Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Hur vara en bra faster?

2014-05-31 13:57 #0 av: Barneveld

Min brorsdotter har precis som jag en diagnos. Hon har det inte så himla lätt alltid för hon blir så lätt missförstådd och så har hon svårt för vissa saker.
Hennes pappa(min bror alltså) och hennes låtsasmamma funkar rätt okej tillsammans med T, men hennes mamma och hennes farmor (min mamma alltså) funkar inte ihop med T.

Jag har så ont av att T får så mycket negativ uppmärksamhet. Det är alltid bråk och tjat runt henne. Hon är en underbar unge, lite intensiv och oregerlig kanske, men underbar.

Hon brukar aldrig följa mina instruktioner. Säger jag att hon får ta ut den svartvita kaninen så släpper hon lös den bruna.
Säger jag att hon ska vara försiktig med den stora hästen så läskar hon honom med godis och drar undan när han ska ta så att han blir sur och börjar jaga henne. (Fast vad betyder det egentligen att vara försiktig).

Hon är kreativ och får hela tiden nya idéer om vad hon skulle vilja göra. Flänger från den ena aktiviteten till den andra utan att slutföra något.

Hon gillar att rida och jag har haft med henne i stallet, varannan vecka under våren. Vissa saker fungerar fint och andra saker är problematiska och ibland gör hon saker som blir tokigt.

Jag blir nästan aldrig arg på henne. Inte så att jag håller igen, utan jag blir helt enkelt inte arg när hon gör knäppa saker. Min faster hävdar att jag borde bli arg på henne ibland. Men om jag nu inte känner mig arg, ska jag låtsas då?

Ska jag bli arg när hon tar ut den bruna kaninen istället för den svartvita? Jag brukar inte känna mig arg, jag blir mest nyfiken på hur det kommer sig att hon inte gör som jag säger.

Egentligen är jag inte så intresserad av att T ska göra som jag säger, jag är bara så himla nyfiken på hur hon tänker. Men att ställa frågan Varför gjorde du så? gör inte att hon svarar. Hon vet inte alltid varför hon gör som hon gör och folk ställer ju frågan mer som en fördömande fras när de är trötta på henne och inte för att de vill veta.

Men hur ska jag göra för att bli en så bra faster som möjligt? På vilka sätt kan jag stötta T? Hur kan jag lära mig mer om hur hon fungerar?
Borde jag verkligen bli arg på henne om det inte är vad jag känner?
Och om jag tycker att hennes föräldrar är orättvisa ska jag lägga mig i då?

Anmäl
2014-05-31 14:05 #1 av: Mysan_

Om du redan tycker det känns bra som det är borde du nog inte göra nått åt saken. Annars kan du ju be henne snällt "Men T, du skulle ju ta ut den svartvita kaninen".


Anmäl
2014-05-31 14:09 #2 av: VildaVittra

Nej, det finns ingen anledning att agera argt, behöver man lära barn/ungdomar något så är det ju fullt möjligt att resonera med dom.

"Varför gjorde du så?" kan ju lätt bytas ut mot "Det är inte bra att reta hästen, för han kommer springa efter dig och då han väger väldigt mycket finns ju risken att han skadar dig då han är klumpig".

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-05-31 14:16 #3 av: Mysan_

#2 Var ett väldigt bra svar.


Anmäl
2014-06-01 14:47 #4 av: Lakeside

Arg är väl dumt att bli. Som sagt, resonera är ju bra och ställa frågor. Att bli arg och vara anklagande känns spontant som att det bara kommer leda till lägre självkänsla hos henne.

Anmäl
2014-06-03 09:38 #5 av: Barneveld

Ja, så tänkte jag också. Som Vildvittra föreslog försöker jag göra. Men jag hinner aldrig prata klart förrän T slutat lyssna. Fast ibland snappar hon upp saker som jag säger som jag tror att hon inte har hört så man vet aldrig.
När vi hoppade med kaninerna tex så ville hon dra i dem när de stannade för att tvätta sig. Jag förklarade att när kaninen stannar i banan och tvättar sig behöver den tänka för att den lättare ska komma ihåg vad som förväntas av den och då ska man inte störa. Det glömde T av förstås. Men vid nästa tillfälle vi hoppade med kaninerna hade det sjunkit in för då stannade hon upp när kaninen stannade för att tvätta sig och så sa hon till mig " Nu behöver kaninen tänka, då ska man inte störa".

Anmäl
2014-06-03 13:45 #6 av: VildaVittra

#5 Har du testat att prata igenom det ni ska göra några dagar i förväg?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-06-03 20:04 #7 av: Barneveld

Åh, vilken smart idé! Det måste jag testa :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.