Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
Olika former av autism

Fritidsaktiviteter för tonåring med AS?

2014-04-22 10:00 #0 av: Ove-D

Hej!

Jag har en son som fyller 14 i år som jag funderar på att hitta en träningsform till. Varannan tisdag brukar han skjuta pilbåge. Han tycker inte om att bli jättesvettig och lagsporter är han inte intresserad av. Han har provat på att boxa på kuddar och tyckte det var kul. Jag har funderat på någon kampsport också för att träna kroppsuppfattning.

Vad har ni för tips?

Anmäl
2014-04-22 10:07 #1 av: VildaVittra

Simma och paddla kan man göra helt själv. Hur svettig man blir av paddlingen, beror på hur mycket man tar i och vilket vatten man väljer.

Orientering eller geocashing kan också vara något om han gillar att snöa in på kartor eller leta skatter.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-22 10:16 #2 av: Hera

Kampsporter är väldigt svettiga dessvärre. Det är väldigt mycket kondition och styrka med den egna kroppen. och mycket kroppskontakt. 

Vad har han för intressen?

Anmäl
2014-04-22 10:19 #3 av: Ove-D

Han gillar dator (Minecraft mm), rita animerat mm. Han gillar inte direkt att röra sig och då är det i så fall promenad eller cykling. Han gillar inte att tävla utan bara som motionsform. Vi har provat på geocaching men det gillade han inte.

Anmäl
2014-04-22 10:23 #4 av: VildaVittra

#3 Skulle han gilla att vandra, exempelvis i fjällen? Eventuellt lära sig överlevnad?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-22 10:32 #5 av: Ove-D

Överlevnad skulle han nog gilla. Som liten var han med i Mulle men tyckte det var jobbigt för att de gick så mycket.
Ett problem jag har är att jag inte har bil så aktiviteter som man kan åka kollektivt är lättare att ta sig till...

Anmäl
2014-04-22 10:47 #6 av: Hera

Kan klättring på vägg vara något? Bowling? 

Anmäl
2014-04-22 13:32 #7 av: Zaphix

Kampsport i en bra förening är guld värt.

Jag tränade kung fu i många år förr i en förening där alla passade in. Individuell träningsform där man sätter sina egna mål och tränar efter sina egna förutsättningar. Riktigt roligt också. :)

I vår klubb kom det många med olika funktionsnedsättningar och problematik, och dom blev en del av gemenskapen snabbt även om endel hade mindre lätt för social samvaro.

Är svettigt och jobbigt, absolut. Men roligt!

Annars kanske ridskola kan vara ett bra alternativ?

Man mår bra av att vara med hästar och man utvecklar så många färdigheter bara genom att hålla på med dom. 

Även i ridning tränar man mycket på sin kroppsuppfattning, och det kan vara rätt jobbigt för kroppen, speciellt i början. Men man har så mycket annat att fokusera på än att det ä jobbigt, så oftast märker man inte av att kroppen är trött förrän man hoppat av.

Vill han inte rida finns det många travskolor runt om i Sverige också. Jag älskar körning, så kan rekommendera det starkt också.

Anmäl
2014-04-22 13:54 #8 av: VildaVittra

#5 Han har ju snart moppeåldern inne. Då kan han ju ta sig dit han ska själv.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-04-22 14:27 #9 av: JohannaEkroth

Schack? Jag har precis börjat spela. Bangolf annars.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2014-04-22 17:35 #10 av: Ove-D

Han skjuter bågskytte varannan tisdag sedan 5 år tillbaka. Man blir lite starkare i armar, skuldror, axlar och det tränar fokusering/koncentration. Han behöver ofta pauser för att samla ihop sig, men det funkar bra.

Jag har funderat på paddling/kanot, bagfighting, fäktning, klättring, brottning, jiujitsu eller någon kampsport, något som ökar kroppskännedom men som inte är lagsport och inte för svår koordination. Han har svårt för abstrakt samspel men kan följa andras regler och samspela om han förstår reglerna. Därför tror jag att kampsport eller självförsvar kan funka.

Han har exempelvis haft svårt för simning och friskis och svettis. Allra helst sitter han stilla vid datorn med Minecraft. Om han fick välja skulle han inte lämna skrivbordsstolen.... Men det är verkligen inte sunt och han kommer efter i både gympa och han säger att han inte hänger med i musiken längre. Han gillar hundar men vi har ingen hund nu.

Jag vill inte att han ska rida eftersom jag är rädd att JAG blir för påstridig (fd hästtjej). När han väl lärde sig cykla så gillade han det, men han har cyklat omkull många gånger. Jag har funderat lite på mountainbike/cykla i skogen men jag tror han skulle leda cykeln stor del. Han har också testat gocart men då har han också skadat sig och efter det blivit rädd. Motorsport är nog inte hans grej... Eftersom min son inte gillar att springa så vet jag inte om han gillar orientering. Han är inte särskilt förtjust i geocaching iaf. Tidigare har han inte gillat bowling men har ändrat sig lite så han inte är sååå negativ till det...

Anmäl
2014-04-22 22:41 #11 av: sisela

Nån dans kanske? Hip hop eller liknande ev. Då tränar han ju både fysik och musikalitet på en gång.

Anmäl
2014-04-23 23:44 #12 av: Nobody

Jag har ett förslag som iofs. inte har mycket med idrott att göra.

Köp en billig systemkamera med ett par objektiv till. Foto är både kreativt och avkopplande. Nu är det ju inte säkert han kommer gilla det men kanske värt att prova?

Jag har fotograferat i många år och för mig finns inget bättre sätt att rensa hjärnan och få ordning på tankarna än att ge mig ut med kameran. 

Anmäl
2014-04-24 00:32 #13 av: [Blomman4]

Badminton kanske?


Anmäl
2014-04-24 05:20 #14 av: Ove-D

Foto är ju faktiskt en smart sak... Då kan jag ge honom uppgifter... :-)

Badminton är ju också en bra grej, det gillade jag när jag var yngre.. ska kolla upp var det finns.

 

Anmäl
2014-04-24 23:29 #15 av: Nobody

#14

Fotografering är så mycket mer än att knäppa på avtryckaren, om man vill.

Ge honom små "Fotouppdrag" är en bra grej. Fastnar han riktigt för foto kommer han aldrig ha tråkigt för det finns hur mycket som helst att fotografera och  efter ett tag tar man steget från att knäppa en bild till att göra en bild. Skillnaden är enorm!

Sedan har vi efterbehandlingen, det är rent ut sagt skitroligt att välja ut de bilder man vill spara och ta in dom i något bra redigeringsprogram och verkligen krama det bästa ur bilden, eller manipulera den till oigenkännlighet. Gratis redigeringsprogram finns i mängder och Gimp är väl det som anses mest avancerat och som mest likna Photoshop.

Efter en tid kommer han säkert att specialisera sig på något eller några områden, (Mina är fåglar och makro, främst på insekter) Utrustningen kanske senare behöver kompletteras med gluggar, blixtar, mm. Det kan bli väldigt kostsamt men ha koll på blocket, man kan göra verkliga fynd där.

Nu kanske jag gled lite från ämnets kärna. I så fall ber jag om ursäkt.

Vill du prata mer om foto så skicka gärna ett PM så kan vi ta det mer utförligt där. Man kan som sagt göra väldigt mycket med en kamera, bla. rensa hjärnan och glömma den stressade vardagen för en stund.


Edit. Det finns också en mängd olika foto forum där man kan visa bilder och diskutera allt som rör foto. Som extra bonus får man snart massor av vänner med samma intresse.

Anmäl
2014-07-24 15:33 #16 av: portera

Pingis (Bordtennis) är ett annat alternativ till badminton, som övar reflexer, koordination och motorik, svettig kan man bli beroende på hur seriöst man spelar naturligtvis.

Att lära sig jonglera kan också vara sådant, som hjälper en få lite mer ordning på armar och ben, liksom att "hatta" med fotboll. Det är ju inget som man brukar göra som eftermiddagsaktivitet, men att göra det då och då när man väl kan är givande.

Personer med AS tycks ofta mindre medvetna om sin kropps utsträckning om du förstår vad jag menar. Så ovanstående kunde vara till hjälp. Har gjort alla 3 grejorna
och går fortfarande på andras hälsenor, men tror att det varit ännu värre utan
aktiviteterna.

Anmäl
2014-07-24 17:43 #17 av: [Pandette]1

Men måste han verkligen hålla på med mer idrott? Om han skjuter pilbåge, räcker det inte så?

Det finns inga andra spel han vill prova?

Anmäl
2014-07-24 17:47 #18 av: portera

#17 En gång varannan vecka - är inte direkt fullt schema.

Anmäl
2014-07-24 19:46 #19 av: [Pandette]1

#18 Ja, men måste han verkligen ha fullt schema som du säger? Jag utgår från att han går i skolan också.

Jag tycker ts ska låta det vara. Kanske försöka hitta något mer spel han är intresserad av än minecraft kanske, så han varierar.

Anmäl
2014-07-24 20:57 #20 av: portera

Vad jag tror en AS behöver är något som sker regelbundet och ganska ofta. Man behöver anledningar att komma ut, möta andra osv. Att spela data och TV-spel på all ledig tid, är det enklaste. Men frågan är hur utvecklande det är?

Jag vet inte hur många dagar jag bara suttit hemma och hållit på med mitt, hobbys  som en frivillig isolering. Eftersom det sociala ofta är svårt finns det ofta ett motstånd i att söka upp sociala sammanhang.

Anmäl
2014-07-24 21:21 #21 av: Ove-D

Datorspel och program har han tillräckligt av. Och nu går han faktiskt inte i skolan eftersom det i många veckor är sommarlov och då har även bågskyttet uppehåll.

På sista dagen innan sommarlovet började han gråta i skolan för att han anser att han inte har några vänner.

Att skaffa hundra roliga appar, program och spel skapar sällan vänskap.

Anmäl
2014-07-24 21:51 #22 av: Hera

Finns det ingen som anordnar träningsträffar för ungdomar med AS? Hade ju varit perfekt med sådant under sommarlovet!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.