Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Olika former av autism

Autistisk rollfigur

2013-04-02 21:08 #0 av: [Varulv]

Jag har följt den danska serien "Dicte" på TV4 och igår var sista avsnittet. En ny figur äntrade scenen, en autistisk flicka. Denna skildrades som så, att hon svarade helt sanningsenligt på alla frågor som ställdes till henne. I ett polisförhör (hon var inte direkt misstänkt själv men tillhörde en skara om vilken misstankar om brott fanns)
svarade hon på sådant sätt, att det blev till men för henne själv.

Ja, faktiskt så kan jag (aspergare och således tillhörande autismspektrum) identifiera mig med denna figur. Jag lider av samma problematik jag också, om än inte lika uttalat och renodlat/överdrivet som skildrat här.

Och då tänker jag som så, att detta är en av kärnorna i vår särart, att vi är så genomärliga att vi inte ens förstår att se om vårt eget hus.

Detta, att se till sitt eget bästa primärt, det är NT bra på. Allt medan vi autistiska är värdelösa på det. Vilket kan vara inte så lite handikappande för oss i samhället.

För övrigt tycker jag att rollfiguren skildrades på det hela taget i en positiv dager, vilket bör ge autismspektrum mera kredit än debet denna gång.

 


αγάπη

Anmäl
2013-04-04 18:28 #1 av: PiganX

Känner igen det där hos mig själv, visst kan jag ljuga för att skydda mig själv men det är inget jag tycker om. Har hänt mer än en gång att jag sagt sanningen rakt ut även om det kanske inte gynnat mig. Ofta tycker jag att det är onödigt att inte säga sanningen och stå för saker man tycker/gjort. Men visst kan jag ljuga om det är absolut nödvändigt. 

Anmäl
2013-04-04 18:52 #2 av: [Varulv]

Oki. Nu minns jag inte på rak arm om du är autistisk i ditt sinn, feliciahanssen...?

αγάπη

Anmäl
2013-04-05 12:22 #3 av: PiganX

#2 Har AS, så jag är ju inte särskilt autistisk men känner igen vissa drag. 

Anmäl
2013-04-05 13:10 #4 av: Wide Awake Dreamer

Jag hatar också att ljuga och tänker ofta att ärlighet vara längst. Jag kan göra det och har gjort det, men det känns inte bra. Att inte säga hela sanningen är en sak, men även det gör faktiskt lite ont inombords. Man känner sig som en dålig människa. Jag tror faktiskt att jag ibland är lite för ärlig om mig själv. Men jag har ingen AS eller autisitisk diagnos. 

Anmäl
2013-04-05 14:39 #5 av: Emo

Hur är det med aspergers och fantasi? Kan inte en aspergare missuppfatta en situation (inbilla sig något) och tro att vederbörande säger sanningen trots att det är en lögn?

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-04-05 21:19 #6 av: [Varulv]

Jo så är det nog. Vi aspergare är rätt lättlurade av oss, och tror för det mesta andra om gott; vi tycks själva sakna den där beräknande dimensionen. Kanske är det också den avsaknaden som gör oss socialt handikappade.

Aspergare och fantasi... Vad är fantasi enligt din definition, Emo-?

Enligt min definition så har vi nog i regel ganska mycket fantasi i oss. Men då inkluderar jag inte i fantasibegreppet icke-förmågan att avgöra när någon ljuger eller talar sanning.

;)


 

αγάπη

Anmäl
2013-04-06 06:47 #7 av: Emo

#6 Om man får felaktig information från några, som man tror på och tar till sig det som sanning och sen får höra sanningen, hur lätt eller svårt är det då att välja rätt. Är det svårare för en aspergare än för en nt? Vi har ju sett i historiska sammanhang vad propaganda gör med folk. Är det lättare eller svårare för en aspergare att genomskåda propagandan (ha fantasi nog att avslöja lögnerna).  

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.