Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Hyperaktivitet

2013-11-18 22:31 #0 av: Zaphix

Satt och funderade lite över hur många här som har diagnosen ADHD egentligen har problem med hyperaktivitet som vuxen?

Eller hade ni problem med det som barn och sedan gick det över?

Eller inte alls?

Greppar att många har problem som yttrar sig i att de måste pilla på saker och sånt när de ska sitta still. Men som ändå klarar av att sitta still.

Men har ni stora problem med att just behöva sitta still, tyst och lyssna?

Hur känns den där rastlösheten för er som har större hyperaktivitetsproblem än att ni måste pilla på saker? Hur hanterar ni impulserna att göra saker?

Blir det bättre med medicin?

Anmäl
2013-11-19 15:00 #1 av: zatanica

Oj om jag måste sitta helt stila en längre stund, typ fem minuter så börjar jag få ont i magen, ju längre jag måste vara stilla och tyst så får jag mer och mer ont i magen, känner hur det kryper i hela mig och får verkligen lägga typ all koncentration på att bete mig som en uxen förväntas göra och missar därmed allt annat typ.

Har börjat strunta lite mer och mer i hur andra tycker och tänker, behöver jag skutta påväg till bilen på parkeringen så gör jag det. Börjar även våga säga att nu måste jag ut och hoppa runt lite.

Har börjat ha med mig stickning för att kunna sysselsätta mig och kan även hänga med mera då när jag har något att göra. Förr kluddade jag mycket i skolböckerna mm. 

i sommras skulle vi åka med båten till gotland, anade att det var en situation där jag skulle bli oerhört rastlös, blev det med råge med. Var nog värre än många barn där SkrattarSatt nog still typ 10 minuter på hela resan (som längst sammanhängande tid) och det ute på däck, sprang runt på däck och kikade, funderade över vilka fiskar och annat som fanns där nere i vattnet, blåste såpbubblor för att sedan komma på att jag hade min mp3 spelare med, så på med musik på sådan nivå att jag fortfarande kunde prata med min sambo och mamma som var med. Då blev det lite bättre och jag kunde typ vara still ett tag där uppe på däck. Kändes lite som att jag skulle ha behövt springa ett maraton eller flyga en sväng under den resan. Men vi kom fram och jag överlevde och var nog ganska vuxen och hyper hela den resan allt gick i 200% men sedan däckade jag också i flera dagar när jag kom hem fr att jag varit så uppe i varv Ler men kul hade jag och säkert andra med som såg mig, men det bjuder jag på.

Men något att pyssla med är alltid bra och musik.

Anmäl
2013-11-19 15:00 #2 av: zatanica

Hur har du det själv då?

Anmäl
2013-11-19 18:50 #3 av: Zaphix

Med medicin kan jag "sitta stilla", vilket betyder att jag konstant stickar eller pillar på annat. Men jag sitter på samma ställe, samma stol.

Men utan medicin så får jag hela tiden infall och glömmer bort att sitta still och går iväg, eller blir väldigt rastlös så det kryper i kroppen och det enda jag kan tänka på är att göra något vettigt istället för att sitta still.

Men mitt liv är väldigt aktivt, jag gör hela tiden saker och har alltid något på gång. Jag vilar vid datorn nån timma på kvällen, men annars gör jag alltid något aktivt. Kan sitta still och göra saker nu, men behöver vara något jag känner är meningsfullt och jag vill göra, annars har jag en tendens att gå ifrån och göra något annat.

Finns inget så skönt som att åka till stallet efter skolan och vara där och fixa med hästen. Även om jag gör saker på skolan och sitter sällan still och lyssnar på föreläsningar så är det ändå stillsittande saker, och jag inser att jag behöver några timmar varje dag där jag kommer ut och gör fysiskt atkiva saker även om det inte är träning.

Jag får ofta höra att jag pratar fort, ofta för fort. Tänker snabbt och orden försöker komma i samma takt som hjärnan.. Hänger nog ihop med hyperaktiviteten.

Har också problemet med rastlöshet i ett större perspektiv. Jag älskar när det är lugn och ro i tillvaron, när allt flyter på, egentligen. Men samtidigt så har jag en tendens att skapa problem för mig själv när mitt liv är stabilt. Som om jag måste se till att det alltid händer något nytt, för att jag blir så uttråkad annars.

Så rastlöshet är ett problem både i ett direkt perspektiv och ett indirekt.

Var hyper som barn också, minns att jag i lågstadiet konstant var borta vid pennvässaren och vässade pennan, bara för att jag behövde resa mig upp. Bland annat.

Anmäl
2013-11-19 20:09 #4 av: zatanica

Haha ja jag har både tuggat sönder pennor och vässat dem i onödan :)
Är oxå väldigt snabb i det mesta just för att försöka hinna med hjärnans takt, vilket är svårt.
Blir oxå uttråkad om det inte händer något, avskyr att vara understimmulerad, kan gå ut och springa bara för o försöka bli av med energi.

Anmäl
2013-11-20 11:48 #5 av: HannaM

Jag kan inte sitta "still" men jag är bättre på att hålla mig på en plats än jag varit. Dvs jag kan stanna på stolen hyffsat men jag far iväg med både händer, fötter och tankar. Vrider mig och pillar och pratar. 

Jag skuttar och har mig när jag är ute och går om jag känner för det. Kanske inte i lika stor utsträckning som jag gjorde som barn men betydligt oftare än vad som ses som normalt för vuxna människor.


http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2013-11-20 12:02 #6 av: zatanica

Kul HannaM att höra att det finns fler "galningar" som skuttar runt lite i tid och otid Skrattar

Anmäl
2013-11-20 22:31 #7 av: HannaM

Haha ja det är ju bra att vi är några så vi inte är HELT ensamma om att bete oss som vi vore sju=)

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.