Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

BMI-krav för concerta

2013-11-19 16:42 #0 av: mrsmrs

Hej!

För att göra en lång historia kort så började jag med concerta för några månader sedan, och har sedan dess gått ner en del. Från att ha ett bmi på 21.5, ligger jag nu på 19.

Då jag har en historia av ätstörningar är viktnedgång problematiskt för mig. Jag har läst på nätet hur föräldrar till barn som medicineras, beskriver att barnets läkare haft ett undre BMI-krav för att få fortsätta medicinera. Brukat läkare lägga stor vikt vid just BMI och concertans spåverkan på vikten? Min primära fråga är alltså: finns det någon officiel riktlinje/regel kring vilket lägsta-BMI patienten måste ligga på för att få fortsätta behandling av CS-preparat? Eller är det vanligt att läkaren själv ger patienten ett krav kring detta?

Eller har någon av er erfarenheter/inputs/fakta/teorier kring detta?

Anmäl
2013-11-19 20:38 #1 av: snurrsnurr

Jag har aldrig hört att det skulle finnas några BMI-riktliner. I mitt fall var det bara en bonus att några kilon tappades vid consertainsättningen men det kilona kom tillbaka efter ett tag. När mitt ena barn skulle börja medicinera kontrollerades vikt och blodtryck ofta under första halvåret. X tappade 1-1,5 kg under den tiden och har gått upp knappt 0,5 kg sedan dess.

Vet ett annat barn som var smal redan före medicineringsstart och som verkligen tappade all matlust, gick ner flera kilon (blev för smal i mina ögon) men det barnet har fått fortsätta ändå.... Man får nog väga för och emot och se individuellt från fall till fall tror jag. Har man en historia med ätstöringar så måste man ju vara mer observant både som patient och läkare tänker jag...

Anmäl
2013-11-19 21:28 #2 av: mrsmrs

Tack för svar!:)

Okej, då verkar det vara upp till läkaren/patienten. Ungefär hur lång tid tog det för dig innan viktminskningen avstannade?

Anmäl
2013-11-19 23:10 #3 av: snurrsnurr

Det tog några veckor bara men jag är tyvärr en storätare och sockerknarkare så den gamla ovanan kom tillbaka efter ett tag tyvärr...

Anmäl
2013-11-20 11:18 #4 av: [Fiction]

Oj, det kan jag inte tänka mig att det finns. Själv ligger jag en bit under normalvikt på BMI, och jag medicinerar med Ritalin. Detta har aldrig ens diskuterats i mitt fall. Visserligen är jag vuxen, så det är möjligt att det är annorlunda för barn som fortfarande växer. 

Anmäl
2013-11-20 11:44 #5 av: HannaM

Med en ätstörning i bagaget borde fördelar och nackdelar noga vägas mot varandra. Att gå ner blir ju vansinnigt lätt triggande, äta för lite, känna svältens "belöning". Samtidigt som medicinen hjälper. 

Hurpass medveten om dina tidigare problem är den läkaren som har hand om medicinering? Blir du vägd? Mitt bästa tips är väl att prata med läkaren om det, det är ju ändå ni som ska resonera runt för och nackdelar men så vitt jag vet finns det ingen gräns där man avslutar medicineringen. 

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2013-11-20 19:32 #6 av: mrsmrs

#4 okej! Läkarna verkar utvärdera det här mycket från person till person. Men fick du någon viktnedgång då du började medicinera? och i så fall (hur) fick du den att stanna av?

#5 Ja exakt det är sjukt triggande att gå ner.... att dessutom gå ner utan att behöva anstränga sig gör det ÄNNU mer triggande liksom. Min läkare är väl medveten om min historia. Hen var inte del i min ätstörningsbehandling men har i samband med npf-utredning läst alla journaler osv. Hen varnade mig också innan medicineringen påbörjades, att jag måste vara på min vakt och verkligen kämpa med att äta bra även om aptiten minskar, just för att inte råka falla tillbaka i ätstörningsträsket. Jag blir vägd, ja.. Den senaste 1,5 månaden har det varit varje vecka(i samband med blodtryckskontroll), men ska börja vägas varannan vecka istället (vet ej hur länge dock).

Har övervägt att be om att få slippa vägningen, alternativt BE min läkare att sätta en nedre gräns för hur mycket jag måste väga för att få fortsätta medicineringen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.