Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Olika former av autism

AS hos kvinnor

2013-07-23 12:59 #0 av: Zolah

Jag kände mig väldigt träffad av mycket som skrevs där, till den nivå jag tyckte det var obehagligt. En del saker jag inte ens tänkt på kanske är 'annorlunda', det är många gånger jag inte kunnat förklara varför vissa saker är så fruktansvärt jobbiga medans andra är 'lätta'.

Detta är en kvinna som har AS, samt har ett barn med AS som har framställt detta. Hon har även läst upp sig på det och har nu sammanfattat det åt andra, dock är hon inte utbildad psykolog. Men det är ändå mycket intressant att läsa/höra.

OBS - Är på engelska

Anmäl
2013-07-23 17:08 #1 av: nlinds

Jag kände igen mig i varje mening.. jag har inte fått diagnosen Aspberger, men de få vännerna jag har säger "du verkar ha aspberger light eller något" .. Gjorde ett test på nätet här om veckan psykologi.nu eller vad det hette, och visade att jag hade Aspberger, tror jag får ta tummen ur röven och ringa läkaren... nu.

Anmäl
2013-07-23 17:10 #2 av: Zolah

Det är nog bäst, menar... utredningar är inte snabba saker. verkligen inte snabba ._.

Anmäl
2013-07-23 17:12 #3 av: nlinds

Jag har hört det .. Hur lång tid brukar det ta ? Har inte tålamod till saker heller..

Anmäl
2013-07-23 17:16 #4 av: Zolah

Tja, för min fästman så har han nog väntat runt ett år nu.

så bättre sätta stenen i rullning än att låta bli

Anmäl
2013-07-23 17:32 #5 av: nlinds

Oj......

De svarade inte ens i telefonen. Arg

Anmäl
2013-07-24 07:35 #6 av: Rundgång

Jag tror det är viktigt att försöka se diagnositredningar som något som pågår i bakgrunden ( om man är vuxen alltså) Det kan ta väldigt lång tid att få rn utredning, att dessutom få riktiga tester som går igenom kognitiva förmågor verkar nästintill exklusivt. Sen om man får en diagnos verkar det ta tid att identifiera rätt stöd. Tänk på att våra experter alltid är människor med sina favoritperspektiv. Någon stans i kedjan från första kontakten till olika " behandlare" kommer man att stöta på människor med olika åsikter om hur sånt här ska skötas. Landsting och kommun har olika delar av ansvar och regler att följa. Osv. Så - det kan ta väldigt lång tid innan en utredning leder till konkret hjälp som man behöver. Man kan få börja om flera gånger. Det kan också innebära att man själv behöver gå till nya instanser för att andra har fastnat i någon process osv. I grunden finns det för få personer med rätt specialutbildning i landet och därför blir det ett övertryck på de instanser som tar emot människor med NPF.

Om man lever i ett samhälle som ser ut så- hur ta sig fram?
Jag tycker man ska försöka undvikta att hoppas för mycket på en diagnos som räddningen. Jag har träffat på många som blir så besvikna när de äntligen fått en diagnos att det ändå finns så lite stöd tillgängligt.
Diagnosen ger tillträde till kortare introduktioner på Habiliteringen men dessa är utspridda på endagsevent över året och blir ofta inställda osv. Psykologer, specialterapeuter mfl finns bokstavligen tillgängliga ett par timmar på ett år. I många fall är det vad man har till sitt förfogande.

Så vad vill jag ha sagt? Klart man ska satsa på att försöka bli utredd. Men se till att inte ha för höga förväntningar på vad det ger.

Anmäl
2013-09-03 22:09 #7 av: MinFristad

Beror helt på hur gammal du är, hur "bråttom" det är och vem du är. 

Jag hade turen att få en remiss via BUP när jag gick i nian, min utredning tog upp nästan hela mitt sommarlov, men lagom till gymnasiet hade jag min diagnos. 

Nu har dom dock råkat förstöra cd-skivan med min journal på, så den går inte att få ut på nåt sätt, så jag har INGA bevis att lämna till försäkringskassan, arbetsförmedlingen o.s.v. 

KOPIERA DIN JOURNAL NÄR DU FÅR DEN I HANDEN!!!

Anmäl
2013-09-03 22:14 #8 av: Zolah

Gud vad hemskt, är inte sådant man kan anmäla? Jag vet att då dom slarvade och blev försenade i mina ärenden så fick dom mycket brådis då dom skulle bli skade skyldiga

Anmäl
2013-09-04 12:51 #9 av: Hera

7 du har rätt att få dina journaler när du vill.

Anmäl
2013-09-04 21:11 #10 av: MinFristad

#9 visst har jag rätt till dom, men dom FINNS inte längre. Dom låg på en cdskiva som har gått sönder.

Anmäl
2013-09-04 21:32 #11 av: Hera

Har aldrig hört talas om att journaler finns på cd. De ligger i datorer i vanliga fall, och ibland som papper.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.