Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Kan jag ha en diagnos?

Hur kan man veta?

2014-02-27 19:51 #0 av: eirwen

Jag blev diagnoserad med Social fobi när jag var 14 och Borderline när jag var 18. Det har inte varit någon tvekan om att jag inte skulle ha något av dom, då jag lever upp till alla kriterier och har gjort det sedan jag var 8 år. För ett tag sedan så gjorde jag en screening (alla patienter på psykiatrin gör denna) och min psykiatriker reagerade på att jag gjorde utslag på ADHD/ADD delen. Hon tyckte man skulle undersöka det närmare medans min terapeut inte tyckte det då hon inte sett sådana tendenser. 

Innan denna screening så har jag aldrig tänkt på att jag skulle ha ADHD eller ADD. Kanske för att jag själv av någon anledning förknippar det med att man är hyperaktiv, vilket man inte behöver vara. Min pojkvän går själv just nu en utredning och den lutar mot att han har ADD. Han säger ganska ofta att jag gör och beteer mig så som en person med ADD gör, och jag har börjat tänka på det själv - att vissa kriterier faktiskt stämmer ganska bra och förklarar en del saker.

Min fråga är hur man kan veta att man faktiskt har ADHD/ADD? Jag förstår ju att en utredning säger det men hur vet jag att det inte är mina andra diagnoser eller "normalt" beteende?

Medarbetare på Psykologi ifokus.
Anmäl
2014-02-28 02:35 #1 av: JohannaEkroth

Varken borderline eller social fobi ger koncentrationssvårigheter. De gör inte heller så att man blir underaktiv och har svårt att påbörja saker. Om man inte är deprimerad p.g.a. borderline-diagnosen då. Men jag antar att du är glad någon gång också.

  1. ofta misslyckas med att ge stor uppmärksamhet på detaljer eller gör slarvfel i skolarbetet, arbete eller andra aktiviteter
  2. ofta har svårt att behålla uppmärksamheten inför uppgifter eller aktiviteter spela
  3. Ofta verkar inte lyssna på direkt tilltal
  4. Genomför ofta inte instruktioner och misslyckas med att genomföra skolarbete, sysslor, eller uppgifter på arbetsplatsen (beror inte på att man inte förstår uppgiften)
  5. ofta svårt att organisera uppgifter och aktiviteter
  6. undviker ofta, ogillar eller är ovillig att utföra uppgifter eller aktiviteter som kräver mental uthållighet (t.ex. skolarbete eller läxor)
  7. tappar ofta bort saker som behövs för uppgifter eller aktiviteter (t.ex. leksaker, läxmaterial, pennor, böcker eller verktyg)
  8. ofta lätt distraherad av yttre stimuli
  9. ofta glömsk i dagliga aktiviteter

Läs mer på (källa): http://www.add.n.nu/


Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2014-02-28 07:17 #2 av: Hera

Om du inte upplevt problem med detta så är det inget att utreda.
Det är först när problemen påverkar ens liv negativt som det är dags.

En terapeut brukar känna till ens sidor ganska bra.
Tyvärr är dessa diagnoser väldigt vanliga och verkar delas ut felaktigt.

Alla människor kan känna igen sig i diagnoser.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.