Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

medicinering!

2013-08-14 20:58 #0 av: Liselottejohansson

hejsan!

Jag är helt ny här och helt ny med min diagnos, ADHD.
Jag inväntar tid till en läkare för att få medicin. Är det någon medicin man brukar få i början? Och hur är biverkningar? är livräääääädddd för dom :(

Anmäl
2013-08-15 16:15 #1 av: Zolah

Jag tror det är olika från vad din läkare bedömmer du behöver, jag fick concerta som jag sedan fick prova olika doser tills det blev rätt.

Det finns biverkningar men det är mycket olika om man får dem eller ej, du behöver inte vara orolig för dom kommer att hålla koll på dig ordentligt i början. Så var lugn :)

Anmäl
2013-08-15 22:58 #2 av: tarotlasse

Släpp dina rädslor för annars får du vara rädd för precis allt du stoppar i dig för även rent vatten kan ge biverkningar på vår kropp. 

Allt du stoppar i dig från köttbullar, sallad, vatten och läkemedel kan ge biverkningar men de behöver inte göra det. 

Det är väldigt individuellt från person till person en del reagerar på ett läkemedel andra gör det inte.

Jag fick Concerta mot min ADHD och är nog den vanligaste medicneringen jag fick inga biverkningar av den förutom de första veckorna då jag fick huvudvärk men det släppte rätt så snabbt. 

Andra får jätte mycket biverkningar av samma medicinering så väldigt olika från person till person så går inte säga att hur man reagerar på ett  preparat innan man provat det. 

När det gäller Concerta så börjar man med en väldigt låg dos för att höja den efter hand. 

Dels för att minimera detta med biverkningarna och för att  hitta vilken dos som är rätt för dig för så olika från person till person innan man hittar rätt dos. 

Jag fick ett antideprsivt läkemedel för flera år sedan och jag fick så ont i kroppen  och mina leder att jag inte ens  kunde ta mig ur sängen själv utan behövde hjälp för att ta mig ur sängen. 

När jag ringde sjukvårds upplysningen tyckte man det var mycket märkligt och ville inte sätta detta samman med medicineringen. 

Men visade sig att detta var en biverkning som drabbade mindre en på miljonen så det vore troligare att jag fått 7 rätt på lotto en att jag fått denna biverkning.

Jag har aldrig fått 7 rätt på lotto men denna jäkla biverkning den fick jag men som sagt vad har jag inte fått ngn biverkning av min ADHD medicinering så släpp din oro. 

För du oroar dig för ngt som aldrig behöver uppstå och då har du oroat dig och mått dåligt helt i onödan. 

Lasse     

Anmäl
2013-08-15 23:26 #3 av: Zaphix

Inte fått någon betydande biverkning av medicin, ingen som inte gör det värt att ta den.

Fick välja mellan att prova ritalin och concerta, valde concerta, nu äter jag båda..

Anmäl
2013-08-16 00:49 #4 av: Jebie

Hej! Som skrivits här ovan, biverkningar är ju väldigt individuellt, liksom effekt av medicinering. Har man stora problem kan det vara värt att prova medicin...

Jag har ADD och har nyligen börjat m concerta, äter just nu 36 mg på morgonen, men ska nog höja v nästa läkarbesök om puls/blodtryck är ok. Biverkning för mig: något förhöjt blodtryck, lite ont i magen vid lunch de första dagarna om jag åt så stora portioner som jag gjorde innan medicinering. Jag äter alltid i samband m medicinen, typ en banan eller yoghurt räcker. Annars inget jobbigt hittills. Har mått bra och tycker nog att man får lite mer energi men är fortfarande trött vid 17-18-tiden så att jag kan somna. Tyvärr ingen direkt effekt på koncentration/stresskänslan än med 36mg dos. Dock ej lika nedstämd som innan, på nåt sätt känns svårigheter och motgångar inte lika överväldigande nu som innan medicin :-).
Lycka till med allt.

Anmäl
2013-08-16 07:34 #5 av: [zorn]

Hej! Ny här och har läst vad som skrivits. Känner SÅ mycket igen mig. Har fått ritalin i 6 mån nu och mår väldigt bra. Har en dos på 200 mg per dag och det anses nu alldeles för högt. En läkare säger att en normal dos är under 100 mg. Jag har vant mig vid denna dos och jag har fått ordning på flera saker som jag förut inte orkat ta tag i. Känner ett par st som fått halverad dos på en gång så jag är ganska orolig.

Anmäl
2013-08-16 19:32 #6 av: Hayabusa_


Jag har haft lite bekymmer med biverkningar. Det är absolut inget att oroa sig för. Jag har reagerat hårt på det verksamma ämnet och det fantastiska med cs är att det bara är att avbryta och biverkarna försvinner dem med (om man nu skulle må dåligt). Vi provade med concerta och sedan ritalin. I mitt fall så var det bara att inse att när potent dos uppnåtts så hade jag för mycket dåligt mående för att villa fortsätta.  Inget att frukta, och jag skulle göra det igen och igen om det fanns chans att det skulle fungera. Några timmar obehag i värsta fall kan det ju vara värt om man söker en lösning på problemet?Glad

Nu har jag fått metamina och det ska vara mindre bekymmer tror min läkare för min del. Tilläggas bör är att jag har GAD. Fungerar det blir jag glad! Om inte.... Livet går vidare och man får hitta andra lösningar!

Anmäl
2013-08-17 12:09 #7 av: BosseBo

Hej!

Jag har nyss fått diagnosen ADD och ska i slutet av augusti få börja sätta in medicin. Läkaren jag träffade sa att de brukade börja med Conserta så det är det jag ska börja med att prova. Jag är också orolig för biverkningarna! Känns som att det kan bli en lång process, men hoppas det kommer vara värt det ;)

Lycka till med medicineringen, vore intressant att höra hur det går framöver :)

Anmäl
2013-08-17 19:09 #8 av: kundvagnsgnu

Håll ut! 
Det blir bra!
Jag hade det sjukt trassligt när jag skulle börja käka koncentrationshöjande och tror jag testade 4 sorters olika piller innan jag fick stratthera, som jag haft sen dess och anser funkar bra! 

Kan inte komma ihåg att jag hade några allvarliga biverkningar med någon av medicinerna! 

Anmäl
2013-08-20 13:53 #9 av: Hera

Jag är en av dom som slutade med concerta för att jag mådde fruktansvärt dåligt av dom.

Ständig huvudvärk, illamående varje kväll och depression.
För mig var det inte värt att försöka "vänta ut" biverkningarna.
Det var ett helvete.

Valde att inte testa fler sorter efter det, anser inte att jag inte kan leva utan. Men skulle du känna efter ett tag att det itne fungerar så finns det ju fler att prova.

Anmäl
2013-08-20 18:06 #10 av: sudniF


Bara en liten fråga till er som får prova medicin och olika medicin och där dom verklgien försöker att hjälpa er, hur fasen bär ni er åt?

Hur gör ni för att få hjälp och att ja..

Hur?

Anmäl
2013-08-20 18:47 #11 av: tarotlasse

# 10 Det är nog väldigt individuellt från person till person och från läkare till specialist läkare. 

Det är enbart specialist läkare inom psykiatrin som får skriva ut  t.ex Concerta, Ritalin. Metamina och några till. 

Så en vanlig läkare brukar då först prova andra mediciner för de får inte skriva ut tidigare nämda mediciner. 

Så då måste man gå till specialist läkare förr var det enbart ett fåtal läkare som fick skriva ut ADHD medicin.  för  10 år sedan fanns det bara en enda läkare i Helsingborg som fick skriva ut ADHD medicin  i dag får alla inom psykvården skriva ut den men inte i den övriga vården.

 Men Beror även på om man har annan medicinering som  inte funkar i hop med ADHD medicinering så får man bedömma vilken medicinering som är viktigast. 

Sedan så beror det väldigt mycket på personen själv för personer med högt blodtryck och hjärtproblem blir inte alltid godkända för medicinering. 

Utan krävs väldigt noga läkare kontroller innan man blir godkänd tidigare så skrev man inte heller ut ADHD medicin om man hade ett tidigare missbruk bakom sig. 

Har man det i dag är det också väldigt många kontroller innan man blir godkänd för medicineringen. 

Men så olika hur läkaren bedömmer det. 

Jag själv fick totalt nej  till ADHD medicinering när jag fick min diagnos  ADHD dels har jag ett väldigt högt blodtryck som jag medicinerar för och dels har jag missbruks problem i bakgrunden. 

Jag var även svartlistad  på apoteket och sjukvården för beroendeframkallande medicin  på grund av missbruk.

Men man bedömde att min ADHD var så grav att jag trots detta borde medicineras med ADHD medicin. 

Då fick  jag gå på dels ständiga drog och alkotester under ett år plus att jag var tvungen att medicinera med Antabus under det året för att bli godkänd för att medicneras med Concerta.

Efter detta år och även i dag får jag gå på ständiga hälsoundersökningar för att hålla koll på mitt blodtryck.  En så länge så har inte mitt blodtryck påverkats av Concertan även om jag har en rätt så hög dosering. 

Jag kan även även bli drog och alkotestad när som helst och få min medicinering indragen om det visar sig jag missbrukat eller druckit alkohol. 

Men ngt alla som medicinerar med ADHD medicinering kan bli enligt regelerna så det gälle rinte enbart tidigare missbrukare. 

Jag har under 5 år aldrig blivit testad fören i våras och då visade blodprovet att jag hade ett en måttlig konsumtion av alkhol det senaste 3 månaderna. 

Vilket blev ett jäkla liv  även om inte provet visade på en överkonsumtion för enligt reglerna så är det noll tolerans av alkohol om man medicinerar med ADHD medicin. 

Så för att inte få min medicnering med Concerta indragen så fick jag lämna regelbundna alkoprov.  Läste om provet  i Läkemedelsverkets papper att det krävdes  ett intag  av minst 75 cl vin för att det skulle ge utslag på ett sådant här långtids test. 

Men det var helt felaktigt  jag drack 2st  33 cl starköl när min son tog studenten och det gjorde utslag 3 veckor efteråt på den sista testen.

Men man  såg det som så lågt att det bestämde att det var ok. 

Så  jag fick fortsätta med min medicinering men som sagt vad så kan det göra en sådan test precis när som helst på vem som helst och då dra in på ADHD medicineringen.

Jag pratade med en kvinna i min ålder som har diagnosen ADHD och har aldrig tagit några droger eller druckit ngn alkohol  under hela sitt liv. Men fick lämna både drogtest och alkotest och tyckte detta var fruktansvärt förnedrande.   

Så det är väldigt hårda krav när det gäller de narkotika klassade  medicinerna för ADHD.

Men  som sagt vad  det är så olika från landsting och läkare till läkare hur man gör med medicinering. 

Lasse   

Anmäl
2013-08-20 18:54 #12 av: tarotlasse

# 10 Det är nog väldigt individuellt från person till person och från läkare till specialist läkare. 

Det är enbart specialist läkare inom psykiatrin som får skriva ut  t.ex Concerta, Ritalin. Metamina och några till. 

Så en vanlig läkare brukar då först prova andra mediciner för de får inte skriva ut tidigare nämda mediciner. 

Så då måste man gå till specialist läkare förr var det enbart ett fåtal läkare som fick skriva ut ADHD medicin.  för  10 år sedan fanns det bara en enda läkare i Helsingborg som fick skriva ut ADHD medicin  i dag får alla inom psykvården skriva ut den men inte i den övriga vården.

 Men Beror även på om man har annan medicinering som  inte funkar i hop med ADHD medicinering så får man bedömma vilken medicinering som är viktigast. 

Sedan så beror det väldigt mycket på personen själv för personer med högt blodtryck och hjärtproblem blir inte alltid godkända för medicinering. 

Utan krävs väldigt noga läkare kontroller innan man blir godkänd tidigare så skrev man inte heller ut ADHD medicin om man hade ett tidigare missbruk bakom sig. 

Har man det i dag är det också väldigt många kontroller innan man blir godkänd för medicineringen. 

Men så olika hur läkaren bedömmer det. 

Jag själv fick totalt nej  till ADHD medicinering när jag fick min diagnos  ADHD dels har jag ett väldigt högt blodtryck som jag medicinerar för och dels har jag missbruks problem i bakgrunden. 

Jag var även svartlistad  på apoteket och sjukvården för beroendeframkallande medicin  på grund av missbruk.

Men man bedömde att min ADHD var så grav att jag trots detta borde medicineras med ADHD medicin. 

Då fick  jag gå på dels ständiga drog och alkotester under ett år plus att jag var tvungen att medicinera med Antabus under det året för att bli godkänd för att medicneras med Concerta.

Efter detta år och även i dag får jag gå på ständiga hälsoundersökningar för att hålla koll på mitt blodtryck.  En så länge så har inte mitt blodtryck påverkats av Concertan även om jag har en rätt så hög dosering. 

Jag kan även även bli drog och alkotestad när som helst och få min medicinering indragen om det visar sig jag missbrukat eller druckit alkohol. 

Men ngt alla som medicinerar med ADHD medicinering kan bli enligt regelerna så det gälle rinte enbart tidigare missbrukare. 

Jag har under 5 år aldrig blivit testad fören i våras och då visade blodprovet att jag hade ett en måttlig konsumtion av alkhol det senaste 3 månaderna. 

Vilket blev ett jäkla liv  även om inte provet visade på en överkonsumtion för enligt reglerna så är det noll tolerans av alkohol om man medicinerar med ADHD medicin. 

Så för att inte få min medicnering med Concerta indragen så fick jag lämna regelbundna alkoprov.  Läste om provet  i Läkemedelsverkets papper att det krävdes  ett intag  av minst 75 cl vin för att det skulle ge utslag på ett sådant här långtids test. 

Men det var helt felaktigt  jag drack 2st  33 cl starköl när min son tog studenten och det gjorde utslag 3 veckor efteråt på den sista testen.

Men man  såg det som så lågt att det bestämde att det var ok. 

Så  jag fick fortsätta med min medicinering men som sagt vad så kan det göra en sådan test precis när som helst på vem som helst och då dra in på ADHD medicineringen.

Jag pratade med en kvinna i min ålder som har diagnosen ADHD och har aldrig tagit några droger eller druckit ngn alkohol  under hela sitt liv. Men fick lämna både drogtest och alkotest och tyckte detta var fruktansvärt förnedrande.   

Så det är väldigt hårda krav när det gäller de narkotika klassade  medicinerna för ADHD.

Men  som sagt vad  det är så olika från landsting och läkare till läkare hur man gör med medicinering. 

Jag fick huvud värk de första veckorna jag fick Concertan men det gick över sedan har jag inte haft några biverkningar alls av medicineringen. 

Lasse   

Anmäl
2013-08-20 23:24 #13 av: kundvagnsgnu

#10 
Jag bar mig inte åt nåt speciellt... Det var på bup och både folk från skolan och min mor låg på rätt mycket, så det var väl bara för bup att fortsätta tills de hittade en som funkade för mig.
Det var ju en ganska lång process...

Har du inte fått bra hjälp?

Anmäl
2013-08-21 07:09 #14 av: Zaphix

Inte svårare än att de tyckte jag behövde medicin och frågade om jag ville äta, sedan provade vi oss fram. Tog ett par år tills rätt dos var inställd dock.

Anmäl
2013-08-21 10:53 #15 av: tearsandrain

det verkar som att de flesta börjar med  Concerta, eller missuppfattar jag? 
Jag började med Ritalin och det har haft jättebra effekt på mig. Äter 60mg om dagen. 


Anmäl
2013-08-21 12:54 #16 av: Praefatio

Jag började faktiskt med Strattera. Fick sjukt mycket ångest av den och slutade själv efter någon vecka, har flera ångestsyndrom sedan tidigare men det här var på en helt ny nivå. Precis som med concerta/ritalin så försvann biverkningarna direkt när jag slutade ta tabletterna så det var ingenting att oroa sig för!

Vården har minst sagt krånglat med mig de senaste sex åren, har fått träffa specialistläkare vid två tillfällen på sex år trots påtryckningar från alla möjliga håll, bland annat funktionsnedsättningsenheten på soc. Nu ska jag förhoppningsvis få träffa en specialistläkare inom hyfsat snar framtid (om inte annat börjar det väl brinna lite i baken på dem när vi anmäler den till patientnämnden...) och då ska jag få prova concerta/ritalin. Hoppas att det blir bra, hade varit väldigt skönt att slippa vara "all over the place" jämt och klara att fokusera på en sak lite längre stund än typ tre minuter.

Anmäl
2013-08-23 07:52 #17 av: sudniF

Jag har börjat med Ritalin när jag börjat.

#16 hoppas patientnämden kan hjälpa dig!
När vi pratade med dom för ett par år sen ville dom att vi skulle vända oss med en anmälan till socialstyrelsen istället.
Sen var det ingen som orkade göra det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.