Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.)

Ansökan om LSS beslut

2012-12-03 22:29 #0 av: Hera

Ni som har LSS stöd eller vad det heter, hur lång tid fick ni vänta på utredning efter att ni ansökt om det? Och hur lång var utredningen? Vilka insatser har ni?

Anmäl
2012-12-04 00:43 #1 av: tarotlasse

Jag har aldrig sökt ngt LSS stöd men däremot har jag sökt  olika hjälpmedel  + bostads anpassning och grönt kort hos tandläkaren.

Jag blev erbjuden boendestöd för ngt år sedan men tackade nej till detta

Jag har fått beviljat allt o vet att många har problem  att få en del av dessa saker beviljade o frågade min arbets terapueft som  sa att eftersom jag är inom LSS och har så svåra problem så var det inga problem men att det dyrare hjälpmedlen  o bostads anpassning fick hon inte själv godkänna utan det fick göras högre upp i kjedjan men eftersom jag var inom LSS så skulle det inte bli några problem och det blev det inte heller.

Men veterligen har jag aldrig ansökt om LSS o  jag har inte fått ngt besked om att jag är inskriven inom LSS.

Förutom när jag fick beskedet om tandläkare kortet i de pappren står det att jag är inskriven inom LSS.

Men som sagt vad har jag aldrig sökt det själv så tycker det är lite märkligt men soc kan kan skriva in ngn inom LSS utan Utredning.

Men har inte själv utretts av soc så vet inte hur det gått till om ngn annan kan göra detta utan mitt godkännande.

Sonen sökte vi inte heller LSS för men eftersom skolan inte hade pengar o kunde ge extra stöd o hjälp så skrev Soc in sonen inom LSS direkt på plats och  då  fick vi  ett besked omedelbart om detta liksom skolan som då inte kunde annat en följa lagen o ge det stöd o den hjälp som krävdes oavsett deras ekonomi.

Hade han gått under SOL då kan skola/kommun neka hjälp på grund av ekonomiska skäl. Däremot inom LSS får man inte neka pågrund av ekonomiska skäl.

Nu vet jag att många säger att i deras komuner så blir inte de med ADHD diagnos beviljade LSS men här i stan är det inga problem och lagen säger att ADHD går under LSS kategori 3.

Men  eftersom man i dag skriver ADHD som ett funktionshinder inom autistsspektrat borde ju även ADHD gå under kategori 1.

Men  jag har inte hört talas om ngn med ADHD inom kategori 1.

Lasse

Anmäl
2012-12-04 17:42 #2 av: Hera

Låter mycket konstigt måste jag säga. För vad jag har förstått så gör LSS egna utredningar och kommer hem till en och så. Du har alltså inte ens träffat en handläggare inom LSS? Inte din son heller?

Anmäl
2012-12-04 22:15 #3 av: Spacegirl31

Nej, ADHD räknas inte in under personkrets 1.

Det tar säkert olika lång tid i olika kommuner med LSS, även hur dom gör, kika in på din kommuns hemsida t ex eller ring LSS-handläggaren och hör efter.

 

Anmäl
2012-12-04 22:32 #4 av: Hera

#3 Har inte fått någon handläggare ännu.

 

Anmäl
2012-12-05 00:52 #5 av: tarotlasse

#2

jo sonen har utretts inom soc och soc själva kan ta ett beslut om LSS utan att LSS handläggaren behöver hantera detat ärendet för Soc har också full behörighet för detta inte bara LSS handläggaren.

De kan dessutom ta ett omedelbart beslut utan att en diagnos är fastlagd om det krävs för att ha en dräglig  standard.

Jo visst har jag haft besök från vård o omsorgs förvaltningen  3 ggr då man gjort hembesök för tekniska hjälpmedel och nu senast om bostads anpassning. Spisvakten går inte  under tekniska hjälpmedel utan inom bostads anpassning eftersom det krävs certfierade  elektriker för att montera detta.

Så varje gång har  2 personer från vård o omsorg varit hemma o gjort bedömning av min situation men trodde det enbart var för att de skulle kunna skicka inbetalnings kortet för hembesök på 100 kr ggn .

Vid Kjedje täcket hade jag  först ett bedömnings samtal sedan ett där de levererade täcket o sedan 2 uppföljnings besök.

Så nog tusan har jag haft en massa spring hemma men om ngn av dessa var LSS handläggare borde väl jag bli informerad om detta.

Vad jag visste var det arbets terapuefter som gjorde dessa besök.

Min fd flickvän var ju LSS handläggare i en annan komun o kunde inte känna igen hennes arbetes uppgifter  i det de gjorde hos mig.

Så  jag blev ngt paff när jag fick pappren för tandläkare kortet o om  att jag gick under LSS.

Samma sak när  man på AF  ansåg att jag inte hade full arbetsförmåga  och de bad om ursäkt för att de gjort fel i handledningen eftersom de tidigare missat att jag gick inom LSS.

Men de fick annat att tänka på när jag skällde ut dom efter noter o frågade vad de hade för läkare utbildning som gjorde att de kunde ta bedömningen att jag inte var fullt arbets för,  o frågade om det inte var jag själv o min läkare som borde göra den bedömningen i stället för en arbets förmedlare.

Jag har alldrig haft problem att jobba 100% men det fungerade kanske inte att jobba 300% som jag oftast gjorde eller att jag arbetade 3 dygn i sträck  det klarade inte min fysiska kropp av.

Så jag är fortfarande 100% arbetsför men i dag får jag erkänna att det kanske inte var en helt fel bedömning från deras sida.

Men vad jag vet har jag aldrig sett ett beslut på att jag går under LSS o jag har aldrig ansökt om det heller däremot har jag ju ansökt om hjällpmedel från komunen.

För tycker ju inte  själv det ser riktigt bra ut att arbeta som personlig assistent o sedan vara berätigad till det själv  det går ju inte riktigt i hop.

Men för tillfället arbetar jag med ngt  helt annat men fortfarande inom handikapp omsorgen.

Lasse

Anmäl
2012-12-05 01:39 #6 av: Hera

#5 Vilka menar du då du skriver soc?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.