Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Skillnaden mellan ADD och ADHD

2012-09-02 13:56 #0 av: Wide Awake Dreamer

Hittade den här sidan om skillnaden mellan ADD och ADHD: http://www.ldpride.net/addsub-types.htm

Har inte sett en så detaljerad jämförelse tidigare och har inte förstått att skillnaderna kunde vara så stora. Jag själv hör definitivt mest hemma i den vänstra kolumnen som beskriver ADD utan Hyperaktivitet, men befinner mig möjligen lite mitt emellan kolumnerna på några få ställen. Många beskrivningar i den vänstra kolumnen är jag på pricken! Jag blir bara än mer övertygad om att jag har ADD när jag läser detta, fastän jag vet att det är vanskligt med självdiagnos. Samtidigt blir man orolig för att det är svårt att upptäcka...

Anmäl
2012-09-02 14:47 #1 av: OogleMoogle

Jag har diagnosen ADHD men känner ändå igen mig mest med ADD-beskrivningen. Min hyperaktivitet och impulsivitet är i princip obefintlig, något ja påpekade under utredningen men jag fick ändå ADHD. Jag vet ärligt talat inte riktigt hur de tänkte där.

Jag är väldigt medveten om rikser och konsekvenser, jag har en GAD diagnos också och oroar mig ständigt över precis allting och väger varje beslut jag tar väldigt noga innan jag agerar, vilket går tvärt emot ADHD diagnosen. Andra saker stämmer perfekt.

Jag antar att det är svårt att sätta upp såna här jämförelser då alla är olika trots diagnoser. Jag blev bara mer förvirrad nu :P

Anmäl
2012-09-02 15:12 #2 av: Wide Awake Dreamer

Det kanske inte är alla som skiljer mellan ADHD och ADD? Vet inte om det är något stort problem, men att döma av länken så är ju skillnaderna så pass stora att man nog kanske borde göra en åtskillnad. Jag har sett att vissa hellre kallar ADD för "ADHD med i huvudsak uppmärksamhetsstörning". Det kanske är en sådan diagnos du har?

Angående hyperaktivitet och impulsivitet så är det samma för mig: det är i princip obefintligt, förutom en viss rastlöshet och vid extrem frustration.

Ser förresten att de två sista raderna i kolumnerna i länken, "Excessive Behaviour" och "Positive Attributes" verkar vara omkastade mellan de två typerna.

Anmäl
2012-09-02 15:16 #3 av: OogleMoogle

Det är ju inte ett jättestort problem att ADHD kanske inte beskriver mig helt perfekt. Det kan dock känna lite konstigt just att läsa såna här listor där jag inte känner igen mig i det som beskrivs om ADHD :/ Lite identitetskris där.

Jag kan vara impulsiv ibland, otroligt sällan, hyper är jag väl i huvet men jag blir snarare trött och utmattad är hyperaktiv. Det är ju samma medicinering för båda diagnoserna och min behandling i öppenvården har aldrig fokuserat speciellt mycket på min diagnos utan mer på mina egna upplevelser, så det gör nog inte så mycket att jag ibland känner mig kluven mellan båda diagnoserna.

Anmäl
2012-09-02 17:47 #4 av: Allamej

Den där beskrivningen av ADD passar mig finfint och att jag sen har AS fullbordar den jag är :)

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Anmäl
2012-10-05 00:36 #5 av: Xanthic

Oj... Full pott på ADD. Dags för den där utredningen nu då kanske...

Anmäl
2012-10-05 14:30 #6 av: redheadgeorgeous

Har ADD och allt stämmer så bra. Även min fästman tyckte att det var väldigt likt. Speciellt det där med tiden. Har aldrig tänkt att det kunde ha med min ADD att göra.

Anmäl
2012-10-06 13:33 #7 av: Rebellkatten

Har nog inte sett en så bra förklaring på ADD innan, det känns väldigt mycket som jag. Gick precis runt i köket och städade och tänkte på att jag aldrig känner mig "vuxen" fast jag är ansvarsfull

Har alltid haft låg energi, aldrig orkat samma som "alla andra"

Alltid varit mycket barnsligare än andra. Köper fortfarande kläder och accessoarer på barnavdelningen. Vuxenkläder är ju så förbålt tråkiga och bruna.Men nu börjar jag känna mig för gammal och töntig för att ha på mig pastelliga och färgglada kläder. =(

Säger lite, tänker mycket. Är sämst i diskussioner för jag hinner aldrig tänka färdigt min åsikt innan alla andra hoppat vidare till nästa samtalsämnen.

Har lite svårt att planera i tid och sånt. Bättre nu än innan. Rimmar illa med att jag hatar att vara sen.

Tar alltid lite extra tid innan jag fattat saker så att jag kan använda kunskaper på rätt sätt. Låg alltid 1 mattebok efter alla andra, har fortfarande svårt med gångertabellen.

Men språk har aldrig varit något problem för mig, varken läsa eller stava eller förstå.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.