Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Diskussioner om NPF

Rekordmånga barn tar ADHD-medicin

2012-08-08 08:17 #0 av: MissInAction

http://mariannslchf.se/rekordmanga-barn-tar-adhd-medicin/

Mariann "Baka med LCHF" Andersson bloggar om en artikel som SVT Nyheter skrivit. Jag har tagit upp detta ämne förut och det förtjänas att synas igen. Varför är det så få som bryr sig om varför fler och fler disgnosticeras och medicineras? Tja svaret på frågan vet vi väl delvis - pengar. Men det finns troligen svar att hämta om man börjar fråga sig.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-08-08 08:54 #1 av: Zaphix

Det är väl bra att barn kan få hjälp att klara sig igenom vardagen och skolan så att de kan få samma möjligheter i livet som andra barn?

Det är i alla fall inget jag vill ta ifrån dom..

Anmäl
2012-08-08 10:02 #2 av: MissInAction

Ja precis. Läste du blogginlägget? Och artikeln?
Självklart är det bra! Men ingen frågar sig varför de har problematiken från början. Det var inte medicineringen i sig som är problemet, utan oviljan att forska på varför vi får ADHD. 

Miljarder läggs på läkemedelsforskning och det finns stora pengar att tjäna. Läkemedelsföretagen tjänar inget på att människor blir friska eller mindre sjuka.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-08-08 10:42 #3 av: Zaphix

Kopplade inte riktigt ihop att blogginlägget handlade om varför barn har ADHD-problematik, kanske för att den på slutet tipsade om att kolla upp en diet mot ADHD. Kändes inte som att det hörde ihop med frågan varför..

Jag förstår inte varför det skulle vara negativt att hjälpa barn som har problem i skolan när det finns ett sätt som faktiskt kan göra det.

Såklart man kan forska om varför ADHD uppstår, men varför man ska ifrågasätta medicineringen för dom som är i behov av det förstår jag inte.

Förstår heller inte varför man ska forska om varför fler och fler får diagnosen, det är ju självklart. Det satsas mer på att utreda varn för ADHD och därmed sätts också fler diagnoser. Handlar inte om att fler och fler har problematiken, utan att den upptäcks hos fler.

Anmäl
2012-08-08 10:56 #4 av: MissInAction

Men jisses, jag säger inte att man inte ska hjälpa barnen. Men vore det så fel att hjälpa barnen innan de får allt värre problem?

Vi är av olika åsikt där, helt klart. Hur tror du socker påverkar ADHD-barn? Jämför det med vanliga barn, som också påverkas. Ja, du har ju diagnosen själv. Men näe, fortsätt käka socker i överflöd och ta mediciner. Precis samma som man gör med diabetiker.

Det var bara ett inlägg i all välmening. Och att jag inte lärt mig av mina misstag här förut, det är ett under.

Tack och hej


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-08-08 11:18 #5 av: tarotlasse

Jag tycker det är jätte bra att man nu tar problemen på allvar och att man ger barnen hjälp med denna medicinering som ger en otrolig hjälp för dom flesta barnen.

Man har varit alldeles för restrektiva med både diagnosen och med medicineringen genom åren.

Sonen gick i en resurs skola där dom var 10 elever  med misstanke om bokstavs kombinationer 2 av dom fick en diagnos och medicinering och för dom 2 har det gått bra.

Av dom andra 8 som inte fick diagnos eller ngn medicinering gick det inte lika bra för.

5 av dom andra sitter i dag på olika anstalter och 3 vet vi inte vad dom befinner sig i dag.

Skrämmande statistik  bara på ett enda litet ställe i Sverige.

Jag arbetar denna veckan med en person som tidigare arbetat på en ungdomsvårds anstalt för kriminella ungdomar samtliga hade  diagnosen ADHD och  ingen hade  fått ngn medicinering tidigare.

Redan i början av 1930 talet uppmärksammade man detta med ADHD men då var diagnosen MBD och man började medicinera med Amfetamin.

I början av 60 talet så började man medicinera med mentylfenidat så en medicinering som nu pågått i 50 år så absolut inget nytt.

Alla med ADHD har ju en genetisk förändring och man har kunnat spåra denna genetiska förändring tillbaka till Stenåldern.

På stenålderna hade 100% av befolkningen ADHD i dag har ca 5 % denna gen förändring och ADHD.

Så ADHD minskar  men först  nu  har man  uppmärksammat problemet och  fått kunskapen om ADHD.

Så även om medicineringen ökat  idag så betyder inte det att problemet har ökat utan snarare tvärtom är det mindre personer som får ADHD nu en innan visar forskningen.

Lasse

 

Anmäl
2012-08-08 11:30 #6 av: tarotlasse

Så LCHF kost i all ära så på stenåldern så hade man inte dessa kost problem som i dag  och ingen tillsatte socker i maten på stenåldern.

Man åt inte så mycket kolhydrater på den tiden utan mer proteiner som är tanken med LCHF kost.

Men ändå hade samtliga ADHD så tror inte kosten har så stor betydelse för detta.

Men däremot så är det bevisat att socker och blodsocker nivån påverkar koncentrationen så viktigt att titta över socker intaget i kosten för dom som har ADHD för det har en påverkan visar forskningen.

Men det får ju inte bort ADHD eller den genförändringen personen har.

Så får säga att väldigt mycket fakta fel i den artikeln för forskningen har kommit långt när det gäller ADHD men forskningen fortsätter och troligt vis hittar man ju ännu mer fakta efter hand.

Lasse

Anmäl
2012-08-08 13:54 #7 av: indra-bus

På sten åldern levde man på ett helt annat sätt. Kan tänka mig att ha adhd då var en fördel.

De var nog en med den diagnosen som kom på att man kunde tillverka redskap för att jaga med. Efter som vi kan tänka utan för ramarna.

Skulle inte jag äta kålhydrater skulle jag inte kunna tänka en klar tanke de är skilnad på kolhydrater o kolhydrater. Snabba kolhydrater inte bra men långsamma.

För vad de hysteri om fettet var så farligt. De går i mode detta med kost o jag har haft de som special inttresse i 12 år så jag har läst en hel del o min slutsats av 12 års studier är att de bästa för kroppen är blandat kolhydrater fett o protein i lagom mängd.

Vill man gå ner i vikt finns massa genvägar till snabba resultat som inte håller.

Ska man äta o leva o hålla normalvikt så är de inte svårare än att man förbrukar den mängd energi man stoppar i sig.

Försök springa ett maraton utan att ha lagrade kolytrarer. De går inte man går i väggen. De behövs för uthållighet..

Anmäl
2012-08-08 14:04 #8 av: Zaphix

#4: Så äter man inte i enlighet med LCHF så äter man socker i överflöd?

Intressant tanke, synd att den inte överrensstämmen med sanningen bara.

Det är för övrigt en stor skillnad mellan diabetes och ADHD, så jag greppar inte ens varför du skulle jämföra det.

Alla problem man har beror inte på kosten och kan inte tas bort med hjälp av kosten.

Anmäl
2012-08-08 18:40 #9 av: [Varulv]

Jag frågade min tandläkare en gång om för vilken diet våra tänder är formade?

- Nötter och kött, svarade hen då.

Aaa vajert! utbrast jag: nötter och kött, det är ju precis det jag gillar - och den kombon dessutom! Gärna med ett glas rött vin till...

FlörtCool

αγάπη

Anmäl
2012-08-08 19:05 #10 av: Ladydragon

4# det finns inga bevis som tyder på att barn blir hyperaktiva av socker....

 

Anmäl
2012-08-08 19:15 #11 av: kristina130

Bra skrivit #5, #6, #7 och #8, håller fullständigt med.

Anmäl
2012-08-08 20:00 #12 av: indra-bus

Unrar hur vi skulle få i oss c vitamin i oss om vi åt bara nötter o kött vi med marsvinen o aporna är de enda arter på gjorden som kroppen inte kan tillverka c vitamin  utan vi måste tillföra de via maten.

Annars skulle vi få sjöbjugg tandlossnin o dö..

Vi är allätare.. O väldigt anpassnnings bara. För mycket animaliskt protein sliter på njurarna.

Hälas tandläkaren de ;)

Anmäl
2012-08-08 22:57 #13 av: Star68

Vill bara säga till dig, MissInAction, att jag fattar poängen i det du vill säga! :-)

Jag är däremot inte "hundra" på att strikt LCHF-kost är bra för alla, men det utesluter inte att vi alla förmodligen skulle må bättre UTAN SOCKER, VETEMJÖL, och annan processad mat, som det dessutom är en massa tillsatser i.

LCHF-diet innebär inte att UTESLUTA kolhydrater, utan att äta lite kolhydrater ("low carb"), dessutom förespråkas "ren" mat (eller vad jag ska kalla det), dvs just naturlig mat, utan en massa tillsatser, som kan ställa till med en hel massa med våra kroppar... Och c-vitaminer finns mycket i grönsaker och bär (inte lika kolhydratrika som frukt).

Jag är nu egentligen inte en förespråkare av strikt LCHF-kost, jag tror bara (som MissInAction försöker säga) att ett liv utan tillägg av socker, godis (färgämnen?) och dylikt skulle få många att må så mycket bättre. Inte för att ta bort ADHD, eller andra typer av diagnoser, utan för att inte "stressa" kroppen i onödan. (Kanske knasigt ordval, men ni fattar ändå, hoppas jag.)

För övrigt håller jag med indra-bus i #7.

Det blir krångligt ibland... Egentligen tycker vi nog alla bara att dessa barn (som artikeln handlade om), och alla andra också för den delen, ska få må så bra som det bara går. Det är vad jag tror iallafall.

Natti natti, önskar alla en god natt!

Anmäl
2012-08-08 23:08 #14 av: tarotlasse

Jag blev rekomenderad av min diabetes sköterska att gå över till LCHF kost eftersom denna kost minskar blodsockret.

kolhydrater omvandlas till socker i kroppen,

Jag får säga att blodsockret gjorde inte så stor skillnad men däremot rasade jag i vikt genom att undvika kolhydraterna o istället äta feta biffar grädd såser rent smör och feta ostar.

Helt emot allt vad jag lärt mig innan då man skulle undvika fett.

Men med denna diet åt jag nästan bara fett och rasade i vikt.

Mitt blodsocker förändrades inte ngt av dieten fast den borde gjort det av vikt minskningen men icke.

Inte heller märkte jag ngn skillnad  på min ADHD av denna kost förändring.

Lasse

Anmäl
2012-08-09 09:13 #15 av: Porklash

Men jag märker om jag undviker snabba kolhydrater. Mindre stress och oro. Min äldste son är ännu värre. Men båda har vi blivit mindre känsliga när vi har blivit medicinerade.

 

pEr

Anmäl
2012-08-09 10:58 #16 av: indra-bus

# 13 Ser att de låter som jag tror att man helt utesluter kålhydrater i denna kost. Men jag vet att man inte gör de helt ;)

Men jag tror inte på att detta är bra för vi behöver kålhydratyer vilka hjälper kroppen att behålla elle bygga muskel massa. Vilket fett bidrar timed 15 % till.

De här är inte lätta att förklara men på sikt innebär denna kost att muskel massa försvinner med viktminskning. O en reduserad muskel massa är inget man skall sträva efter.

Se så lät de lite lustigt att en tandläkare säger att våra tänder är gjorda för att äta kött o nötter. När c vitamin brist kan osaka tandlossning. Men att socker inte är nyttigt för tänderna de har jag vetat sen ca 4 års older.

Socker är inte bra de har jag också vetat sen barns ben men nu är de hysteri om kålhydrater o då är ALLA farliga.

 

Anmäl
2012-08-09 11:03 #17 av: Zaphix

#16: Tandläkaren kanske ville ha lite semester? ;)

Om folk tappar tänderna så får hen ju lite mindre att göra om dagarna..

Anmäl
2012-08-09 13:57 #18 av: Star68

#16 indra-bus, menade inte alls så... :-) Vet inte varför jag malde på om socker och mjöl egentligen...tyckte det var viktigt att nämna bara...det var inte riktat mot nå'n speciell heller...kanske lade jag bara "näsan i blöt" lite... :-/
Jag håller alltså med dig i #7 :-) om det där med stenåldern mm. Då åt man dessutom inga "raffinerade" (heter det så?) produkter.

Äsch, nu håller jag på att trassla till det igen...
Är det nå'n som begriper vad jag försöker säga egentligen...? ;-)

Anmäl
2012-08-09 15:17 #19 av: indra-bus

Star68  Ha ha tror vi förstår varann bra här inne fast en del inlägg blir halv förvirrade. Min hjärna tänker fortare än jag skriver(pek o lånfiners vals har jag avanserat till)

De låter ofta så bra i hunudet men sen när jag läser de jag skrivigt så undrar jag om någon fattar hur jag tänker igentligen. ;)

Anmäl
2012-08-09 15:41 #20 av: [Varulv]

#12, 16, 17

Jo, det är ju ett faktum, att vi människor behöver dagsfärska C-vitaminintag. Jag skrev ju samtidigt hur jag löser mitt: med ett glas rödvin... Flört (det kanske stenåldersfolket gjorde de med; vem vet...).

Men annars erinrar jag mig hur Roald Amundsen sörjde för sitt och manskapets C-vitaminbehov när de begav sig på sin Sydpols-expedition vid förra sekelskiftet: de fångade pingviner och annan sjöfågel och drack blodet direkt. Färskt blod innehåller tydligen C-vitamin. Inte så smakligt kanske, men det fungerade.

Vem vet, människan var kanske ursprungligen en nötsamlande, köttätande blodsugare, en vampyr på deltid? (därav kanske myterna om vampyrer och varulvar... Förvånad?).

 

Apropå tandläkaren, så har jag bytt ut vederbörande sedan länge, men jag tror nog att hen hade rätt. För övrigt: tandlossning torde väl skapa  m e r  jobb för tandläkarna inte mindre, Zaphix (med tanke på alla stifttänder, bryggor och annat som de då får pula med - om inte alla gaddarna rasar samtidigt förstås, och det blir fråga om lösgom)...? Obestämd

 

αγάπη

Anmäl
2012-08-10 16:44 #21 av: Adur

Varulv har rätt, det finns fullt tillräckligt med c-vitamin i animalier, bland annat i lever. Men då ska den helst vara rå eftersom vitamin C är värmekänslig. Och inte så många människor i dagens samhälle är beredda att käka råa inälvor.

Å andra sidan finns det massor av C-vitamin i de grönsaker som man äter med LCHF. Vitkål, broccoli, blomkål...

Nåväl, beträffande bokstavsdiagnoser och LCHF - här hemma har jag både en make och en son som båda mår otroligt mycket bättre när de minskar på kolhydraterna och ökar på fettet. Det märks både i hyperaktiviteten och i koncentrationsförmågan.

Att dämpa blodsockersvängningarna gör liksom hela skillnaden.

Anmäl
2012-08-11 08:46 #22 av: zatanica

Tarotlasse, vart har du läst om att stenåldersmänniskor skulle ha hafft ADHD hela bunten? Låter mycket intressant då jag en tid haft en teori om att det kan ha varit en tillgång med ADHD förr eller att det kan komma att vara en fördel i framtiden igen.

Anmäl
2012-08-11 18:23 #23 av: tarotlasse

#22

Det var en forsknings rapport jag läste förra året om att man upptäckt att alla med ADHD har en genetisk förändring i en speciell gengrupp.

I denna kunde man även läsa att gick man tillbaka i historien hade alla på stenåldern denna gen sammansättning

Man kunde läsa denna forsknings rapport på flera forum om ADHD och även attention hade länk till denna forskning.

Min som som läser medicin hade även fått denna info i våras  under sin utbildning.

Detta plus att man även kommit fram till att vi med ADHD har brist på ngt hormon har lett till att man idag forskar om helt nya mediciner.

Så det kommer troligtvis att komma flera nya mediciner mot ADHD i framtiden tack vara dessa forsknings rapporter.

För den med brist på seratonin fungerar på ett annat sätt en den som har brist på dopamin eller brist på Melatonin.

Men redan nu tittar man på detta med att medicinera med hormoner.

Är ju inte nytt att medicinera med Melatonin för dom med ADHD o sömn problem även om det tidigare varit  licens belagt och till viss del fortfarande är det.

Så det forskas väldigt mycket om ADHD och kunskapen blir bättre o bättre och i framtiden så kommer man troligtvis få ytterligare kunskap om detta Med ADHD.

Lasse

 

Anmäl
2012-08-11 20:12 #24 av: zatanica

Det låter ju helt kanon ju att det kan komma nya medeciner, men det lär ju ta ett tag. Trodde faktist inte att det forskades så mycket om ADHD ändå.

Men jag är gärna en stenåldersmännisnka, har alltid velat känna en neanderthalare så kanske har jag lite neanderthals gener vore nice Glad

Anmäl
2012-08-12 19:29 #25 av: [Varulv]

Det har ju även florerat teorier om att vi aspergare skulle vara genetiskt aktiverade neandertalare...

Så vem vet, zatanica - vägen till kännedomen om neanderthalarna går kanske rentav genom dig själv... Flört

αγάπη

Anmäl
2012-09-13 21:35 #26 av: Shine

Lasse - detta vill jag gärna ha källan på, tack. :)

Enligt de främsta forskarna i usa som berättar att vi haft kunskap om ADHD i drygt 100år, så låter detta intressant. Och att det dessutom skulle "minska"...

 

F.ö så påverkar kolhydrater olika från person till person. Vissa är väldigt känsliga medan vissa är mindre känsliga. Vissa mår bra av att minska intaget, andra märker ingen direkt skillnad oavsett. Skillnaden vill jag påstå, ligger dock på individnivå snarare än kopplat till adhd.

Anmäl
2012-10-21 02:19 #27 av: tarotlasse

#26

Hej Shine det var länge sedan du ställde frågan men jag hittade inte källan då.

Men nu när jag letade efter ngt helt annat hittade jag en text där man nämner denna forsknings rapport.

Allt för ofta avfärdas ADHD som ett resultat av dåligt föräldraskap eller dålig diet. Som kliniker har jag vetat att sådana förklaringar sannolikt inte stämmer. Nu kan vi med säkerhet säga att adhd är en genetisk sjukdom och att hjärnor till barn med denna störning utvecklas annorlunda än i andra barn, säger Anita Thapar, professor vid Cardiff University School of Medicine i Cardiff, som är en av forskarna bakom studien, som publiserades i Lancet 2010.

Lasse

Anmäl
2012-10-21 08:54 #28 av: Anne-Hedvig

#23 - Hvordan i all verden kan man påstå at alle mennesker i steinalderen hadde ADHD? Hvor mange steinalderemennesker har man funnet som man kan sjekke, og hvor stor andel av beolkningen den gangen har man funnet? Fordi om man har funnet liknende gener hos NOEN fra den tiden, er ikke det bevis for at ALLE på den tiden hadde disse genene. - Tenk selv om forskere om 10.000 år finner rester av oss med ADHD og slår fast at 'Åja, alle hadde ADHD den gangen!' Vi vet jo at det er feil - mange i dagens samfunn har ikke ADHD! - Så jeg stiller meg skeptisk til om påstanden holder - all forskning er ikke god forskning.

Hva kost angår, er kost med mye kjøtt og mest protein ikke bærekraftig på dagens klode. Vi må huske at det var få mennesker på jorda i steinalderen, og de hadde dermed store revirer hvor de kunne jakte og samle. I dag er vi 7? milliarder...- Men klokt er det uansett for alle (ADHD eller ikke) å styre unna raffinert sukker, kaker, brus og junkfood generelt. Spis så ren mat som mulig - 'mat som din oldemor hadde kjent igjen'. Og så bør man bevege seg ute minst en halv time hver dag.

Anmäl
2012-10-21 08:56 #29 av: Anne-Hedvig

#27 - For ordens skyld - jeg stiller ikke spørsmålstegn ved (ifrågesetter icke) om ADHD er genetisk. Bare så det er sagt!

Anmäl
2012-10-21 15:40 #30 av: tarotlasse

#23

Ja det är inte så konstigt man kan även få fram DNA på Dinosarier av resterna dom hittar i utgrävningarna.

Kan man då finna denna genförändring i samtliga prover man har från personer som levde på stenåldern  och det är många så är det  ju inte konstigt att man antar att alla andra också hade denna förädring på stenåldern.

Finns en enorm DNA bank där man lagrar DNA från, alla utgrävningar, gravar och liknande  och som forskarna har tillgång till.

Så när forskaran hittar ngt nytt DNA t.ex sjukdommar osv kan dom gå in I denna bank och se om dessa DNA o gen förändringar funnits tidigare i historien.

Forskarna kan få ut en enorm information genom dessa DNA prov och tekniken blir bara bättre och bättre.

Många mordfall har tagits  upp i gen eftersom tekniken blivit bättre och bättre och man får fram information som man inte kunde få tidigare.

Finns även flera sjukdommar som läkarna inte hade ngn kunskap om och inte kunde förklara där prover sparades för framtida forskning.

Så idag kan med denna teknik lösa gåtan på många av dessa fall.

T,ex Aids vet man nu att dom första fallen i USA fanns redan på 50 talet.

Samma som nu när man undersökt flera gravar efter en gammal svensk kung.

Man trodde ju att han var begravd på ett ställe men visade sig genom DNA att det inte var denna kung utan ngn annan helt annan som var begravd där.

Nu har man undersökt flera gravar för att finna resterna av denna kung men inte hittat honom ännu.

Fattar inte varför man lägger ner alla dessa pengar på detta spelar väl ingen roll var tusan var gubben blev begravd ngn stans.

Idag kan du ju själv som privat person skicka in en tops med din saliv eller hårstrå så gör man en DNA analys och genom dina gener kan dom se vilka ärftliga sjukdommar du har vilka du riskerar att få allergier mm.

Om man är i risk zonen för ngn cancer form eller hjärt infarkt osv.

Det är en enorm information man kan få av detta lilla prov.

Finns företag som gör sådana här DNA tester åt privat personer men det var inte billigt har för mig det låg mellan 2-5000 kr beroende på hur omfattande information man ville ha.

Lasse

Anmäl
2012-10-22 14:18 #31 av: Anne-Hedvig

Trodde ikke man kunne stille ADHD-diagnose på folk via DNA og genetikk?! I hvert fall slik jeg har forstått det. Hvorfor må vi da ha all denne testingen, hvis det gikk an kun å ta en blodprøve eller lignende? Og forskerne famler åpenbart rundt grenseoppganger mellom AD(H)D, AS og andre bokstavdiagnoser. Mye er uavklart ennå - så jeg tror ikke på lettvinte påstander om at alle i steinalderen hadde ADHD. Når det er vanskelig å finne ut av det på levende mennesker, er det neppe lettere å trekke klare slutninger ut fra fragmenter av en befolkning som har vært død i 10.000 år!

Når det gjelder DNA-analyser man kan få for seg selv, må man huske på at dette er i sin spedeste startfase - det er MYE man ikke vet ennå. Personlig ville jeg aldri låne meg ut til et slikt eksperiment. Litt ydmykhet blant visse forskere hadde vært på sin plass.

Anmäl
2012-10-22 14:21 #32 av: Anne-Hedvig

#30 - Har du en referanse (link) til påstandene om steinaldermennesker og ADHD?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.