Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Hjälpmedel & Stödinsatser

Theralen och Circadin

2012-10-03 18:52 #0 av: PiganX

Har ju tidigare ätit Theralen, som inte direkt har funkat för att jag ska somna, den gjorde mig bara utmattad men lugnade mig inte. (Tog ca 20-25 mg varje kväll). Så därför fick jag en ny medicin, Circadin och nu ska jag ta 2mg varje kväll.

Är inte det lite märkligt? Obestämd Eller är det så för att de påverkar olika områden eller något annat logiskt?

Anmäl
2012-10-03 20:16 #1 av: tarotlasse

Hej innan fick jag en kombination av Imovane och Theralen.

För varken  Imovanen eller Theralenen fungerade var för sig.

Har visserligen tagit sömn tabletter sedan jag var 12 år så  snart i 40 år och inte hittat ngt som fungerade.

Visserligen fungerade kombinationen Theralen o Imovane jag somnade och jag sov hela natten.

Men jag fick en fruktansvärd dagen efter effekt av Theralenet och jag var fruktansvärt trött och  vissa dagar kunde jag sova bort hela dagen.

Min Läkare sa att tyvärr är det många med ADHD som regagerar på detta sätt av Theralen men långt i från alla där det fungerar jätte bra för.

Så han bytte ut Theralenet mot Circadin.

Så nu  tar jag Imovane plus 2 mg Circadin och det fungerar helt perfekt. Så har alldrig sovit så bra i hela mitt liv som jag gör nu.

Nackdelen är att Circadin inte ingår i högkostnads skyddet så man får betala hela kostnaden själv men den är inte så dyr 163 kr för 21 tabletter.

Theralen o Circadin är två skilda saker o fungerar helt annorlunda.

Theralen är ett lugnande och avslappnade preparat så egentligen inget sömnmedel utan för att få personer att gå ner i varv o bli lugnare.

Circadin är ett naturligt preparat Melatonin som är kroppens eget sömn hormon.  Men i Cirkadin så är det i en depå tablett så den utsöndras sakta under hela natten  för att ge en jämn o stabil sömn.

Finns även rent Melatonin men då med alla effekt med en gång passar vissa bättre.

Förr kunde man köpa Melatonin som hälskost och användes framförallt av personer som reste över olika kontinenter och hamnade i fel dyngs rytm.

Men som så många andra naturpreparat som är effektiva så tar ett läkemedels bolag in det forskar om effekter o biverkningar och registerar det sedan som läkemedel.

Så får det inte längre säljas som hälsokost.

I Sverige så måste man ha recept för att köpa det men i dom flesta andra länder säljs det som ett recept fritt läkemedel.

Finns fortfarande vissa länder som man kan köpa det i hälsokost affären.  Jag Köpte det i England  innan det blev godkänt som läkemedel i Sverige. Men gav nästan 600 kr för en månads ranson som hälsokost och nu ger jag 163 kr på apoteket.

Lasse

Anmäl
2012-10-03 20:23 #2 av: Rebellkatten

Lite OT: Vi beställer melatonin från Ebay. Funkar skitbra. Vet dock inte om det är olagligt, det går inte att få nåt vettigt och klart svar om det. Men vi har inte märkt nåt under det året som vi använt det iaf.^^Det bästa med Melatonin är iaf att man slipper bli bakis dagen efter.

Anmäl
2012-10-03 20:33 #3 av: HannaM

Det bör vara olagligt med tanke på att melatonin är ett licenspreparat i sverige.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2012-10-03 20:35 #4 av: tarotlasse

#2 Tyvärr är det inte tillåtet jag försökte beställa Melatonin från USA där det är receptfritt  men fick svaret att dom inte levereade detta till Sverige eftersom det var recept belagt här.

Däremot beställde jag det från Holland och dom levererade det men det tog tullen.

Jag fick ett brev från tullen om att detta preparat inte var tillåtet att ta in till Sverige och om dom skulle skicka tillbaka försändelsen till avsändaren eller om tullen skulle förstöra det.

Men det ända som skedde jag fick inga böter eller så.

Vad får du ge på ebay ? på apoteket ger jag 163 kr för 21 tabletter.

Lasse

Anmäl
2012-10-03 20:47 #5 av: tarotlasse

#3 Circadin som är Melatonin är inte licens belagt utan får skrivas ut av vilken läkare som helst.

Men ska du köpa Melatonin av ngt annat fabrikat o inte i depå tablett så krävs det att specialist får söka licens av läkemedels verket för att skriva ut det.

För Circadin är det ända godkända läkemedlet med Melatonin i Sverige  dom andra är inte godkända i Sverige  o  då krävs det  licens för att köpa det.

Lasse

Anmäl
2012-10-03 20:50 #6 av: HannaM

#5 Jag vet, jag benämner circadin som circadin eftersom det är så det heter. Melatonin benämner jag som melatonin och det är vad mitt läkemedel heter.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2012-10-03 20:58 #7 av: Rebellkatten

Min sambo ska till Spanien och håller på att kolla upp det där just nu. Om han kommer åka fast i tullen alltså. Det vi kan hitta är att det är läkemedelsklassat men inte narkotikaklassat, alltså borde man inte få böter eller några repressalier för en burk med tabletter.

Att beställa vilka mediciner som helst från Holland stoppas nästan alltid i tullen, vi beställer från England, och har som tidigare skrivet inte haft några som helst problem med tull eller nåt. Vi har fått varenda beställd burk. Även att beställa mediciner ifrån USA går inte. De skickar inga mediciner.

Vi beställer burkar på 5 mg med 60 tabletter för 11 dollar. Märke Puritan Pride.

Anmäl
2012-10-03 21:02 #8 av: PiganX

Tack för ditt svar, Lasse. Men jag har nog ändå inte riktigt förstått.. Jag äter ju bara Circadin nu, har alltså bytt från Theralen. Och det jag tyckte var lite konstigt, är att jag går från så hög dos till så låg Obestämd

Anmäl
2012-10-03 21:11 #9 av: Zaphix

Men det är ju helt olika preparat, så inte så konstigt att det är en annan dosering.

Ska du äta ipren äter du ju oftast 500 mg, vilket inte är så konstigt eftersom det är en helt annan medicin. Precis som theralene är en helt annan medicin än circadin.

Äter melatonin och får det utskrivet av läkare, förstår inte varför man skulle behöva beställa det från utlandet när det finns att få i Sverige på högkostnadsskyddet?

Anmäl
2012-10-03 21:28 #10 av: tarotlasse

Ja Hanna det heter Circadin men det är Melatonin.

Ungefär som Ritalin o Concerta  samma innehåll och ingridiens men dom har olika namn och olika styrkor o verknings tider  men  med samma innehåll.

Så min läkare sa att vi provar med Circadin först eftersom det är lättare o inte krävs ansökan om licens och den har fungerat perfekt för mig.

#7 Eftersom det inte är narkotika klassat och troligtvis recept fritt i Spanien så kan din sambo ta med sig Melatonin för eget bruk.

Eller så kan han ju besöka en läkare o få det utskrivet på recept om det nu är recept belagt i Spanien.

Det är även tillåtet att ta in narkotika klassad medicin men då ska den vara utskriven på recept och det ska  även vara ett skriftligt intyg från apoteket att det är ett legalt levererat läkemedel.

Förra året när jag var i England då gick det inte att köpa Melatonin i hälsokost butiken längre utan dom hänvisade till läkaren.

Så misstänker att det är recept belagt i England också idag.

Lasse

Anmäl
2012-10-03 22:02 #11 av: tarotlasse

#9

Jag vet inte hur det är med Melatonin om det går under högkostnads skyddet men oftast gör inte dom licens belagda läkemedlen det.

Circadin ingår inte i Högkostnads skyddet även om den inte är licens belagd.

Men den är inte heller så  jätte dyr 163 kr för 21 tabletter.

Gav mer en det 3 dubbla som hälsokostpreparat.

Lasse

Anmäl
2012-10-03 22:17 #12 av: tarotlasse

Det kan även vara svårt att få ett licens belagt läkemedel.

Dels så måste läkaren söka en licens av läkmedelsvärket för att skriva ut det och en läkare beviljas enbart en licens och kan inte ha licens på flera läkemedel.

Sedan ska Läkemedlsvärket godkänna varje enskilt fall.

Så min läkare kan inte skriva ut Melatonin till mig för han har licens på ett annat läkemedel utan får då i stället be en annan kollega  med licens för Melatonin att då skriva ut det åt mig.

Sonens läkare rekomenderade Melatonin så vi sökte licens för Melatonin till vår son för några år sedan och läkaren hade  en licens för Mealtonin men läkemdelsvärket sa nej motiveringen varför fick vi aldrig reda på.

Lasse

Anmäl
2012-10-04 12:11 #13 av: HannaM

#10 Jag vet. Vi har haft den här diskussionen tidigare och jag upplever att du inte förstår att jag förstår och vet. Den här gången också. Kanske uppfattar jag fel men det är så det känns.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2012-10-04 14:09 #14 av: Rebellkatten

#9 Nä, alltså, när min sambo började med melationin hade han ingen läkarkontakt och orkade väl inte börja grejja med sånt bara för att prova om det funkade för honom. Nu har han det och skulle säkert kunna få utskrivet av sin läkare, men av "gammal vana" har han fortsatt att beställa från nätet bara.

 

#8 Funkar circadin för dig trots den relativt låga dosen? När vi har beställt "extra starka" Melatonin är  den på 5 mg. Så det kanske bara är att det funkar bra på låga doser också.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.