Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Vårdbidrag

2013-04-24 01:53 #0 av: 4you

Hej,

Läste om ett inlägg från 2007 om vårdbidrag och fick ont i magen.Illamående Vad är det för mening att ansöka när man får så lite av den och om man får den i överhuvudtaget. Alla problem som man skrev om i inlägget är lik våra problem med med vår pojke Yrar

 Vi har fått avslag en gång tidigare i år men nu ska vi ansöka igen då jag har blivit sjukskriven av alla stress omkring vår sons ADHD diagnos. Han är en underbar liten varelse men han behöver en vuxen mer omkring sig som leder han rätt i livets bana (självförtroende, lekkoder,  kontroll av sitt humör osv) och det går mycket saker hemma.

Kan någon ge mig tipps och råd för att jag ska lyckas bättre denna gång. Tidigare skrev jag om hur viktigt det är för han att få sporta efter skolan (då mår han som bäst och har vänner), kläder som slits, möbler, inredning, leksaker, datorer m.m. Jag måste åka tidigare från jobbet då han behöver tid för att förbereda sina fritidssysslor, vilket är väldigt stressigt då jag jobbar 1 1/2 från hemmet och heltidVäckarklocka (mycket köer). Struktur är A-O för han annars blir det jobbigt ibland (inte alltid)  Har mailat attention om hjälp och hoppas på hjälp därifrån ocksåBrev. Vi behöver denna hjälp. Tack för alla svar. 

Mvh

4you 


Anmäl
2013-04-24 08:23 #1 av: [M Y M L A N]

Bäst tror jag är att skriva en detaljerad redogörelse för hur en dag med sonen ser ut. Beskriv noga varje moment från det att han stiger upp på morgonen tills han vaknar morgonen efter med exakta tidsangivelser för varje moment.

Alltså beskriv tex:
Ev konflikter vid väckning och hur lång tid de tar.
Beskriv påklädning och varför du måste vara med och hjälpa till och hur lång tid det tar innan han är påklädd
Toabesök
Frukost
Tandborstning
Packa skolväska
Ta på sig ytterkläder
Gå till bilen/gå till skolan/lämna vid skolan
Hämta på fritids
Påklädning på fritids
Hemvägen från fritids
Ta av ytterkläder hemma
Ev konflikter hemma när han kommit hem
Stöd i kamratrelationer
Stöd i aktiviteter
Stöd i matsituationer
Relation till syskon
Tidsåtgång för att lugna ev syskon och kompisar efter utbrott
Konflikter i samband med tex övergångar mellan olika händelser
Konflikter pga att han måste sluta spela dataspel
Tidsåtgång när du ständigt måste följa med honom hem till kompisar, på bio och andra aktiviteter eftersom du inte kan lämna ansvaret till kompisens föräldrar då han kräver så mycket.
Sköta toabesök, hygien, kvällsrutiner
Ev sängvätning
Ev sömnstörningar
Nattliga uppvaknanden som ger dig störd sömn.
Sover han i din säng? Nämn det i så fall.
Mörkrädd?
Mardrömmar?

Kontakt med läkare/bup/ habilitering.
Medicinering? Isf behöver han sannolikt äta mycket på kvällarna och det går åt mera tid och pengar för dig att laga mat till honom.
Mötes tid med skola, fritids
Tidsåtgång för telefonsamtal från lärare som vill berätta vad som hänt i skolan
Tidsåtgång för att skriva/läsa i "kontaktbok" mellan skolan och hemmet
Föräldrautbildningar

De saker du beviljas vårdbidrag för går inte att få tillfällig föräldrapenning för så om du får vb för föräldrautbildning kan du inte vabba för det. Tror jag iaf.

Anmäl
2013-04-24 08:44 #2 av: [M Y M L A N]

Jag kommer inte på flera saker nu. Merkostnader är jag inte så bra på men glöm inte kostnad för medlemskap i föreningar som Attention.

Merkostnadsersättning innebär inga stora pengar. I praktiken ofta bara några hundralappar per månad. Merkostnadsersättning innebär oftast att ett litet belopp av vårdbidraget blir skattefritt så merkostnadsersättningen innebär de hundralappar man slipper betala i skatt på det skattefria beloppet.

Jag tror att man behöver komma upp i minst 7 timmars merarbete alltså 7 timmar mer arbete per vecka än med ett barn utan funktionsnedsättning. Det är försäkringskassansom avgör hur mycket tid som är mertid. De godtar inte alltid den tid man själv skriver. De kan säga tex "det är normalt att en förälder hjälper en 7-åring utan f-nedsättning med Tandborstning så därför räknar vi inte med din tid här"

Att söka vårdbidrag är en enorm psykisk ansträngning tycker jag men gör man en noggrann och strukturerad ansökan med tydliga tidsangivelser där det framgår att ens merarbete överstiger 7 tim/vecka med råge är det svårt för försäkringskassan att avslå ens ansökan.

7 tim merarbete innebär 25 % vårdbidrag

Anmäl
2013-04-24 08:48 #3 av: [M Y M L A N]

Korrigering:

Merkostnadsersättning innebär oftast att ett litet belopp av vårdbidraget blir skattefritt så merkostnadsersättningen innebär de hundralappar man slipper betala i skatt TILL FÖLJD AV det skattefria beloppet.

Anmäl
2013-04-24 21:40 #4 av: tarotlasse

Jag fick besked om avslag för handikappsbidrag  från FK som man kan ansöka om när  vårdbidraget  avslutas   när man blir myndig och vuxen  Jag blev mycket förvånad när jag läste motiveringen till avslaget. 

För man gav mig rätt i alla punkter men avslog  mina mer kostnader för detta.  

Man medgav att min diagnos gav mer sjukskrivning och mer kortids frånvaro  och för utag av ledighet en normalt. 

Men att detta inte medförde någon merkostnad ekonomiskt vet inte alla på FK att man har karensdagar o lägre ersättning när man är sjuk  och det blir en merkostnad.  

Man godkände  alla läkare besök och alla rehabliterings besök och resor  till dessa besök upp till högkostnads skyddet

Men man godkände inte inkomstförluster för ledighet till alla dessa besök vissa rehab besök och läkarebesök  med heldag  och ytterligare karensdag. 

Man medgav att min medicinering försämrade mina tänder och att det krävdes specialist vård, operationer med nedsövning o  ytterligare karensdagar Men merkostnad   medgav man inte utan lades också in under högkostands skyddet  för  läkarvård. 

Man godkände att jag har höga kostnader för min medicinering  och godkände upp till högkostnads skyddet  men de godkände inte kostnaderna för läkemedel som inte ingår i högkostnads skyddet.  Eftersom det inte var specifierat att det inte fanns ngn ersättnings medicin för dessa läkemedel.

Vilket inte finns enligt min läkare.

Man medgav att jag hade betydligt fler och mycket  längre telefon samtal  en normalt på grund av mina problem med närminnet.   

Men man godkände inte detta som en merkostnad  eftersom det finns abbonemang med fria samtal.  Men ett sådant abonemang är  ju betydligt dyrare en det  abonemang jag har i dag.  Är inte de en merkostnad så vad är då en merkostnad kan man undra. 

Man medgav att mina besvär med när minnet skapade omfattande problem i min vardag.  Men att alla kan glömma i bland så mina merkostnader på grund av mitt när minne problem godkände man inte  för att jag hade fått beviljat tekniska hjälpmedel för minnes hjälp.  

Men omöjligt att detta hjälpmedel  ska påminna mig om nycklar  kläder osv man glömmer på olika platser och får köra tillbaka o hämta.  

Precis som att om jag skulle få en rullstol som tekniskt hjälpmedel så skulle alla problem och merkostnader inte existera längre 

Eller man glömmer varor i butiken när man handlar eller glömmer stänga dörren till frysen. Man medgav att jag hade så stora problem med närminnet  men  medgav inte merkostnaden utan skrev att de bedömde att jag istället behövde särskilt stöd och hjälp i hemmet med en timme i veckan. 

Så i stället för att bevilja mina merkostnader  Så bedömde  man att  jag skulle ha behov av hemtjänst  1 timme i veckan  och vad kostar då det samhället. 

Så hur tusan de tänker på FK  eller om de tänker överhuvud taget ja det vet jag inte.  

Men överklaga beslutet det kommer jag göra  Grrrrrrrrr

Lasse 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.