Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.)

Concerta/Drogtester ?

2013-05-30 01:17 #0 av: tarotlasse

Jag undrar hur många av er som under medicineringen av Concerta/Ritalin fått lämna drogtester under de år ni medicinerat?

Jag fick under utredningen som krav att göra regelbundna drog och alkotester för att få göra ADHD utredningen de ställde även krav på att jag medicinedrade  med Antabus  jag protestera och såg det som förnedrade att jag så många år hållt upp med droger skulle drogtestas. 

Visst tog jag ett glas  då och då ibland men under utredningen så  var det totalt 0 tolerans som gällde men utredningen tog tre år och påpekade i skado effekterna av att käka antabus i 3 år så man släppte det kravet. 

Eftr jag  nu medicienerat i över 5 år  med concerta och jag fått kaos i min vardag  o med med minnet mer en varniligt jag arbetar betydligt mer och orkar inte att få i hop vardagen i gen, Så har missat  betala räkningar jag har missat betala min skatter och jag har glömt lämna momsredovisningar så när jag sökte hjälp av FK så fick jag besked om att jag  behövde annan hjälp och behövde extra hjälp i boende stödet  och hjälp med min ekeonomi . Förra veckan så blev jag kallad till soc för ett bedöning samtal jag var negativ till mötet och när jag kommer det blir jag påhoppad om varför  de  nu skulle hjälpa mig såg det som ett kränkande att ifrågasätta  av mig om hjälp för inget jag själv ansköt om utan dit skickad nästa fråga belv vilka droger  jag går  på nuförtiden eftersom han på soc ansåg att jag var speedad och påverkad av droger. Jag blev mycket förbannad att inte soc kan släppa tag om mina probllem som låg flera år till baka så jag skäller ut honom. 

Social assistenten blev tyst och tog inte upp frågan igen. Men han ville att jag skulle  besöka min läkare för att sjukskriva mig för de ansåg att jag arbetade för mycket . 

Jag gick till läkaren men även socionomen var närvarande o lämnade lite information jag fick 50% sjukskrivning och sedan fick jag direkt ge mig till sjukhusets provtagning för att drog och alkohol testas. 

Drogtestet vet jag kommer bli noll men långtids provet  på alkohol ja där kommer jag inte  att att visa noll utan kommer vara för högt. 

SÅ fick besked att om mit alokhol prov nästa månad  inte är på noll kommer de dra in min Concerta medicinering. 

Hur många har under era år fått lämna dessa tester under åren. 

och ska det inte vara tillåtet att ta ett par glas vin under en helg när man medicinerar med concerta men tidligen inte för det ska enligt reglerna vara 0 tolerans hur många av er skulle klara detta prov med 0 tolerans ? 

Lasse   

Anmäl
2013-05-30 09:38 #1 av: Hera

Det är inget ovanligt att de som har haft/har beroende/missbruk problematik får göra tester och att medicinen ryker om man visar positivt.

Gissar på att det handlar om att även medicinen påverkar lever/njurar och eftersom det är en stark medicin.

Anmäl
2013-05-30 11:37 #2 av: [Blodpudding]

När jag fick concerta så sa läkaren till mig att inte dricka alkohol alls. Jag gjorde så.

Något jag fann lite intressant är att jag googlade just alkohol och concerta nu, och då kom det upp ett svar av dig, där du skrev att din läkare har sagt att man inte ska dricka alkohol och ta concerta, att du fått blackout på två glas vin, och att du känner till folk som hamnar på sjukhus av kombinationen.

Eftersom du har all den informationen, är det inte smartare att låta bli alkohol helt och hållet?

Anmäl
2013-05-30 11:51 #3 av: Beafer

Jag har aldrig haft missbruksproblematik. Min läkare har sagt till mig att det är okej för mig att ta ett glas vin på kvällen om jag vill det. MEN då ska jag inte ta min påfyllning av 18mg vid lunch. Hon sa även att om jag skulle på fest och ville dricka så kunde jag skippa medicinen helt den dagen. Nu dricker inte jag alls. Så för mig är det inget problem.

Anmäl
2013-05-30 14:44 #4 av: Dampmongo

När suget efter lugn blir för starkt så gör/försöker jag göra dessa saker:

1. Meditation och bön. Det hjälper som tusan. 

2. Är jag för "speedad" sätter jag på detta:

http://www.youtube.com/watch?v=-I47eM3ZAWI

och rajvar i köket, vardagsrummet eller i badrummet. Grannarna är snälla.

3. Har sex med min tjej så ofta jag kan. 

Under helgen gör jag allt ovanstående och går på ravefester. Jag dansar i nyktert tillstånd till 4-5 eller 6 till hård tekno och strävar efter att hamna i ett "transtillstånd". 

Jag behöver ingen drog. Det kom jag på för 2 år sedan när jag slutade supa bort mina helger. 

Jag ber den muslimska bönen. i 20-30 min efter att ha avslutat bönen är jag helt jävla "hög" , dvs lugn som om jag gick på ADHD medicin.

Många ADHDare är jävligt sprituella och vidskepliga. I en annan tid eller i ett annat samhälle hade vi inte tvingats till att tuta i oss en massa droger och må så jävla dåligt som många av oss gör eller har gjort. I ett annat samhälle hade kanske vi varit massorna sprituella ledare, schamaner, imamer, präster osv.

Tarotlasse: Spola kröken vettja. Gud har skapat alla mediciner som vi behöver. Dom finns tom i våra svenska skogar. :) Jävlas dom om din Concerta så säger du att Concerta flödar på gatorna och att du kan få tag på det där. Då kommer dom sluta jävlas. Det kommer skrämma dom. 

Anmäl
2013-05-30 15:09 #5 av: [Blodpudding]

#4 Hur skulle det skrämma läkarna?

Anmäl
2013-05-30 15:25 #6 av: Hera

4 knappast att det skrämmer läkarna, det lär bara få dom att absolut inte skriva ut och att välja att göra återkommande drogtester!! Väldigt dåligt råd!

Anmäl
2013-05-30 17:25 #7 av: Dampmongo

Blodpudding: Har jag förstått det lasse skriver så har han slutat ta droger men dricker emellanåt. Att vägra en fd missbrukare med Asbergare, ADHD mm medicin bara för att han dricker ibland är fel. Det är bättre att man har koll på hans drickande istället. Går det så långt att dom drar in medicinen bara för att han festar till nån gång ibland så tycker jag att han ska hota med självmedicinering. Han kan hota med köp av amfetamin på gatan och sedan gå till media. 

Det lär skrämma läkarna och alla runtomkring. Frågan är bara hur ofta Lasse dricker. När jag skriver detta utgår jag från att Lasse bara tar 5-7 starka och nån shots på helgen. 

Hera: Dom återkommande drogtesterna verkar ju aldrig ha tagit slut i Lasses fall. 

Hur ofta dricker du Lasse? 

Mitt bästa råd, vilket framgår av mitt inlägg, är att skita i alkoholen helt och hållet. En vidrigare drog får man ju leta efter. 

Anmäl
2013-05-30 17:31 #8 av: Hera

#7 Nej, och uppenbarligen är det inget han vill fortsätt med. Så därför var ditt råd förkastligt. Hot fungerar aldrig bra.

Anmäl
2013-05-30 17:53 #9 av: Dampmongo

Det förstod inte jag. Vad som är förkastligt i Lasses fall är att läkare och soc hotar med att dra in den sjukes medicin om han inte först blir frisk från en annan sjukdom. Jag är ingen expert på området men har väldigt svårt att ta till mig läkarens och soc hot.  

Jag tror inte att en person i Lasses sits skulle dricka mindre om hans ADHD medicin drogs in. Jag tror också att personen skulle bli mer benägen att gå ut på gatan på jakt efter ADHD mediciner eller amfetamin.  

Ökar man en ADHDares chanser att sluta dricka om man drar in hens medicin? Jag tror inte det. Tvärtom. 

Så mitt råd om hot står fast. Tror läkare och socionomer att det kan bli bra med hot så kan jag också göra det. Anmäl
2013-05-30 19:49 #10 av: Erikastrandberg


Det ska inte vara några problem att dricka med den typen av medicin, så länge man inte tar medicinen den dagen man ska dricka. Jag tycker inte heller att man ska behöva bli nykterist för att man äter mediciner. NAturligtvis är det jättebra om man känner att man vill det, men jag ska väl kunna leva ett liv som alla andra, är det inte det medicinen är till för? En släkting till mig har ätit den medicinen, han har varit missbrukare och måste också gå på tester, så jag tror att det är standard om man haft missbruk. Anledningen till att dem även kollar alkohol på dig är för att om du haft ett missbruk tidigare, oavsett missbruk, har du lättare för att utveckla ett nytt missbruk och jag tror inte att läkare vill riskera att du missbrukar alkohol i samband med tabletterna.

Anmäl
2013-05-30 20:41 #11 av: Hera

9 sådana råd borde inte tillåtas på sajten.

Anmäl
2013-05-30 21:49 #12 av: Dampmongo

11 Varför inte? 

Vad tycker du om att Lasses medicin dras in om han inte lyckas bli helnykterist? 

Vad tycker du om läkaren och soc hot ?


Anmäl
2013-05-31 06:08 #13 av: Hera

Jag anser att det är ett bra krav. Alkohol för inget gott med sig, och TS skriver själv att han druckit för mycket.

Medicinen torde vara viktigare än alkoholen. Är den inte det är det dags att ta tag  det först.


Anmäl
2013-05-31 13:36 #14 av: Dampmongo

Jag håller verkligen med dig Hera. Jag är ett levande bevis på att alkoholen inte för nåt gott med sig. Det var när jag slutade supa under helgerna (nåt jag gjort sedan 15 års ålder) som jag hittade mig själv. 

Jag utgick från följande när jag skrev att TS skulel hota:

"och ska det inte vara tillåtet att ta ett par glas vin under en helg när man medicinerar med concerta men tidligen inte för det ska enligt reglerna vara 0 tolerans hur många av er skulle klara detta prov med 0 tolerans ?"

Jag tar nog också tillbaka mitt råd. Jag tror inte soc. och läkaren skulle hota med att dra in Lasses medicin bara för att jävlas. Det finns nog andra anledningar. 

Ja, medicinen är viktigare än att få dricka sig berusad. Utan tvekan. 

Anmäl
2013-05-31 14:55 #15 av: flis

Medicinen är viktig men om man inte har alkoholproblem och vill ta ett glas vin kan man skippa tabletten den dagen enligt min läkare. 

När jag är väldigt ångestfylld tar jag hellre 1-2 glas vin istället för Sobril för att jag tror att tabletten har fler biverkningar.


 

Anmäl
2013-05-31 22:50 #16 av: tarotlasse

Ja min dryckesvanor gick drastiskt ner när jag började med conscerta och har under fler år haft en väldigt låg konsumtion av alkohol. Det har varit sällsynt att jag druckit alkohol på en vardag. och inte har blivit så mycket på helger heller 

Men när jag nu senaste året arbetat heltid så har jag inte orkat med och min sömn blivit sämre igen.

Så de senaste 2 månaderna har jag sövt mig med vin o tabletter för att överhuvudtaget få ngn sömn men ingen alkohol  under veckorn men bara under helgerna. 

Och det har blivit för mycket  en vin box fre-sönd   men enda dagrna jag kunnat sova i veckan, 

När jag var hos soc på samtal så hade jag varit helt nykter en hel vecka men då inte sovit på 3 dygn och glömt min concerta på morgonen o då blir jag fruktansvärd speedad men då bedömde soc att jag var påverkad så när jag inte var det ja då satte man i gång en utredning,  Men säkerligen ligger det mycket att jag tidigare i livet har haft missbruks problem som att man tittar lite extra på mig men första gången på 5 år jag blir drog o alko testad. 

Lasse 


Anmäl
2013-06-01 15:03 #17 av: flis

Det är ju vanligt att vi som har funktionsproblem självmedicinerar. Det är självklart inte bra men det vet vi redan utan att någon knäpper oss på näsan. Men det är lättare att ifrågasätta alkohol än all medicin som skrivs ut. Sömnbrist är slitsamt isynnerhet om man måste upp och jobba. Hoppas du får någon rätsida på ditt problem.

Anmäl
2013-06-03 14:50 #18 av: Dampmongo

Tarotlasse: Usch vad trist, sömnlöshet är tortyr. Tror du att du kan få ordning på sömnen nu när du är sjukskriven? Hur blir det med concertan? Terapi kan ju också vara ett bra alternativ. Du verkar vara en väldigt social och bildad herre som säkerligen skulle tillföra mycket i grupp. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.