Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Zolpidem svarar INTE på mig

2012-12-05 12:43 #0 av: RedBlackGrey

Hej, jag är i behov av erfarna personer, som prövat den ena efter den 2:nd insomningsmedicinen. Men ingen av dem har gottgjort någon långvarig sömn, eller alls. Överkänslighet för insomningsmediciner, alltså.

 

Jag har tagit Nozinan`s s närbesläktade medicin (redan som 5- eller 6-åring, men förlåter aldrig läkaren som fick lön för att skriva ut starka mediciner till en liten knatte som jag var då) Theralen, Propovan, Imovane, Zopiklon, Stilnoct, och som sagt Zolpidem. Minst en till mot sömn har jag tagit.

Hösten 2000 fick jag Nitrazoparm utskrivet (eller hur det stavas till?).

Av min aktuella insomningsdos, på 10 mg, somnar jag tidigare än vanligt. Där är verkligen inte problematiken. Jag somnar lika tidigt som dem flesta, vilket inte är likt mig alls. Men mellan 2 timmar, och 2,5 timme senare, vaknar jag i genomsnitt. Det är, trots att jag tagit min Zolpidem i rimlig tid, gått och lagt mig, läst en bok, framtill mina ögon slutit sig. Eller för att vara exakt: Så har jag tagit några snabba bloss innan jag läst en bok. Mest för att ej vakna av rökabstinens-besvär.

Jag vaknar lätt av både upprymdhet och nergångenhet. En midnatt fick jag bara i mig 1 timmes sömn, trots att jag gjort alla rätt: Ej hålla mig aktivt vaken. Zolpidem är ju snabbvärkande, och närbesläktad med Stilnoct, om jag fattat det rätt.

Sömnrubbningarna påverkar mina dagssysslor negativt. Jag kan ej gå på arbetsrehab i det skicket jag befinner mig i. Jag måste ta tag i mitt liv. Ergenyl Retard och Litium är en början för att kunna underlätta för mig själv att arbeta med mig själv så gott det går, m.m. Det är trots allt vi som äger våra kroppar, inga andra mer än vi själva. Inte ens de dagliga medicinerna.

När man dock sköljer ner en insomningsmedicin med ett glas vatten, eller tar något flytande, eller av annat slag (hmm... vad det kan vara för någonting?), gör man det i nödläge. Man känner en hopplöshet, full av frustration, med suddiga ögon. Och förföljelsemani, om det vill sig riktigt illa. Usch!

Ja, nu till saken: Jag ska ringa till min kontaktperson på en psykiatrisk mottagning imorgon. Någon som vet vilka insomningsmediciner, där statistiken ser ljust ut för personer med överkänslighet för insomningsmediciner? Det skulle underlätta för mig att rada fram några av de eventuella tipsen till mig av er.

Tusen tack i förhand.

Anmäl
2012-12-05 12:46 #1 av: RedBlackGrey

Men mellan 2 timmar, och 3,5 timme senare*

Anmäl
2012-12-05 14:02 #2 av: Smålänning

Melatonin? Testat det?

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-12-05 16:03 #3 av: Zaphix

Melatonin gillar jag och har ätit ett par år nu. Även Mirtazapin verkar hjälpa endel för min sömn faktiskt.

Zyprexa gjorde mig rätt trött till en början, men inte efter ett tag så slutade med dom då.

Äter dock även stilnoct/zolpidiem i princip varje natt sedan ett par år tillbaka, hjälper väl egentligen inte tror jag, men utan det sover jag inte alls. Är väl kroppen som är beroende i och med att jag ätit det så pass länge, men utan sömn fungerar jag inte och i nuläget vill jag inte riskera något.

Anmäl
2012-12-05 16:18 #4 av: Algotgardens

Stilnoct är ett av namnen som zolpidem säljs under precis som imovane är zopiklon.

Anmäl
2012-12-05 19:19 #5 av: Allamej

Stilnoct är ursprungsmedicinen och zolpiderm är den verksamma substansen.

Jag har samma problematik så får mig så fungerar det så här:

Jag har inskrivet i journalen att man inte får byta ut stilnoct mot generica. Jag tar dessutom propavan 2 timmar innan jag ska sova, dvs. ta stilnoct.

Jag  har även iktorivil på kvällen för den gör mig tröttare och benen blir mindre stabila så istället för att ta ikton på motgonen så tar jag den på kvällen.

Kan mycket väl vara att det är något i sammansättningen på zolpiderm som gör att den inte funkar precis som för mig.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Anmäl
2012-12-06 09:07 #6 av: Smålänning

Min mamma som har tagit massor av olika sömntabletter för att få den rätta tar just nu, som hon tycker fungerar:

"Jag ta en temesta +en leriga, oftast räcker det med leriga, men min kropp behöver mer"

"Allt har sin tid"

Sajtvärd på Trötthet i Fokus

www.trotthet.ifokus.se

Anmäl
2012-12-06 21:03 #7 av: Hera

Detta är ju bara insomningmediciner, och ditt problem verkar ju vara att di vaknar på nätterna. Har ni testat sömnmedicin?

Eller som någon skrev melatonin.

Anmäl
2012-12-06 21:59 #8 av: Allamej

Propavan är en sömnmedicin, inte insomning.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

Anmäl
2012-12-06 22:12 #9 av: Hera

Missade den delen. Det är också en "mild" sådan som precis som andra mediciner inte fungerar på alla.

Men att ge så många olika insomningsmediciner när det uppenbarligen finns problem med långtidssömn verkar lite konstigt.

Anmäl
2012-12-06 23:42 #10 av: Ladydragon

sen finns det oxå en risk att man blir beroende...

och det kan ju visa sig båden genom att man behöver ta mer medicin för att få samma effekt men även att man inte får önskad effekt

så det kanske vore bra att låta bli medicinerna helt ett tag och se hur det går och kanske gå över till något som inte är beroendeframkallande?

Propavan är en "sömnmedicin" lite mer konkret att den har effekt under hela natten så man får sova ordentligt

jag för min del fick oxå först prova liknande dina mediciner men jag fick biverkningar och oroade mig lite för beroendet så jag gick sedan över till allergimediciner som oxå kan funka väldigt bra 
jag äter just nu Lergigan och jag sover gott på dom

 

Anmäl
2012-12-06 23:56 #11 av: Hera

Propavan hade effekt ett helt dygn på mig, så den kunde jag inte äta. Dessutom fick jag allt som oftast hemska myrkrypningar i hela kroppen som var fruktansvärds och jag kunde inte ova trots att jag höll på att kollapsa.

Theralen är också ett alternativ, men även här är det samma problem med att det sitter i så hemskt länge och man är inte människa på hela dagen efter.

Anmäl
2012-12-08 20:45 #12 av: tarotlasse

Jag fick sömntabletter utskrivna första gången när jag var 12 år och har nog provat det flesta sömnmedel på marknaden nu i 40 år.

Inget har fungerat  tillräckligt bra för att jag skulle få en riktig sömn.

Var bara under en period i ungdommen då jag missbrukade narkotika som jag hade en någorlunda bra sömn.

Så jag somnade på amfetamin o kokain tvärtemot alla andra.

När jag fick remiss till psyk för att utredas för ADHD så sa dom att många med ADHD inte fungerade på sömntabletter o ville testa ngt på mig.

Jag fick då ett läkemedel mot scizofreni i en väldigt låg dos men för första gången på flera år så sov jag men funkade bara ngn månad.

Vilket bekräftade för läkaren att jag troligtvis hade ADHD  så en utredning gjordes.

Första året med Concerta så  fungerade sömnen bättre en någonsin men inte fullt ut.

Efter ett år så slutade sömnen att fungera igen.

Eftersom forskningen visat att vi med ADHD har en tunnare hjärnbark en normalt och  det är där produktionen av våra hormoner sitter.

Så ville man testa att medicinera mig med kroppens eget sömnhormon Meltaonin  o det funkade och har nu fukat i över 2 år. Nu har ju ny forskning visat att vi med ADHD oftast har brist på ngt av våra hormoner.

Jag får i dag Circadin utskrivet som är det enda läkemedel som är godkänt med Melatonin.

Tyvärr ingår det inte i högkostnads skyddet. Däremot kan specialist läkare ansöka om license att skriva ut Melatonin som inte är godkänt som läkemedel i Sverige o det går under högkostnads skyddet.

Jag begriper mig inte på det Svenska systemt det som är godkänt rabbateras inte men det som inte är godkänt är det.

Men det är exakt samma läkemedel o innehåll men olika fabrikat.

Enligt  vad min läkare sa i nu i veckan.

I övriga världen  är det ett receptfritt läkemedel men inte i Sverige.

och det enda som fungerat på min sömn.

Mirtazapin har jag också provat men biverkningarna var ngt av det jävligaste jag någonsin upplevt. Jag blev så stel i lederna och fick så ont i kroppen. Så jag kunde inte ta mig ur sängen utan hjälp jag kunde inte ens ta mig till toaletten.

Visade sig var en extremt ovanlig biverkning i kombination med Concertan var mindre en en på miljonen som drabbades av detta. Så  större chans att vinna högsta vinsten på triss  men inte tusan vinner jag på triss. men denna jäkla biverkning fick jag .

Lasse

Anmäl
2012-12-09 09:04 #13 av: [Pandette]

Melatonin går att köpa på ebay också.

Anmäl
2012-12-09 18:42 #14 av: tarotlasse

#13

Ja det kanske det gör men  det är inte lagligt och har man otur så tar tullen det i beslag plus att det är så mycket dyrare en att köpa det på apoteket.

Jag beställde tidigare från England och gav ca  500 kr för en månad.

Jag ger strax över 200 kr för 21 dagar på apoteket utan högkostnadads skydd.

Har försökt att beställa det från USA också men de levererar inte till Sverige.

Min läkare om man beställer direkt från de olika ländernas Apoteks bolag eller direkt från tillverkaren får bra kvalitet men ser tullen att avsändaren är kopplat till läkemedel så kontroleras det direkt och så  beslagtar tullen det.

Har även beställt det från Holland  ungefär samma kostnad.

Fanns även i hälskost affären i Danmark innan lätt för mig bara 20 min med färjan.

Men nackdelen med att handla fårn nätet och hälsokost var dels priset men även att det ibland inte fungerade överhuvudtaget.

Så kvaliten är väldigt varierande så man vet alldrig vad man får plus att tullen beslagtog  tatbelletrna vid  2 tllfällen så bortkastade pengar.

Men har aldrig fått några böter eller liknande.

Lasse

Anmäl
2012-12-10 07:08 #15 av: Zaphix

#14: Men varför skriver ingen läkare ut melatonin till dig?

Jag har aldrig haft några problem att få det utskrivet under de år jag ätit det, kan ta lite tid att få igenom licensen, men är inga problem att få det utskrivet.

Anmäl
2012-12-10 14:45 #16 av: tarotlasse

#15 Det är så att om nu specialist läkaren redan har en licens för ett annat läkemedel  Det finns åtskilliga nya ADHD mediciner på marknaden som inte är godkända i Sverige ännu som man får ansöka om license för.

Regelerna är sådana att man som l'kare  bara får ha en  licens för max ett läkemedel.

Så har man som specialist redan licens för ett annat läkemedl så är det kört.

Då får man istället remitera vidare till ngn annan läkare som då har license för just Melatonin.

Nu har man tydligen ändrat regelerna så en specialist klinik får ha flera licenser för hela kliniken och då kan alla på just den kliniken skriva ut flera licens belagda  mediciner men alla recept ska först godkännas av läkemedels verket i varje enskilt fall så  det är inte så lätt i Sveriges byråkratiska system.

Däremot så kan man inte stoppa ett farligt naturläkemedel för där har man lagstiftat så tokigt att det inte går att  göra ett generellt förbud över hela Sverige utan hälsovårds nämden från komun till komun som får förbjuda det.

Så då säljer man det i stället över internet och då  är det inte heller en komunal angelägenhet så enligt politkerna så är det omöjligt att stoppa ett naturläkemedel.

Som nu förra veckan då det avslöjades att de flesta bantnings medel innehöll  olika läkemedel Viagra mm  plus ett läkemedel som total förbjöds 2010 för att så många avled av biverkningar.

I ett av bantnings medlen var det dubbla koncentrationen mot när det såldes som läkemedel.

Det är tillåtet att tillsätta läkemedel i ett naturläkemedel men det får inte vara enbart detta ämne utan en huvdelen ska bestå av andra ämnen.

Så vi har enormt egendomliga regler i detta land.

Jag var återfösäljare av naturläkemedel innan vissa preparat hade jag strikta regler på att jag inte fick leverera  det vidare till andra länder eftersom det var narkotika klassat men i Sverige gick det alldeles utmärkt att sälja det.

Så egendomligt att man har så strikta regeler på kontrolerade läkemedel och inga regler alls på okontrolerade naturläkemedel.

Melatonin såldes tidigare som naturläkemedel men eftersom melatonin är ensam ingridiens och idag ett registrerat läkemedel.

Får det inte säljas som naturläkemedel.

Men skulle jag blanda det med 2/3 delar spenat o kallat det ngt  helt annat hade jag kunnat sälja det som naturläkemedel.

Mycket märkligt  får jag säga.

Lasse

 

 

 

Anmäl
2012-12-10 16:02 #17 av: Zaphix

Fast jag greppar inte riktigt parallellerna mellan reglerna för naturläkemedel och reglerna för licensbelagda läkemedel, finns väl inget samband mellan reglerna?

Anmäl
2012-12-10 18:22 #18 av: tearsandrain

när jag hade som mest lugnande och sömngivande hade jag:
iktorivil + circadin + nozinan + stilnoct.

Iktorivilen hade jag mest mot ångest men antar att man blir lite trött av dom också.  Hade det i drygt två år, när jag var 19-21. 
Det var en kombo som funkade för mig, men nu försöker jag lära mig sova utan sömnmediciner och sådant.

men som många andra här skriver, melatonin eller circadin kanske?
har du kombinerat flera sömnmediciner?

Anmäl
2012-12-12 07:37 #19 av: RedBlackGrey

Tusen tack för tipsen och svaren!

Melatonin har jag testat, det var många år sedan. Tydligen svarade de ej på mig. Istället orsakade det hallucinationer.

Sömnmediciner tog jag förr. De var meningslösa för mig att ta, pga att de förvärrade min depression. Aldrig mer sömnmedicin.

Jag var nära att glömma bort att jag hade en tid hos min kontaktperson på öppenvårdspsykiatrin igår. Jag var där och proppsade på min kontaktperson att jag behöver testa ny insomningsmedicin, och jag förklarade varför.
Han kommer ta ett snack med min psykiatriker om 2 rätt så nya insomningsmediciner. En av de 2 hoppas jag att det blir.

#18) Jäklar. Blev du ej sleten större delen av dagen när du kombinerade medicinerna? Eller, som man brukar säga: "Det är individuellt hur de tar på en. Vissa mår toppen på de, somliga inte. Det är så individuellt, så."
Jag har tagit någonting förr i tiden, motsvarigheten till Nozinan. Men jag kände mig bara drogad på medicinen istället. Circadin låter bekant. Frågan är om det ej var en av dem två nämnda förslagen igår från mötet.
Nja, som sagt så svarar inte Melatonin rätt på mig. Sömnmediciner törs jag ej pröva. Dem har aldrig funkat på mig (hitills).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.