Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Olika former av autism

Att sortera ljud

2013-02-02 14:21 #0 av: [Varulv]

Vi aspergare sägs ju generellt ha svårt att sortera ljud särskilt i ljud-stökiga miljöer, exempelvis på en krog en lördagkväll där det kan vara näst intill omöjligt att urskilja talet från en som vi sitter och konverserar med - mycket eller allramest på grund av alla störande bakgrundsljud som kan finnas.

Nu läser jag i min Howard Gardner ("De sju intelligenserna", s. 109) ett intressant referat av ett uppmärksamhetstest. Där fann man, att människor har lättare att uppfatta ord och konsonanter som tas emot av höger öra (dvs. når vänstra hemisfären, där språkcentrum finns), medan toner och bakgrundsljud i omgivningen lättast går fram via vänster öra (dvs. högra hemisfären med centrum för bl. a. musikalitet).

Detta kunde betyda, att om vi aspergare/autister, när vi går på mingel, sätter hörselvadd i vänster öra och aktivt försöker lyssna med högra örat, vi skulle kunna uppleva en klar hörsel-förbättring.

Jag har inte provat, men det skulle vara intressant att se om det kunde ge något resultat.

ObestämdGlad

 

 

αγάπη

Anmäl
2013-02-02 15:17 #1 av: Emo

Du får väl testa och sen tala om hur du upplever det.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-02-02 19:31 #2 av: [Varulv]

Får väl göra det. Och om nån annan finner håg - rapportera gärna!

 

αγάπη

Anmäl
2013-02-03 05:30 #3 av: AnneN

Hmmm, jag är tvärrt om... Är jag i en miljö med störande bakgrundsljud (krogen, fest, verkstad, mm) så för att lättare höra vad någon säger till mig så håller jag för högra örat och vrider huvudet så att vänster öra hamnar mot personen som pratar med mig.

Har även alltid telefonen vid vänster öra.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2013-02-03 20:03 #4 av: [Varulv]

Jomen det har iofs jag oxå - tfnen vid vä öra.

αγάπη

Anmäl
2013-02-04 08:14 #5 av: Zaphix

#3: Har du sämre hörsel på andra örat?

Vet att många som har lite sämre hörsel på ena örat gärna vrider huvudet så andra örat kommer mot ljudkällan. Helt naturligt såklart och inget man behöver ha väldigt kass hörsel för att göra.

Anmäl
2013-02-05 23:53 #6 av: AnneN

#5 Nej inget som visats på hörseltester iallafall. Jag hör alla ljuden, bara det att jag har svårare att sålla ut dem från varandra från höger sida.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2013-02-07 18:22 #7 av: PiganX

Det där stämmer absolut in på mig, mina vänner klagar alltid på att jag har dålig hörsel eftersom jag jämt säger "va?", men på hörseltesterna så märks det inte att jag har sämre hörsel än andra. Så då har jag nog funnit en förklaring, äntligen! 

Och även det där andra stämmer in på mig. Pratar jag i telefon måste jag ha den mot höger öra, för där går det lättast att höra. Bakgrundsljud däremot hör jag bättre med vänster. 

Anmäl
2013-02-07 19:21 #8 av: [Varulv]

#7 Se där!

 

#TS Har alltid trott att den här speciella och lite konstiga hörseln skulle ligga på den perceptiva nivån. Men nu har jag börjat fundera lite...

Det är nämligen så, att jag, när jag läser tidningen om morgonen, jag ser än de dråpligare orden än de andra. Således: jag tycks kunna tolka hur som helst, det jag läser. Men vid en granskande kontroll, så varsnar jag - tack och lov - allt korrekt.

Således har jag börjat tänka, att jag tolkar lika vansinnigt när jag läser som när jag lyssnar. Och då stämmer inte den ursprungliga teorin längre den, att talspråk och skriftspråk bearbetas av olika ställen i hjärnan.

Eller också är det något annat fel... ?


 

αγάπη

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.