Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Hjälpmedel & Stödinsatser

Fritidskompis/kontaktperson!!

2012-08-12 18:03 #0 av: Tintin82

Har vi med en bokstavsdiagnos rätt till det???Jag menar om jag vill komma ut och träna kan jag ansöka om en fritidskompis eller kontaktperson då???Någon som vet???

Anmäl
2012-08-12 19:05 #1 av: JohannaEkroth

Genom LSS har du rätt till det. Vad har du för diagnos, diagnoser?

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2012-08-12 19:36 #2 av: Tintin82

ADD/AS

Anmäl
2012-08-12 19:36 #3 av: Tintin82

har boendestöd men har jag rätt till kontaktperson/fritidskompis också?

Anmäl
2012-08-12 21:02 #4 av: [Kaktuz]

Boendestöd är i princip kontaktperson. Vad gör din ?

Anmäl
2012-08-12 21:17 #5 av: JohannaEkroth

Kaktuz - Boenestöd är inte alls samma sak som kontaktperson.

 

TinTin - Du har AS och har därför rätt till LSS, lagen om stöd och service. I den lagen har du rätt till en kontaktperson som du får träffa en gång i veckan med minst en timme åt gången. En kontaktperson är en "kompis på kontrakt".

Ni kan gå och simma, gå på bio, gå på gym, fika eller vad du vill, fast du får betata ditt "kalas" själv.

 

Ett boendestöd behöver man inte ha LSS för att få.

Boendestöd är precis som det låter, hjälper tilll med sysslor i hemmet, organisering, mat, tvätt, städ etc. Ett boendestöd kan åka och handla med brukaren om man har fått det beviljat.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2012-08-12 21:18 #6 av: [Kaktuz]

Inte ? Förlåt.. Trodde det. Jag ha en men använder inte tjänsten alls. Ha blandat ihop det då, för denne jag har/haft kan gå promenader etc så det var så jag tänkte..

Anmäl
2012-08-12 21:20 #7 av: JohannaEkroth

Ditt boendestöd? Hjälper inte denne till i hemmet med sysslor? Är du säker på att det inte är en kontaktperson?

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2012-08-12 21:24 #8 av: [Kaktuz]

#7 Ne det ha jag inget behov av. Jag ha träffat personen typ fem gånger under 2011. Hon märker med av att hennes närvaro stör mitt. Hon ha est kommit för om jag vill prata. Men sån är jag ju inte heller Oskyldig

I år ha jag inte haft med henne alls och göra.

Anmäl
2012-08-13 02:15 #9 av: mayolica

Jag har förstått det som så att det kan se ganska olika ut. Boendestöd kan dels hjälpa till i hemmet,som det låter på namnet. Men boendestöd kan även ha andra uppgifter,tex följa med på promenader och funka lite som sälskap,gå och handla, uträtta olika ärenden och annat som personen behöver hjälp med. Jag är inte jättebra insatt i hur det funkar,men jag tror att boendestöd kan anpassas lite olika efter personens behov. Har oxå för mej att jag hört att det finns olika boendestöd,vissa boendestöd som är anknytet till LSS och vissa boendestöd som inte hör till LSS.(tror att det är socialen men är inte helt säker) Kontaktperson tror jag oxå att man kan få genom socialen om det finns behov utan att ha någon diagnos eller LSS,så har det i allafall varit om det inte ändrats nyligen.

Det kan kanske oxå skilja sej lite med reglerna i olika komuner och län?

~ mayolica ~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.