Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Dagis / Skola / Jobb / Praktik

Helt vilse.

2013-11-18 21:32 #0 av: Bexie

Jag vet inte vad jag ska göra.. Tycker inte om att tänka på framtiden, för jag vet inte vad jag vill, men framför allt vad jag KAN göra. Jag vet att jag är ung, men som den aspie jag är så vill jag gärna gå igenom och planera allt i huvudet i förväg, så jag kan inte låta bli att känna mig stressad över framtiden. Här är lite bakgrund:

Ålder: 20
Bor: Norra Stockholm
Bokstavsdiagnoser: Asperger + ADHD 
Sysselsättning: Pluggar 75% distans på universitet.

Jag är så jävla dålig på att umgås med folk, så jag socialiserar mig mest online. Men hur många yrken finns det egentligen där man inte behöver sociala färdigheter? Jag kan visserligen babbla på helt ohämmat om diverse specialintressen jag har, och komma ihåg nästan ett oändligt antal specifikationer ifall det handlar om något jag tycker om, men jag kan varken småprata eller föra ett vardagligt samtal utan att skrämma iväg folk eller bli missuppfattad.

Hade jag kunnat så hade jag valt att plugga livet ut. Typ ta en doktorsexamen och sedan forska, men att leva på studiebidrag (cirka 2000:- i månaden) resten av livet känns ju lite sådär..

Hjälp mig, jag är vilse.

Anmäl
2013-11-18 22:10 #1 av: Zaphix

Vad pluggar du nu då?

Anmäl
2013-11-18 22:22 #2 av: snurrsnurr

Kan du inte arbeta med något av dina specialintressen? Kanske forska eller utveckla.... Det kanske du kan göra utan så mkt sociala kontakter?

 

Anmäl
2013-11-19 09:35 #3 av: Niklas

Är du social på nätet eller gör du mest annat?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2013-11-19 14:48 #4 av: zatanica

Ojojoj, samma här ju, också AS och ADHD, har pluggat distans på universitet och högskola, gör ett väldigt utdraget examensarbete nu tidsmässigt. Vet inte heler vad sjutton som ska hända sedan, vad kan jag lixom mer än att plugga, vore så skönt om man bara kunde gömma sig i pluggvärlden resten av livet som du säger, typ bli en dammig virrig professor någonstans Ler

Men ibland känner man sig så korkad så man tror inte ens på det.

Säger till om jag kommer på något bra tips. Men bara så du vet så finns det flera som har det som dig.

Anmäl
2013-11-19 14:49 #5 av: zatanica

För övrigt så tycker jag framtiden känns som ett enda stort mörker, man försöker se något och planera för den men det är bara tomt och mörkt Ledsen

Anmäl
2013-11-19 15:08 #6 av: fluffymind

Det är ett tjatande om social kompetens just nu, det är ett buzzword som hörs överallt. Om man så ska jobba som ensam fyrvakt, så annonseras det att man ska vara en lagspelare, ha lätt att samarbeta och allt vad det heter. Lustigt att man inte ser att stora delar av den svenska industrialiseringen bygger på en massa enstöriga snillens påtande, att de flesta framsteg värda namnet inte beslutats i kommittéer, utan är frukten av tänkande och arbete, enskilt och i grupper som bygger på gemensamma mål, inte social mysighet.

Någon tänkare har sagt att funnes det inte personer med AS, skulle vi fortfarande sitta i grottmynningen och umgås.

Men ta det lugnt, det här pratet om social kompetens är just bara en modetrend bland rekryteringsgurus, det kommer att gå över. Plugga på och visa vad du går för, så kommer du nog att efterfrågas.

Anmäl
2013-11-19 19:26 #7 av: Bexie

Oj, tack för alla svar!

#1: Jag pluggar till en examen i psykologi, men den här terminen läser jag neuropsykologi och kognitionsvetenskap hos djur.

#2: Jag önskar jag kunde, och jag har verkligen tänkt på det och letat efter yrken som skulle passa mig. Något jag verkligen, verkligen skulle vilja bli är etolog, men ska man bli det i sverige idag så måste man först ta en kandidatexamen i biologi (vilket jag inte kan, eftersom jag inte gick naturlinjen på gymnasiet, såvida jag inte läser upp ämnena) och sedan utbilda mig vidare. Problemet med det här är att jag är urusel på matematik i skolan. Jag älskar mattekluringar och problem som jag får lösa på egen hand utan att förhålla mig till en massa regler (förutsatt att svaret blir rätt, dvs), men att komma ihåg alla regler och konstiga ord i typ algebra gör mig snurrig bara av att tänka på det.

#3: Hmm.. jag skulle nog säga att jag är gaanska så social av mig på nätet. När jag sitter vid datorn så är inte "att få kontakt med människor" mitt huvudsakliga mål direkt (jag spelar och pluggar mest), men jag pratar med folk online flera gånger dagligen på Steam, Facebook, olika forum, osv.

#4 och 5: Ja, att känna sig korkad känner jag verkligen igen.. Fanns t.ex. lärare som inte trodde jag skulle klara att gå ut gymnasiet, fastän jag gick ut med 18,70 i meritpoäng. Det är så svårt att få visa vad man kan i en sån enformig värld som vi lever i. Folk förstår ofta inte att man faktiskt kan saker, men att det inte alltid är så lätt att visa det.

#6: Tack för att du gav mig lite hopp! :) Ja, det sägs ju en stor del av folk som arbetar i Silicon Valley är aspiesar, t.ex..

En stor förebild till mig är Temple Grandin, och hade hon inte funnits hade jag nog inte gått den utbildning jag går idag heller. Jag såg filmen om henne (som heter likadant som hon heter) och kände igen mig så himla mycket att jag brast ut i tårar när jag insåg att det fanns någon som tänkte precis som mig. Hon började ju också med att läsa psykologi, som jag gör, men är ändå etolog, så nog finns det väl hopp någonstans i världen.

Tack igen för att ni tog er tid att svara. Trodde inte jag skulle få respons så snabbt, faktiskt! :o


Anmäl
2013-11-19 19:36 #8 av: Niklas

#7: Okej. Det finns jobb som handlar om att vara social på nätet så det finns säkert hopp för dig.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.