Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Jag hatar adhd

2014-02-05 16:59 #0 av: [Mustangcab]

"Dansk dokumentär från 2013. Allt fler barn diagnostiseras med adhd. Viktor, Martine och Marino går i en specialklass i Köpenhamn där man beslutat sig för att pröva en alternativ behandling som utgår från det enskilda barnets behov och problem." källa tv.nu

Imorgon i SVT 2 kl 20.00

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-02-05 18:29 #1 av: tarotlasse

Tusan det vill jag se men ska på ett föreningsmöte i morgon. 

Men det finns säkerligen på SVT play i några dagar. 

Jag är annars emot detta med specialskolor och att samla alla problem barn på samma ställe. 

Inte som de fungerar här i Sverige i alla fall här koncentrerar man sig först och främst på att barnen ska fungera socialt och att förändra deras destruktiva sidor. 

Det fanns visserligen en del positiva saker med denna skola.   

Men jag tror inte på att inlåsning och isolerings straff är rätt sätt för att få eleverna socialt fungerande och mindre destruktiva.

Sonen hade stora brister i kunskaperna i kärnämnena när han slussades in i den vanliga skolan igen. 

Men hur man tjuvkopplade de nya elektroniska bilarna och hur man dyrkar upp lås ja det hade han full kunskap om. 

Vi har inte pratat så mycket om denna tiden för ngt sonen inte velat göra. 

Men för ngt år sedan frågade jag honom hur det gått för de andra eleverna på denna skolan. 

Sonen och en elev till fick en diagnos, medicinering och hjälp från BUP. De har det gått bra för dessa två. 

De andra 8a. Ja där satt 5 av dem på olika kriminalvårdsanstalter. 

1 har vittnes skydd och skyddad identitet  och finns på okänd ort.

De andra två är försvunna. 

Skrämmande resultat från en enda klass på 10 elever från en Resurs skola här i Sverige.  

Sedan sa sonen att det var bara den starkaste och tuffaste som klarade sig o därför han hade så många och långa isolerings straff. 

Sedan kom tårarna rinnande från hans kinder.   

Så jag hoppas denna special skola är helt annorlunda en de Svenska resurs skolorna för bokstavsbarn. 

Lasse 

Anmäl
2014-02-05 18:35 #2 av: Ladydragon

Dokumentären låter intressant så den ska jag se....

MEN namnet tycker jag låter förfärligt kunde man inte ha satt nåt bättre namn?

Anmäl
2014-02-05 20:25 #3 av: Splatter

#2 De har antagligen satt den titeln så för att fånga uppmärksamhet.

Vilket fungerar rätt bra.

Min bror gick i en så kallad specialskola, den var en av de bättre då eleverna fick exakt samma undervisning som i den vanliga skolan men under bättre förhållanden, exempelvis med mycket färre elever i klassen per lärare. Tror de var 4-5 elever i varje klass som hade två lärare.

Vissa elever klarade inte samma nivå, men fick läsa samma sak fast lite långsammare.

Anmäl
2014-02-05 23:17 #4 av: tarotlasse

Ja visst  finns det bra saker inom denna i skolan  hur måmga klasser kan man ha 5 elerver i en klass och har 4 lärare de har betydligt högre stöd och hjälp en på annan skola. Skolan hade även föräldra infytande och ett samarbete  med personal väldigt positiva saker.  Alla föräldrar skulle delta i skolans arbete en vecka varje termin då hittade jag ett lite problem  jag hjälpte  till i köket och jag skulle  på ett läkare besök. Men jag kom ju inte ut alla dörrar och alla fönster var låsta inte ens jag  som förälder kunde ta mig ut  skolan  o vem var nyckel ansvarig denna veckan då.   Fy om det det skulle bli en eldssvåda där inte en s jag kunde ta mig utan att få hjälp av den som hade ansvaret  för nyckeln den veckan. Sonen fick det längsta isolerings straffet som utömds  på skolan. 

Sonens bästa kompis gick på en skola 200 meter i från resurs skolan denna kompis blev mobbad av ett gäng på skolan, 

Så kompisens plågoandar följde med till resurs skolan för de trodde inte var sant att han hade en kompis som gick där. 

Sonen pratade med ledaren i gänget tog tag i hans krage och tryckte in honom i väggen och förklarade att han skulle skära kulorna av honom om de inte slutade mobba  hans kompis det slutade med att denna tuffing kissade i byxorna o började gråta

och sprang till rektorn på sin skola som i sin tur gjorde en polis anmällan mot sonen. Sonen fick då 7 dagars isolering på skolan. 

Då han fick sitta i ett rum för 4 a kala väggar utan fönster han fick sitt skolmatrial varje dag  men fick inte träffa eller prata med ngn annan på hela dagen eller  som nu 7 dagar fick äta på andra tider o ha ute rast med en personal på andra tider  och fick inte ens  tala med denna personal under rasten.  Är detta en lämplig undervisning och bestraffning för en 11a åring. 

Varje dag stod det ungdomar från andra skolor i stan utanför för att det var ju häftigt att slåss med dessa värstingar o tuffingar på resurs skolan. slutade med att eleverna fick skyddas och fick färdtjänst där i från 

När sonen slussades ut i den vanliga skolan  igen så fick han besök på skolan vid en rast av killar med skinnvästar med vissa  MC emblem på ryggarna och de  erbjöd gratis t shirt sweatshirt med tryck på och hälsades välkommen till deras ungdoms grupp. Det klappade sonen på ryggen o berätta hur duktig han var och hur eleverna på resurs skolan var hjärtligt välkomna in i deras gemenskap och att ingen skulle röra dem om de klädde sig i deras t shirts o sweatshirt så ja det finns en hel del nackdelar med dessa special skolor o att samla alla med problem på samma ställe tyvärr. 

Lasse        

Anmäl
2014-02-10 11:25 #5 av: tarotlasse

Någon som såg programmet ?

Jag har varit inne på SVT Play men tyvärr visas inte programmet där.

Finns bara en reklam snutt om det där inne.

Lasse

Anmäl
2014-02-10 22:46 #6 av: Line333

Vad synd att de tog bort programmet så fort! Jag såg en del av det, men orkade inte se klart vid ett och samma tillfälle. Hade varit intressant att diskutera här! Det jag tyckte verkade jobbigt, var att det visserligen var små klasser, men så otroligt röriga. Om man har svårt att läsa av, lätt att reagera, svårt att "bromsa", då måste det vara oerhört jobbigt att gå i en klass där så många kompisar reagerar på ett till synes oförutsägbart sätt. Väldigt mycket konflikter, ofta fysiska bråk.


Pedagogerna var också som jag uppfattade dem ganska emot både diagnoser och medicinering. Viktigt perspektiv att lyfta fram, men kanske inte så jag själv tänker just nu. Ju mer jag tänker på programmet, desto mer gör det mig ledsen att tänka på barn vars vardag innehåller så mycket konflikter och bråk. Jag önskar alla barn möjlighet att få gå utanför sig själv, att slippa att hela tiden vara medveten om sig själv, kartlägga styrkor och svagheter, analysera, reflektera. Jag önskar att de fick glömma sig ibland, och bara lära och leka. Hellre medicin än utan om det hjälper. Tror jag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.