Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Läkemedel & Behandlingar

Påverkas av concerta

2014-03-19 17:27 #0 av: aekitsune

Hej hörrni. Jag har haft massa problem med min concerta och krånglat till allt jättemycket. När jag tar medicinen blir jag väldigt arg och frustrerad, jag tappar allt hopp om framtiden, både min framtid och mänsklighetens framtid. Det känns som att allt jag gör är totalt hopplöst (är vegan, feminist, antirasist osv, varje vaken timme ägnar jag åt detta), eftersom alla människor är dumma i huvudet och jag hoppas mänskligheten utrotar sig själv. Jag blir extremt ledsen och känslig, börjar gråta av i princip ingenting för det känns som att det bara finns något grått inom mig. Sen får jag typ panikattacker på kvällarna så fort det är mörkt och/eller tyst. Jag vaknar nästan varje natt av helt sinnessjuka mardrömmar. Jag får också mycket problem med magen. Tror det är för att det innehåller laktos och jag är inte van vid det (är som sagt vegan). 

Jag har velat  sluta med concerta ett par gånger, men känt mig övertalad till att testa ett tag till när jag pratat med läkaren. Vad tycker ni? Har ni bytt? Jag är rädd för att någon annan medicin ger andra resultat, eller kanske rentav ännu värre bieffekter. 

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-03-19 17:31 #1 av: aekitsune

Ok kan tillägga att jag alltid har mått dåligt på kvällarna, och vid vissa tillfällen fått panik, men aldrig så ofta som nu, nu är det verkligen VARJE kväll. Jag har också alltid haft många mardrömmar, men inte så mycket som nu. Nu vågar jag inte ens blunda igen när jag har drömt, utan måste gå upp och göra något någon timme innan jag vågar sova igen. 

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-03-19 18:03 #2 av: KittyBean

Får du såna biverkningar skulle jag nog råda dig att prata med läkare om att byta. Är de negativa effekterna fler än de positiva? Har du provat andra centralstimulerande? 

Jag får också vissa biverkningar av concerta, har varit superirriterad på min sambo, haft ångest och sover sämre. Så funderar också på att sluta. Dock hjälper den mig att komma igång och göra saker. Moment 22. 


Anmäl
2014-03-19 18:09 #3 av: aekitsune

Ja jag har ju samma problem. När jag inte tar concerta står min värld stilla, jag kan inte göra någonting. ALLA tentor blir underkända, jag missar i princip alla föreläsningar, seminarier och exkursioner... Aah, allt blir allmänt konstigt. Men jag pallar verkligen inte med att må så dåligt hela tiden.

Jag har pratat med två olika psykologer, men de får det hela tiden att kännas som att mina problem är struntsaker, eller att de kommer gå över med tiden. Jag har tagit concerta i fem år snart, det GÅR INTE över med tiden "/ Har aldrig testat något annat än concerta...

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-03-19 18:12 #4 av: Splatter

Det låter som att de negativa effekterna är större än de positiva. Ta kontakt med din läkare och säg hur du känner dig med Concerta, det finns både andra preparat som innehåller samma substans men som verkar lite annorlunda och helt andra preparat som fungerar på andra sätt också.
Bara för att Concerta fungerar jättebra för många så betyder det inte att den medicinen fungerar bra för alla.

Anmäl
2014-03-19 18:14 #5 av: aekitsune

Men tänk så är det massa konstiga biverkningar på de andra också? Så har jag krånglat massa i onödan :( Åååh önskar bara att allt var bra hela tiden. Inga förbannade läkemedel någonstans. 

Jag har fått atarax att ta på klvällarna, men de hjälper inte det minsta "/

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-03-19 19:12 #6 av: Splatter

Det enda sättet att få veta hur det är med de andra är att testa dem. För mig är Concerta dåligt, det fungerar superkasst. Blir överdrivet lycklig av dem, följt av en jävla krash. 
Sen fick jag testa Ritalin kapsel + snabbverkande. Det fungerade bättre, men gjorde mig istället ångestfylld innan jag fick en bra nivå på den medicinen.
Fick testa Elvanse som är lisdexamfetamin en runda, men de gjorde mig suicidal. Så dem slutade jag med rätt snabbt.
Nu tar jag Medikinet kapslar + snabbverkande, och de fungerar jättebra. Man måste få testa för att hitta rätt lösning! Var inte rädd för förändring, det behövs ibland för att det ska bli bättre.

Anmäl
2014-03-19 21:04 #7 av: KittyBean

Det som är bra med såna här tabletter är ju att man inte måste vänta länge för att få bra resultat, så om det inte funkar, byt. Funkade det bättre med den andra medicinen, byt tillbaka. Jag har fått göra så flera rundor, men nu har jag snart inget kvar att prova. =/

Anmäl
2014-03-19 22:40 #8 av: Hera

Jag mådde också verkligen skit på dom och valde att sluta. Det var inte värt det måendet!


Testa en annan sort. Vet många som inte kan äta concerta men fungerar bra på annan medicin. 

Anmäl
2014-03-20 08:13 #9 av: [Rumpstek]

Jag fick gigantiska finnar av concerta, äter nu istället medikinet på låg dos. Det verkar fungera bättre.

Anmäl
2014-03-20 15:23 #10 av: aekitsune

Tack för alla era svar! :) Jag får försöka testa mig fram precis som ni har gjort. Jag är bara så rädd för det. Jag har bytt sömnmedicin x antal gånger nu, och får alltid lika sjuka mardrömmar, de är så himla verklighetstrogna så jag mår dåligt flera dagar efteråt. Drömde t.ex. att min hund bröt ryggen, och att min brors dotter dog i en olycka och sånt. Så är lite rädd för nya mediciner "/

http://aekitsune.blogg.se

Anmäl
2014-03-23 11:49 #11 av: mayolica

Om du bara upplever negativ effekt av concerta så förstår jag inte varför du ska fortsätta traggla med den? Funderar

~ mayolica ~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.