Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Utredningar (Hur? Var? När? Varför?)

Blivit kallad till neuropsyk

2013-04-02 17:29 #0 av: elegantmachine

I december, efter många års bollande om diagnoser, förnekelse, felmedicinering, tog jag mod till mig och gjorde skattningspapprena kring ADHD och fick komma på samtal med en psykolog.

'Klockren ADHD!' var utlåtandet, och jag ställdes i kö för en utredning.

Kötiden uppskattade hon till ett år (detta gjordes i februari).

Nu har jag fått hem en kallelse till en sjuksköterska (och ADHD-specialist) på neuropsykiatriska mottagningen (de som har hand om denna typen av diagnoser). Det framgår inte om vad besöket gäller.

Hur ser det ut, egentligen? Vad gör man? Är det några provtagningar eller förbesök inför en utredning, eller innebär det att det är början på min utredning? I mitt huvud är det alldeles för snabbt för att vara sant, och jag misstänker att det är vägning, mätning, drogtester etc.

Anmäl
2013-04-02 20:09 #1 av: igorflickan


Jag tror inte att vikt och längd är speciellt relevant inför en utredning och inte drog tester heller, om man nu inte har sådana problem alltså.

Antagligen är det utredningen som ska börja men det kan ju hända att du ska träffa flera personer under tiden den pågår.

Lycka till

Anmäl
2013-04-05 21:45 #2 av: Stressfia

Jag har nyligen gjort en adhd utredning, och fick först träffa en läkare, sedan en psykolog 5ggr, därefter läkaren igen. Inga drogtester!

Anmäl
2013-04-05 23:18 #3 av: tarotlasse

Hej jag fick göra både drog tester och alko tester och krav på att medicinera på Antabus  på grund av tidigare missbruks problem som låg 25 år bak i tiden  vilket kändes lite förnedrande. 

Tycket gott o väl att det räckt att göra alkotest o drogteste i mellan utrednings tillfällenea o inte även tvinga mig att medicinera med Antabus. 

Det informerade man helt klart med när man beslutade att göra utredningen och visade även detta skriftligt. Att för att göra utredningen så ingick drog tester och alkotester.

För intag av droger och alkohol kan ge felaktiga test resultat. 

Min läkare var stenhåd med detta men andra som gick hos annan läkare där gjorde man inte detta fast det var på samma avd. 

Även vissa landsting har detta som krav vid en ADHD utredning att man drog och alkoholtestas under utredningen.

En dag i veckan fick jag gå till min företags sköterska som skulle bevittna att jag tog min antabus  plus att jag fick lämna alko och drogtest. 

Jag fick först träffa en läkare  som sa att medicinering  med centralstimulerande medicin aldrig kunde bli aktuell eftersom jag haft missbruks problem tidigare i livet. 

Sedan fick jag göra en del olika tester som ingick i ADHD utredningen och jag gjorde då testerna Brown ADD scales WAIS -III o IVA++

Först fick jag göra verbala tester där jag fick en massa papper med olika ord där jag muntligt skulle  beskriva vad dessa ord betydde och stod för.  Det gick väl lite i si och så med denna test eftersom mitt minne är dåligt. 

Därefter testade man mitt närminne och då genom att ge mig olika bokstavs o nummer kombinationer som visades en stund sedan blev det svart i rutan en stund o jag skulle fylla i vilken kombination som visades innan detta gick inte alls bra. 

Sedan så fick jag sitta och sätta i hop kuber ungefär som Stanleys kub där man skulle få i hop färgerna på kuben. 

Sedan var det  bildtolkning hur man tolkade bilder och även sätta i hop bilder 

i olika situationer men det var inga problem alls jag är fotograf och även tarotläggare så mina arbets redskap och låg i topp på denna test. 

Det sista testet jag fick göra var på datorn där man mätte upp min reaktions förmåga och  där man fick fram både min impulsivitet koncentrations förmåga mm. 

Så det var både olika papper som skulle fyllas i olika pussel och olika data program som skulle göras. 

Sedan så skulle en dator köra igenom alla resultat på dessa tester och räkna ut ett resultat. 

Genom de olika resultaten så har man bättre på vissa tester o sämre på vissa och mer normala på andra så får de fram detta i datorn och vilken diagnos det gäller inom Neurospykiatrin för olika resultat för olika diagnoser.  Datorn räknar även ut tiden på vissa uppgifter hur snabba man är på vissa saker o hur långsam man är på andra och får då fram  dels hur impulsiv man är och hur svåra koncentrations problem man har och även hur svåra besvär man har med sitt när minne. 

Under denna period med dessa tester så fick jag regelbundet lämna utandnings prov och blodprov för att jag skulle vara garanterat drog och alkohol fri. 

Resultaten visade att jag hade uppmärksamhets störning i kombination med hyperaktivitet  och att jag hade stora problem med mitt närminne.

Att de olika skalorna på testerna och diagramet visade på typyska kurvor för ADHD. 

Att min ADHD besvär bedömdes som ett signifikt lidanande  och att det  kan orsaka en stor  negativ påverkan i min vardag.

Så att jag inte kan klara min vardag på ett optimalt sätt. 

Så psykologen rekomenderade medicinering av centralstimulerande läkemedel trots mitt tidigare missbruk. 

Sedan så efter denna utredning så åter till läkaren som då tog beslut om medicineringen. 

Fick först trappa ner och sluta med de antidepresiva läkemedlet jag tog eftersom det inte fungerar i hop med Concerta. 

Så var tvungen att först trappa ner på denna medicinering och när jag varit medicin fri i 14 dagar så fick jag börja med Concerta. 

Jag fick i början av medicineringen fruktansvärd huvudvärk en vanlig biverkning men den gick över efter 4 veckor o efter det har jag inte haft några biverkningar alls av Concertan. 

De flesta biverkningarna som kan komma men inte alls heller behöver komma  släpper efter ngn eller några månaders medicinering. 

Men ngt som man får kolla upp hos läkaren det är många o ständiga besök hos läkaren i början av medicineringen, 

Nu mer går jag på kontroll var 3e månad. 

Lasse 

    


Anmäl
2013-04-06 14:25 #4 av: Pelle Långlös

Jag fick lämna blodprov för alkohol och droger när de gjorde min utredning i uppsala.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-04-09 23:45 #5 av: Mau

Gjorde dom 'blÄckflÄcks-testet' pÅ dej, Lasse? Lol lol Rorschach testet. Jag kalLades ju schitzotyp pga detta. Ja,... enligt fossilen med komplex bara visserligen. Han fÅr ju inte stÄlLa diagnos. Jag hade fÖl livlig fantasi. Hahahahahahah! SlÅ upp testet t.ex o lÄs vilka personer fÅr sÅdana resultat. Han kunde inte tÄnka sej att en dum pundare kunde va' poet. LalLalaaaa! Kedjereaktion tilL min manifest. Undrar vilket medvetande nivÅ han ligger pÅ?

1 Love

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.