Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Utredningar (Hur? Var? När? Varför?)

Värt att göra en utredning?

2014-03-28 16:43 #0 av: Sötnöt

Jag är en tjej på 16 år och jag tror att jag kan ha ADD men inte så mycket så det blir ett jättejobbigt, jag kommer isåfall säkert inte behöva någon medicin och jag undrar om det är någon idé att få en diagnos isånafall? Det kommer ju bli exakt som förut då eller?

Är jättetacksam för svar!! :)

Anmäl
2014-03-28 16:46 #1 av: zatanica

Varför tror du dig ha ADD? Lättare för oss att råda om du skriver lite mer om dig och varför du tror det.

Anmäl
2014-03-29 20:28 #2 av: lokko

ADHD-symptomen, är allmänmänskliga, dvs alla har någon gång mer eller mindre upplevt dessa. ADHDare har dock mer av dem -oftare, intensivare.  Skillnaden mellan en diagnos och en "frisk" är diffus, det finns ingen klar gräns mellan  vimsighet och ADHD.

Du bör fundera på varför du vill göra en utredning, alltså om du inte tycker att det är något som stör dig så finns det ingen anledning att gå igenom en utredning. Det är dessutom ett av grundkraven för att kunna ställa en ADHD-diagnos, att det som det står i DSM 5: finns ”klara belägg för att symptomen påverkar, eller försämrar kvaliteten i funktion socialt, eller i arbete eller studier”.  Att få en diagnos på sig är inte lätt, det kommer att påverka dig. Det kommer att påverka din syn på dig själv. Det kommer att påverka andras syn på dig. På gott och ont.

Är det så att du upplever att du faktiskt har besvär, men inte vill ta medicin så finns det ändå fördelar med en diagnos. Du får ökad rätt till stöd i exempelvis studiesammanhang, du kan få hjälp med förstå den problematik ADHHD medför och hjälp att utveckla verktyg för att hantera den. ADHD är ofta kopplat till andra problem, ex depressioner, vet man att du har ADHD i botten kan man anpassa behandlingen av depression efter det.Anmäl
2014-03-31 03:01 #3 av: Hayabusa_

#2 Lokko: Kanon svar/inlägg!


Ett litet råd från mig med fast Lokko redan gjort ett komplett....

Man kan säga att den som gräver, han hittar. Läser man om olika typer av psykiska åkommor är det lätt att känna igen sig på mååånga ställen. Du är ung och jag tycker att om du inte upplever besvär så kan du lägga utredningsfunderingarna på hyllan:)


Lycka till i livet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.