Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

ADD & ADHD relaterat Olika former av autism Tourettes Syndrom Motorikstörning (DCD) Tvångssyndrom (OCD) Trotssyndrom (ODD) Ansiktsblindhet (Prosopagnosi) Dyslexi & Dyskalkyli NPF + Psykisk sjukdom Övriga NPF Kan jag ha en diagnos? Utredningar (Hur? Var? När? Varför?) Allmänt Presentationer & Nya medlemmar Hjälpmedel & Stödinsatser Läkemedel & Behandlingar Lagar och regler (LSS, SoL, m.fl.) Ekonomi Kost och matlagning Tips och goda råd Var vi bor (Tråd för landskap/stad) (IRL-vänner sökes) Vänner sökes Tester Bilder & Foton Litteratur Media Dagis / Skola / Jobb / Praktik Familjeliv Diskussioner om NPF Berättelser ur verkligheten Fetalt Alkoholsyndrom (FAS) Off topic - [OT] Dagbok Lekar / Kluringar Om sajten & Om iFokus
ADD & ADHD relaterat

Adhd?? - borderline ?!?

2014-08-06 11:27 #0 av: LisenM

Är det någon av er som fått diagnosen adhd men senare , kanske efter att adhd medicinen inte verkat funka tillfredsställande faktiskt har fått diagnosen borderline?
Och om så nu skulle vara fallet, fanns det oxå en massa skit i ryggsäcken? Eller,-
Har någon adhd, och medicinen funkar men ryggsäcken med all skit blir lixom större och mer framträdande!!?
Någon som förstår hur jag menar och kanske är en som vet!!!!???

Anmäl
2014-08-06 11:40 #1 av: LisenM

Snurrigt värre, men känner mig lost, tom, upp å ner, aldrig nöjd, hatar mig, hatar andra, älskar andra, katastrof, ordnar sig, vill dö, vill leva, ska fixa, orkar inget, ont i magen, glad, ledsen, värdelös, ... Ja allt , å på en gång, fast tycker nog att equasym , som jag äter, 4 ggr per dag, tar bort argheten ... Men vill inte fortsätta vara bitter, å allt annat.... Är det verkligen bara adhd???!!
Visst, har väl mer fokus , när jag gör något då, men har oxå blivit värre än en guldfisk ang minne ex... Va en som sa det,
/ va fan e de för fel på dig egentligen??? Osv
Svarade bara - vet ej å ursäktade min existens...typ...
Vill göra så mycket, men det känns som om , jag tror ryggsäcken är så tung så den håller tillbaka mig...eller så e de bara mitt egna försvar å skit dåliga självkänsla ....
Snurr snurr !!!!

Anmäl
2014-08-06 16:39 #2 av: rymdman

Du kanske kan testa att ställa frågan på: http://borderline.ifokus.se/

Tror du att du har borderline kanske du ska ta upp det med psykiatrin så du får göra en utredning. 

Anmäl
2014-08-08 18:22 #3 av: [klösbrädan]

De kan skilja mycket mellan olika centralstimulerande mediciner, där vissa tar månader för att ge fullgod effekt, medan andra verkar nästan omedelbart. Det tillhör inte ovanligheterna att man får byta sort eller justera dosen några gånger. Har man sedan dålig självkänsla som du uppger att du har så tror jag inte att medicinen kommer att hjälpa dig med detta mer än på ett indirekt plan då ens självförtroende går hand i hand med hur väl man hanterar stress och hur mottaglig man är för ångesttankar. Undantaget om känslorna kommer helt utan förvarning och anledning kanske. 

För egen del blev mina återkommande dippar lättare att hantera när andra pusselbitar föll på plats och jag kunde få mer ordning på vardagen när koncentrationen blev bättre. Men om medicineringen inte hjälper så är det bästa du kan göra att ta upp det med din läkare. Sedan utesluter inte en diagnos en annan - är snarare vanligare att man får en till då en diagnos bara är en generalisering - men hur vida du har drag av borderline eller inte kan ingen här inne svara på. 

Anmäl
2014-08-10 11:34 #4 av: Barneveld

När jag gjorde min ADHD-utredning fick jag också svara på frågor gällande olika personlighetsstörningar, för min läkare hävdade att det är vanligt att man exempelvis har både ADHD och borderline. Jag hade inte borderline just. Men tydligen var jag en smula osjälvständig och så hade jag bipolär UNS. Läkaren kommenterade just att det var ovanligt att ha så lite annan samsjuklighet med andra diagnoser som jag hade.  Så prata med dina behandlare tycker jag, det är förmodligen ingen omöjlighet att du har både ADHD och borderline.  DBT-behandling som används vid borderlinebehandling ska tydligen vara effektivt på ADHD-patienter också. Det kanske du skulle må bra av? Det kan vara svårt att få beviljat DBT utan en borderlinediagnos förstås, fast det beror lite på vart du bor.  Och om det nu skulle visa sig att du faktiskt har borderline så kanske du skulle be att få DBT-behandling.

Anmäl
2014-08-11 12:18 #5 av: lokko

Inom psykologin talar man om "risk-sårbarhetsmodellen" som i korthet går ut på att man är mer eller mindre sårbar, att olika faktorer påverkar gör att man är mer sårbar i risituationer. Man kan födas med en inre styrka, eller man kan ha en bra uppväxtmiljö som gör att man är mer mentalt skyddad i livet etc,  en händelse (=risk ex skilssmässa, sjukdom, ekonomi, mobbing)  som får en person gå under isen totalt men en annan kanske är mer eller mindre oberörd av  samma händelse. ADHD är en jäkla riskfaktor, det är helt enkelt ofta svårare för personer med ADHD att reda ut en riskfull situation än om den inte haft ADHD.  

Bordeline  kan ses som en riskfaktor, man har olika fömågor att hantera den, har man även ADHD blir det alltså tuffare att hantera sin bordelineproblematik. Sen tror jag dessutom att en person med ADHD har lättare att utveckla bordeline, så det som nämnt tidigare är inte ovanligt med dubbeldiagnos.

Som du själv verkar vara inne på så finns det en hel del i bordeline som påminner om ADHD, det behöver inte alls vara så att du är feldiagosticerad men kan givetvis vara så. Sen gör risk-sårbarhetsmodellen om man har båda att de påverkar varandra de är båda både risk och sårbarhetsfatorer dvs ADHD försvårar bordelinesymptomen och bordeline försvårar adhdsymtomen. Det är inte lätt att vara bokstavsbarn...

Anmäl
2014-08-11 12:38 #6 av: lokko

Om du har bordeline har du redan kommit en bra bit på väg, det är ovanligt att personer själva söker upp vården för att de mistänker dewt utan det upptäcks ofta när personen söker för annat så som depression etc, just medvetenhet kring sin egen problematik är svårt för bordeliner. Som Barnevald nämner så anses DBT vara ett effektiv metod för bl. a bordeline, det botar inte men ger bra verktyg för att hantera sina bordelinebesvär.  Jag tror f.ö att det är en bra metod för att hantera sin ADHD, svensk psykiatri är dålig på att ge komplementerande behandlingar för ADHD, ofta så nöjer de sim med att ge oss lite tableteer och sen får vi klara oss själva. 

Adhdmedicinering är som nämnts inte okomplicerat, dels verkar de olika, det tar tid att hitta rätt medicin och rätt dos. För en del hjälper mediciner inte alls, man kan alltså ha ADHD trots att ingen medicin fungerar. Sen som säkert redan hört till leda ADHD-medicner är inga mirakelmediciner som tar bort ADHDn, den ger oss lite mer kraft, lite mer fokus för att kunna klara av att hantera våra nedsättningar lite bättre men det är fortfarande en livslång kamp. DBT kräver ju en hel del av de som genomgår behanlingen -koncentration, målmedvetenhet, uthållighet osv... dvs ADHD kan göra det svårare att ta till sig behandlingen. Så det helt klart värt att fortsätta hitta en medicinering och/eller terapi (KBT, mindfulness, coaching etc) som fungerar för att bli bättre rustad för en DBT behandling och tackla sin bordeline. Bordeline har jag förstått sjukt jobbigt att leva med så ta dina aningar på allvar ochg få det utrett och ta emot allt stöd som går att få.

Anmäl
2014-08-13 14:21 #7 av: Barneveld

Du skriver lokko att DBT inte botar borderline, men jag vill göra ett tillägg. Jag har nämligen en vän som fick diagnosen borderline och när hon hade genomgått DBT så hade inte hon tillräckliga symtom längre för att uppfylla diagnoskriterierna för borderline och därför avskrevs diagnosen efter avslutad behandling. Jag vet inte om vi skulle kunna påstå att hon blev botad, men hon har i alla fall inte borderline längre.

Anmäl
2014-08-14 10:56 #8 av: lokko

Intressant. Jag måste erkänna att jag nog vet för lite i ämnet för att uttala mig så tvärsäkert jag gjorde... 

Men det är intressant om ine annat för att det väcker frågan vad tusan en diagnos är för något Om man inte visar några symptom på grund av att man lärt sig metoder att hantera sina känslolägen så att dessa inte längre tar kontrollen över sina handlingar är man då frisk? Om DBT gör att man får bättre kontroll över sina känslosvägningar men de extrema svägningarna finns ändå kvar, bara det att de inte längre hindrar dig från att leva ett normal liv - är jag då frisk? Eller ett annat exempel personer med kronisk smärta som med hjälp av terapi lär sig leva ett hyfsat normal liv trots sin smärta -kan man friskförklara dem då? 

Vad jag menar är att bara för att symptomen försvinner så behöver inte det betyda att orsaken/sjukdomen förvinner. Eller? Hmm, eller ska man se symptom som en persons subjektiva upplevelse och om dessa då försvinner så spelar det ju ingen roll om orsaken finns kvar?  Men om symptom mer är en yttre manifestation av problemet, att man fortfarande upplever besvär av problemet men lärt sig hantera det då spelar det ju en roll. 

Sen vet jag inte hur DBT påverkar bordeliners, kanske är det så att det faktiskt hjälper till att ta bort en hel del av orsakerna;  att DBT inte bara ger kontroll över exempelvis extrema humörsvängningar påverkar livet utan faktiskt även minskar skälva svängningarna.

Ursäkta om detta blev lite väl filosofiskt och snurrigt, hoppas jag varit något sånär begriplig.

Anmäl
2014-08-14 15:42 #9 av: Kyllan56

# 6 och # 7 Ni har båda "rätt"! Jag har arbetat som DBT-terpeut. Ingick i den första utbildningsgruppen i Sverige, det är 15 år sedan. DBT har som mål att de som genomgår behandlingen ska lära sig hantera sitt liv, men ganska ofta - efter genomgången behandling - uppfyller inte patienterna diagnoskriterierna för en borderlinepersonlighetsstörning längre. Det är en mycket positiv konsekvens av behandlingen, men inte ett mål i sig. Enligt min erfarenhet, ju bättre patienten tar till sig mindfulness, desto bättre behandlingsresultat och chans att inte uppfylla kriterierna för diagnosen. 

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2014-08-18 13:48 #10 av: SSKAnna

Det här är ett område som ofta upprör mig... Jag kan förklara varför.

Jag har själv haft diagnosen "Borderline-personlighetsstörning" långt innan jag misstänkte att det var adhd och i 20-årsålden hade jag faktiskt problem som stämde med kriterierna. Jag hade tur och fick vara med i ett projekt där vi förutom grundlig information också fick gå på DBT-utbildning.

DBT är förövrigt en BRA terapiform som de flesta har nytta av- oavsett diagnos. Efter ca ett år hade jag blivit så bra att jag "friskförklarades"

Sedan; kanske 5-7 år senare så smög läkarna in termen "Emotionellt instabil personlighetsstörning" på mina läkarutlåtanden igen och det var inte förrän efter min ADHD-diagnos och rätt medicinering som jag reagerade. Jag HADE JU DÅ INTE DET!

Det är bara det att kvinnor/tjejer, MYCKET oftare får den diagnosen och deras ADHD-symptom blir oftare "psykologierade" och vi blir bortviftade som "hysteriska fruntimmer"! 

Ju mer jag kämpde för att få bort diagnosen Borderline- desto mer övertygad blev min läkare om att jag hade det!

Hon hade dock fel; och till sist togs den bort. Det var en läkare som INTE VISSTE NÅGOT om hur ADHD ser ut på tjejer nämligen!

OJ- vad långt det blev: min poäng är:

Se till att ni inte bara "får diagnosen Borderline på köpet" bara för att ni är tjejer/kvinnor med adhd!

Och- Ja: man kan bli frisk från Borderline.

Anmäl
2014-08-18 15:58 #11 av: Kyllan56

#10 Du har en väldig poäng i det du säger! Starkt att du orkade kämpa för att få det du har rätt till, bortaget För min egen del har jag fått bipolär diagnos, som jag kommer be att få borttagen. Sedan jag la om min kost, slutade med gluten och la till vissa kosttillskott, har jag varken ADHD-symtom, ups and downs eller IBS. Jag har i hela mitt liv lidit av min ADHD och depressioner, som kommit med jämna mellanrum. För var gång man får en depressionsperiod ökar risken för kronisk depression. Nu har jag inte haft någon på fyra år och inte heller har jag varit uppskruvad i humöret. 

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.