Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Olika former av autism

Fotografiskt minne

2013-02-18 18:54 #0 av: [Varulv]

I en artikel i gårdagens (söndagens) SvD sägs att forskning visar att schimpanser har fotografiskt minne.

"- Schimpanser kan vara väldigt bra på att memorera saker. De befinner sig här och nu, medan vi människor hela tiden försöker hitta en mening med det vi ser så att vi ska kunna berätta om våra upplevelser för andra, säger...[en forskare]."

Tala för dig själv, skulle jag vilja säga till den forskaren. Jag (aspergare) letar inte ideliga meningar med det jag ser och upplever. Jag bara ser, utan urskiljning. Extremt fotografiskt minne har jag väl inte, men något åt det hållet iaf.

Så jag känner mig nog mera befryntad med schimpansen än med människan i detta fall. Vilket bara bekräftar min städsevarande teori, att vi aspergare är människo-djur mera än NT-människor.

- Synpunkter...!?

 

 

αγάπη

Anmäl
2013-02-18 18:59 #1 av: Pelle Långlös

Jag har också fotografiskt minne. Kanske inte superbra men rätt så hyffsat. Har AS.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-02-18 22:32 #2 av: [Varulv]

Se där! Pelle Långlös ;)  Ja, jag tror faktiskt att detta "bildseende" är typiskt för många av oss aspergare och ett väsentligt karaktäristikum som skiljer oss från "människorna" och gör oss mer besläktade med djuren.

αγάπη

Anmäl
2013-02-19 19:23 #3 av: Pelle Långlös

Ja det tror jag också att det är något som vi aspergare har lättare för. Men om det är besläktat med djuren vill jag ha osagt.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-02-19 20:31 #4 av: Zaphix

Önskar att jag också hade AS i det avseendet, ett minne hade inte varit fel att ha. Behöver väl iofs inte vara fotografiskt egentligen, nöjer mig med någon form av minne.

Anmäl
2013-02-19 20:39 #5 av: [Varulv]

Hur minns du långt bakåt i tiden då Zaphix?


 

αγάπη

Anmäl
2013-02-19 20:55 #6 av: Zaphix

#5: Dagistiden. Men minns inte vad jag åt till frukost idag eller varför jag skulle ringa pappa ikväll. Kom ihåg att det var något akut jag behövde hjälp med, var väldigt viktigt, men kan inte för mitt liv komma ihåg vad det var trots att jag tänkte på det för en timma sedan.

Anmäl
2013-02-20 17:36 #7 av: Pelle Långlös

#6 Sån är jag med.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-02-20 17:59 #8 av: [Varulv]

#6 & 7

Inte för att jag vill måla *** på väggen, men var lite observanta på detdär, ni båda. Det finns många demenssjukdomar som tar sig sådana uttryck.

Min styvmor fick i sen ålder framlobsdemens, vilket innebar att hennes närminne till slut blev noll - alltmedan hon mindes precis lika bra långt tillbaka som hon alltid hade gjort.

αγάπη

Anmäl
2013-02-20 18:10 #9 av: Pelle Långlös

#8 Det är det jag är rädd för att det kan vara en början på någon demenssjukdom. Ledsen

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-02-20 19:14 #10 av: [Varulv]

#9 Men å andra sidan så lär åtminstone de som drabbas av just framlobsdemens totalt sakna sjukdomsinsikt. Så ett gott omen för dig kan faktiskt vara att du själv har dina farhågor...

Jag vet med mig själv, och när jag tänker tillbaka, att jag under press och stress kan reagera sådär, att närminnet upplevs som sämre. Det kan säkert vara mer eller mindre normalt, och behöver ingalunda innebära början på någon demenssjukdom.

Glad

αγάπη

Anmäl
2013-02-20 19:24 #11 av: Pelle Långlös

Sant... Lipar

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-02-20 20:36 #12 av: Zaphix

#8: Jag är 25, hoppas inte jag är dement.

Farmor blev dement innan hon var 70, så har det i släkten dock.

Anmäl
2013-02-20 22:45 #13 av: Urban Jansson

Hej. Jag har samma egenskap + att jag kan föreställa mig 2-D bilder/ritningar i 3-D. Detta har hjälp mig oerhört mycket i mitt jobb..Jag kan även gå tillbaka i tiden och minnas allt solklart..Tyvärr är sämre med känslor och upplevelser

 Jag fick min diagnos för 2 månader sedan ADHD med drag av Autism och nu börjar jag bli "kompis" med mina unika drag.. 

Jag känner att mina "symptom" har utvecklat mig som människa och skulle inte vilja va utan det.. nån som känner likadant?

Känner ni att det är ett hinder eller en tillgång i er vardag?


Mvh/Urban

Anmäl
2013-02-20 23:36 #14 av: [Varulv]

Hej Urban!

Vad kul att du säger så! Jo men visst - jag är lika dan som du när det gäller visuell och spatial förmåga. Och precis som du, kan jag gå tillbaka i tiden till nästan när som helst och minnas varenda detalj. Detta på det visuo-spatiala området dock (just vad du påpekar) - när det gäller sociala situationer; känslor; vad någon sa etc. så är det sämre beställt.

Visst är denna spatiala verklighet som du och jag med flera lever i en tillgång! Och - att jag älskar den verkligheten!


 

αγάπη

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.