Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Hjälpmedel & Stödinsatser

Handikappsbidrag/ADHD

2012-10-17 22:03 #0 av: tarotlasse

Jag undrar om det är ngn här inne med ADHD som sökt Handikappsbidrag och hur beslutet blivit?

Jag fick rådet att söka Handikappsbidrag från Försäkrings kassan och har i dag suttit och fyllt i denna Balnket.

Funderade först vad jag skulle fylla i när det gäller vad för hjälp jag får av andra i vardagen och på arbetet.

Vad har jag egentligen för merkostnader med mitt handikapp tänkte det kan vär inte vara så mycket.

Men så funderade jag lite och när jag var klar meed hjälp och merkostnader så hade jag skrivit 2st A4 sidor som bilaga det var mer mycket en vad jag trodde.

Så lite nyfiken på vad har ni som sökt fått för beslut av försäkrings kassan.

Var ngn som sa att hur läkar intyget var utformat var det viktigaste.

Lasse

Anmäl
2012-10-17 22:50 #1 av: Rebellkatten

Vad för grejer var det du kom på att skriva som merkostnader? Jag har också fått info om att det går att söka men kan inte komma på några merkostnader.

Om du vill skriva förstås, är det för privat så behöver du inte =D

 

Anmäl
2012-10-17 23:40 #2 av: tarotlasse

Jovisst alla jäkla läkare besök bara för att det är restrektioner på narkotika klassade läkemede. Så får man ju inte utskrivet medicin för ett är som för andra mediciner plus alla dessa hälsokoller.

Läkare besöken kostar resorna till läkaren kostar förlorad arbets inkomst för ledighet för läkare besöken.

Medicin kostnaderna  har högkostnads kortet efter 2 månader plus läkemedel för sömnen som ej går under högkostnads skyddet

Sämre tandhälsa pågrund av medicineringen kostar pengar .

Mycket korttids frånvaro från jobbet  på grund av sömn problemen orsakade av ADHD som det står i ett av alla läkare papper jag har från utredningen.

Plus inkomst bortfall för sjukskrivningar för utmattning på grund av sömnproblemen.

Ökade rese kostnader för glömda inköp så man får köra dubbelt.

Inköpta varor som man betalt  för och glömt kvar i varuhuset.

Dubbelinköp man glömt  för att man köpte det förra veckan.

Impuls inköp att man köper saker som är billigt men som man inte behöver.

Högre matkostnader för att man glömmer att ställa in kylvarorna i kylen  igen och att jag missar att stägna dörren till frysen. och får slänga mat i onödan

Extra avgifter pågrund av missade betalningar och missade inbokade besök.

Ökade telefon kostnader för jag får ringa  extra och kolla när möten är som jag glömt eller få bekräftelse för att jag glömt vad man beslutat.

Längre telefon samtal eftersom jag har svårt att memorera telefon nummer namn addresser osv och får upprepas flera gånger.

Borttappade föremål  kläder mm som får ersättas

Bortglömda nycklar mm så man får köra tillbaka och som blir ökade transport kostnader.

Koncentarations problem så jag inte klarar av min enkla bokföring elelr deklarationer själv så får läma bort detta till andra vilket jag inte behövt göra om jag inte hade mitt funktions hinder.

Inget fruntimmer som står ut med mitt funktions hinder och problem. Så blir extra kostnader för horhus.

Sista kostnaden var ett skämt ha ha.

Men funderade faktiskt att skriva det till försäkrings kassan för att se deras reaktion he he.

Lasse

Anmäl
2012-10-17 23:55 #3 av: Rebellkatten

*hahahaha* Horhus! =D Jättekul

Men jättebra saker du kom på . Då förstår jag vad jag själv skulle kunna skriva. Nu är jag och min adhd-sambo så pass olika att vi kan påminna varandra då vi glömmer olika saker. Men frysen står ändå titt som tätt öppen. 

Det är så mycket som man inte tänker på i vardagen som faktiskt är problem. Nu ska jag sluta pirata din tråd så att någon med faktiskt kunskap om det du frågade om från början kan svara.

Anmäl
2012-10-18 22:28 #4 av: [TrollKvinnan_66]

glöm inte ta med eventuella hjälpmedel och lösningar för att få vardagen att fungera, merkostander kring hygien artiklar, extra tvätt, mertiden kring all struktur/rutiner och planeringar, eventuella scheman som man behöver göra, listor (kom ihåg) dubbelt upp med kom ihåg för kom ihåg =)

Eventuell matkostnad (merkostnader)

Anmäl
2012-10-19 23:16 #5 av: Spacegirl31

Här finns mer info

http://www.forsakringskassan.se/privatpers/funktionsnedsattning/handikappersattning/!ut/p/b1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOItjAx8nZwMHQ0sgg0sDDwtPSxd3SyN3B1NTYAKIoEKDHAARwM0_Y5mhgaehh4hhoF-TkEu3qZQ_XgUELA_XD8KrASfCwi5wc8jPzdVvyA3NMIgy0QRABl4Qx8!/dl4/d5/L2dJQSEvUUt3QS80SmtFL1o2XzgyME1CQjFBMDhTMDgwSTlIOUVGOTJHTVE1/

Anmäl
2014-07-15 20:10 #6 av: zatanica

Tänkt söka handikappersättning länge men aldrig kommit till skott. Kanske skulle man ta med det också GapskrattarMen det är ju så svårt man är ju så van vid sig själv och allt det så man vet ju inte riktigt vad som räknas som normalt eller inte, vad ska man ha med lixom.

Har tagit lite inspiration härifrån.

Anmäl
2014-07-15 22:48 #7 av: tarotlasse

Det är sorgligt men sant att det är helt godtycligt från handläggare till handläggare om man ska få det godkänt eller inte.  

Jag har 5 st funktionshinder registrerade 

Första gången godkände inte ens handläggaren min medicnering utanför högkostnads skyddet fast jag hade specialist intyg på att det inte fanns ngn annan medicin att byta ut den emot.  

Han skrev ner alla belopp  så slut summan hamnade strax nedanför gräns beloppet på 12500 kr. 

Vissa kostnader tog man helt bort för att jag hade fått beviljat tekniska hjälpmedel. 

Sedan skrev handläggaren att en person med ADHD inte hade något hjälpbehov.

Jag skickade då med en annan af FK handläggares beslut om att mitt hjälp behov var alldeles förstort för att jag skulle beviljas sjukpenning utan uppmanades att söka sjukbidrag i stället. 

Så en  handläggare sa att mitt hjälpbehov var alldes för stort  för att jag skulle beviljas sjukpenning och den andra handläggaren för handikapps ersättningen ansåg att jag inte hade ngt hjälpbehov alls. 

Så jag var vansinnen  

Då hade jag även ett intyg på att  jag hade fått beviljat om ett utökat boendestöd från kommunen. 

Plus att han skrev att eftersom jag hade fått tekniska hjälpmedel så var det tillräckligt med hjälp för mig . 

jag skrev i mitt överklagande att det var ett hån och var precis det samma som att säga till en person som fått en rullstol som tekniskt hjälpmedel att nu har du fått ett hjälpmedel så nu ska du kunna ta dig upp för trapporna utan hjälp. 

Jag överklagade och det gick  till förvaltnings rätten. 

Förvaltninsrätten gav handläggaren svidande kritik om hjälpbehovet och att vi med ADHD visst hade ett hjälpvehov men förvaltningsrätten kunde inte fastslå hur mycket tid detta hjälpbehov var på. 

Man godkände även kostnaden för min medicinering utanför högkostnads skyddet. 

Men då sade FK helt plötsligt nej för kostnaden för mina hjälpmedel och så gick det en runda till. 

Det slutade med att jag fick rätt men beloppen ändrades inte så jag fick lik förbannat ett avslag. 

En annan handläggare på FK sa då till mig att jag skulle söka igen vilket jag gjorde. 

Det var samma saker jag tog upp som kostnader det var samma hjälpbehov jag tog upp som förra gången och lämnade in det på nytt. 

Denna gången en annan handläggare på FK och nu denna gången fick jag det godkänt men till min förvåning så vissa saker som jag inte fick godkänt vid första försöket ja det blev godkänt nu och andra saker som blev godkänt första gången det godkände man inte denna gången .  transporter till sjukvården och löneavdrag för läkare besök och reahb besök godkände man inte. 

Löneavdrag  utökade karens dagar medgav man  men man ansågs inte detta som en kostnad utan som en inkostförsämring och det är inte det samma som en kostnad s varade man på FK.  

Men mitt hjälpbehov för städning inköp mm köpte man fullt ut förutom ett par saker eftersom man bedömde att de tekniska hjälpmedlen för påminelser. Inte gav godkänt som tid för mina anhöriga att ringa och påminna. Men jag behöver faktiskt både ock.  

Men mina kostnader räknades återigen ner  som förra gången till 11 800  kr istället för minibeloppet  12500 kr. 

Men man lade i hop mitt hjälpbehov med mina kostnader och kom då fram till att mitt handikapps bidrag godkändes. 

Fast det var samma ansökan samma läkarintyg samma psykolog utlåtande och samma intyg från kommunen om att mitt hjälpbhov  bedömdes vara så stort att jag beviljats utökat boendestöd och 2 st boendestödjare i veckan. 

Så första gången  gav  den handläggaren  avslag på ansökan o även förvalnings rätten för beloppen.

Den andra gången så godkände handläggaren på lokalkontoret plus en hadläggare i  STHLM  ansökan  och exakt samma ansökan och belopp, 

Men besluten togs av andra handläggare så helt beroende på godtycklighet från handläggare till handläggare och deras privata kunskap om ADHD. 

För när jag frågade högsta chefen på FK om hur stor kunskap de som fattade besluten om handikapps ersättnin om hur stor kunskap de hade om ADHD. 

Fick jag svaret att de ska inte ha ngn kunskap om de olika funktions hindren för de får inte göra en medicinsk bedömning för det är läkarens uppgift att göra. 

Men jag tycker i alla fall det är höjden när FK har så fruktansvärt dålig kunskap när det skrev till mitt ex att man bokat in ett telefon möte för att bedömma hennes handikappsbidrag  som Döv. 

Ja har man inte  den kunskapen på FK om att en helt döv person inte kan prata i telefon och då bokar in en telefon undersökning ja då kan man ifrågasätta om personalen på FK har den utbildningen och den kunskapen om funktionshindrade som de ska bedömma både hjälp behov och kostnader för det  tycker jag är skrämmande dåligt. 

Lasse  

Anmäl
2014-07-16 00:03 #8 av: zatanica

Oj, skrämmande att läsa. De borde j verkligen ha utbildning om de olika funktionsnedsättningar som finns när de arbetar med det. Om inte ska de bara läsa vad läkaren skrivit och gå på det. Inte ifrågasätta en läkares bedömning.

Anmäl
2014-07-16 00:29 #9 av: tarotlasse

#8 

Ja du FK jurist gick ju in i sitt överklagande och ifrågasatte min läkares bedömning av min Melatonin behandling eftersom Fass skrivit att det bara

var en medicinering för korttids användning.

Medan jag hade ett läkare intyg från den världsledande sömnforskaren i världen som skrev att min unika och sällsynta sömnstyrning.  Så var Mealtonin det enda läkemedlet som fungerade och att denna medicinering ansågs vara livslång. 

Så jag skrev i mitt överklagande och ifrågasatte  Juristens medicinska utbildning och om hon hade den kunskapen att kunna ge en annan medicinsk bedöming en vad världens ledande sömn forskare ger. 

Förvaltnings rätten gav mig även rätt här och skrev att FK jurist inte hade ngn medicinsk utbildning och hade varken någon kunskap eller ngn rätt att ifrågasätta dessa världsledande forskares resultat.

Att Fass är en vägledning men att läkaren kan göra en annan bedömning i varje enskilt fall. 

Man måste vara extremt frisk och ha en enorm ork för att orka att tjafsa och ifrågasätta FK beslut och kämpa med att överklaga. 

Jag hade aldrig orkat att kämpa och bråka med FK om jag inte fått hjälp av min vårdkliniks jurister och mina boendestödjare och socialförvaltningen experter-

Lasse 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.