Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Tips och goda råd

2 frågor!

2013-01-20 21:05 #0 av: Tintin82

fråga 1.
Jag undrar (ADD/as)ni som har denna diagnos misstänker att det kommer från AS men måste ni har bekräftelse på allt ni gör på jobbet om ni har städat så vill ni gärna att det kommer någon och titta så att det inte är fel. Om någon person vill att du ska göra något som du kan så måste du fråga flera gånger om det är rätt vilket blir ett osäkert in tryck jag vet! Sedan undrar jag om ni kan hänga upp er på saker som personer gör eller säger. Många låter det vara och visst det gör jag med men jag kan grunna på det en hel del!

2. Ni som har en bokstavs diagnos hur är er självkänsla/självförtroende? Jag fick min diagnos för tre år sedan men även innan så var jag en osäker tjej med dåligt självförtroende. Sedan börjar man fundera på det och misstänker att det ger ett osäkert intryck på mitt jobb. Jag vet vad jag ska göra och har en anställning med lönebidrag och vet hur dagen ska se ut men i allafall känner jag att jag måste fråga om jag tex ska torka borden som är en av mina sysslor. Jag känner att det gör ett osäkert intryck och kollegor höjer ibland på ögonbrynet. Jag är 30 har en kollega som är 24 år och det känns som hon behandlar mig som en tio åring. Jag vill bli en självständig kvinna något förslag om hur jag blir det??

Anmäl
2013-01-21 14:24 #1 av: [Varulv]

Ja, låt oss säga att det du beskriver kommer från AS.

Då skulle man först kunna vända blicken bakåt i historien och tänka sig att vi aspergare hade det lättare förr, under skråsamhällets tidevarv, när man verkligen skolades in i ett livslångt lärande till ett yrke. Först fick man börja som lärling, och utföra enkla sysslor.

Så småningom var man kanske mogen till att bli gesäll, och fick då avlägga gesällprov.

Kronan på karriären var att kunna bli mästare. Då var man fullt färdig och kompetent inom sitt yrkesområde.

Idag sker inte någon bra läroprocess och inskolning på jobben, tror jag. Man har inte den där mästaren eller gesällen ständigt vid sin sida, vars intresse det var att man skulle utföra sina arbetsuppgifter till punkt och pricka - mästaren var ju personligt ansvarig för allt som även de andra gjorde.

Men till din fråga så Tintin82. Det är rätt typiskt aspergerskt, att vilja ha riktigt tydliga instruktioner. Själv frågar jag ofta om och om, så att jag får allting riktigt klart för mig. Det beteendet skäms inte jag för i alla fall. Ofta ligger ju felet hos den andre, som inte kunde uttrycka sig tillräckligt klart och koncist.

Ditt beteende som du beskriver i 2. tror jag också är ganska naturligt för aspergare. Vi vill ha struktur. Och är saker diffusa och vaga, då blir vi osäkra och mår inte bra av det.

Försök att liksom successivt bli mer medveten och klar över vad dina arbetsuppgifter består i och vad som förväntas i den tjänst du innehar. Större klarhet ger dig större säkerhet, tror jag. Flört

 

αγάπη

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.