Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Tips och goda råd

Små tips

2012-10-29 11:30 #0 av: pernillaa

Hej

Dela gärna med er av små tips på hur man kan hantera de här små svårigheterna man har i vardagen. Det kan vara t.ex. hur man kan gå tillväga för att komma ihåg saker lättare, hur ni gör för att lyckas hålla ordning bland era grejer eller hur man kommer till skott med olika saker. De där små knepen ni kommit på som fungerar för er. Strunt samma om det kan tyckas konstigt, huvudsaken att de fungerar.

 

Mitt tips:
Jag som har ADHD har svårt att få tummen ur och laga mat. Framförallt att planera vilken mat som ska tillagas och se till att inhandla ingredienser. Så därför har jag tagit fram lappar i samma storlek som post-it lappar i olika färger. Där skriver jag som överrubrik ett namn på en maträtt, typ "pasta och falukorv" sen listar jag det jag kan behöva med frågetecken bakom så jag kan checka av vad jag behöver handla.
Typ:
Falukorv?
Pasta?
Ketchup?
Aromat?
Mjölk?

Maträtterna för middag skriver jag på rosa lappar, grönsaker på gröna, lunch på gula och mer lyxig mat som till fredagar på blåa. Sen stoppar vi dom i olika burkar och så drar vi varje dag lappar för nästa dag. Jätteenkelt. Då behöver jag inte fundera och planera. Bara kolla vad jag behöver handla. =)
Sen lägger vi de redan dragna lapparna åt sidan till nästkommande vecka så det inte blir samma halva veckan. ;)

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2012-10-29 11:53 #1 av: Praefatio

Vad smart! Jag har använt ett liknande system, där jag skrivit upp alla vardagsrätter som jag gillar och tycker är bra att laga. Har fyllt på listan allt eftersom och den låg på ungefär femtio rätter tillslut. Ytterligare en lista fanns bredvid med tillbehör (typ kokt potatis, stekt potatis, potatismos, pasta, risnudlar, ris, pommes frites etc). Bara att välja något ur varje lista varje dag. Det blir lättare när man har det framför sig.

Nu gillar jag och min sambo att laga mat så idag har vi väldigt sällan med att komma på något att äta faktiskt, vilket är lyxigt.

Anmäl
2012-10-29 14:39 #2 av: CajsaBajsa2

Ett knep jag använder mig av väldigt ofta är att lägga saker ivägen för mig själv. T.ex. om jag måste komma ihåg att ladda min mobil så lägger jag den där jag vet att jag kommer se den, t.ex. i skon om jag ska ut senare, eller om jag sitter på toa och tar sista pappret så sätter jag den tomma toarullen på dörrhandtaget så sen när jag ska ut ifrån toaletten sätter jag handen på rullen som sitter på handtaget så kommer jag ihåg att gå och slänga den och hämta nytt papper.

Anmäl
2012-10-29 15:07 #3 av: Smålänning

Bra tips:) fler tips mottages!

Vi ska börja med schema för allt hemma, tips på det?

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-10-29 15:14 #4 av: CajsaBajsa2

Vi kör med veckoplanering. Det finns färdiga veckoplaneringsblock att köpa, vi har köpt dem på Ge-Kås i Ullared men de finns säkert på fler ställen. Och så har vi varsin färg på penna, samt gemensam färg. Varje söndag gör vi ny planering för nästa vecka. Det funkar väldigt bra för oss. Vi är bara två personer och har inte så mycket saker för oss.

Anmäl
2012-10-29 19:07 #5 av: Smålänning

#4 vi som just var i Ullared:/
borde man inte få hjälp ifrån en arbetsterapeut eller vad det heter? Iaf en början?
Men vi får hitta på nåt i den stilen. Vi har två barn en snart 2år å en 4mån.. Så de följer mest med oss.. Men inte lätt alltid när man är som man är:/

Hitta någon kalender som man kan synka med iphonen.

Sen vill man inte att ALLA ska se ens schema när de kommer på besök.. Sen måste man komma ihåg att kolla på schemat.

Ja.. Några appar som ni vet hjälper.. Som helst inte är på engelska:(

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-10-29 20:01 #6 av: Ladydragon

5# google calender är ett bra tips

 

Anmäl
2012-10-29 20:22 #7 av: Aneema

#5 Homeroutines ska vara bra. Finns inte till android så jag har inte testat den men här finns info om den:

http://munderbar.wordpress.com/2011/11/19/recension-homeroutines/

Google kalendern som #5 tipsar om. Här finns en lathund för hur man använder den:

http://www.habilitering.nu/gn/opencms/web/HAB/_Subwebbar/idetorget/lathundar.html

 

Jorte är en enkel kalender som finns som app både till apple och android och som går att synka med googlekalendern.

Anmäl
2012-10-29 20:52 #8 av: Zaphix

Återkommande alarm på telefonen vid dom tider man ska ta sin medicin är guld värt för mig.

Anmäl
2012-10-29 22:26 #9 av: HannaM

För att inte behöva springa runt och leta efter busskort och plånbok lägger jag dom alltid på samma ställe så fort jag kommer innanför dörren. Alltid.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2012-10-30 09:52 #10 av: CajsaBajsa2

Ett knep för att aldrig glömma ge råttorna mat och vatten: Jag gör det alltid innan jag själv äter frukost. Så när jag ska börja äta min frukost kan jag tänka "Har råttorna fått mat och vatten?" om de inte har det så måste jag gå och ge dem innan jag kan börja äta själv, annars finns det risk att jag glömmer och det vore ju hemskt. Jag vill inte att min virrighet ska gå ut över deras liv.

Anmäl
2012-10-30 12:37 #11 av: Smålänning

#7 Jag laddae ner appen (28kr, billigt) den verkar ha mkt och gratis synk mellan två enheter:) Skitbra.

Har oxå börjat ändra till svenska...lite jobbigt annars, slappnar inte riktigt av. Min fru och jag får sätta oss ner och fylla i mm.

Något särkild funktion i appen som du tycker man ska koncentrera sig på?

Härligt med tips, snabbt och bra.

 

Pernilla: Startade en tråd på trötthet, hoppas det inte gör nåt att jag kopierade ;) (Kul att höra hur du har det föresten)

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-10-30 13:05 #12 av: pernillaa

Nej det är ju bara bra att idén kommer till användning. =)

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2012-10-31 11:05 #13 av: Quueen

Sätt en checklista på ytterdörren innan ni går till jobbet/skolan om ni är bra på att glömma saker.

Anmäl
2012-12-15 02:56 #14 av: DjSmurfen

Jag gör som en av de tidiga sa, ifall jag ska komma ihåg att ta med mig ett papper så lägger jag det på skorna tex, för då missar jag det inte, har även alarm för frukost, lunch och middag. Packar alltid dagen innan om jag ska göra nått på dagen, så att jag på morgonen bara behöver ta med mig väskan och så vet jag att allt är där i redan =)

Anmäl
2012-12-18 10:13 #15 av: Caf_Roy

En kompis till mig har en handlingslista i datorn som dom skriver ut en så fort de tagit ner den förra och sätter på kylen. Där står allt de ofta handlar med små kryssrutor framför som de kryssar i så fort något tar slut. Sen är det bara att ta med sig den när de går och handlar. Jättesmart, en annan kan ju gå två veckor utan att komma ihåg att köpa te.

Anmäl
2012-12-18 10:52 #16 av: Smålänning

Finns en app oxå som alla i hushållet kan använda. Där skriver man in om något fattas, den synkar, så det syns på allas mobiler. Den delar även upp i kött, mejerier, grönt mm.
Den har funkar bra för oss, så kryssar man bort eter hand i affären.
Our groceries heter den...

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.