Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Medicin (koncentrationssvårigheter)

2014-06-08 19:48 #0 av: Mysan_

Hej,

Jag har länge haft koncentrationssvårigheter, och allt blir bara värre & värre. Dock får jag sitta alldeles ensam i ett eget rum på skolan, men om jag ska vara ärlig hjälper det inte. Så jag har sagt till mamma att jag vill ha medicin, men hon (som ändå vet gott och väl att jag har svårt att koncentrera mig) bara fnyser. Fast det behövs verkligen, det går dåligt i skolan pga dom. Jag slår vad om att jag i alla fall skulle klarat mig lite bättre i skolan utan dom. Värst är det på matten, då jag även är dålig i matte - särskilt på problemlösning och subtraktion.

Så jag hade tänkt, att när jag någon gång gick på stan själv, skulle köpa medicin själv. Är det en bra idé? Jo, kanske. Fast då kanske det inte är någon fara ens om dom hittar medicinen någon stans i mitt rum. Hon kanske bara får reda på att jag menar allvar, då jag köper det själv, för egna pengar.


Då har jag några frågor, som gärna får besvaras:

1. Kan man köpa på vanliga apoteket?

2. Vilken sort rekommenderar/använder ni?

3. Hur tar man medicinen?

4. Hur ser den ut? Alltså, storlek osv. på själva tabletten?

5. Hur många och hur ofta ska man ta dom?

6. Hur ser förpackningen ut?

7. Övrigt om medicinen.


Tack på förhand, och ni får gärna lämna åsikter/berätta hur ni skulle gjort om ni var jag. Ler

Mvh


Anmäl
2014-06-08 19:55 #1 av: [postmortum91]

Jag tycker du ska prata med din/dina lärare om det. Då kan de sedan prata med din mamma. Har du någon diagnos som du vet om som påverkar din koncentration? 

Du måste även veta om att det finns biverkningar som inte alltid är trevliga. Jag har sett elever som har varit jätteenergiska till att bli som levande zombies, så var noga med att läkaren som sedan skriver ut inte ger för stor dos, det är bättre att testa sig fram med lite i taget.

-Postnatal

Anmäl
2014-06-08 19:58 #2 av: Mysan_

#1 Har ingen diagnos, men nästan alla symtom av asperger och adhd stämmer in på mig. Min lärare har faktist också koncentrationssvårigheter (jo, helt seriös), så kanske kan prata med henne, för hon förstår ju.


Anmäl
2014-06-08 20:22 #3 av: Mysan_

Någon mer som vill svara?


Anmäl
2014-06-08 20:45 #4 av: Lakeside

Ett tips är att göra t.ex. ett matte tal sedan ta en kort paus sedan ett tal till osv. Sätt små delmål i det du ska göra. Som tidigare skrev, prata med din lärare och kurator. Jag hade också svårt med matten i grundskolan och gymnasiet. Matte är ett väldigt koncentrationskrävande ämne.

Anmäl
2014-06-08 21:55 #5 av: Mysan_

#4 Tack!

Fast är det någon som kan informera om själva medicinen? :)


Anmäl
2014-06-08 23:00 #6 av: Splatter

De flesta läkemedel som ökar koncentrationen är narkotikaklassade och skrivs endast ut på recept. Så glöm det där om att knalla in på något apotek och köpa dem hur som helst.


Vissa använder koffein för att öka koncentrationen, du kan testa att dricka en kopp kaffe eller en burk cola när du behöver plugga.

Anmäl
2014-06-08 23:36 #7 av: Mysan_

#6 Ah, okej, synd.. :'( Fast jag hatar kaffe, och vi får inte dricka läsk i skolan :(


Anmäl
2014-06-09 16:50 #8 av: Lakeside

Testa hälften kaffe och hälften chokladdryck t.ex. oboy eller en fjärdedel. Öka andelen kaffe allt eftersom du vänjer dig vid smaken.

Anmäl
2014-06-10 01:13 #9 av: vallhund

Finns koffeintabletter som är receptfria.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-06-10 07:45 #10 av: Mysan_

#9 Vet du någon bra sort av dom? :)


Anmäl
2014-06-10 10:19 #11 av: [Regnfru]

Du kan testa omega-3, ska vara bra om man har koncentrationssvårigheter.


Anmäl
2014-06-10 12:31 #12 av: lokko

Har du haft kontakt med vården angående de problem du skriver om här? Om inte föreslår jag att du kontaktar din skolsköterska, berättar om din situation och att du vill att det görs en adhd/aspis-utredning. Sköterskan kan hjälpa dig att få rätt kontakter kring detta och eventuellt om du vill föra en dialog med dina föräldrar om vikten av att dina funderingar tas på allvar.

Om du har ADHD/asperger är det inget du ska försöka ordna upp på egen hand eller via forum utan se till att professionell hjälp. Får du en diagnos öppnas många möjligheter till stöd allt från medicinering till extra stöd med matten och lära sig tekniker att hantera de problem som en npf (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) medför.  NPF är inget man växer i från utan får slåss med livet ut, så det är bra att ta tag i det så fort som möjligt.

Anmäl
2014-06-10 13:40 #13 av: Hera

Det finns ingen receptfri medicin som ökar koncentrationen.  Koffein säljs inte till minderåriga. 

Tycker din mamma låter hemskt oansvarig som inte ser till att du får den hjälp du behöver. Så prata med din lärare. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2014-06-10 14:55 #14 av: Mysan_

#11 Ja, varför inte. 

#12 Har pratat med skolsyster men hon verkar inte bry sig ett dugg, så bestämde mig för att avsluta dessa möten vi hade varje onsdag. Kändes meningslöst att prata med henne bara. Jag vill så det bara skriker inom mig ha en utredning. Skulle kännas mycket lättare, och jag skulle få den hjälp jag egentligen behöver. Vågar inte ta upp skiten med mamma eller pappa - är rädd att dom ska reagera lika "bra" som dom tar mina koncentrationssvårigheter som. Fast är nästan säker på att jag har AS och ADHD. 

#13 Tycker jag med. Ja, jag får väl prata med min lärare då. Finns ju inget annat att göra..


Anmäl
2014-06-10 15:56 #15 av: lokko

Så har du några egna tankar på hur du ska gå vidare?

När det gäller skolsyrran så - hrrmm "välkommen i klubben" ;)  oförstående eller oengagerad eller okunnig vårdpersonal är nått  jag -och tror jag gäller  de flesta här på Bokstavsfolk - har  fått stångas emot tills jag slagit min panna blodig otal gånger.

Enda som funkar när man stöter på det är att vara tydlig och veta exakt vad man vill och inte ge sig (vilket är totalidiotiskt, som du snart märker om  du läser trådarna här så är du inte ensam om att inte veta vad exakt man behöver för hjälp, inte veta vad för hjälp som finns att få, inte ha energi eller fokus att kämpa, inte ha koncentration nog att vara tydlig...

Men om jag var du skulle jag ge skolsyrran en chans till, och vara just tydlig, bestämd och exakt:

1. Säg att du har stora koncentrationsproblem, att det påverkar dina skolresultat (att det inte beror på att du är korkad eller oengagerad har du bara genom det du skriver bevisat att du garanterat inte är)

2. Att du vill ha hjälp att få kontakt med psykiatrin för en bedömning om orsaken (antar att det är BUP som gäller för din del).  Du kan mycket väl säga att du själv tror att det är ADHD/Aspis som är orsaken till skolsköterskan.

3. Det räcker med detta. Du behöver inte ha några fler "veckosamtal", du behöver inte motivera för henne att du har koncentrationsbekymmer eller är i behov av en utredning. Det har hon inte så mycket att göra med. Hon ska bara göra sitt jobb och se till att du får kontakt med psykiatrin. 

4. HAr du svårt att bli tagen på allvar av dina föräldrar så får BUP sköta det. De ska inte vara ett hinder för att du ska få den hjälp du behöver.

Anmäl
2014-06-10 16:01 #16 av: Mysan_

#15 Jag vill inte gå till skolsyster igen, för det verkar lite som hon tröttnat på mig. Jag får väl helt enkelt leva med problem livet ut, utan jobb och ruttna bort. Alla kan inte få som dom vill. Fast jag ser framför mig hur det kommer gå i högskolan. Kommer inte klara det - that's it.


Anmäl
2014-06-10 23:12 #17 av: LisenM

Såg dina frågor här, så mina svar... Fast jag svarat i andra tråden!!!
1. Kan man köpa på vanliga apoteket?
NEJ
2. Vilken sort rekommenderar/använder ni?
DET är upp till läkaren som efter utredning kommer fram till ev diagnos .
3. Hur tar man medicinen?
Läkaren som skrivet ut.

4. Hur ser den ut? Alltså, storlek osv. på själva tabletten?
Olika
5. Hur många och hur ofta ska man ta dom?
Läkaren dom skriver ut bestämmer!
6. Hur ser förpackningen ut?
Beror på vilken medicin.

7. Övrigt om medicinen.
Mediciner får endast användas av personen som fått den utskriven. Man kan ha hjärtfel, ex som gör medicinen dödsfarlig!
Att köpa olika mediciner " på gatan" är både förbjudet ich livsfarligt! Dessutom, de som är så dumma och faktiskt säljer gör det enbart för pengar och för att köpa andra olagliga farliga och otäcka medel! OCH, de skiter fullständigt i vem de säljer till OCH kan mycket väl säga att de säljer något sin funkar och är bra mot de besvär man har, men i själva verket är det socker tabletter eller något annat de luras med!
Så köp för fasen Ingenting från någon !!!!
Och, igen, som alla andra har skrivit, prata med någon vuxen!!!
Lycka till!!!!

Anmäl
2014-06-11 11:33 #18 av: Moag

Det är jättebra att du vill försöka lösa problemen men det här är fel sätt. Du måste försöka ta upp det med någon vuxen, så du kan få rätt hjälp. Tabletter tycker jag är det sista man testar på barn med koncentrationssvårigheter, eller andra problem. Det känns som ett sätt att undvika att ta tag i dom verkliga problemen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.