tänder och löser färdigt korsordet. Då känns det ofta väldigt behagligt: det är tyst; man är lagom avslappnad och behaglig till sinnes; man upplever att man har gott om tid på sig, att natten är lång. Så somnar man på nytt.

När väckarklockan sent om sider ringer, så har jag vanligtvis fått mina åtta timmars sömn, och känner mig fullt utvilad. Visst, jag hade gärna betalat några hundralappar för att få ligga kvar ännu några timmar, men väl uppe, så rinner endorfinerna ganska raskt till, och man upplever en tilltagande ork.

Jag har helt enkelt funnit ett nattschema som fungerar, vilket känns helt och hållet bra! Glad

 

αγάπη

Anmäl
2011-12-01 23:02 #8 av: HannaM

Härligt att höra varulv. I mitt fall är problemet tyvärr inte antalet timmars sömn utan kvaliten på dom timmar jag sover.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2011-12-02 08:58 #9 av: RedBlackGrey

Oh, jag tror att jag förstår er. Man känner sig aldrig utvilad, oavsett om det står normal-sömn, eller undernormal-sömn.
Jag kan bara berätta ur mitt perspektiv att jag sedan födseln haft enorma svårigheter med sömnen. Min normal-sömn ligger mellan 2 och 5 timmar. Igår, jah, igår, så sov jag 9 timmar. Hela dagen, mer eller mindre. Jag såg det som att jag ej hade någonting att förlora. Speciellt för att jag lätt faller i insomnia. Också. Och det kvittar hur mycket sömn jag stoppar i mig. Men en av orsakerna är min grövsta AS-problematik: Alla perception-symptomerna. Alla ljud, alla undermedvetna iaktagelser. De två är mina huvud-problem i perceptionsstörningen. Vilket därav blir ett stort hinder i mitt vardagliga liv, alltså tröttheten pga dem orsakerna, + flera tankar och idéer per sekund på nätterna. Men det sistnämnda är förvisso skönt, men kan påverka till någonting negativt i mitt vardagsliv. Jag blir lätt utmattad, och har x antal gånger vart illa däran: Däckat som många andra på bussen och passerat min busshålplats, somnat inne på Swedbank. Men på banken hade jag inte bara flyt, det var en jätteomtänksam och underbar själ som väckte mig, och sa att det var min tur snart. Jag hade min nummerlapp i min hand, så man dessutom såg kö-numret på lappen min. Det var i min insomnia-period. Så, näe, jag har heller aldrig känt mig utvilad, bokstavligen. Men kände mig liiiite mer stabil 2008, men då var jag ändå tvunen att ta lugnande, vilket är en annan femma. Jag har testat flertals olika insomningsmediciner, och något, eller enstaka sömnmedel. Inga av dem har hjälpt på mig. Jag kunde vakna 4 timmar efter en insomningsdos, att jag vaknade med myror i brallorna. Sömnmedicin har snarare förvärrat min depression.

Hur är era erfarenheter m. insomnings-ochsömnmediciner?

Anmäl
2011-12-02 12:41 #10 av: Anonym

Har ni provat med extra D-vitamin? Jag har blivit mycket piggare sen jag testade det.

Anmäl
2011-12-02 17:31 #11 av: Porklash

#10

Det har jag också hört.

Borde testa då.

 

pEr

Anmäl
2011-12-02 20:00 #12 av: tarotlasse

Trötthet kan ju bero på många orsaker.

Sömnproblem är ju ett  av våra vanligaste hälsoproblem och ett av dom problemen läkarna har för lite kunskaper om så det är ju oftast sömntabletter som är den enda behandlingen.

Men det finns ju specialister även inom sömnen och vi har ett antal sömnkliniker i landet  där man kan göra en mer speciferad undersökning.

För vi har ju en rad olika sömn sjukdommar också narkolepsi sömn apné osv.

Jag gjorde för några år sedan en sömnundersökning på sömnklinik.

Då jag fick sova 2 nätter på kliniken då dom kopplade en massa elektroder på huvudet och övriga kroppen.

Dom mätte hjärn aktivitet muskel aktiviteter mm när dom sedan kör detta i datorn så kan dom följa din sömn minut för minut.

Där ser dom även hur djup sömn du hamnar i under natten.

För min del visade sig att jag led av sömn apné  jag hade små korta andnigs uppehåll flera ggr i minuten.

vilket resulterar att varje gång så vaknar man till helt omedvetet man märker det inte själv.

Även om jag trodde jag sov visade det sig att jag inte gjorde det.

Det visade sig att jag alldrig gick ner i ngn remn sömn så rent tekniskt så sov jag alldrig utan hamnade i ett vilotillstånd.

Så inte konstigt att jag var trött hela tiden.

Så jag fick en cpap maskin en andnings mask som skapar ett vacum o ser till att jag inte drabbas av dessa andnings uppehåll.

Så var det för mig men det finns ett flertal olika orsaker och olika sorters sömnstörningar som alldrig din läkare på vård centralen kan kolla.

Så lider man av ständig trötthet och in te hittar orsaken till detta kan det ju vara en idé och be om en remiss till en sömnklinik.

Lasse

Anmäl
2011-12-02 20:28 #13 av: [Varulv]

#9 Djävligt bra beskrivet av dig, RedBlackGrey! Glad

Tack vare ditt inlägg, så klarnar det än mer för mig som aspergare!

Här ett förslag till kur för dig, RedBlackGrey:

Var dagligt aktiv, men bara några timmar - högst fyra. Gå sedan hem och isolera dig. Kontemplera i säg åtta timmar. Ta sedan två timmar för dina natt-förberedelser (exempelvis läs en bok eller lös korsord etc. sängliggandes). Sov sedan åtta timmar. Ha därefter en lugn och behaglig morgon: god frukost med nypressad juice, kaffedoft, eller sådant som gör dig väl till mods; läs tidningen i lugn och ro; ta dig till din aktivitet...

Blev det summa summarum 24 timmar? Jag tror det iaf. Med den cykeln, finner aspergarn (det vill säga du liksom jag) en god dygns-harmoni, är min tro och mitt recept just nu.

Flört

αγάπη

Anmäl
2011-12-02 22:05 #14 av: [nattfjäril]

Jag vaknar heller aldrig pigg, åtminstone mycket sällan. Det beror på att jag drömmer mardrömmar/sover oroligt, trots sömnmedicin. Numera har jag vant mig, men jag vill inte ha det såhär så jag ska nog prata med min psykiater om en ny sömnmedicin. Alternativt byta ut min antidepressiva som jag tror orsakar mardrömmarna, men det skulle kännas lite synd eftersom den fungerar bra för övrigt.

Anmäl
2011-12-02 22:13 #15 av: [Varulv]

#14 Min insikt av RedBlackGreys inlägg blev, att sömnmedicin förmodligen är förkastligt för oss aspergare. Vi behöver istället  T I D  för att kunna rationalisera alla dessa intryck vilka vi får alldeles för mycket av under en vanlig vardag (i förhållande till NT). Tid i form av lugn och ro i vaket tillstånd; tid i form av normal sömn. Ty under sömnen bearbetas också - och framför allt - dagens intryck. Sömnmedel sätter i viss måtto den normala sömnen ur spel, och gör kanske då mer skada än nytta för oss aspergare vilka behöver den normala sömnen för att kunna "nollställa" oss till en ny dag av nya intryck.

 

αγάπη

Anmäl
2011-12-02 22:25 #16 av: tarotlasse

#15 kan säkert vara så jag har ju ADHD o inte Aspbergers men har alltid haft svåra sömn problem och sömnmedel har inte funkat speciellt bra.

Men min läkare sa att inte alls ovanligt att dom med ADHD inte fungerar på sömntabletter som andra utan behöver annan medicinering.

ADHD o Aspberger har ju många likheter så kan ju vara precis samma problem där.

Samma sa min sömnläkare som sa att sömntabletterna bara fövärrade min sömn apné så det fick jag sluta med.

I dag har jag ett kjedjetäcke plus Melatonin vilket är kroppen eget sömn hormon  och detta fungerar bra för mig.

Plus att jag har en CPAP maskin för min sömn apné.

Lasse

Anmäl
2011-12-02 22:26 #17 av: [nattfjäril]

#15 Intressant! Jag kanske ska skippa att be om någon ny sömnmedicin då :) Jag har Circadin utskrivet, men nu har jag inte tagit den på ett tag. Istället sover jag helt utan medicin, alternativt att jag tar Lergigan innan, men då är jag oftast som en zombie hela nästa dag istället.

Förut när jag jobbade eller pluggade så blev jag trött av alla intryck, men nu när jag är sjukskriven så är intrycken kraftigt begränsade. Jag träffar vänner i den mån jag orkar (ibland lite för ofta bara för att jag så gärna vill, eller för att jag inte alltid kan säga nej), spelar teater och ska börja ta hand om en häst, men jag är i princip aldrig borta en hel dag i sträck som jag var när jag försökte jobba/plugga. Vissa dagar går jag inte ens ut, utan sitter hemma med katterna, men ändå sover jag lika oroligt.

Jag tror som sagt att mina sömnbesvär är en biverkning av min antidepressiva medicin, så kanske borde jag byta ut den iaf... :(

Anmäl
2011-12-02 22:35 #18 av: tarotlasse

#17 Circadin är Melatonin kroppen eget sömn hormon  och ett helt naturligt preparat,

Melatonin såldes innan som naturläkemedel och kunde köpas fritt i hälsokost affärerna.

Tills ett läkemedels företag forskade och kunde ge vetenskapliga belägg på verkan o på vad för biverkningar det ger o sedan registrerade det som ett läkemedel.

Sedan fick det inte säljas i hälsokost affären utan bara på apoteket o på recept.

Men i många länder säljs det som ett receptfritt läkemedel precis som alvedon.

Sedan så kan sömnproblem orsaka depresion och tvärt om så svårt att veta vad som är hönan och ägget.

Lasse

 

Anmäl
2011-12-02 22:42 #19 av: Anonym

Jag tar Atarax ibland, när jag ska sova. Det hjälper mig att slappna av och jag har inte märkt av några biverkningar av det. När jag provade Mirtazapin Bluefish eller vad det heter, så blev jag jättestressad och kunde inte alls sova - hjärtklappning osv.

Men Atarax hjälper mig ibland.

Anmäl
2011-12-02 22:43 #20 av: [Varulv]

#16 Kan mycket väl vara så som du är inne på, tarotlasse. Ni ADHD:are tycks ju vara minst lika "intrycks-intensiva" som vi aspergare. Och intryck behöver bearbetas. Så det skulle inte förvåna, om det vore lika för oss båda i det avseendet.

#17 Ja vem vet om inte den anti-depressiva medicinen kan inverka negativt på intrycks-bearbetningen även. Men det är bara en spekulation, givetvis.

Kanske att du har fått denna medicin för att ditt liv inte har funkat tillfredsställande. Och kanske ditt liv inte har funkat tillfredsställande  F R Ä M S T  på grund av att din intrycks-bearbetning inte - av en eller annan orsak - har kunnat ske tillfredsställande? Och att en ond cirkel har uppstått därav?

Obestämd

αγάπη

Anmäl
2011-12-02 23:02 #21 av: tarotlasse

#19 När jag provade Mirtazapin blev jag fruktansvärt dålig jag fick fruktansvärt ont i alla leder i kroppen.

Tog en vecka tills mina ben inte  lydde mig så jag kunde varken stödja mig eller gå.

Så när jag vaknade på morgonen efter en veckas behandling kunde jag inte ta mig ur sängen.

Jag hade så ont och benen lydde mig inte och var fruktansvärt kissenödig så tänkte att jag får väl kissa på mig.

Men fick tillslut hjälp så jag kunde ta mig till toaletten.

Det var ngt av det jävligaste jag varit med om på akuten trodde man inte det berodde på medicinen utan att jag fått influensan.

Dom rådde mig att prata med läkaren som skrivit ut medicinen som sa att detta var en ytterst sällsynt bi verkning att en på miljonen kunde drabbas av detta o rådde mig ta en paus i medicineringen för att se om det blev bättre inom 2 dagar.

Vilket det blev sedan har jag inte gett mig på den medicinen i gen.

Lasse

Anmäl
2011-12-02 23:08 #22 av: HannaM

Undrar angående sömnapne om det är vanligt även om man inte snarkar för av någon anledning kopplar jag ihop det med snarkning.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2011-12-02 23:27 #23 av: tarotlasse

#22  Det är kopplat till snarkning o drabbar ju oftast snarkare.

Men det behöver inte vara så man kan ha sömn apné även om man inte snarkar.

Men oftast kopplar man ju det till snarkningar.

En del blir hjälpta av att operera bort gomseglet men inte på alla.

Jag fick reda på att det inte hjälpte med en operation i mitt fall.

Utan problemet var helt enkelt att jag hade för kort hals o det kunde dom inte göra mycket åt *S*

Lasse

Anmäl
2011-12-02 23:30 #24 av: HannaM

#23 Då stämmer det jag fått för mig då. Har nämligen funderat över det men avfärdat med att jag knappt snarkar ens när jag är förkyld.

Troligen är väl det största problemet en hjärna på överspeed och någon typ av utmattningsproblematik.

Jag funderar, zatanica som startade tråden, äter du någon typ av centralstimulerande? Ni andra som gör det, har ni upplevt förbättrad sömnkvalite. Jag är inte så intresserad av om det är lättare eller svårare att sova utan mer om den sömn ni får gör er mer eller mindre utvilade när ni medicinerar.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2011-12-02 23:44 #25 av: tarotlasse

När jag började med Concerta så blev min sömn betydligt bättre och jag klarade av att somna utan några övriga mediciner överhuvudtaget.

Det funkade i över ett år då jag inte tog ngt mot sömnen överhuvudtaget.

Sedan så helt plötsligt så kunde jag inte somna igen.

Så det hjälpte tydligen bara under en period även om det var en lång period.

Men tittar jag tillbaka i mitt liv så fick jag ju sömntabletter redan när jag var 12 år första gången.

Enda perioden som jag hade någorlunda sömn var när jag missbrukade narkotika så det central stimulerande gjorde ju tvärt om för mig, Mina kompisar blev speedade och vara vakna hela nätterna.

Medans jag blev lugn och somnade så jag regarade positivt sömnmässigt på centralstimulerande.

Men det är väldigt individuellt många får bättre sömn med central stimulerande medicin  medans andra upplever att dom har ännu svårare att sova.

Lasse

Anmäl
2011-12-03 10:18 #26 av: zatanica

#24 nej äter inget centralstimulerande, har inte riktigt bestämt om jag vill prova. Vill helst slippa piller då jag som yngre knaprade de flesta piller jag kom över och vill inte utsätta mig för det igen.

 

Anmäl
2011-12-03 12:25 #27 av: HannaM

#26 Ah ok.. kanske är lika intressant för dig som för mig att se vad människor som äter dom har att säga om kvaliten på sömnen?

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.