Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Strattera

2012-10-29 18:18 #0 av: Tintin82

Har några frågor om detta??

Används det bara vid ADHD eller kan det användas vid ADD också??vad är skillnaden mellan concerta och strattera??

Googlade det för en stund sedan och det står att folk kan få depressioner av tabletten...men jag skulle vilja veta om denna tabletten du som får den och mår bra hur skiljer den sig mot concerta???

Anmäl
2012-10-29 19:11 #1 av: Praefatio

Strattera är inte centralstimulerande. Enkelt och krasst formulerat är det inte amfetamin helt enkelt, som Concerta och Ritalin är. Det kan även användas vid ADD.

Jag har inte börjat ta Concerta/Ritalin ännu (efter fem års diagnos, suck, jävla vårdsystem...) men har provat Strattera och fick extremt mycket ångest av den, ihållande panikkänslor oavbrutet i fyra dagar innan jag slutade självmant så för mig fungerade det inte alls.

Anmäl
2012-10-29 19:30 #2 av: Tintin82

okej då är det nog inget bra...tycker det är lite konstigt bara att folk får det utskrivet

Anmäl
2012-10-29 19:47 #3 av: Praefatio

Det fungerar ju utmärkt för en del :) Det är som med alla läkemedel, en del fungerar och andra gör det inte. Jag är ganska känslig för biverkningar och får ångest av många mediciner som fungerar hur bra som helst för andra. Man vet bara efter att man provat. Strattera är ju väldigt positivt om det fungerar, eftersom det inte finns någon risk att bli beroende. Många som tycker att det känns jobbigt att behöva ta "droger" tycker att det är skönt att Strattera finns, ett "drogfritt" alternativ.

Anmäl
2012-10-30 12:44 #4 av: Smålänning

#1 OT har du inte fått concerta eller har du valt bort det? Nämnligen, överläkaren berättade först om de två alt concerta och strattera och sen frågade mig vilket jag trodde var bäst och vilken jag ville testa.

(allt verkar vara så olika, vilken del av landet du bor?)

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-10-30 18:59 #5 av: Praefatio

#4 Bor i Göteborg. Jag har haft enormt mycket problem med att teamet inte lyssnar. De har glömt att skicka efter journalen med diagnosen i flera år, trots påtryckningar, skickat mig till AT-läkare som inte får skriva ut såna mediciner gång på gång trots att jag sagt ifrån, glömt att boka ny tid med specialistläkare... en j*vla massa strul helt enkelt och jag har i perioder mått så oerhört dåligt att jag inte har klarat av att vara på dem ordentligt.

Nu sa de för fyra månader sedan att de skulle skicka mig till en specialistläkare som jag har extremt (extremt) dåliga erfarenheter av, men det har såklart inte blivit något av. Så nu ska jag ta kontakt med specialister inom privatvården istället, för att få det gjort.

Anmäl
2012-10-30 23:58 #6 av: Smålänning

Detta låter ju helt sjukt!
Du borde ju fått medecin för långe sedan.. Även om man är under 18( km du nu är d) om hjärtat mår bra och man inte missbrukar så borde d inte vara några beskymmer. Borde säga till dem att du har kontaktat privat, så kanske det blir fart... El inte:/
Du har vält anmält saken till patientnämnden?? Gör d annars, berätta allt.

Jag hade blivit fly förbannad om jag hade fått vänta i 4år för testa en medecin! Och d e du ju oxå..
Vi får hoppas att det ordnar sig.. Men som du säger, man orkar inte hur mkt som helst:(

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-10-31 10:42 #7 av: Praefatio

Nej, jag var arton när jag fick min diagnos.

Har faktiskt inte ens tänkt på att man kan anmäla saken... Kanske borde göra det.

Anmäl
2012-10-31 22:30 #8 av: Smålänning

#8 har du inte?? Gör det imorgon(!) de var väldigt snälla mot mig i tfn, sen skickade de mail till chefen för vårdcentralen. Hon ringde mig, jag berättade allt. Hon tog upp det med sin personal. Sen fick jag en skriftlig ursäkt:)
Sen måste de ge svar till patientnämnden vad de har gjort mm.

Ku vet jag inte om de är lika i gtb... Hoppas det.

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-11-01 22:23 #9 av: Hera

"Enkelt och krasst formulerat är det inte amfetamin helt enkelt, som Concerta och Ritalin är." Vill bara påpeka att dom inte är amfetamin. De innehåller metylfenidathydroklorid.

Amfetamin finns däremot i Metamina.

Anmäl
2012-11-01 22:26 #10 av: Praefatio

#9 Förlåt, det har du helt rätt i :)

Anmäl
2012-11-10 13:44 #11 av: Smålänning

#10 bara för att jag är nyfiken.. Testade du att ringa patientnämnden?

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-11-10 13:45 #12 av: Praefatio

#11 Nej, inte än! En anmälan är dock på gång, men soc vill ha ett finger med i spelet också. De är nämligen inte heller nöjda med hur det har skötts.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.