Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Dagis / Skola / Jobb / Praktik

Jobba heltid? Andra alternativ

2013-11-07 10:09 #0 av: Xanthic

Jag pluggar just nu till lärare och är klar i januari. Ser fram emot att börja jobba samtidigt som jag är livrädd.
Jag är rädd för att jobba heltid då jag, av erfarenhet, inte klarat det så bra tidigare. Jag orkade inte med någonting annat än jobb utan gick direkt hem och somnade på soffan. Det gjorde mig deprimerad (vilket jag iofs har lätt för att bli). Nu har jag dessutom barn. I somras jobbade jag 75% och kände att det passade mig perfekt. Då hade jag ork till familj och vardagsbestyr.

Är det någon som vet någonting om alternativ? Jag vet att jag kan gå ner i tid under tiden som jag har små barn men inkomstbortfallet blir ju tyvärr ganska stort också då.

Jag är lite inne på att vidareutbilda mig senare för att eventuellt kunna få ett jobb där jag kan styra lite mer över min egen tid. Det kan ju vara både en för- och nackdel då jag egentligen är i stort behov av fasta rutiner.

Hur har ni andra gjort? Jag har adhd med i huvudsak uppmärksamhetsstörning- ADD.

/Xanthic

Anmäl
2013-11-07 11:18 #1 av: zatanica

Ja fy för det där, är lite i liknande sits, snart färdig biolog men har ännu inga barn. Är verkligen livrädd har jag insett för att börja jobba, speciellt för heltid för vill inte bli den där zombin som knappt kommer upp på morgonen och inte gör annat än att jobba och sova. Brukar inte heller vara så trevlig att ha att göra med under sådana omständigheter.

Har också satt som mål att jag vill jobba 75% låter rimligt tycker jag.

Har du någon kontakt på typ försäkringskassan eller så? Tänkte att du kunde rådfråga dem om alternativen som du har. Har själv insett att de som "bara" har ADHD lätt trillar mellan stolarna, har man däremot as också som jag har så får man genast möjligheter som man inte har med bara en ADHD diagnos.

Men kolla omkring och fråga folk.

Har du också en känsla av att hjälp hur ska jag klara av detta jobb, kan jag verkligen tillräckligt för att göra ett bra jobb?

Hoppas allt går bra för dig.

Anmäl
2013-11-07 12:39 #2 av: Hera

Tyvärr ser livet ut så för många, oavsett diagnoser eller om man är nt.
Det enda man kan göra är att jobba färre timmar ich få mindre lön.

Men att plugga borde vara jobbigare än att jobba heltid på ett dagis. Det kräver ju fullständig fokus för att man ska lära sig. Dagisjobb ör ett varierande jobb.

Anmäl
2013-11-07 17:02 #3 av: Xanthic

#1: Nej, jag har ingen kontakt med försäkringskassan. Min diagnos är väldigt ny och har alltid skytt alla typer av myndigheter av olika anledningar tidigare. Tog hjälp för mina återkommande depressioner och ångest först för tre år sedan pga att jag blivit negligerad av vården tidigare. Så jag lärde mig att bita ihop.

Vill dessutom inte ringa de för att kolla vad som gäller om jag inte skulle orka jobba heltid innan jag ens provat. Är rädd för att tolkas som att jag bara vill utnyttja förmåner...

#2: Det där är nog väldigt individuellt. Att plugga passar mig väldigt bra eftersom jag får mer tid att disponera så som jag vill och mår bra av. Tycker dessutom att det är väldigt roligt. Men det är klart, det är ju en utmaning för självdisciplinen. Och varje tenta resulterar i att jag sliter mig i håret och gråter av stress och frustration.
Formen med seminarier, föreläsningar och egenstudier gör att jag håller mig på banan iaf. Det är lite fritt och lite strukturerat.

Jag har tidigare jobbat på förskola och vet att jag blir urless på att vara så styrd. I mötet med barnen är den ena dagen inte den andra lik men rutinmässigt kan jag bli tokig. Men med det onda kommer ju alltid något gott. Jag måste dock tänka att det inte är för evigt för att kunna härda ut tror jag. Därav min tanke på att plugga vidare. Det är ju arbetet med barnen jag tycker är roligt och spännande. Det är det jag vill göra. Inte torka bord och sopa golv.

Anmäl
2013-11-07 20:45 #4 av: Zaphix

Lära sig leva snålt och ekonimiskt är ett alternativt.

Klarar du dig på csn nu?

Anmäl
2013-11-08 10:56 #5 av: Xanthic

#4: Hehe, jo det är sant.

Anmäl
2013-11-08 11:03 #6 av: Xanthic

Egentligen handlar nog mycket av den här ångesten om att jag är rädd för att känna att jag inte räcker till. Att mina brister ska påverka för mycket helt enkelt. Som jag alltid känt.

Det leder ofta till att jag överkompenserar på andra plan vilket tröttar ut mig så till den grad att jag kraschar.

När jag började jobba som 19-20 åring jobbade jag nästintill heltid i 5 år. Jag vart ofta sjuk i perioder och hade hälsosamtal med min chef. Då visste jag ju inte vad det berodde på men nu vet jag ju att jag jobbade slut på mig så att mitt immunförsvar var i botten.

Är så rädd för att hamna där igen. Jag har aldrig känt mig så usel som då.
Idag är jag dessutom osäker på om jag ska eller inte ska berätta om min diagnos för en chef. Skulle det kunna komma något gott ur det alls?

Anmäl
2013-11-08 11:14 #7 av: Zaphix

Jag känner på samma sätt.

Min lösning vet jag inte hur bra den är.. Utbildar mig till något som i princip enbart kan leda till en osäker framtid som egenföretagare i en marknad som är mindre lätt att få det att gå runt i.

Så jag får leva i troligtvis ekonomisk ångest, men åtminstone få jobba med något jag älskar.

Lär få extraknäcka med annat för att få det att gå runt, vilket lär resultera i mer än heltidsjobb.

Lyckat när man tidigare aldrig kunnat jobba pga. sjukskrivning. ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.