Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Olika former av autism

vad har asperger gemensamt med adhd?

2013-04-23 21:06 #0 av: AnnaSue

Jag undrar som sagt vilka likheter som finns mellan asperger och adhd.
Jag har asperger med vissa drag av adhd. Men jag har bara kollat upp vad as innebär.
Att ha lätt att fastna i saker och bli jätteivrig att göra dem på en gång och inte kunna vänta och inte kunna avbryta, kan d va asperger bara el är d et adhd drag då?

Anmäl
2013-04-23 23:25 #1 av: Sandi92

Jag tycker inte det finns mycket gemensamt, men däremot finns det ju många liksom du har drag av båda.

Anmäl
2013-04-24 14:03 #2 av: [Varulv]

"Att ha lätt att fastna i saker och bli jätteivrig att göra dem på en gång och inte kunna vänta och inte kunna avbryta, kan d va asperger bara el är d et adhd drag då?"

Jag tror att det är ett aspergerdrag men kan säkert vara både-och. I alla fall har jag hört expertis säga att "att behöva vänta, det är inte aspergares grej." Väl redo för en uppgift, så ska den utföras på momangen - sådan är jag, och jag är aspergare. Och är jag väl inne i en uppgift, så glömmer jag lätt tid & rum. Att behöva avbryta när man har flow, känns väldigt irriterande för att inte säga frustrerande. Det jag är inne i, det betyder allt för stunden; det finns inget viktigare just då.

Men ska man jämföra aspergare och ADHD-are, så är ju en viktig skillnad den, att vi aspergare sägs fokusera på en sak i taget, och under fokuseringen bli mer eller blinda (och döva) för andra stimuli - medan ADHD:are anses vara tvärt om i det avseendet: de släpper lätt ett fokus för ett annat, vilket de i sin tur lätt släpper för ett tredje osv.

Vad man skulle kunna säga att vi har gemensamt så är det att vi förmodligen är intelligenta över medel de flesta av oss, såväl aspergare som ADHD:are; skärpta, och goda iakttagare (fastän på olika sätt, eller med olika strategier eller metoder). Kreativa är vi nog också, både aspergare och ADHD:are, och fantasifulla.

 

αγάπη

Anmäl
2013-04-24 20:46 #3 av: AnnaSue

Tack för svaret då är jag en riktig aspergare det du skrev stämmer precis på mig å jag hyperfokuserar snarare än ser allt påen gång men jag blir ändå trött på intryck. Carför blir vi så trött på intryck om vi bara ser ett i taget?

Anmäl
2013-04-24 22:23 #4 av: [Varulv]

Bra fråga! Vi blir trötta av intryck därför att vi får mer input av intryck än "medelsvensson". Så tror jag i alla fall. Jag själv har alltid tagit väldigt starka intryck av allt jag upplever. Och behöver därför tid i enskildhet efteråt, för kontemplation och assimilering.

Det där att vi bara tar in ett intryck i taget är en sanning med modifikation. Visst försöker vi ta in bara ett intryck i taget, men detta störs oftast ideligen av en mängd andra intryck, vilka vi blott till nöds förmår hålla stången.

αγάπη

Anmäl
2013-05-21 20:24 #7 av: [Varulv]

Eh... Denna tråden var aktiverad nu idag den 21 maj 2013, men den som sist skrivit, det var jag, den 24 april 2013... ???

αγάπη

Anmäl
2013-05-21 20:44 #8 av: Zaphix

#7: Du uppfann tidsmaskinen, grattis!! :)

Anmäl
2013-05-21 20:45 #9 av: Zaphix

PS. Ta patent..

Anmäl
2013-05-21 20:52 #10 av: [Varulv]

Nja...

αγάπη

Anmäl
2013-05-21 20:59 #11 av: Zaphix

Nä, jag förstår dig. Skulle också vara tveksam till att ta patent, jag är helt för öppen källkod gällande programvaror till datorn. Så det känns som ett steg i rätt riktning att inte ta patent på något så världsomvälvande som en tidmaskin. Gör ju vardagen lite mer intressant om folk far fram och tillbaka i tiden.

Själv skulle jag nog fara tillbaka i tiden och ta med mig Karl Marx hem, han verkar ha varit en rolig kille.

Ska nog sluta fjanta mig nu. :)

Anmäl
2013-05-21 21:20 #12 av: JohannaEkroth

Mod. Jag är skyldig till detta. Tog bort ett inlägg som inte hörde hemma i tråden.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2013-05-21 21:56 #13 av: [Varulv]

Men kära Höstlegend - hur ska vi andra kunna lita på vad vi själva har skrivit för länge sedan om du sitter och redigerar hela tiden...?

Om jag skriver en insändare i en tidning, så står den fast för evig tid. Men om jag skriver ett inlägg på BokstavsfolkIFokus, så måste jag räkna med att - när mitt inlägg väl har blivit publicerat - Höstlegenden när som helst och efter eget gottfinnande såväl kan skriva om mitt inlägg som ta bort delar av det eller rent av ta bort det helt...?

Eller...?

Med sådana villkor vet jag faktiskt inte om jag vill vara kvar härinne...

Snopen

αγάπη

Anmäl
2013-05-21 23:05 #14 av: JohannaEkroth

Varulv, vi har problem med ett troll härinne, därför jag redigerar. Men jag kanske ska lämna en kråka i varje tråd. Men det är svårt, för ibland blir inlägg bortröstade av det automatiska modereringssystemet.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2013-05-22 12:37 #15 av: [Varulv]

Okej. Men du förstår kanske min synpunkt? Blinkar

αγάπη

Anmäl
2013-05-22 12:44 #16 av: JohannaEkroth

Varulv - Visst förstår jag vad du menar. Och jag borde kanske ha skrivit en kråka direkt. Jag ska göra det nästa gång. Jag lovar. Men om ett inlägg tas bort automatiskt av det automatiska modereringssytemet så kommer ingen "kråka" att lämnas i tråden. Det kan vara vem som helst på hela iFokus som har Insider och som har hjälpt till att tagit bort det felaktiga inlägget.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.