Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Allmänt

Hur ska jag hantera denna kommentar?

2013-04-24 11:50 #0 av: Sofy

De få gånger som folk får reda på att jag har AS så kläcker de ur sig "Nähe! Det tror jag inte att du har för du är så normal!" men nu har jag ju det och undrar hur jag ska hantera sånt alltså jag känner mig stött när de säger så men jag tror inte att de menar illa eller menar de illa?Funderar

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2013-04-24 11:54 #1 av: kalindas

Normal!?! Finns det ens "normala" människor...

Svara: Normal, självklart är jag normal. Det är väl alla? Du också...


Blir förhoppningsvis en liten pik att de också är "onormala".

Anmäl
2013-04-24 11:59 #2 av: [Moa-]

Nej, de menar inget illa, snarare motsatsen.

Om du kollar på mediabilden av exempelvis AS så visar den en viss bild, och sällan på olika "nivåer" utan det är de som "drabbats" hårdast som visas upp. Detta blir människors referenspunkt om de ej har andra upplevelser att bygga dessa med.

Anmäl
2013-04-24 12:01 #3 av: [Moa-]

kalindas; ja, det finns "normala människor", normaliteten följer normen och statistiken. Däremot så är det inget fel att avvika från densamma, men att säga att det inte finns någon normalitet kommer jag aldrig att förstå.

Människor kan även vara "normala" i vissa aspekter men inte i andra, sedan är det upp till var och en om normalitet är åtråvärt eller ej.

Anmäl
2013-04-24 12:04 #4 av: Sofy

Hm...Sen när några nära kläcker ur sig "Jaha men det förklarar dina konstigheter!" alltså det är sjukt opassande att säga för jag förklarar ju inte för dom hur de beter sig helt konstigt och oetiskt när de gör vissa saker utan ser det som att det är normalt att göra saker annorlunda. Nu  blir det komplicerat när jag börjar tänka på det, haha!

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2013-04-24 12:05 #5 av: Sofy

Glömde såklart skriva vad jag skulle fråga efterYrar, hur ska jag hantera/tänka på saken när de sagt sånt?

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2013-04-24 12:10 #6 av: [Moa-]

Sofy; du har ju en diagnos för att den beskriver dina handlingar som avviker från normen (bland annat), hur kan det vara fel att se denna som en förklaring till de handlingarna?

Nu är du missnöjd oavsett om människor ser din diagnos som förklarande eller "inte noterat "behovet" av den", hur vill du att människor skall reagera?

Det klassiska symtomet för AS är att tolka saker bokstavligt, att detta skett kanske förklaras för vederbörande just av att du har den diagnosen, är detta då fel eller sårande?

Anmäl
2013-04-24 12:27 #7 av: Sofy

Nej självklart inte och jag har inga problem med att folk märker att jag är lite annorlunda, undrar bara hur jag ska hantera när de säger det på det viset då jag inte riktigt kan bestämma om det är illa menat eller ej.Snopen

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2013-04-24 12:37 #8 av: [Moa-]

Sofy; utgå ifrån att ingen menar något illa, den gången någon faktiskt avser att såra dig eller vara elak så tror jag att det kommer att det kommer att vara tydligt. (Givetvis beroende på hur du uppfattar saker.)

Inget av de fall du beskrivit ovan tyder på något sätt enligt mig att någon vill dig illa eller menar något nedlåtande. Utan tvärtom, det första uttrycker att personen inte upplever att du har avvikit från den så kallade "normen" så personen, det andra uttrycker att personen har observerat att du någon gång avvikit från "normen" och att diagnosen förklarar varför du reagerade som du gjorde.

Båda helt utan ont uppsåt. =)

Anmäl
2013-04-24 12:41 #9 av: Sofy

#8 Okej, då är jag i rätt tänkebana.Glad

Medarbetare på Matlust

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.