Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Kan jag ha en diagnos?

Ni med ADD, hjälp mig.

2012-10-10 22:10 #0 av: Jakop

Jag har funderat länge över varför jag är som jag är. Visst kan det handla om personliga egenskaper med mera men jag kände här om dagen när jag läste om ADD att så måste fallet vara. Jag har en hel del av symptomen som beskrivs. Det kan också vara så att jag varit i depressioner eller har dåliga värden. Jag vet inte, men jag vill veta och undrar nu om detta är något ni känner igen er på:

Jag har svårt att förklara saker utan en massa "blockeringar" i hjärnan. Typ som att jag glömmer bort orden som jag ska säga. Folk tröttnar lätt och uppfattar mig ALLTID som trött och seg. Har hänt flertal gånger att andra fyller i meningarna åt mig.

Jag är långsam, har alltid varit det, tillochmed när jag känner mig snabb tycker folk att jag är seg. Det är sjukt.

Jag tappar lätt koncentrationen och dagdrömmer en hel del. Har svårt att hålla fokus på sådant som jag inte förstår och inte är intresserad av.

Jag har mina tummar där bak så att säga. Har väldigt svårt att slutföra saker som jag gör "frivilligt", alltså inte på jobbet. Kan själv inte förstå hur det kan vara så jobbigt att göra "småsaker". Som att gå ut med soporna. Har inget körkort, har inte tålamodet att både fixa allt och spara pengar.

Jag fastnar ofta. Framför datorn, tvn, med saker. Känner mig som paralyserad, vill göra något åt detta, ha mer energi, orka mer, inte känna att det är en stor ansträning att göra något som gör mig gott egentligen.

Jag måste verkligen intala mig själv att jag måste göra något som jag borde.

Började inte prata fören jag blev 2 år. Jag tror att det har en sammankoppling med hur jag känner idag om att det är svårt att påbörja vissa saker. Verkligen.

Anmäl
2012-10-11 01:01 #1 av: JohannaEkroth

Hur har du det med social kontakter och kontakt med jämnåriga. Inga problem där med att du känner du annorlunda, utanför?

Förstår du gester, kroppspråk, ironi>/sarkasm lätt?

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2012-10-11 12:50 #2 av: OogleMoogle

Jag har ADD och känner igen mycket av det där. Det går ju inte riktigt att avgöra utan en riktig utredning, men det spelar ju ingen roll vad du misstänker själv. Om du upplever att du har problem i vardagen så borde du försöka få hjälp med det.

Jag har otroligt svårt att komma igång med saker, även sånt som jag tycker om. Matlagning t.ex blir alltid jobbigt för jag tycker att det är så tråkigt och får svårt att motivera mig. Jag blir slö, trött i kroppen och deppig. Jag kan bli engegerad i kreativa projekt och sånt som jag gillar, men det är svårt att slutföra saker och jag glömmer alltid det där sista steget i nästan alla aktiviteter. Typiskt exempel var igår då jag packade undan efter middagen. Jag ställde ut en burk sylt i köket, satte på locket och glömde att ställa burken i kylen. Det försvann helt ur tanken.

Mitt tips är väl att ta kontakt med vården om du känner att du behöver hjälp med dig själv. Diagnos spelar mindre roll. Skriv ner vad dina problem är, också vad som fungerar för att jämföra skillnaden. Om du får en bra kontakt i vården så kan du säkert få hjälp med mycket för att undvika depressionerna och göra vardagen enklare.

Lycka till!

Anmäl
2012-10-12 23:16 #3 av: Jakop

#1
Hej! Tack för ditt svar! Det är jätteskönt med respons. :)

Nja, inte riktigt. Men visst kan jag känna mig utanför, jag tycker själv inte att jag passar in i stora gäng. Men jag umgås mycket med jämngamla och en del med yngre och äldre, om jag tycker att det funkar liksom.

Ja, min humor består mestadels av ironi ;D
Jag älskar psykologi så jag iakttar människor väldigt mycket. Jag har inga problem med sarkasm eller att försöka tyda kroppsspråk.

Är det här relaterat till ADD?

MVH, Jakop.

Anmäl
2012-10-12 23:21 #4 av: Jakop

#2

Tack så mycket för ditt svar! Det känns jättebra med respons!

Ja exakt, det där med att slutföra saker och ting. Och att inte tappa tålamodet, sen matlagning kan ju ibland vara en av de allra jobbigaste uppgifterna trots att det är kul i sig, och gott att äta!

Tack! Jag ska en gång för alla ta tag i det(snart) så jag får ut lite tummar, otroligt frustrerande att inte ha någon riktig "motor" i sig.

 

 

Anmäl
2012-11-23 11:09 #5 av: Dexters_matte

Exakt dessa rader som du skrev beskriver även mig:

Jag har mina tummar där bak så att säga. Har väldigt svårt att slutföra saker som jag gör "frivilligt", alltså inte på jobbet. Kan själv inte förstå hur det kan vara så jobbigt att göra "småsaker". Som att gå ut med soporna. Har inget körkort, har inte tålamodet att både fixa allt och spara pengar. 

Jag fastnar ofta. Framför datorn, tvn, med saker. Känner mig som paralyserad, vill göra något åt detta, ha mer energi, orka mer, inte känna att det är en stor ansträning att göra något som gör mig gott egentligen.

Jag måste verkligen intala mig själv att jag måste göra något som jag borde.

 

Många har uppfattat mig som lat och slö som inte får saker att hända. Det gäller speciellt jobbkontakter eller projekt som jag inte ser något konkret med. Min ADD diognastiserades för 3 år sen och stegvis har det blivit lättare att få saker hända. Att få en diagnos gav mig en ökad förståelse hos andra speciellt myndigheter som försäkringskassan och af.

Prata med din vårdcentral och försök få en remiss till pskyk för utredning. Det kan bara bli bättre!

 

Anmäl
2012-11-24 17:18 #6 av: Panzer

Ni med ADD, hur har ni det med dygnsrytmen? Själv är jag en utpräglad kvällsmänniska och har enorma problem att gå upp tidigt på morgonen. Går bara upp tidigt vid ett planerat möte eller arbete, annars gör jag det inte. Märk väl att viljestyrkan sviker när jag planerar min egentid.

Frågan är om detta även är ett utpräglat problem för ADD-folk... hur har ni det?

Anmäl
2012-11-25 06:51 #7 av: Jennix

Ja, jag känner igen mina problem i mycket av det du skriver, fast jag är väldigt SNABB och hastig i det mesta jag gör. Fumlig kanske pga av att det går fort fort, innan hjärnan hinner tänka ordentligt.

Jag har ingen klar diagnos men ev ADHD... ELler ADD, vi får väl se.

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2012-11-25 12:28 #8 av: Rebellkatten

#6

Jag har en sjukt lång startsträcka, när jag är hemma så tar det i princip 4 timmar innan jag känner mig såpass pigg att jag känner för att göra nåt. Jag stannar gärna uppe på kvällen, känner mig som piggast under kvällstimmarna eller på natten.

Nu har jag en sambo som får mig att hålla mig till ungefär samma dygnsrytm, men hade jag bott själv hade jag vridit på dygnet =D

Nu står det ju adhd på min utredning, men ADD passar bättre på mig.

Anmäl
2012-11-25 14:28 #9 av: [Varulv]

#TS

"Jag har svårt att förklara saker utan en massa "blockeringar" i hjärnan. Typ som att jag glömmer bort orden som jag ska säga. Folk tröttnar lätt och uppfattar mig ALLTID som trött och seg. Har hänt flertal gånger att andra fyller i meningarna åt mig.

Jag är långsam, har alltid varit det, tillochmed när jag känner mig snabb tycker folk att jag är seg."

Det där känner jag igen hos mig själv i hög grad. Jag har aspergerdiagnos.

 

#6 Jag är likaså en utpräglad kvällsmänniska, och har, precis som exvis #8 beskriver, en flera timmar lång startsträcka på morgonen, varvid jag har tunnelseende, har väldigt trög tankeförmåga, och är knappt kontaktbar.

αγάπη

Anmäl
2012-12-13 16:50 #10 av: Deppåt

Ritalin för att komma igång Immovane för att stanna. ADD är som en jävla cirkus utan stopp.

Känner igen mig i nästan allt alla skriver, Du kan förklara 20gånger bättre än den andre men får inte ut orden bara.

200 tankar bara slår runt i skallen hela tiden negativa och positiva, Aggression och och lycka slår av och på som en lampknapp deppression är ditt andra namn.

 

Muchos love hoppas du får någon form utav hjälp

 

Btw tog mig 20 minuter att skriva det här inlägget och ändrade det kanske 10ggr är det någon känner igen sig i?

Anmäl
2013-01-04 01:39 #11 av: Jakop

Tack för alla svar! Glad

Det gör mig enormt glad att få respons på något som jag annars inte pratar med folk om. Aldrig faktiskt, här känner jag mig lite "hemma".

Och jag gjorde det!
Gick till doktor- fick hjälp, står nu i kö för utredning. Äntligen! Det känns så skönt att efter så många år av ovisshet göra något åt saken- också en bieffekt av mina tummar där bak.

Har haft riktiga depp/rastlöshet/sömnproblem de senaste dagarna. Och då tänker jag bara på att jag snart ska få göra en utredning och få hjälp, få svar på varför, den här rastlösheten är en ny känsla. Jag klarar inte av den, hellre är jag likgiltig och lite tom, och njuter av att vara ensam, än att vara såhär rastlös och i behov av människor och full av energi som jag inte ens egentligen har för att jag knappt sover. Brist på självdisciplin- vet att jag borde vara trött, men jag känner mig hyfsat pigg. Och nu är det första gången som jag mår bra idag, såhär mitt i natten efter att jag försökt- bokstavligen talat städa bort den här krypande ångesten/rastlösheten i mig. Det fungerade delvis. Har lärt mig att städning är bra mot ångesten. Trots att det är så jäkuls svårt att sätta igång. Men när man väl gjort det, är det lite som att man städat i själen. Knäppt men sant.

 

#6
Och ja, kvällsmänniska i all ära. Om jag är ledig sitter jag lätt uppe till 05.

#9
Ja, jag vet inte, har aldrig funderat på om jag har as, men jag är otroligt rak och ärlig, vilket ofta kan missuppfattas, utan att jag har någon aning om vad jag sa fel eller hur jag borde ha gjort istället. Det kommer ofta som en chock att folk uppfattar mig som hård eller skrattar åt att jag varit lite för rak. Tar det med en nypa salt, har alltid varit så.


 

Anmäl
2013-02-02 09:59 #12 av: Greigh

Är som jag tidigare sagt i andra trådar inte diagnosticerad, men trots detta känner jag igen alla symptom som ni skriver om här. Jag har problem med motivationen och det kan ta flera timmar innan jag slutför någonting. Jag blir enkelt trött och utmattad och måste därför göra pauser mellan allt jag sysselsätter mig med. Jag är väldigt asocial och tillbakadragen och umgås sällan med vänner och ibland blir jag rädd för att bli ensam och övergiven.

Jag har svårt att ta kontakt med omgivningen och att ringa till någon är något jag bara gör i mina drömmar. Jag är alltid rädd för att säga fel i telefonen, för även om jag har orden i huvudet så blir det ordbajs när jag försöker att utföra det muntligt.

Detta är bara en väldigt liten del av mina problem, jag orkar tyvärr inte lista upp allting i ett enda meddelande.

Anmäl
2013-02-02 14:29 #13 av: [Varulv]

#12 Men de problem du nämner här, stämmer väl överens med en aspergares, dock.

Flört

αγάπη

Anmäl
2013-02-02 15:05 #14 av: Greigh

13#
Må så hända, men aspergers kan relatera kring ADD också. Med tanke på min rastlöshet, trötthet, omotivation, osäkerhet, ångest och djupsittande depression.

Anmäl
2013-02-02 19:29 #15 av: [Varulv]

#14 Kan så vara.

αγάπη

Anmäl
2013-02-07 18:25 #16 av: kattfesk

#6, Innan concerta låg mina sov timmar mellan 1-3 timmar och vanligt placerad efter skolan xD

#1 jag pratade också sent, mor min berättade att jag pratade aldrig bland främlingar bara de närmaste.

Bra att kolla upp :)


# kanske en dubbel diagnos? vanligt att de triggar varandra.


Anmäl
2013-07-09 14:15 #17 av: Jakop

Har nu gjort min utredning på Cereb i Stockholm.

De kunde konstatera att jag har ADD, även social fobi kom på tal. Men social fobin har jag vetat om sedan länge utan att ha varit hos läkare eller psykologer, har haft stora problem med det hela mitt liv i princip, först när jag började möta min ångest inför olika sociala situationer lättade den. Eller kom på olika knep som gjorde att jag inte blev paralyserad av rädsla.
 Men den triggas lika lätt om jag inte upprätthåller det som jag jobbat fram. Det går från dag till dag, beroende på hur pass säker jag känner mig och hur jag mår. Trots att likgiltighet är tråkigt så kan jag tacka den för den gör mig inte nervös.

De sa att social fobin kunde komma ifrån ADD:n då man har svårt med uppmärksamheten. Är dock osäker nu på om det är så eller om det är social fobin som gjort mig så pass deppig att det ger liknande symptom som ADD ger.

Känner någon med ADD igen sig i detta?

Men jag antar att man tvekar på vad som verkligen stämmer när man får en diagnos vid 25 års ålder, utan att någonsin tidigare ens gått i terapi för något liknande, bara levt i ensamhet med alla demoner och nervositeten, jag har alltid haft för mycket skam för att våga prata öppet om det.

Hoppas ni har en bra dag!

 

Anmäl
2013-07-27 09:05 #18 av: Rundgång

De utredningar jag varit med om har väldigt tydligt fokuserat på att försöka urskilja vad som är orsak och vad som är verkan. Jag måste tex avfärda dipolärt tillstånd innan man kostade på en kognitiv test osv. Det finns ändå en systematik i NPF- relaterade besvär som är svåra att uppnå genom svår uppväxt och psykisk ohälsa. Jag tror du kan lita på din diagnos till att börja med. Frågan är väl snarare om utredningen varit tillräckligt bred för att täcka in andr NPF- relaterade problem? Typ svårigheter i social kommunikation? Om du haft möjlighet att kompensera för det och förstår kroppsspråk, ironi osv kan det ändå handla om att du får jobba mer i sociala situationer än andra? Oavsett hopps jag att din diagnos blir till nytta när du söker hjälp för dina svårigheter!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.