Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Skillnad mellan ADD och ADHD? :S

2013-10-05 01:40 #0 av: Sandi92

Jag förstår inte riktigt skillnaden. Innan trodde jag att ADD betydde att man inte är hyperaktiv och impulsiv, och i vissa fall snarare motsatsen, hypoaktiv. Ändå läser jag om många med ADD-diagnos som är hyperaktiva/impulsiva som de med ADHD. Är det två bokstavskombinationer för samma diagnos eller vad?


Anmäl
2013-10-05 09:09 #1 av: Hera

Add är utan hyper, just därför är h:etinte med.

Anmäl
2013-10-05 10:03 #2 av: Jebie

Ja det verkar lite snurrigt å nu tror jag de slängt ihop diagnosen ADD å ADHD å kallar båda för ADHD, men betonar olika särdrag som uppmärksamhetsstörning med mer eller mindre hyperaktivitet. Man kanske kan ha hyperaktivitet som är inåtriktad m inre aktivitet/snurr i huvudet å en annan har utåtriktad med fysisk hyper då man vickar m foten, pillar m mobil/penna i handen för att inte smälla av ;-).

ADD för mig är att jag måste göra aktiviteter som stimulerar mig för att kunna göra något alls. Alltså sånt som är intressant, spännande, roligt eller som har en deadline. Med deadline menar jag så här: Om jag ska vara på ett möte kl 10 och egentligen behöver duscha, sminka mig, fixa håret, välja ut å ta på kläder, äta frukost, samla ihop mobil, nycklar, plånbok, papper som ska med. Då kan jag titta på tv eller spela dataspel eller surfa på nätet i 3 timmar å sen 10 minuter innan jag borde åka börja superstressa m allt jag borde gjort under de 3 timmarna innan. På nåt sätt fastnar jag i det som är roligt eller intressant. Att duscha å borsta tänderna hamnar inte under kategori intressant så då skjuter jag på det så länge det bara går :-). Vad gäller bristande impulskontroll eller impulsivitet kan det säkert visa sig på olika sätt, beroende på personen. Jag har en tendens att hitta på ett svar om jag får en muntlig fråga, för att jag gärna vill svara snabbt, speciellt om jag får flera frågor i samma mening eller i så snabb följd att jag inte hinner bearbeta den första frågan. Då kastar jag ur mig nåt som ofta leder t missförstånd å ibland konflikt :-(. Om jag ska skriva något, exempelvis ett svar i en skoluppgift kan jag däremot ha jättesvårt att avsluta å komma t punkt utan vecklar in mig i att förklara avancerade processer etc, fastän det inte krävs i uppgiften. Lite så som jag nu vecklade in mig i att besvara din fundering om skillnad mellan ADHD Å ADD :-). Min psykiatriker sa vid något tillfälle att ADD är en mildare form av ADHD.

Anmäl
2013-10-06 05:18 #3 av: Sandi92

Tack för utförligt svar, Jebie. :) Jag känner igen mig mycket i det du skrev om ADD, fast jag "bara" har aspergerdiagnos.

Anmäl
2013-10-07 16:46 #4 av: SSKAnna

Ännu en fråga om detta...

Ibland läser jag om folk som har både adhd OCH add som diagnos; hur tusan går DET ihop?? 

Någon som vet??

Anmäl
2013-10-08 12:35 #5 av: fluffymind

Ibland hävdas det att ADD inte är en korrekt diagnos, utan det ska heta ADHD-PI, "ADHD Predominantly Inattentive". Same shit, different name.

Anmäl
2013-11-17 18:27 #6 av: graleh

Jag blir jäkligt sur när folk slår ihop ADD och ADHD. Jag har kompisar med ADHD och jag har själv ADD och det är väldigt stor skillnad på ADD och ADHD. Det värsta är att folk inte verkar vilja skilja dessa åt. T.ex. har riksförbundet Attention inte ens separerat dem utan tar enbart upp problem kring ADHD och om att vara hyper. Jag hade såå gärna velat ha överskottsenergi och jag behöver råd och tips om hur jag får mer energi. Men detta ignoreras och jag tycker det är rent utsagt förjävligt. Som ADD-person är jag trött på att bli  ignorerad, oförstådd och tolkad som ointresserad för att jag är trött och "stänger av" efter ett tag när folk pratar t.ex. 

Anmäl
2013-11-17 18:41 #7 av: fluffymind

Håller med #6 av hela mitt hjärta. ADD är satt på undantag, därför att det inte stör någon annan, ADD-barnen bråkar inte och bär hela sitt ok inombords. De kan lätt avfärdas som lata, dumma och okoncentrerade, men som de inte lever rövare, ägnas de ingen uppmärksamhet av de vårdande instanserna.

Om min dotter inte haft jävligt klokt folk omkring sig när hon gick folkhögskola, hade hon inte fått någon diagnos och hjälp och därmed fått leva sitt liv som lite konstig och lite mindre vetande. 

Hade hon inte fått diagnos, hade ingen kommit på att undersöka mig och jag hade fått vada vidare i den gröt som min hjärna så ofta varit.

Anmäl
2013-11-17 19:20 #8 av: graleh

#7 Håller med dig!! Känner igen det från skolan. Man satt där tyst och störde ingen. Klart folk sket i en. Att jag satt och tänkte på annat, ja det är bara för att jag var ouppfostrad. När jag sedan kom upp i tonåren, ja, då var jag trotsig tonåring och satt och fantiserade om killar. Så hette det. Jag såg alltid ut som ett frågetecken. Vadå killar?  Jag hängde fan inte med, jag gav upp när ingen kunde förklara för mig hur jag skulle lära mig. Och eftersom jag var så snäll och försynt och inte sa något, satte man alltid mig mellan bråkiga elever, för att bryta av dem. Och då gick de på mig och snodde mina saker och drog mig i håret, så jag ännu mindre kunde koncentrera mig. Givetvis sket skolan i det, det var ju jag som inte var intresserad och jag fick alltid skit på utvecklingssamtalen att jag var för tyst och blyg. Men inte ens mina föräldrar kunde ge mig en ärlig chans att försöka få mig att förstå eller att de ens kunde försöka sätta sig i min situation. Men har man man narcissistiska föräldrar är det klar de inte bryr sig.. 

Anyways, jag är glad för din dotters skull :) 

Anmäl
2013-11-17 22:02 #9 av: Zaphix

Har själv ADHD och dejtade en tid en person med ADD. Jag är rätt full av energi och har alltid en massa saker på gång samtidigt, aktiv och har inga problem att komma igång och göra saker. Snabbtänkt och rakt på sak när jag pratar.

Dejten hade mindre lätt att komma igång och göra saker, inte alls lika snabb i svängarna som mig utan i mina ögon långsam och hade problem att ta tag i saker. Var inte speciellt snabb i konversationer utan rätt omständig och tänkte innan något kom ur munnen.

Stor skillnad i energinivå, trots att vi båda medicinerade.

Vi hade mycket gemensamt och jag gillade personen, men kände att jag inte orkade med att dejta någon som var så olik i energinivån. Jag gillar att vara aktiv och snabb i svängarna, känner mig tillbakahållen om jag spenderar tid med någon som är tvärtom.

Så min erfarenhet är att största skillnaden ligger i energinivån. Men också i att adhd'are tenderar att ha brist på impulskontroll, snabb i svängarna och inte tänker sig för innan man gör eller säger något, medan add'are tenderar att vara tvärtom.

Anmäl
2013-11-17 22:22 #10 av: fuckmybrain

Jag ADHD men är inte de minsta hyperaktiv. Ibland vet jag inte om det ens finns korrekta diagnoser. Människor har helt enkelt olika problem med olika saker som ställer till det i vardagen och livet i sej.

Anmäl
2013-11-17 22:23 #11 av: Hera

Låter konstigt att du fått den diagnosen då hyperaktivitet är en stor del av den.

Anmäl
2013-11-18 13:22 #12 av: fuckmybrain

Ja det tycker jag också. Men hela diagnos systemet är konstigt tycker jag.

Anmäl
2013-11-18 13:31 #13 av: fuckmybrain

Systemet kallas DSM* och är en handbok som används internationellt inom psykiatrin 'för att sätta diagnoser.

Mannen bakom den nuvarande utgåvan heter Allen Frances, amerikansk psykiatriprofessor vid Duke University School of Medicine.

Idag är han ångerfull, berättar han i en intervju med livegranskningen.

Frances säger att det diagnossystem han var med och tog fram på kort tid dubblerade antalet diagnoser.

Och enligt Frances var det läkemedelsbolagen som eldade på utvecklingen i hopp om bättre försäljningssiffror.

– I efterhand är det tydligt att det blev en överdiagnosticering som understöddes av läkemedelsbolagens marknadsföring av diagnoser.

Frances menar att diagnossystemet leder till att läkare ”medicinerar mot normalitet” i fall med misstänkt adhd.

– Vi har gått för långt med att ge diagnoser till beteenden som borde uppfattas inom ramen för normalitet.

– Symtom på hyperaktivitet är väldigt vanligt bland barn och alla behöver inte en diagnos för att behandlas. Även bland vuxna kan dessa symtom vara normala och i andra fall kan det röra sig om andra psykiska problem

Ja ibland funderar man hur rätt diagnostiserad man egentligen är..suck

Anmäl
2013-11-18 13:35 #14 av: Hera

Jag är säker på min As diagnos, men ADHD;n känns fel.

Anmäl
2013-11-18 21:48 #15 av: Cahira

Jag är bombsäker att jag har ADD men fick inte diagnosen för jag hade för lite poäng då jag inte är hyper. *facepalm* Över hälften av frågorna hade ju med hyperaktivitet att göra känns det som. :/ 

Undrar hur många med ADD faller mellan stolarna för att dom inte är hyper egentligen. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-11-18 22:15 #16 av: Hera

Men ADD innehåller ju inte hyper? Vad konstigt.

Anmäl
2013-11-18 23:31 #17 av: Cahira

#16 Det tyckte jag med men fick inte svar på. :( Var ju ADD vi pratade om hela tiden liksom. Påstod att det var enda testet som dom hade. o.O 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-11-18 23:47 #18 av: Hera

Tråkigt när man känner att det inte gått rätt till.

Anmäl
2013-11-18 23:59 #19 av: Cahira

Ja det är ju det. :( Så jag ska försöka igen nu då jag är i annat land. Jag märker mer o mer att jag behöver medicin, speciellt om jag så småningom ska köra bil. :S Så håller tummarna att det blir bättre "nästa gång" då det finns tid och pengar. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-11-18 23:59 #20 av: Hera

Håller tummarna jag med Tummen upp

Anmäl
2013-11-19 00:09 #21 av: Cahira

Tack Blomma

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-01-03 09:49 #22 av: SSKAnna

Hej på er bokstavsbarn!

Jag har adhd/drag av autism men jag trodde inte att jag skulle få diagnosen adhd utan isf add eftersom mitt största problem i livet har varit att hålla mig vaken!

Jag håller med #7; de barn som är uppenbart hyper och utåtagerande i skolan får både diagnos, hjälp och stöd tidigare än de som inte är det; sorgigt men sant. 

Min pojke är 10 och har autistiskt syndrom (högfunktionerande) samt adhd och pga autismen har han aldrig varit "ett typiskt hyper-barn" i skolan. Han fick denna diagnos så sent som för ett år sedan. 

Sedan har vi den sorgliga sanningen att få i skolorna vet att adhd och autism ser helt annorlunda ut på flickor/tjejer. Jag råder alla att se denna underbara föreläsning med Svenny Kopp som förmodligen är vår främsta specialist på detta!

Jag grät genom hela föreläsningen första gången!


http://www.youtube.com/watch?v=9Vufo7nMxvs

Anmäl
2014-01-04 18:24 #23 av: skogstossan

#22 Så himla bra föreläsning! Hon går ju dessutom i slutet igenom varför det inte görs någon skillnad mellan ADD och ADHD! Värt att se för den som undrar. 

Anmäl
2014-01-04 22:57 #24 av: JohannaEkroth

#4 SSK-Anna - Kanske är det så att de har fått ADHD som barn och de har gjort om utrednngen som vuxna och fått diagnosen ADD.

Eller så är de både underaktiva och överaktiva. Funderar

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2014-01-04 23:23 #25 av: skogstossan

#24 Titta på den två timmar långa föreläsningen som SSK-Anna länkat till så förklarar föreläsaren varför man inte längre skiljer mellan ADHD och ADD. 

Anmäl
2014-01-05 11:27 #26 av: HannaM

#22 Fast... jag har adhd och är konstant dödstrött. Det är inget motsägande alls i det egentligen.

Min trötthet beror förmodligen till största delen på adhdn (och asperger). Att leva med ett konstant inflöde som man inte kan sortera i utan tar in allt gör en rätt trött. Förutom det så har man ju egentligen inte mer energi när man har adhd det är ju så att hjärnan som är hyffsat överbelastad måste hitta på ett sätt att hålla sig vaken och då gör en hyper (antingen i tanken eller kroppen) och så ser man ut att vara den mest energifyllda människan som gått i ett par skor, eller som låtit bli att sätta på sig dom och hänger i knäveck i ett träd=).

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.