Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Dyslexi & Dyskalkyli

Undrar om jag har dyskalkyli?

2012-12-03 23:33 #0 av: CamillaS

Är idag 27 år. Har hela mitt liv haft väldiga problem med mattematiken och har även fått gå om en klass för att jag inte hängde med.
Har ganska nyligen tagit kontakt med vuxenpsyk för att få en utredning gjord. Fick även ADD diagnos som barn, men nu ska dom ta reda på om den möjligtvis har vuxit bort eller om jag fortfarande har ADD f.d. Damp som det hette då jag var liten.
Har gjort små utredningar än så länge som att t.ex svara på frågor om min barndom.
Fick även sist jag var där göra lite uppgifter, vissa var enkla medans vissa var väldigt svåra! T.ex på en uppgift. Min psykolog säger en siffer kombination som jag sedan skulle härma och säga samma siffer kombination. I början när det var två siffrigt tal gick det bra, men när det blev 4-5 siffrigt då kunde jag inte längre säga talen. Det var precis som att ena halvan försvann ur mitt huvud. Allt blev en enda röra i skallen!
Ja, sen fick jag göra massa andra uppgifter också men shit vad ansträngande det var för hjärnan!

Jag känner som alla andra med dyskalkyli, kan inte räkna i huvudet, kastar om siffror, har riktigt dåligt sifferminne och minne överhuvudtaget.
Fattar inte innebörden av meter, km och mil. Samma sak med procent, jag vet inte ens hur jag ska räkna ut svaret med hjälp av en miniräknare. Obestämd
Vet inte hur mycket växel jag ska få tillbaka utav kassörskan. (litar alltid på den personen att den ger mig rätt)
Hade väldigt svårt för att lära mig klockan när jag var liten. Idag kan jag klockan, men måste fortfarande tänka igenom vad jag ser och vad siffrorna betyder då det har hänt att jag tagit fel på t.ex 13.25 och 13.35 måste alltid tänka om det är före halv eller efter. Jo jag har missat bussar pga det..

Har väldigt svårt att orientera mig i nya miljöer, t.ex när jag är hos något sjukhus, psykolog lokal eller nån större byggnad så har jag jättesvårt för att komma ihåg vart det var jag gick in och hur man hittar ut igen.

Skulle få något svar den 6 December, men min psykolog sa att jag även skulle göra nåt dator test och så skulle jag ta blod och urinprov.
Sen skulle dom också intervjua mina föräldrar tydligen.

Och räckte inte den utrdningen så skulle jag ev. fortsätta utredas på Danderyd sjukhus. Får se vart det slutar.

Så jag hoppas nu att jag får det på papper att det är dyskalkyli jag har, annars har jag väldigt grova matte problem men inget att relatera till. Obestämd

Anmäl
2012-12-04 00:59 #1 av: [NinaCrown]

Jag avskydde den delen i mitt AS-test O.O Men vart jättehemskt efter ett tag. Då fick jag siffror huller om buller och skulle sätta dem från lägst till högst. Sen fick jag bokstäver och siffror blandat och skulle först säga bokstäverna i bokstavsårdning (jag kan inte ens alfabetet! Skäms) och sen siffrorna från lägst till högst! Rynkar på näsan Ja, jag fick lite smått panik och allt vart bara blankt. Jag satt där som ett litet trögt frågetecken...

Dock har vi dyslexi som smyger i familjen, och det brukar kunna gå hand i hand med dyskalkyli... Har samma problem som dig med siffror, dock inte att hitta i byggnader. Det är i regel inga problem, värre bostadsområden när man går mellan en massa okända hus O.O

Anmäl
2012-12-04 19:45 #2 av: Mymlan

Blodprov etc fick jag göra det var för de skulle ha svart på vitt att jag inte tar droger eller intar alkohol samt är det väl oxå för se annat i proverna.

Hade jag ej gjort dessa prover hade jag ej fått concerta. Misstänker jag har dyskalkuli oxå. Kan inte läsa kartor.

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

Anmäl
2012-12-04 21:29 #3 av: Hera

Jag fick denna diagnos i somras. Och av det du beskriver så verkar du kunna ha den diagnosen.

Anmäl
2012-12-06 15:58 #4 av: CamillaS

#1 Det fick jag med det där med siffror och bokstäver blandat, fy vad jobbigt det var. Hjärnan hängde inte med för fem öre! Jag är inte helt hundra på det, men jag har för mig att jag också fått en dyslexi diagnos när jag var liten.

#2 Precis det är därför man tar blodprov för att utesluta droger mm.
Är det bara att du inte kan läsa kartor eller har du mer problem en det?

#3 Ja jag är nästan säker på att jag kan ha det då allt jag läst om dyskalkyli stämmer så bra in på mig. Men får se det.
Skulle åkt till min psykolog idag men pga vädret så tyckte mamma att jag skulle omboka den tiden för bussarna går väldigt dåligt.
Så nu är tiden ombokad till den 18 december istället, får se vad hon säger till mig då. Är nervös inför svaret men samtidigt vill jag inget hellre en att få ett svar och få det på papper vad som är mitt problem.

Anmäl
2012-12-06 16:27 #5 av: Mymlan

Jag kan ej förstå kartor, t ex karta över Norrtälje för hitta från punkt A till punkt B... Det funkar ej.. Mitt lokalsinne är ej 100%  bra
Hatar vara till nya ställen men utsätter mig för det även om det är jobbigt..

Fixar inte huvudräkning, gånger tabellen.. Har inget sifferminne.. Där du är där kollade även minnet dvs minnes test vilket visade att jag ej har ngt närminne/arbetsminne vilket gör att skall jag minnas så måste jag tragla in saker.. Detta är ngt av det jag tycker är jobbigast med diagnosen ADHD att minnet sviker, ständigt glömma bort, måste ha saker/personer som påminner mig oftast blir det min  mor som påminner. Almenackor ja de finns,  man skall bara komma ihåg att skriva i dem eller titta i dem oxå.

 

 

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

Anmäl
2012-12-06 21:53 #6 av: [NinaCrown]

#4 Slutade med att jag inte ens försökte klara av uppgiften, kändes som att det inte var någon idé då det ändå var helt säkert att jag inte skulle lyckas -_-'' Men känns så tragiskt i efterhand att inte klara av en sådan sak... Spec när det går över styr så fort!

Anmäl
2012-12-06 21:56 #7 av: CamillaS

#6 Känner igen mig så väl. Jag gav också upp på den uppgiften och sa det att jag klarar inte detta. Hur mycket jag än verkligen försökte så gick det bara inte. Obestämd

Anmäl
2012-12-06 22:24 #8 av: [NinaCrown]

#7 Jag kanske borde göra ett dyslexitest jag med ^^'' Lillebror har det, troligen modern med så är ju inte omöjligt precis. Har funderat på det förut men är mest att påbörja en ny vårdsprocess som får mig att skjuta upp det...

Anmäl
2013-04-17 19:48 #9 av: CamillaS

Tar upp min gamla tråd och skriver. Utredningen pågår för fullt och i mitt första inlägg har jag skrivit fel. Rättelse: Fick damp diagnos som barn men nu har psykiatrin tagit bort den och ersatt den med ADD istället.
När jag var hos psykologen och gjorde tester för en ev dyskalkyli diagnos så sa hon i början att du har inte dyskalkyli, men för att vara säker på det så gör vi några tester till.
Testerna gjordes och svaret blev nu att det var 50/50% chans att jag endå kunde ha det. Yrar Jag blev förvirrad av resultaten hon berättade för mig.
Det slutade med att hon sa att hon ville skicka mig till talkliniken på Danderyds sjukhus där dom ska vara specialister på dyskalkyli. Det skulle ta c:a 6 månader att få en tid dit, men tur som jag hade så fick jag komma dit på en återbudstid.

Nu har jag varit där 2 gånger (senast idag) och gjort massa tester i flera timmar vilket tog mycket på krafterna och jag ville bara därifrån. Men efter mycket prat och tester så fick jag en dyskalkyli diagnos. Vilket jag inte blev förvånad över, hade snarare blivit väldigt förvånad om jag inte hade fått den.
Det känns både bra och dåligt, dålig för att man såklart egentligen inte vill ha dyskalkyli, men bra för att jag nu får en förklaring till varför jag fått kämpa som en tok med matten under hela mitt liv! Och kan nu berätta för andra varför jag har problem.

Det jag blir så irriterad över är när jag hör folk utan dyskalkyli säga till mig "Jag är också dålig på matte!" Dom fattar inte innebörden när jag säger att jag är verkligen dålig på matte, dom vill typ skämta bort det eller nåt. Jag får iaf den känslan!

Dom tror att dom är lika dåliga som mig för dom fattar inte vad dyskalkyli verkligen innebär! Hur mycket man får kämpa för att klara sin vardag, med handlande, räkningar och allt som hör till.

Nu har jag iaf utrett det, känns så skönt!

Anmäl
2013-04-17 19:53 #10 av: Hera


Skönt med diagnos!
Och så är det med allt, det folk inte varit med om har de svårt att förstå.
Dyskalkyli är dessutom en ganska ovanlig diagnos och okänd, så man får räkna med att folk inte förstår innebörden av det.

Anmäl
2013-04-17 20:15 #11 av: CamillaS

Ja jätteskönt!
Ja precis så är det och det är just det jag irriterar mig på. Och sedan också när folk inte tror på en. :(
Jo tyvärr är det ju så, man får hoppas att det kommer mer kunskap om den ju mer tiden går. Man vet ju det själv att det räcker inte med att säga att man har (tror att man har) dyskalkyli utan man måste förklara innebörden av det också eftersom typ ingen vet vad dyskalkyli är!
Annat är det med dyslexi då får folk en aha upplevelse och säger jaha ok har du det. Men säger man dyskalkyli då blir det =?

Anmäl
2013-04-17 20:24 #12 av: Hera


Så var det med dyslexi förr också :)

Anmäl
2013-04-17 20:38 #13 av: CamillaS

Ja, får hoppas att det inte dröjer alltför länge tills det blir så med dyskalkyli med. Men det är vel ovanligare med dyskalkyli än dyslexi?

Anmäl
2013-04-17 20:43 #14 av: Hera


Vet faktiskt inte. Många är nog diagnoslösa eftersom det är ganska nytt. Och går man inte i skolan kollar man nog inte upp det. 

Anmäl
2013-04-17 20:48 #15 av: CamillaS

Jo så är det nog. Läste på vårdguiden att ungefär 5% av Sveriges befolkning har det. Men sen finns det säkert ett stor mörkertal också.

Anmäl
2013-04-17 21:18 #16 av: msö


Man har inte så mycket nytta av diagnosen i skolan heller :(

Min son fick sin diagnos i åk 3 och sitter, nu när han är 15, fortfarande i skolan och tränar på åk 3 matte. Det finns nämligen hittills ingen skola (han har gått i fyra olika skolor) eller lärare som tror på diagnosen eller använder den specialpedagogik med hjälpmedel mm som finns. De anser att han "måste lära sig grunderna"  och "traggla på" först :(

Anmäl
2013-04-17 22:05 #17 av: CamillaS

#16 Fy vad tråkigt. :( Till mig sa iuf min logoped att han tyckte jag skulle prova läsa upp matten på komvux. Då skulle jag läsa matte i högstadienivå eller ännu lägre.. Kändes lagom kul att höra även om jag vet innerst inne att det säkert stämmer. Ledsen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.