Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Off topic - [OT]

Var till tandläkaren

2013-08-13 16:30 #0 av: Zaphix

Jag har idag trotsat min tandläkarfobi och varit till tandläkaren!

Haft tandvärk sedan april, alvedon hjälper inte längre och tradolanen och citodonen är slut, blev tvungen att gå dit. Insåg väl att en läkare inte skulle skriva ut tradolan för tandvärk istället för att patienten ska gå till tandläkaren.

Tryckte i mig rejält med theralene, enda lugnande jag hade hemma, och åkte dit. Hade gett noga instruktioner till tandläkaren innan vad han fick och inte fick göra när jag var där.

Theralenen hjälpte väl inte annat än att den iaf bedövade tungan lite dock.

Visade sig att jag blev tvungen att rotfylla eller att dra tanden, stor hål. Mitt svar blev "Glöm att du skulle få dra en tand på mig, inte en chans. Rotfyll.".

Kom dock några tårar när jag fick reda på att det krävdes tre besök.

Tandläkaren trodde bedövningen var det jobbigaste, men jag sa att den var inga problem alls, att jag var mer rädd för att sitta i stolen än sprutan. Så bedövningen gick bra, trots att de gav mig tre sprutor.

Själva borrandet var värre, låg och skakade, grät, blundade och kunde inte andas. Men jag fick ingen panikattack fullt ut, hade jag fått det hade jag inte kunnat vara kvar.

Jag klarade det!

Men tandläkaren tyckte att jag skulle begära sedering eller lustgas sedan. Måste boka tid för det snarast, flyttar typ 80 mil söderut på lördag, så kan tyvärr inte göra det på samma ställe.

Otroligt stolt över mig själv att jag klarade det, men för att klara det igen kommer de behöva knocka mig rejält.

Behövde dock inte göra det jag är som mest rädd för, själva undersökningen av alla tänder.

Första tandläkarbesöket på i alla fall 7 år är avklarat.

Ville skriva ett inlägg om det då jag vet att några här har samma fobi som jag.

Anmäl
2013-08-13 19:32 #1 av: tarotlasse

Starkt jobbat och en riktigt prestation du gjort. 

För ngn som inte vet vad handlar om kan aldrig föreställa sig. 

Hur stor denna  prestation är. 

Lasse  

Anmäl
2013-08-13 19:45 #2 av: Hayabusa_


Starkt jobbat!!!!

 

Fy jag älskar skräckfilm etc men den läsningen gav mig kalla kårar!

För att citera dig: "Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."  Sånt kan man göra lite till vardags.... Men tandläkare....Det är det värstaKämpar

 

 

Anmäl
2013-08-13 20:59 #3 av: Zaphix

Tack!

Idag dödade jag en varulv, utan tvekan.

Det hjälpte att jag sa innan borrningen att det var konstigt att jag var så otroligt rädd för tandläkaren när jag tycker det är så spännande och intressant att vara med hästen till tandläkaren. Ändå är det inte riktigt samma finlir där.. ;)

För efteråt och emellan så pratade jag och sköterskan häst då hon hade haft egna förut. Och är det något som kan lugna och distrahera mig lite är det just hästprat.

I övrigt är jag en sån som alltid måste fälla ironiska eller/och skämtsamma kommentarer så fort tillfälle ges, vilket är jämt och ständigt. Så även om jag ligger och gråter fäller jag per automatik kommentarer som folk skrattar åt, kan inte låta ett tillfälle gå förbi, nåt tvångsmässigt nästar.

Och det hjälper ändå lite när folk runt omkring ler lite.

Anmäl
2013-08-13 21:13 #4 av: Raventear

Fan vad du är AWESOME! *Ryggdunk*

Starkt jobbat av dig att sätta din hälsa i första rummet och möta dina demoner!

Jag själv gick till tandläkaren för första gången på sex år i våras. Jag hade tyvärr inga theralen eller liknande, men jag lovade mig själv att jag skulle få ta en liten omväg förbi systembolaget på vägen hem, och belöna mig själv med en len och fin Tullamore Dew istället.

Självklart besannades en av mina värsta farhågor och jag tappade kontrollen över min Tourettes när han satte igång att borra, så stackaren satte borren i tandköttet på mig när jag råkade kasta med huvudet :( Tror att tandläkaren blev mer skärrad än jag.

Men men, hålet blev lagat och whiskyn var god. Vad mer kan en begära? :)

Anmäl
2013-08-13 21:54 #5 av: Zaphix

#4: Hade starka funderingar på att supa mig stenpackad, men insåg väl att tandläkaren inte skulle vilja behandla mig då. ;)

Bättre att som dig ha det som belöning efteråt.

Väldigt modigt av dig att våga gå dit också, starkt gjort! :)

Verkligen inte rätt tillfälle för tics i tandläkarstolen.. Hoppas det inte blev allt för mycket ett blodbad iaf.

Anmäl
2013-08-13 22:36 #6 av: tarotlasse

När jag ringde pratade med recptionen och  talade om för mig att inte tandläkaren skrev ut ngt lugnande innan hon träffat mig personligen. 

Så sa jag att då kunde de avboka tiden för jag skulle aldrig dyka upp. Nu sa dom att de inte tänkte stryka tiden utan att hålla tiden öppen för mig om jag ändrade mig. 

Så sa jag på skämt att då får jag dra i mig en flaska Whiskey innan. 

Då sa hon i receptionen inga problem bara du kan stå på benen och inte är otrevlig så är du välkommen även om du är skit packad.

Nu fick jag ju 2 Sobril av min läkare motagning men kunde lika gärna druckit ett glas morotsjuice för inte  tusan hjälpte Sobrilen.

Hade varit mycket effektivare med en flaska whiskey.

När man senare  skullle borra ja då sövde man mig i stället.  

För några år sedan så träffade jag en jätte trevlig kvinna  på nätet hon var väldigt intreserad av mitt mediala arbete och vi pratade och chattade jätte mycket. 

Efter ett tag så  blev det en date och vi träffades på en resturang vi åt gott drack gott och skrattade o hade jätte trevligt hon var hur goo o fin som helst. 

När vi beslutade att gå o fortsätta kvällen ngn annanstans  så envisades hon med att ta notan o sa att hon hade ett fett representations konto o skrattade. 

Jag frågade då vad hon arbetade med hon svarade att hon var  specialist tandläkare.

Då var det förstört jag reste mig och gick hon ringde mig o  mailade mig  i flera veckor men jag svarade aldrig henne.

Så illa och så korkat har jag nog aldrig burit mig  åt mot ngn kvinna tidigare. 

Men jag blev skräckslagen när hon berättade att hon var tandläkare. 

Jag Har många gånger ångart att jag bar mig så illa åt för hon var så jäkla goo o trevlig och vi hade samma tokiga humor o så många skratt under kvällen tills hon sa att hon var tandläkare.  

Var absolut en av de trevligaste daterna jag varit med om och var absolut inget fel på henne.

Var min tandläkare skräck o jag som fick panik som förstörde alltihop.

Lasse 

Anmäl
2013-08-13 22:43 #7 av: Zaphix

#6: Fast ärligt, jag förstår dig helt och hållet.

Skulle jag dejta någon och hen sa att hen var en tandläkare hade jag automatiskt förlorat intresset helt. Skulle inte våga le med öppen mun i rädsla för att hen skulle inspektera och bedöma mig. Och att hångla med en tandläkare.. Näe, hellre en som nyss ätit lappskojs. (är vegetarian)

Anmäl
2013-08-15 02:02 #8 av: Praefatio

Åhh, vad du var duktig! Jag delar din tandläkarskräck och har lite panik just nu eftersom jag inser att jag verkligen, verkligen borde gå till tandläkaren och få alla småhål lagade innan det blir så oerhört mycket värre.

För mig är det både bedövning och borr som är det värsta. Jag gråter också när jag ligger i den där förbannade stolen... Hade tandställning som vuxen och det var en baggis att gå dit och ändra den någon gång i kvartalet... tills de behövde slipa bort limmet från tänderna när ett fäste hade lossnat ibland. Det låter precis likadant som när de borrar och jag var alltid helt övertygad om att de skulle slipa bort all emalj. Grät då också.

Nej, usch. Tänk om de bara kunde söva ner en, dra ut alla tänderna, ersätta dem med något slags låtsaständer som aldrig kunde få hål eller tandsten, och väcka en efter några dagar när smärtan hade försvunnit... Hade gjort det. Lätt.

Anmäl
2013-08-16 19:18 #9 av: Hayabusa_


Hahaha jag dejtade en tandsköterska ett par ggr... Störde mig hårt på

det och borstade febrilt:) Men det var inget att ha så jag drog vidare "puuh". Träffade min fru som helt saknar rädslor och pressar mig att gå emot mina. Men tandläkaren.... Där behöver hon inte ens komentera eller ge råd! Min bara min huvudvärk

Anmäl
2013-08-16 20:00 #10 av: Zaphix

#8: Bedövningen är det lättaste, det kommer ju i alla fall något positivt av det direkt. Posititiv förstärkning gillar ju jag. ;)

Jag vill nog ha mina tänder kvar, men önskar gärna att det fanns vaccin mot karies.

#9: Häftigt att du klarade flera dejter! Imponerad. ;)

Anmäl
2013-08-17 20:52 #11 av: tarotlasse

#10  

Det är inte smärtan jag är rädd för och oavsett bedövning eller inte så är jag rädd.

Gå till läkaren har jag inga problem alls med oavsett att jag vet att det vissa gånger kan bli ett smärtsamt besök. 

Var och tappade mitt knä en gång i veckan och det var absolut inget beahgligt när de körde ner nålen i knäleden o tömmde det  på vätska.

Det bekommer mig inte alls på samma sätt  och skapar varken rädsla eller ångest hos mig.  Men att gå till tandläkaren nej det funkar helt enkelt inte börjar kallsvettas skaka o får en så stor ångest att tårarna rinner ner för kinderna. 

Jag vet att det inte är ngt farligt och att det finns bedövning o är så gott som smärtfritt i dag. 

Men det hjälper inte att jag vet detta. 

Jag kan helt enkelt inte hjälpa att jag blir så fruktansvärt rädd för tandläkaren o får denna panik. 

Lasse 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.